Nieuws

05-04-2017 16:36

Vrijheidsfestival Ede wordt feestelijke mix

De eerste editie van het Vrijheidsfestival Ede vindt zaterdag 22 april plaats. Het festival is een feestelijke mix van educatie, kinderworkshops, muziek, film, sport, beeldende kunst, verhalen en een afsluitende vrijheidsmaaltijd. "Dit nieuwe festival is geinspireerd op de indrukwekkende militaire geschiedenis van Ede. Centraal staan de verhalen van veteranen, van de Molukkers in het Nederlandse verzet en van de Canadese zomer van 1945", vertelt Angelique van Haeren van de organisatie.

Het is een verborgen verhaal, dat van verzetsstrijders uit Indië - onder andere Molukkers - die tijdens de tweede wereldoorlog meevochten voor de vrijheid van Nederland. Het waren bijvoorbeeld studenten en militairen die door de Duitse inval niet meer terug konden. Beide groepen kwamen we in het Nederlandse verzet tegen. Strijden om de vrijheid van een ander te beschermen. Jan Tomasowa vertelt hierover in zijn roman De Schreeuw van de Adelaar.

Britt Kannegieter, een van de organisatoren van het festival: "Deze geschiedenis zal uitgebreid worden naverteld tijdens het Vrijheidsfestival met een lezing van historicus Ron Habiboe, een boekpresentatie, muziek en gesprekken voor wie ook maar interesse heeft in dit verhaal. Ook schrijver Tomasowa komt vertellen over verzetsmensen die vochten voor de vrijheid van Nederland en daarna in Indonesië streden voor de bevrijding van hun geboorteland."

Het dagprogramma van het Vrijheidsfestival eindigt met een parade. Iedereen kan aan deze parade meedoen en kan zich daarvoor aanmelden bij de organisatie. "Het wordt een bonte stoet van allerlei verschillende groepen en bezoekers van het festival die met muziek en vlaggen in optocht lopen voor de vrijheid. Het zal een voorproefje worden voor de grote artistieke parade van volgend jaar."

's Avonds is er een feestelijke Vrijheidsmaaltijd in een grote festivaltent op het terrein voor Akoesticum.
Britt Kannegieter: "Er zijn allerlei bijzondere optredens tijdens deze maaltijd, waaronder de Jalafusi Big Band, operazanger en oud-marinier Bastiaan Everink en zangeres Marlies Claasen. Ook zijn we ontzettend blij en trots dat schrijver en oud-politicus Jan Terlouw aan dit Vrijheidsfestival wil bijdragen. Met zo'n topcast in het programma is het raadzaam om op tijd te reserveren. We kunnen helaas maar 500 gasten een plek geven."

Kaarten voor de maaltijd en het feestprogramma kosten 25 euro per persoon. Toegangskaarten online reserveren kan via vrijheidsfestivalede.nl.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by