Nieuws

29-09-2016 14:53

‘Perspectief arbeidsmarkt hoort ook bij loopbaanbegeleiding’

MKB-Nederland juicht het toe dat het kabinet extra geld uittrekt voor een betere loopbaanbegeleiding van middelbare scholieren. Te vaak stoppen jongeren nu vroegtijdig met hun studie omdat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. De organisatie mist in het plan echter aandacht voor het arbeidsmarktperspectief.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) willen met betere loopbaanbegeleiding zorgen voor een betere doorstroom en aansluiting van leerlingen tussen de verschillende onderwijssoorten. Zij trekken daar vanaf 2018 een bedrag oplopend tot 30 miljoen euro in 2025 voor uit. Bij goede loopbaanbegeleiding krijgen jongeren inzicht in hun kwaliteiten, motivatie en interesses en een realistisch beeld van het vervolgonderwijs en het beroepsperspectief, zo schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Mag niet in rijtje ontbreken
MKB-Nederland vindt dat het regionale arbeidsmarktperspectief in dat rijtje niet mag ontbreken. “Het is goed als jongeren beter weten waar hun kwaliteiten liggen, wat ze leuk vinden en wat een studie en vak inhouden, maar als in dat vak vervolgens nauwelijks werk is te vinden, helpen we hen hier niet veel verder mee”, zegt voorzitter Michaël van Straalen.

Hij pleit verder voor specifieke aandacht en middelen om jongeren met een allochtone achtergrond te interesseren in technische studies. Zij kiezen traditioneel vaker voor economisch-administratieve opleidingen, terwijl het arbeidsmarktperspectief van een aantal opleidingen in deze richting slecht is. In de techniek daarentegen zijn de kansen op werk juist goed.

In 2015 vielen bijna 39.000 (32 procent) eerstejaars studenten uit of wisselden van studie. Dat percentage ligt hoger onder mannen en onder jongeren van allochtone komaf (47 procent).
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by