Nieuws

06-09-2017 16:43

Groen warmtenet Ede officieel duurzaamste van Nederland

Het groene warmtenet in Ede is officieel het duurzaamste warmtenet van Nederland. Enkele maanden geleden is de kwaliteit van het warmtenet van Warmtebedrijf Ede opnieuw getoetst en gecertificeerd. Dit leverde een verbeterde score op, die te danken is aan diverse innovaties en uitbreidingen. Greenvis Energy Solutions heeft de nieuwe score opgenomen in de ranglijst van gecertificeerde warmtenetten en Ede komt hierbij als winnaar uit de bus.

De grafiek laat zien dat de score van het secundaire net (lichtgroen) doorslaggevend is voor de winst. Op het secundaire net bevinden zich vrijwel alle warmteaansluitingen. Daarom wordt dit net als maat genomen voor de CO2-besparing, en dus de duurzaamheid van het net. Het primaire net bestaat voornamelijk uit aanvoerleidingen.


De verbeterde score is voor alle aansluitingen merkbaar. Een huishouden met aansluiting op het groene warmtenet bijvoorbeeld, bespaart nu direct 85% COâ‚‚ op haar totale uitstoot. Aanvullend op groene warmte zijn nu nog slechts enkele vierkante meters aan zonnepanelen nodig om naast een volledig gasloze, ook een klimaatneutrale woning te verkrijgen.

Nederland telt ca. 320 warmtenetten, waarvan het eerste stamt uit 1923. Met de aanleg van het groene warmtenet in Ede is gestart in 2013. Hierop zijn momenteel twee, en in de toekomst drie, bio-energie installaties aangesloten. Het warmtenet wordt verwarmd door de benutting van resthoutstromen uit de regio: knip- en snoeiafval uit de tuinen en resthout van bos-onkruid de Prunus.


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by