Nieuws

25-11-2016 14:39

Hoe beïnvloedbaar ben jij? Ontdek het tijdens de WURtalk in Cinemec

Bedrijven, organisaties en individuen proberen ons gedrag te beïnvloeden. Denk maar eens aan de supermarkt waar we worden verleid tot het kopen van allerlei lekkers. Of aan een campagne van een gezondheidsorganisatie die je wil aanzetten tot stoppen met roken. Wie het gedrag van mensen wil veranderen, zal ontdekken dat het in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig is. Hoe krijg je inzicht in gedrag? Wat zijn de beste wegen om gedragsverandering te bereiken? Hoe weersta je verleidingen en welke invloed heeft je omgeving? Reint Jan Renes – auteur van ‘Draaiboek gedragsverandering’ – en Emely de Vet – genomineerd voor VIVA400 – zullen al deze vragen over gedrag beantwoorden in de WURtalk in Cinemec op 28 november.
 
Wat is een WURtalk?
WURtalks zijn lezingenavonden waarbij goede verhalenvertellers van Wageningen University & Research inspirerende lezingen geven voor iedereen die dat interessant vindt. Niet alleen studenten en medewerkers van Wageningen zijn welkom, ook professionals uit de gezondheidsvoorlichting en preventie, managers of leidinggevenden van bedrijven en voorlichters bij dienstverlenende instellingen. en iedereen met interesse in de sociale psychologie. De avond wordt afgesloten met een dialoog tussen de bezoekers en de wetenschappers. Tickets zijn te verkrijgen via www.wur.nl/wurtalks   en via Cinemec Ede.  Kosten €4.50 inclusief 1 drankje.
 
Reint Jan Renes
Reint Jan Renes geeft sinds 2011 leiding aan een onderzoeksgroep bij de Hogeschool Utrecht en is daarnaast universitair hoofddocent strategische communicatie aan Wageningen University & Research. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar (gezondheids)communicatie en gedragsverandering. Zijn onderzoek omvat onder andere kwantitatieve en kwalitatieve studies naar determinanten van effectieve communicatie, theoriegebruik binnen Nederlandse leefstijl campagnes, de werking en effectiviteit van gedragsgerichte interventies en de acceptatie van voedselinnovaties door consumenten.
Samen met zijn promovendus Sander Hermsen schreef Renes het boek ‘Draaiboek gedragsverandering’. In hun boek introduceren ze vijf lenzen waarmee je scherp zicht krijgt op het te veranderen gedrag en de beste wegen om gedragsverandering te bereiken.
 
Emely de Vet
Prof. Dr. Emely De Vet richt zich in haar onderzoek op (on)gezonde leefstijl. Een ongezonde leefstijl verhoogt de kans op allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en suikerziekte. Maar ongezond gedrag is niet gemakkelijk te veranderen. Veel mensen proberen af te vallen, gezonder te eten of meer te bewegen, maar vallen al snel terug in oude gewoontes.

Vanuit de gezondheids- en gedragswetenschappen zoekt prof. De Vet naar oplossingen om een gezonde leefstijl beter vol te
houden. Begin dit jaar werd zij op 37-jarige leeftijd benoemd tot persoonlijk hoogleraar Gezondheidscommunicatie en gedragsverandering aan Wageningen University & Research. Voor haar onderzoek naar verleiding en gedragsverandering ontving zij verschillende prestigieuze en competitieve onderzoeksbeurzen. In oktober werd zij genomineerd voor de VIVA400, een initiatief van het tijdschrift Viva waarin de beste vierhonderd ondernemende en inspirerende vrouwen worden genoemd.
 
Programma WURtalk 28 november:
19.30 Opening
19.40 Dr. Reint Jan Renes - Kun je gedrag van anderen veranderen?
20.20 Prof. Dr. Emely de Vet - Hoe kunnen we verleidingen weerstaan?
21.00 Borrel en dialoog
 

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by