FOV: BOV gelanceerd

Magazines | Vallei Business nummer 1 2018

Het is bijna alsof hij zijn tafelgenoot moet over-tuigen, zo energiek vertelt de nieuwe voorzitter over de koers die FOV onder zijn bewind vaart. In oktober 2017 volgde de ondernemer zijn voorganger Martin Ruiter op. In het dagelijks leven geeft Van Zalk leiding aan twee bedrijven met een focus op people management. Bij de verschillende rollen die ik vervul, draait het uiteindelijk om één ding: zicht hebben op het collectief belang, zorgen dat het collectief opti-maal wordt bediend.

Realiteit

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? De nieuwe

voorzitter legt het uit: Het is belangrijk dat we met relevante themas aansluiten bij de realiteit van ondernemers in de regio FoodValley. De brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt bij-voorbeeld, maar ook de circulaire economie, digitalisering, duurzaamheid en cybercrime. De ene ondernemer weet er alles van, de ander zit om kennis verlegen. FOV brengt hen met elkaar in contact door initiatieven die samenwerking bevorderen te ondersteunen. Daarom verbin-den we onze naam aan bijvoorbeeld Bigday FoodValley regio en werken we graag samen met onderzoeksinstellingen zoals de WUR, de diverse onderwijsinstellingen in de regio en de lokale overheid.

Willen

Als het aan de nieuwe voorzitter ligt, is er komende tijd vooral aandacht voor onderling contact tussen ondernemers in de FoodValley regio. De brug met de bestuurlijke kant, de politiek, is de afgelopen jaren verstevigd. Nu is het tijd dat we de verbinding met onze eigen achterban versterken. Elkaar opzoeken én elkaar vinden, zodat we collectieve problemen regionaal kunnen oppakken. Samenwerken dus, en niet allemaal opnieuw het wiel uitvinden. Dat betekent volgens Van Zalk ook dat de kloof tussen noord en zuid in de regio moet worden

gedicht. Als we maar wíllen, kunnen we elkaar versterken. Dat staat op nummer één. En dan gezamenlijk themas aankaarten? Van Zalk: Honderd punten. Als er genoeg medestanders zijn die hetzelfde willen, ontwikkelt de regio zich in sneltreinvaart.

van Zalk benadrukt belang samenwerking regio

Als Gerke van Zalk, voorzitter van FOV (Federatie Ondernemersverenigingen Valleiregio), begint te praten, legt hij zijn bril op tafel. Zijn bruine colbert leunt met hem mee naar voren, terwijl hij enthousiast vertelt over de missie van FOV. Alle mkbers uit de omgeving moeten de FoodValley regio kennen én ervan mee kunnen profiteren.

Van Zalk: FOV speelt een belangrijke rol in het organiseren van aandacht. Zichtbaar zijn en samenwerken, daar draait het om.

Tekst: PDR

FOV en BIGDAY FOODVALLEY 2018

Alles draait om zichtbaarheid

Maar liefst 200 leden en genodigden kwamen maandag 8 januari naar de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV). Het was een historisch moment, zo gaf voorzitter Wim Werkman aan. Door het samengaan van de Coöperatieve Verenigingen van de vijf Veenendaalse bedrijventerreinen en de Bedrijvenkring Veenendaal is een krachtig collectief met ruim 720 aangesloten bedrijven ontstaan: de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV). Decentraal blijven we op de bedrijventerreinen doen wat van belang is voor de bedrijven daar en dat is zorgen voor een veilig, schoon, kwalitatief hoogstaand en goed bereikbaar bedrijventerrein. Centraal gaat het om belangenbehartiging richting bijvoorbeeld lokale en regionale overheden en positionering in de FoodValley, aldus Werkman. Hij benoemde een aantal uitdagingen voor 2018, waaronder het verkiezingsdebat in de aanloop naar de gemeen-teraadsverkiezingen, meer aandacht van de Provincie Utrecht voor het Utrechtse deel van de FoodValley (Veenendaal, Rhenen en Renswoude), het omschakelen naar circulair ondernemen, verbetering van de relatie

arbeidsmarkt en onderwijs en het blijven stimuleren van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Vervolgens onthulde Wim Werkman samen met de voorzitter van het Platform Bedrijventerreinen René van Holsteijn het nieuwe logo en de nieuwe website www.boveenendaal.nl. En werd het glas geheven op een gezond en succesvol 2018, onder andere samen met burgemeester Piet Zoon.

Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal gelanceerd

Wim Werkman (l), Piet Zoon (m) en René van Holsteijn (r)

Gerke van Zalk

Meedoen met uw bedrijf?

Het evenement vindt plaats op 18 april 2018 en als u een duo wilt ontvan-gen houdt u er dan rekening mee dat u gevraagd zal worden beschikbaar te zijn van 13.00 tot uiterlijk 14.30. De jongeren vertrekken allemaal vanaf één centrale startlocatie in Veenendaal waardoor de aankomsttijd bij elk bedrijf zal verschillen. Het gesprek neemt ongeveer 45 minuten in beslag en u kunt dit naar wens uitbreiden met bijvoorbeeld een rondleiding.

Informatie: wwww.bigdayfoodvalley.nl

Bigday FoodValley 2018: start jouw netwerk

FOV en BIGDAY FOODVALLEY 2018

Eiwittechnologie

Onder de vlag van Food Midden-Nederland wordt geprobeerd om meer jongeren warm te krijgen voor de sector. Het project richt zich met name op scholieren die nu op het vmbo zitten. Wij willen hen verleiden om vaker voor een vervolgopleiding in de food te kiezen, zegt Julsing. Met ingang van volgend schooljaar moet dat leiden tot een hogere instroom van minimaal 50 studenten per jaar. Bedrijven die mee participeren in het project gaan regelmatig gastlessen en excursies verzorgen, aldus de projectleider.

Daarnaast wordt de foodindustrie ook nauwer betrokken bij de invulling van foodgerelateerde opleidingen van Aeres MBO, dat bezig is met de vernieuwing van haar onderwijsprogrammas. Zo wordt meer aandacht besteed aan specifieke productietechnieken en themas als eiwittechnologie. De kwaliteit gaat verbeterd wor-den, in overleg ook met de bedrijven. Het onderwijs op scholen moet nog beter gaan matchen met de arbeid die bedrijven bieden.

Nieuwe impuls

Bedrijven die aangesloten zijn bij Knooppunt Techniek zijn onder meer Arla Foods, Paperfoam en Yakult. Verder zijn in dit project Aeres MBO en hogeschool Van Hall Larenstein de scholen die belangrijk zijn voor de vernieuwing van de opleidingen. Food Midden-Nederland gaat zo snel mogelijk van start, ook omdat op korte termijn de instroom van jongeren in de food verbeterd moet worden. Julsing is in elk geval enthousiast. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt krijgt kwalitatief en kwantitatief met deze samenwerking een nieuwe impuls.

Meer jongeren opleiden voor de foodsector. Dat is één van de belangrijkste doelstellingen van Food Midden-Nederland, een samenwerking tussen scholen en bedrijven uit de FoodValley. De partijen hebben gezamenlijk 300.000 euro gekregen om de kloof tussen onderwijs en arbeids-markt te verkleinen, zo laat projectleider Herman Julsing van Knooppunt Techniek weten.

Bron: Scherpenzeelse krant

Drie ton voor nieuwe impulsen foodsector

Woensdag 18 april 2018 vindt Bigday FoodValley regio plaats. Het evenement waarop honderden mbo-studenten enwerkgevers elkaar gaan ontmoeten op zon 175 plekken

in de regio en kennismaken met elkaars ongekende

mogelijkheden. Vanuit positiviteit en de kracht van de

gezamelijke netwerken groeien nieuwe kansen voor de

toekomst. Er vinden laagdrempelige gesprekken plaats bij de bedrijven: jongeren en bedrijven onderzoeken hun kansen in FoodValley en iedereen verbeterd zijn netwerkskills.

Dat is een investering die een leven lang rendeert!

delen:

Vallei Business nummer 1 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by