Nieuws

28-09-2016 16:30

Middengroep arbeidsmarkt kwetsbaar: meer bewustzijn maar weinig actie


Werkgevers en werknemers wapenen zich maar mondjesmaat tegen het dreigende banenverlies onder de middengroep op de arbeidsmarkt. Eerder onderzoek van Oxford University wees uit dat circa 47 procent van de banen in de VS bedreigd wordt. In Nederland staan volgens onderzoek van Deloitte mogelijk twee tot drie miljoen banen op de tocht. Het is weliswaar zo dat overheden, werkgevers en werknemers de kwetsbaarheid van deze groep voor ontwikkelingen als robotisering, automatisering en het verplaatsen van banen naar landen waar arbeid goedkoper is, meer en meer onderkennen. Echter, ondanks de urgentie van het probleem wordt er nog te weinig actie ondernomen.

Dit blijkt uit recent onderzoek van het lectoraat Employability van Zuyd Hogeschool onder 158 Limburgse organisaties (Bron: Lectoraat Employability Zuyd / ROA Maastricht University, 2016). Het onderzoek laat zien dat 31% van de organisaties de druk op de middengroep – mensen met een middelbaar inkomen en een modaal salaris – door robotisering, automatisering en het verplaatsen van banen herkent. Echter, 34 procent van de organisaties geeft aan deze tendens niet of nauwelijks te herkennen. Bovendien blijkt uit interviews met HR-professionals en leidinggevenden dat gerichte actie veelal achterwege blijft.

Vroegtijdig sturen
Het beeld wordt bevestigd door recente gesprekken met diverse andere betrokkenen uit uiteenlopende sectoren. Voor het Lectoraat Employabilty is dit reden om de dialoog met betrokken organisaties verder aan te gaan om tot een vermindering van het probleem te komen. “Als je de employability van deze medewerkers wilt vergroten, als je wil werken aan nieuwe competenties en kwalificaties dan moet daar vroegtijdig op gestuurd worden, en niet als het al te laat is”, aldus dr. Jol Stoffers, lector Employability bij Zuyd Hogeschool.

Competenties en vaardigheden
Bedrijven en werknemers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zich te wapenen en te werken aan employability. Dat kan onder meer door her-, bij- en omscholing. Stoffers: “Dit alleen is niet zaligmakend, maar niets doen is geen optie. Werknemers doen er goed aan hun competenties en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Dit helpt hen om een switch te kunnen maken of om toegevoegde waarde te blijven leveren. Dat is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Wat hierbij van belang is, is dat men zich niet alleen bewust wordt van het probleem maar dat men daadwerkelijk actie onderneemt. Dit geldt voor bedrijven én medewerkers.” 

Inauguratie
Op donderdag 22 september spreekt dr. Jol Stoffers in het Mariapark (Hotel Merici, Sittard) zijn inaugurele rede ‘Employability, werkend perspectief voor de middengroep op de arbeidsmarkt’ uit.

Dr. Jol Stoffers (1969) werd in 2015 benoemd tot lector bij Zuyd met de leeropdracht Employability. Daarnaast is hij de programmamanager van de masteropleiding Personal Leadership in Innovation and Change. Sinds 2007 is Jol Stoffers als hoofddocent HRM en als onderzoeker verbonden aan de faculteit Management en Recht van Zuyd. Daarvoor werkte hij meer dan vijftien jaar als senior HRM-adviseur en manager in de recruitment- en verzekeringsbranche.

Jol Stoffers is Research Fellow bij het ROA (Research Centre for Education and the Labour Market) van Maastricht University. Daarnaast is hij verbonden aan de Adjunct Faculty van de UNPAR University in Bandung (Indonesië) en aan de Technical University Ho (Ghana). Jol Stoffers promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Institute for Management Research) op een proefschrift met het thema Employability en Innovatief Werkgedrag bij medewerkers uit het midden- en kleinbedrijf. Hij publiceerde zijn onderzoek in diverse internationale peer-reviewed journals, waaronder het Journal of Organisational Change Management, en presenteerde zijn onderzoek o.a. bij de Academy of Management. 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by