Column

14-01-2016 12:07

Fusie & Bedrijfsovername is Topsport

Fuseren of Bedrijfsovername is gelijk aan het bedrijven van topsport. Je moet constant scherp zijn, kunnen anticiperen op onverwachte wendingen, werken onder grote druk, emoties en belangen managen etc.

Om tot een definitieve fusie- of bedrijfsovernamedocument te komen dient een heel traject te worden afgegaan. Onderhandelingen tussen aandeelhouders, overleg met directies, overleg met vakbonden en ondernemingsraden en samenwerkingsprojecten initiëren tussen de beide bedrijven zijn nodig om uiteindelijk tot een succesvolle fusie te kunnen komen. Het vergt tact en zorgvuldigheid om ieders belang tot uiting te brengen in de fusie- of overnamedoelstellingen. Een fusie/overname kan tot gevolg  hebben dat er banen worden verplaatst of komen te vervallen. Met vakbonden dient een sociaal akkoord te worden gerealiseerd, zodat ook de belangen van de medewerkers worden gewaarborgd en (eventueel) beide ondernemersraden positief instemmen met de fusie/overname.

Fases
Om succesvol te zijn dient een fusie of overname opgesplitst te worden in 4 fases, te weten: de oriëntatiefase, de ontwerpfase, de inrichtingsfase en de transformatiefase.

Elke fase moet – rekening houdend met de gestelde doelstellingen en de emoties die hierbij horen - grondig worden doorlopen door een  uitgebreid programma op te stellen, waarbij communicatie een belangrijk item is in het proces.

Integratie
Met behulp van directie, het MT en de medewerkers van het nieuwe bedrijf, wordt uiteindelijk de organisatie getransformeerd tot een efficiënt, klantvriendelijk en voor medewerkers aantrekkelijk bedrijf.

Fusies en overnames hoeven zeker niet per definitie te mislukken. Indien de doelstellingen helder zijn verwoord in een fusie- of overnamedocument en er strak gewerkt wordt volgens een opgesteld programma kan een fusie of overname zeer succesvol zijn. Je moet wel over een strategie en tactiek beschikken en wat doorzettingsvermogen  hebben, kortom net Topsport.

Robert de Vries
Register Adviseur Bedrijfsopvolging
gecertificeerd Bedrijfsovername Specialist

delen:

Informatie over de auteur

Robert de Vries | Register Adviseur Bedrijfsopvolging | 06 22 66 92 39 | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
De Vries & Partners | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Kerkewijk 117
3904 JB
Veenendaal
nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by