Nieuws

geplaatst: 24-11-2017

Ben Smeenk vertrekt bij Rabobank Vallei en Rijn

Na een loopbaan van ruim 38 jaar bij de Rabobank vertrekt Ben Smeenk aan het einde van dit jaar bij de bank. De huidige directeur Bedrijven van Rabobank Vallei en Rijn verlaat daarmee ook de Rabobankorganisatie. “Ik kijk met een zeer goed gevoel terug op mijn tijd bij de Rabobank. De langgekoesterde wens om nog eens zelfstandig ondernemer te worden, komt nu een stap dichterbij. Ik blijf overigens in Bennekom wonen en ambassadeur voor de Rabobank”.

Positief
In juli 1979 begon Ben Smeenk bij Rabobank Wehl en Omstreken zijn carrière bij de coöperatieve bank. Vanuit de Achterhoek ging hij achtereenvolgens naar de Rabobanken in Giesbeek, Oosterhout-Lent en Over-Betuwe. In 1998 werd Ben algemeen directeur bij de Rabobank in Wehl, daar waar hij ooit begonnen was. In 2005 fuseerde deze Rabobank met omringende banken tot Rabobank Graafschap-Midden. Bij deze bank werd hij directeur Bedrijven. Na zeven jaar vond Ben het tijd om zijn bakens weer te verzetten. Op 1 januari 2013 werd hij directeur Bedrijven bij Rabobank Vallei en Rijn. Nu, bijna 5 jaar later, verlaat Ben Smeenk eind december de Rabobankorganisatie. “Na ruim 38 jaar bij de Rabobank te hebben gewerkt, vertrek ik bij deze prachtige bank. En met een positief gevoel. Want ik heb altijd al de wens gehad om zelfstandig ondernemer te worden. Nu is dan de tijd aangebroken om daar echt invulling aan te geven. Daar kijk ik echt naar uit.” Dit momentum past bij de beweging van Rabobank Vallei en Rijn om met een compacter team van directie en managers te werken. “Hoewel ik de bank verlaat, blijf ik ambassadeur van Rabobank Vallei en Rijn en actief in de verschillende netwerken om signalen aan de bank door te geven”.
Voor genodigden organiseert de bank in december een afscheidsreceptie.

Continue verandering
Het vertrek van Ben Smeenk sluit aan op de beweging die de bank maakt naar een kleinere, slagvaardige lokale Rabobankorganisatie. De functie van Ben Smeenk keert niet terug in de nieuwe organisatiestructuur van de Rabobank. “Samen met onze RvC hebben we gekeken naar een organisatie die past bij de bank in de toekomst”, aldus Mariska de Kleijne, directievoorzitter bij Rabobank Vallei en Rijn. “De Rabobank verkeert in een continu veranderproces. De wereld om ons heen verandert snel en daarmee ook het gedrag van onze klanten. En dat is een blijvend gegeven. Wij bewegen daarin mee. In die veranderingen blijven we bij onze roots: dicht bij klanten, actief in de netwerken, met herkenbare gezichten. En dat zowel in de fysieke als online omgeving.”

Toekomstgericht
Kijkend naar de omvang van de bank verwacht Rabobank Vallei en Rijn in 2018 nog 100 fte te hebben, ten opzichte van 190 fte begin 2016. Het dalend aantal medewerkers heeft vooral te maken met digitalisering, het verdwijnen van functies en het centraliseren van administratieve werkzaamheden. Wat met name blijft zijn de commerciële teams, de specialisten en ook de lokale kredietbevoegdheid. Daardoor ontstaat er meer focus en kracht aan de voorkant van de bank in het contact met klanten. We willen zo klantgericht en maatschappelijk betekenisvol zijn én blijven in de regio FoodValley. De huidige score van klanttevredenheid is daarvan al een mooi bewijs. We zijn trots dat klanten ons dit jaar waarderen met gemiddeld een 8,6. Daarnaast zijn we dit jaar gegroeid in het aantal klanten.
Met een compactere bank kiezen we ook voor een plattere organisatiestructuur met korte lijnen. Medio 2018 kent Rabobank Vallei en Rijn een directievoorzitter die leiding gaat geven aan een versterkt managementteam waarvan twee commercieel directeuren deel uitmaken. Met deze aangepaste organisatiestructuur is Rabobank Vallei en Rijn dicht bij haar klanten, leden en haar medewerkers.
 

Nieuws

geplaatst: 08-11-2017

13e Editie Business Event Veenendaal

Maandag 20 november zal de 13e editie van het Business Event gemeente Veenendaal plaats vinden in De Basiliek. Tijdens het officiële programma zullen awards uitgereikt worden aan de meest onderscheidende ondernemers uit Veenendaal. Daarna is er ruim de gelegenheid voor ondernemend Veenendaal om elkaar te ontmoeten op het netwerkterras. Dit jaarlijks terugkerend netwerk evenement is iedere keer weer een groot succes.

Naast een ruim bezoekersaantal zijn ook de reactie’ s na afloop zeer positief, ‘’een waardevolle toevoeging op de agenda’’. Voor genomineerden is het een extra bijzondere avond. Voorafgaand het evenement worden zij al in het zonnetje gezet in de media en vervolgens dragen zij met trots de titel ‘genomineerd’ het gehele jaar door. ‘’Om überhaupt op het ondernemerspodium te mogen staan is een hele prestatie. De voordrachtscommissie hanteert een strenge selectie en vervolgens maakt de deskundige jury een keuze welke ondernemers in de spotlights mogen staan. Blijft het bij een nominatie of gaat men toch met een award naar huis, ieder jaar weer staan er alleen maar winnaars op het podium’’aldus Astrid Schimmel, directeur Network Business Events. Dat de genomineerden er naast het goede gevoel er ook daadwerkelijk iets aan hebben gehad blijkt uit de recensies van de genomineerden van het Business Event gemeente Veenendaal 2016.

Sjoerd Perfors van Flitsmeister: "Onze nominatie voor het Business Event kwam als een totale verrassing. We voelden ons gelijk vereerd! Met de publiciteit die we hebben gekregen door de nominatie en uiteindelijk het winnen van de prijs, hebben we meer bekendheid gekregen in Veenendaal. Dat is fijn, zeker ook omdat wij altijd op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Ons ontwikkelteam vond vooral de borrel erg gezellig, maar we merkten wel dat iedereen trots was op de erkenning. Van de 1,1 miljoen gebruikers wonen er zeker ook een flink aantal hier in de regio en zelfs zij waren soms verrast om te horen dat wij in Veenendaal zitten. Het meedoen aan het Business Event is voor ons dus een manier geweest om ons als bedrijf te profileren binnen Veenendaal.”

Ook Steven van der Pauw van PMI Rembrandt is zeer te spreken over het Business Event. ‘’Wij vonden het hele traject van de verkiezing tot Onderneming van het Jaar 2016 erg leuk en spannend. Van de nominatie tot en met het moment van de prijsuitreiking. Je weet niet of je kans maakt op de prijs. Je kent tenslotte de onderscheidende elementen van je concurrenten niet. Toen wij de prijs kregen, was dat een publieke waardering voor onze inzet. We doen ons best om ons te onderscheiden in onze branche en de prijs helpt ons daarbij. Daarnaast is het ook goed op te merken dat paramedische zorg inmiddels ook wordt gezien als een bedrijf, dat zich hard maakt voor nieuwe ontwikkelingen in de zorg. De prijs heeft ons positieve reacties en publiciteit opgeleverd. Het is een pluim voor onze medewerkers. Zij zijn onze ambassadeurs en dragen onze organisatie. Het evenement heeft de verbondenheid in het team versterkt. We hebben veel felicitaties ontvangen van familie, patiënten en leveranciers. Verschillende relaties verrasten ons met bloemen of taart. Wij hebben de onderscheiding met onze patiënten gevierd door hen een kleine traktatie aan te bieden.
Het Business Event is een mooie gelegenheid om in de schijnwerpers te komen voor ondernemers die zich onderscheiden in hun branche door hun product of dienst, door hun manier van werken, klantbenadering en communicatie, en die daarmee wat toevoegen aan de maatschappij.’’

De genomineerden van 2017 ontmoeten elkaar tijdens de intakebijeenkomst op maandag 23 oktober aanstaande bij het gemeentehuis van Veenendaal. Tijdens deze bijeenkomst krijgen zij de mogelijkheid zich te presenteren aan de voordrachtscommissie, jury en businesspartners. De jury zal vervolgens een keuze maken welke ondernemers er een award mee naar huis mogen nemen tijdens het Business Event. De finale zal maandag 20 november aanstaande plaats vinden. Naast de awarduitreikingen in de categorie Grootzakelijk, MKB & Detailhandel en Jonge ondernemer/onderneming zal ook dit jaar de ICT award uitgereikt worden.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.businesseventveenendaal.nl.

Foto: Jorn de Vries en Sjoerd Perfors van Flitsmeister met presentator Harm Edens

Nieuws

geplaatst: 08-11-2017

Unilever start bouw Global Foods Innovatie Center in Wageningen

Een jaar na de aankondiging van de centralisatie van Unilever’s Foods R&D expertise vanuit Heilbronn (Duitsland), Poznan (Polen) en Vlaardingen in het Foods eco-system in Wageningen, heeft Unilever het startschot gegeven voor de bouw van haar nieuwe wereldwijde Foods Innovation Centre.

Op de campus van de Wageningen University & Research (WUR) gaven Paul Polman (CEO Unilever), Maarten Camps (Secretaris Generaal Ministerie Economische Zaken en Klimaat), Louise Fresco (Voorzitter Raad van Bestuur van de WUR), Aalt Dijkhuizen (Voorzitter Topsector Agri & Food) en Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen hun reflectie op wat innovatie in de Agri & Food-sector betekent voor het wereldwijde voedingssysteem, voor de Nederlandse economie en voor de Regio FoodValley.
Paul Polman, CEO Unilever: “In 2050 hebben ruim 9 miljard mensen 70% meer voedsel nodig dan dat er op dit moment wordt geproduceerd. Dat vraagt een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem. Dit kan niet door een enkel bedrijf bereikt worden, maar vraagt intensieve samenwerking. De keuze voor Wageningen was dan ook een logische. Als actief onderdeel van het Wageningen Foods eco-system, hebben we toegang tot internationaal talent en kunnen we nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen met de WUR, met kenniscentra, met andere bedrijven, met overheden, NGO’s en met startups om er zo gezamenlijk voor te zorgen dat duurzame voedingsmiddelen de norm worden en dat duurzame en voedzame voeding toegankelijk wordt voor iedereen”.

Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund: “We verheugen ons enorm op de komst van Unilever op de Wageningen Campus. Het Foods Innovation Centre, sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de Regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn, krijgen een geweldige impuls. De komst van Unilever bevestigt dat we internationaal opererende ondernemingen een aantrekkelijk vestigingsklimaat weten te bieden”.

Aalt Dijkhuizen, Voorzitter Topsector Agri & Food: “We zijn wereldleider dankzij onze kennis en innovatiekracht. We zijn ontzettend blij, dat Unilever zich met haar R&D-centrum nu in het hart van onze 'gouden driehoek’ vestigt. Dit maakt ons met elkaar nog sterker om gezond en veilig voedsel te produceren voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld”.

Louise Fresco, Voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research: “Het is mij een groot genoegen het Unilever Foods Innovation Centre te verwelkomen op de Wageningen Campus. Bij Wageningen University & Research (WUR) investeren wij onze kennis in de ontwikkeling van een duurzame en inclusieve voedingsindustrie om een ecosysteem te creëren dat gedreven wordt door innovatie, waar verschillende partners samenwerken aan de verbetering van de – wereldwijde – voedselketen en een oplossing trachten te vinden voor de grote uitdaging om de wereldbevolking op een verantwoordelijke, gezonde en duurzame manier van voedsel te voorzien. “Science for Impact” en “Partnerships for Impact” vormen centrale thema’s binnen de WUR. We zijn trots op de innovaties die we ontwikkelen en de samenwerkingsverbanden die we tot stand hebben gebracht, zoals deze samenwerking met het Unilever Foods Innovation Centre.”

Maarten Camps, Secretaris Generaal Ministerie Economische Zaken en Klimaat: “Nederland heeft één van de meest innovatieve en productieve agrifood-sectoren ter wereld. Mede dankzij de regio Wageningen lopen we voorop in hightech toepassingen als voedselrobots, slimme kassen en big data. De keuze van Unilever om haar wereldwijde Foods Innovation Centre in Wageningen te vestigen draagt verder bij aan die koppositie. Samen met onderzoekers, studenten, startups en consumenten wordt in dit centrum straks gewerkt aan nieuwe innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Belangrijk, want die samenwerking draagt zowel bij aan een gezonde en duurzame voedselvoorziening als aan onze economie. Ik wil de Netherlands Foreign Investment Agency en haar regionale partners bedanken voor hun inspanningen om dit belangrijke centrum naar Wageningen te halen.”

Het Global Foods Innovation Centre is ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Het ontwerp streeft naar een hoge BREEAM duurzaamheidscertificering. De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de Wageningen Campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en diverse externe partijen zoals universiteiten, wetenschapsinstituten en startups waarbij kennisuitwisseling centraal staat. De bouw is in handen van Dura Vermeer en zal, naar verwachting, medio 2019 zijn afgerond.

Nieuws

geplaatst: 08-11-2017

Zelfrijdende auto kansloos zonder aanpassingen in verkeersinfrastructuur in Nederland

Een grootschalige introductie van zelfrijdende auto’s in het huidig stadsverkeer is de komende 10 – 15 jaar geen haalbaar scenario. Dat concludeert het Utrechtse bedrijf 2getthere, specialist in autonome vervoersoplossingen, in de vandaag verschenen whitepaper ‘When will autonomous transit be a reality?’ In plaats van louter in te zetten op technologie die de auto zélf autonoom maakt, kan beter worden gewerkt aan een aanpaste stedelijke verkeersinfrastructuur waarin semi-autonome voertuigen zich stapsgewijs kunnen ontwikkelen tot volledig autonome voertuigen.

Volgens de auteurs van de whitepaper, Robbert Lohmann en Sjoerd van der Zwaan, respectievelijk Chief Operations Officer en Chief Technology Officer bij 2getthere, is er in de wereld van autonoom vervoer sprake van een waterscheiding. Aan de ene kant staan de autofabrikanten, die grootschalig inzetten op technologie die auto’s binnen nu en enkele jaren in staat stelt volledig zelfstandig hun weg te vinden op de snelwegen. Aan de andere kant staan de ontwikkelaars van geautomatiseerde OV-vervoerssystemen, die autonome voertuigen koppelen aan omgevingstechnologie en aparte rijstroken. Dergelijke ‘semi-autonome’ systemen zijn al volop in gebruik. In Nederland is dat onder meer op het Rivium Businesspark in Capelle aan den IJssel en in Masdar City (Abu Dhabi). Vanaf 2019 heeft ook Dubai zo’n werkend systeem tussen het Dubai metronetwerk en het voor de kust gelegen Bluewaters Island. Deze laatste vervoert straks op duurzame en autonome wijze tot 5000 passagiers per uur per richting.


“We zien dat autofabrikanten en tech-bedrijven met enorme marketingbudgetten en spectaculaire pilots zowel de publieke opinie als de politieke besluitvormers voor hun zaak proberen te winnen”, zegt Lohmann. “In werkelijkheid concluderen wij dat ondanks de ontegenzeggelijk spectaculaire technologische vooruitgang, de volledig zelfrijdende auto (Level 5) nog vele jaren op zich zal laten wachten – als hij er al ooit komt. Wij pleiten in onze whitepaper dan ook voor een paradigma shift: begin met geautomatiseerd vervoer in gecontroleerde omgevingen (Level 4), en maak vervolgens die omgevingen stapsgewijs steeds iets minder gecontroleerd. Zo kan de techniek langzaam volwassen worden, zonder dat de veiligheid van de passagiers in het geding komt.”

Stapsgewijze ontwikkeling
Voordeel van de 2getthere filosofie is dat de maatschappij sneller de vruchten kan plukken van autonoom vervoer, zonder dat de wet van de remmende voorsprong roet in het eten gooit. “Autonome voertuigen kunnen de capaciteit van het OV sterk vergroten omdat ze een natuurlijk verlengstuk ervan zijn in het voor- en natransport”, aldus Lohmann. “We zien dat in Capelle, waar onze Parkshuttle al jaren een populaire 'last mile'-oplossing is om van metrostation Kralingse Zoom naar Rivium Businesspark te reizen. Inmiddels is besloten om het huidige systeem te vernieuwen en de route uit te breiden. Dat betekent dat de Parkshuttle straks deels ook over de openbare weg zal rijden. Zo kunnen we stapsgewijs groeien naar een situatie waarin alle vervoersvormen als auto, fiets, waterbus, Parkshuttle en metro goed op elkaar aansluiten. Zelfrijdend vervoer maakt straks echt integraal onderdeel uit van de vervoersketen.”
Volgens de auteurs zijn bedrijfscampussen maar ook vliegvelden uitermate geschikt om te experimenteren met grensverleggende autonome vervoersoplossingen. Lohmann: “Je kent de parameters en je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Demonstraties van wat er over jaren misschien mogelijk is zijn leuk, maar moeten besluitvormers niet op het verkeerde been zetten. We moeten zo snel mogelijk toe naar echt werkende applicaties op basis waarvan we generatie na generatie nieuwe technieken kunnen introduceren. Onze voorspelling is dat juist dit autonoom vervoer in de stad sneller dichterbij zal brengen.”

Nieuws

geplaatst: 08-11-2017

Versterking ruimtelijke kwaliteit voor KennisAs Ede-Wageningen

De colleges van B&W van Ede en Wageningen hebben op 7 november gelijktijdig het Handboek Inrichting Openbare Ruimte KennisAs vastgesteld. In dit handboek is de toekomstige inrichting van de openbare ruimte in het gebied KennisAs vastgelegd. De uitstraling van het gebied wordt 'aards en innovatief'. Het gebied KennisAs vormt de verbinding tussen Wageningen UR met het Business- en Sciencepark Wageningen, de Kenniscampus Ede en het toekomstige World Food Center in Ede.

Het handboek is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen vier partners: gemeente Ede, gemeente Wageningen, provincie Gelderland en Wageningen University & Research. Het traject van de openbare ruimte van de KennisAs beslaat circa 11 km en kent drie verschillende wegbeheerders. Het is opgebouwd uit de Nijenoord Allee in het zuiden (wegbeheerder gemeente Wageningen), de provinciale weg N781 (wegbeheerder provincie Gelderland), het nieuw aan te leggen wegdeel parallel en ten zuiden van de A12, de Edeseweg, de Bennekomseweg, en de toekomstige Parklaan langs de kazerneterreinen tot aan de rotonde op de N224 (wegbeheerder gemeente Ede).

Ruimtelijke kwaliteit
In het Handboek staan verschillende richtlijnen zodat de ruimtelijke kwaliteit en de verbinding van de KennisAs wordt versterkt. De inrichtingselementen zijn zo gekozen dat de toekomstige uitstraling past bij het kennisintensieve gebied tussen Ede en Wageningen. Het meest herkenbare element wordt het 'lineair arboretum', oftewel rijen bijzondere bomen, langs het traject. Dit zijn bijvoorbeeld bijzondere bomen uit het Belmonte arboretum of de botanische tuin de Dreijen in Wageningen, eetbare / vruchtdragende bomen (bijvoorbeeld noten, zaden, eetbaar blad of bloesem) of bomen met bijzondere kleuren. Om het innovatieve onderzoekskarakter van bedrijven en instellingen aan de KennisAs te onderstrepen en zichtbaar te maken, wordt een speciale boompot ontwikkeld. De vorm is gebaseerd op die van een erlenmeyer - een kegelvormige reageerbuis die in elk laboratorium aanwezig is. Deze “erlenmeyer” wordt om de bomen heen geplaatst, de bomen zelf staan in de volle grond. Daarnaast staan er in het handboek richtlijnen voor de invulling van de bermen, voor verlichting - zoals dynamische fietsverlichting dat afgestemd is op de fietsintensiviteit – en terra kleurige fietspaden.

Participatie
Het Handboek is in het voortraject besproken met verschillende georganiseerde groepen bewoners, bedrijven en belangengroepen in Ede en Wageningen. De reacties waren positief met veel waardering voor de grote ambitie voor de inrichting van de openbare ruimte. De inbreng van bedrijven en bewoners heeft onder andere geleid tot meer aandacht voor extra fietsvoorzieningen, de beperking van lichthinder en beheeraspecten. Tijdens de toepassing van het Handboek bij inrichtingsplannen wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht met bewoners en bedrijven.

Beter Bereikbaar Wageningen
Bij het opstellen van dit handboek was er nog geen besluit genomen over de tracékeuze voor Beter Bereikbaar Wageningen. De ontwerprichtlijnen zijn echter op allerlei wegprofielen getest en kunnen ongeacht de uiteindelijke keuze voor het tracé toegepast worden.

KennisAs Ede-Wageningen
De KennisAs Ede-Wageningen, gelegen in FoodValley, is een gespecialiseerd economisch cluster van bedrijven en kennisinstellingen. Hier werken overheid, onderwijs en bedrijven samen aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen: een betere, duurzamere en veiligere voedselproductie bij een voortdurend groeiende wereldbevolking. Gemeenten Ede en Wageningen en de provincie Gelderland bundelen hun krachten met één gemeenschappelijk doel: de kenniseconomie in de KennisAs laten groeien als motor voor de hele economie, gericht op werk voor iedereen.

Planning
Het Handboek wordt vertaald in de definitieve ontwerpen voor de ruimtelijke projecten in het gebied van de KennisAs. Naar verwachting wordt de KennisAs vanaf eind 2018 stap voor stap zichtbaar in de openbare ruimte.

Nieuws

geplaatst: 26-10-2017

BusinessMakeover lanceert online platform met praktische en gratis tools voor bedrijfsmodel innovatie

BusinessMakeover lanceert Nederlandse versie van online platform met praktische en gratis tools voor bedrijfsmodel innovatie tijdens MKB Ondernemers Congres in Beatrix Theater op 26 oktober.

Businessmakeover powered by ENVISION is een award-winning platform dat zich richt op het inspireren en motiveren van MKB bedrijven in Europa om bedrijfsmodellen te overdenken en te veranderen. Met als doel? Vergroten van omzet, zichtbaarheid en winstgevendheid.

Om het Europese concurrentievermogen en het creëren van banen verder te ondersteunen, daagt BusinessMakeover (toekomstige) ondernemers uit om over hun bedrijfsmodellen na te denken en deze aan te passen. Hiervoor heeft zij onder leiding van de TUDelft www. businessmakeover.eu ontwikkeld, een makkelijk te gebruiken en gratis online platform. Uitgangspunt bij het creëren van dit platform: MKB’ers beschikken over weinig tijd; benodigde tools en video’s moeten makkelijk vindbaar zijn en men moet meteen aan de slag kunnen. Geen lappen theorie om door te spitten, maar praktische tools en korte instructie video’s hoe je businessmodel innovatie in de praktijk kunt brengen.

Elke kleine of middelgrote onderneming of startup, ongeacht land, branche of sector, wordt via de website begeleid bij het uitkiezen van de juiste tools voor hun business makeover. Vorig jaar kreeg Businessmakeover nog erkenning voor deze opzet middels het winnen van de Computable Award voor beste ICT supplier voor MKB in Nederland. Het platform is beschikbaar in 7 talen: Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Pools. En vanaf deze week ook in het Nederlands!
Reeds honderduizenden MKB’ers hebben de weg naar het platform gevonden. En voor wie nog dieper in de business model innovatie materie wil duiken, biedt het platform ook zgn. Massive Open Online Courses aan. Nog geen jaar na lancering van de eerste Business Modeling cursus, hebben een kleine 50.000 studenten en (toekomstige) bedrijfseigenaren al met succes deelgenomen aan een of meerdere cursussen.

Tijdens het MKB OC congres in het Beatrix Theater in Utrecht is BusinessMakeover aanwezig met stand #23 in de Expozaal. Graag laat zij MKB’ers (verder) kennis maken met haar platform en bedrijfsmodel innovatie. Focus ligt bij het inzichtelijk maken hoe bedrijfsmodel innovatie kan helpen om duurzame groei en winstgevendheid te vergroten en hoe het in de praktijk gerealiseerd kan worden. Op haar stand is een 1 op 1 loket voor persoonlijk advies en er vinden continue doorlopende interactieve sessies plaats. Tijdens deze sessies krijgt men op praktische en snelle manier inzicht in welke bedrijfsmodellen er zijn en welke het best bij het bedrijf van desbetreffende ondernemer past.

Wat is ENVISION?
ENVISION is een Europa breed project dat zich er op richt om het MKB te ondersteunen in hun bedrijfsmodel innovatie middels onderzoeken, begeleiding en het interactieve platform www.businessmakeover.eu. Aan het project nemen 9 partners en tientallen overkoepelende organisaties deel, met directe toegang tot het Europese MKB. Nederlandse partners zijn TUDelft, InnoValor en LEFm&e. Momenteel heeft ENVISION partnerships met meer dan 30 overkoepelende organisaties met de potentie om meer dan 18 miljoen MKB’ers in Europa te bereiken. Dit project heeft financiering van de Europese Unie ontvangen uit het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder subsidieovereenkomst nr. 645791. Het belangrijkste resultaat van het ENVISION project is het Businessmakeover platform: www.businessmakeover.eu

Nieuws

geplaatst: 23-10-2017

Duits ondernemingsklimaat beter dan ooit

De economische situatie van Duitse bedrijven is beter dan ooit. De in het voorjaar duidelijk gestegen verwachtingen zijn uitgekomen. De Duitse conjunctuur rust op een sterke basis, bestaande uit een sterke binnenlandse vraag, een solide export en opnieuw uitgebreide werkgelegenheidsplannen. Daarmee zou de consumptie ook volgend jaar verder kunnen groeien. Met grotere investeringsplannen dan ooit te voren lijken bedrijven klaar te staan voor een economische heropleving gestuwd door investeringen. Ook de exportverwachtingen worden beter. De verwachte BNP-groei voor 2018 ligt intussen op 2,2 procent en voor 2017 bij 2,0 procent. Ook de werkgelegenheid groeit verder. Na 650.000 extra arbeidsplaatsen in dit jaar rekent de Duitse werkgeversorganisatie DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) voor 2018 op een ongeveer net zo grote stijging van 600.000 banen. Dit zijn uitkomsten van een actuele conjunctuurenquête onder 27.000 bedrijven, die de DIHK recent publiceerde.

Bedrijven uit alle branches kunnen profiteren van deze positieve ontwikkelingen. Bijzonder gunstig is de situatie in de bouwsector. Ook dienstverlenende bedrijven beoordelen de economische situatie beter dan ooit. In de industrie is de stemming bovendien duidelijk verbeterd. Met name de vraag naar producten uit de hightech-industrie is groot.

De investeringsplannen van het Duitse bedrijfsleven groeien zichtbaar en bereiken daarmee een recordniveau. De drijvende kracht achter deze investeringsgroei is de industrie. Over de breedte van het bedrijfsleven zijn ondernemers van plan hun budgetten aan te vullen. De digitalisering en veranderd consumentengedrag leiden in de betreffende branches tot uitbreiding van slagkracht. En hoewel alle bedrijven graag hun personeelsbestand willen aanvullen, zien zij het tekort aan vakkundig personeel als grootste beperkende factor.
Dat de investeringsplannen deze recordhoogte bereiken is vooral het gevolg van de langdurig hoge vraag naar Duitse producten in binnen- en buitenland. “Om deze positieve ontwikkeling voort te kunnen zetten, eist niet alleen de DIHK, maar ook wij als DNHK, dat een nieuwe Bondsregering snel investeert in infrastructuur, bureaucratieafbouw en digitalisering”, zegt Günter Gülker, directeur van de

Duits-Nederlandse Handelskamer.
Niet alleen nieuwe investeringen maar ook de dynamiek op de arbeidsmarkt, de lage rentes en de goede internationale concurrentiepositie dragen bij aan de goede stemming. Als grootste risico zien bedrijven het tekort aan vakkundig personeel, gevolgd door de arbeidskosten en de macro-economische randvoorwaarden. Deze hebben hun weerslag op de exportverwachtingen, want die stijgen slechts licht. Uitdagingen op het gebied van de internationale handel, zoals de vooralsnog onduidelijke koers van de Amerikaanse regering, de aanstaande Brexit, de ontwikkelingen in Turkije en de toenemende handelsbarrières met belangrijke handelspartners remmen deze verwachtingen. Ook stijgen de zorgen om de ontwikkeling van de wisselkoers weer.

“Het gaat goed met het Duitse bedrijfsleven en dat is heel erg fijn. Toch zijn er nog veel uitdagingen, die we echter ook als kans kunnen zien. Vooral in Duits-Nederlandse context. Enerzijds bieden deze hoogconjunctuur en de stemming in bouw en industrie kansen voor Nederlandse bedrijven op de Duitse markt, anderzijds ook voor toeleveranciers in de hightech-industrie en voor specialisten opgeleid op het gebied van digitalisering”, aldus DNHK-directeur Günter Gülker.

Nieuws

geplaatst: 23-10-2017

Wageningen Food & Biobased Research opent unieke onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing van versproducten

Wageningen Food & Biobased Research opent unieke onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing van versproducten
Wageningen Food & Biobased Research opent op 6 oktober 2017 haar vernieuwde onderzoeksfaciliteit voor kwaliteitsbeheersing in de groente-, fruit- en bloemensector. In de faciliteit zijn kennis en expertise over naoogsttechnologie en agro food robotica samengebracht. Wereldwijd groeit de behoefte naar het behoud van kwaliteit. Bedrijven kunnen met de inzichten die zij in Wageningen opdoen hun producten langer vers houden en voedselverspilling terugdringen.

“Bedrijven hebben baat bij een duurzame versketen waarin de kwaliteit tijdens bewaring, transport en verkoop optimaal gestuurd wordt. Voedselverliezen worden hiermee teruggedrongen en er komt meer kwalitatief goed voedsel beschikbaar voor de wereldbevolking. Bedrijven versterken bovendien hun internationale marktpositie”, aldus Raoul Bino, algemeen directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group bij Wageningen University & Research.

Multidisciplinaire aanpak
Om wereldwijd tot duurzame versketens te komen is een multidisciplinaire aanpak nodig. In de vernieuwde onderzoeksfaciliteit zijn expertises rond de fysiologie, kwaliteit en houdbaarheid van versproducten gekoppeld aan robotica en vision technologie. De opgedane inzichten worden door Wageningse experts en bedrijven vertaald naar methoden waarmee de kwaliteit van producten snel, objectief en nauwkeurig te meten en te voorspellen is.

Veel onderzoeksmogelijkheden
Tijdens de opening op 6 oktober geven Wageningse experts demonstraties over diverse onderwerpen en kunnen ruim 100 relaties een kijkje nemen in de diverse onderzoeksruimtes: van een ATP-teststation waarin koelvoertuigen onder extreme klimaatomstandigheden van -20º tot +50º Celsius getest kunnen worden tot verpakkingsruimtes en een groot aantal afzonderlijk instelbare miniklimaatcellen. Er zijn ook speciale ruimtes voor robotica en vision onderzoek, waarin experts werken aan methoden voor snelle, objectieve en nauwkeurige kwaliteitscontrole. Het gebouw beschikt over een plaza die bedrijven kunnen huren voor demonstraties, workshops en trainingen.

Wereldwijd actief
Wageningen Food & Biobased Research doet al meer dan 80 jaar - zowel nationaal als internationaal - onderzoek naar de kwaliteit van verse groente, fruit en snijbloemen. Zo coördineren Wageningse experts het onderzoeksprogramma GreenCHAINge Groente & Fruit. Het doel van dit programma is te komen tot slimme ketens waarmee fabrikanten door betere kwaliteitsbeheersing het hele jaar door topkwaliteit groente en fruit kunnen leveren. Wagenings onderzoek maakt unieke innovaties mogelijk. Een voorbeeld is Cool – Research on the move, ontwikkeld door Wageningse experts samen met Fontein BV. Met inzet van deze mobiele onderzoeksfaciliteit kunnen bedrijven en overheden in opkomende landen de kwaliteit en houdbaarheid van hun producten substantieel verhogen en zo nieuwe afzetmarkten aan boren.

Nieuws

geplaatst: 23-10-2017

FoodValley op weg naar internationale topregio agrifood

De partijen in de regio FoodValley hebben zich verbonden aan de ambitie om in 2025 de internationale topregio te zijn op het gebied van agrifood. Regio FoodValley is niet alleen de samenwerking tussen acht gemeenten, maar ook de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid in dat gebied. De voortgangsrapportage waarin de projecten benoemd zijn, geeft gedetailleerd weer wat er in 2016-2017 gebeurd is.

Regeerakkoord
De ambitie en inzet wordt ook erkend in het deze week gepresenteerde regeerakkoord. Burgemeester René Verhulst, voorzitter van Regio FoodValley: “Een mooie mijlpaal en erkenning van alle inspanning die de gezamenlijke gemeenten en instellingen in de Regio FoodValley leveren. Onze ambitie is om in 2025 de internationale topregio te zijn op het gebied van agrifood. Het waarborgen van een gezonde leefomgeving voor mens en dier is een van onze uitgangspunten, wij werken hier hard aan en de vermelding van in het Regeerakkoord is een mooie erkenning hiervan.”

Voortgangsrapportage 2016 - 2017
Alle programma’s omvatten projecten die de ambities moeten realiseren die ondernemers, onderwijs, kennisinstellingen en overheid samen hebben geformuleerd. De belangrijkste activiteiten en resultaten zijn in deze voortgangsrapportage opgenomen. Het rapport bestaat uit drie delen: In het eerste deel staan de projecten van de samenwerkende kennisinstellingen, ondernemers en overheden. Dit noemen we ook wel de Triple Helix. In het tweede deel zijn de projecten van de acht samenwerkende gemeenten beschreven. In het laatste deel staan de overige ontwikkelingen rond Regio FoodValley.

Projecten
Op het gebied van regionale ruimtelijke ontwikkeling is in het afgelopen jaar erg veel gebeurd aan activiteiten en projecten. Project Menukaart Regio FoodValley is pilotproject in de provincie Gelderland. De Menukaart is een werkwijze die op basis van lokaal maatwerk twee dingen tegelijk oplevert: extra ontwikkelingsruimte voor ondernemers in het buitengebied en versterking van de kwaliteit van de leefomgeving. De Menukaart kan worden ingezet als de aanvraag van de ondernemer niet in het bestemmingsplan past, maar wel in het provinciale beleid.
Als primaire foodproducent is de landbouwsector onlosmakelijk verbonden met de FoodValley. Vernieuwing van de landbouw is één van de focusthema’s uit de gebiedsvisie. Het Manifest van Salentein is voortgekomen uit de agrarische conferentie die begin dit jaar georganiseerd is. Dit Manifest is opgesteld samen met de ketenpartners. Alle partijen onderschrijven dat een aantal acties wenselijk is voor een duurzame toekomst van de primaire sector in de regio FoodValley.
Een goede bereikbaarheid is van belang voor de ontwikkeling van de regio. De aanpak van het knooppunt A1/A30 draagt hieraan bij. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarmee de Kamer minister Schultz opdraagt om in te stemmen met de start van een MIRT-onderzoek.
 

Nieuws

geplaatst: 23-10-2017

Meer zelfstandigen vinden hulp via 155-Help-een-Bedrijf

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers in het afgelopen jaar niet verminderd, ondanks de algehele economische opleving.
De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt voor die gemeenten of ondernemingen die een beroep doen op bijstand, in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. In de helft van die gevallen blijkt dit zo te zijn. In de overige gevallen wordt de gemeente geadviseerd geen bijstand te verlenen. De IMK-Index bleef in het derde kwartaal stabiel t.o.v. dezelfde periode in 2016.

“We zien twee tegengestelde trends”, zegt Han Dieperink, directeur van IMK, “Ja, het lijkt gemiddeld beter te gaan met zelfstandigen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. En die groep weten we steeds beter te vinden met 155-Help-een-Bedrijf. Dat zorgt dat meer ondernemers worden geholpen, die anders de weg niet weten te vinden en dat bespaart de samenleving veel geld”
Het nationale hulploket voor ondernemers, 155-Help-een-Bedrijf, is een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Op 155.nl is een zelftest opgenomen, waarmee ondernemers kunnen vaststellen of zij tot de doelgroep behoren van sociale ondernemersregelingen vanuit de overheid. In het afgelopen jaar had 155 online contact met 115.000 ondernemers en deden ruim 6.000 ondernemers een zelftest. Daarvan bleek 62% te voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor een ondernemersregeling. 155-Help-een-Bedrijf wordt ingezet bij circa de helft van alle Nederlandse gemeenten.

IMK introduceerde in 2011 de IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert. In de praktijk blijkt de IMK-Index een goede voorspeller te zijn voor de faillissementsrapportages van een halfjaar later.
De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is als vangnet in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en draagt direct bij aan continuïteit van veel in-de-kern-gezonde ondernemingen en daarmee aan de vermindering van maatschappelijke schadelast.