Nieuws

06-02-2018 18:05

Annemarie Heite wint Vrouw in de Media Award 2017

Annemarie Heite is onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Vrouw in de Media Award 2017. Heite is woordvoerder van het project De Stille Beving, en zodoende werd ze het boegbeeld in de strijd tegen de aardbevingspolitiek rond Groningen. De Vrouw in de Media Award wordt jaarlijks uitgereikt de vrouwelijke deskundige die zich in 2017 het beste in de media heeft geprofileerd. 

De Vrouw in de Media Award Gelderland is een onderdeel van de regionale en landelijke Vrouw in de Media Awards en een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Voor de provincie Gelderland waren genomineerd in alfabetische volgorde:
Caroline Franssen, docent individuele tafelopstellingen voor coaches
Désirée Hairwassers, gezondheidswetenschapper en borstkankeractiviste
Ivonne Meeuwsen, ondernemer/eigenaar Op eigen kracht, medeoprichter Tientjes
Marriët Mittendorff, burgemeester Heumen
Tineke Roseboom, zangeres
Tessie Savelkouls, judoka
Harriet Tiemens, wethouder Nijmegen (GroenLinks)
Vivienne van der Veen, automakelaar
Annemiek van Vleuten, wielrenner
Annemieke Vermeulen, burgemeester Zutphen

Vrouw in de Media Award voor de tweede keer provinciaal
Het was voor de tweede keer dat de awards ook per provincie worden uitgereikt. Volgens de organisatoren een belangrijke stap in de geschiedenis van de awards, omdat de zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen net zo belangrijk is in de lokale en regionale media. Per provincie was er een lijst met vrouwelijke rolmodellen samengesteld op voordracht van journalisten, actief in de regionale media en op voordrachten van het publiek. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de vrouwelijke deskundigen zich het beste heeft geprofileerd in de media.

Cijfers aanwezigheid vrouwen in de media
Van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) is 19,5 procent vrouw (bron: GMMP*). Bij opinie- en nieuwsprogramma's is 12 procent van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Nederlandse dagbladen is 12 procent van de genoemde experts vrouw. De aanwezigheid van vrouwen in de media staat al twintig jaar stil. Bij de laatste meting (2015) kwam naar voren dat we in Nederland zelfs achteruit zijn gegaan.
*Global Media Monitoring Project. Voor meer cijfers en achtergrondinformatie: http://youcantbewhatyoucantsee.com/
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by