Column De Hooilanden / Column De Vries & Partners

Magazines | Vallei Business nummer 1 2018

de vries&partners/De hooilanden | column

Veertien jaar geleden toen ik mijn man leerde kennen, was hij een net afgestudeerde civiel techneut uit Bennekom. Hij stond aan de vooravond van zijn carrière en wist nog niet welke kant hij op zou gaan. Bij gebrek aan een roe-ping besloot hij mij te vergezellen en samen belandden we in Nepal en India, waar ik het laatste restje van mijn opleiding tot planoloog vormgaf.

Vrijheid

Terug gekomen en afgestudeerd, begon ik aan mijn eerste baan op een ingenieursbureau. Mijn man twijfelde. Hij zag mij en vele van zijn studentenvrienden voor dag en douw verdwijnen in grote betonnen gebouwen, om daar vervolgens bij het verdwijnen van de zon pas weer uit te komen, vijf dagen in de week, week na week. Een schril contrast met de vrijheid en weidsheid waarin hij was opgegroeid: de boerderij. In deze periode van overpeinzing hielp hij zijn vader met het schoonmaken van de stallen en het verkopen van de koeien. Zijn vader had een jaar eerder beslo-ten de melkveehouderij te stop-pen: al zijn vijf kinderen waren gaan studeren en alle vijf hadden vervolgens gemeld de boerderij niet te willen overnemen. De wereld was immers nog zoveel groter. Maar mijn man zag dat, eenmaal afgestudeerd, die wereld

voor velen weer terugschoot als een elastiekje tot de grootte van een huis, hypotheek , en een uitgebluste vrijdagmiddagborrel. En zo kwam na acht maanden Nederland het hoge woord eruit: ik ga de boerderij toch overnemen en ga het helemaal anders doen: biologisch, 100% grazen, ouderwetse blaarkoppen, zorgboerderij en consumenten op mijn erf; ik wil zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van deze ruimte en dit uitzicht. Dat is mijn missie!

Mazzel

Tsja, en daar sta je dan als vrouw-die-bepaald-geen-boer-zocht-en-eigenlijk-nog-wat-van-de-wereld-wilde-zien. Kortgezegd, ik ben ervoor gegaan, heb van ver moeten komen, maar snap sinds een paar jaar waar zijn missie vandaan komt: wat hebben wij een ongelooflijke mazzel dat we op deze plek, met dit uitzicht en met deze prachtige dames mogen werken en leven. Ik zou niet anders meer willen. Maar als ik dan toch nog iets aan de bedrijfshuisvesting had moeten doen, à la, een beetje meer naar het zuiden had het helemaal af gemaakt. Maar ach, je hoort mij niet klagen hoor.

Floor de Kanter

De Hooilanden

Mazzel

Het Familiestatuut

Uitblinkende familiebedrijven onderscheiden zich doordat de familie veel aandacht besteed aan het vastleggen van hun eigen (uitgesproken) identiteit, zowel voor wat betreft de normen en waarden binnen de familie als wel de normen en waarden die ze hanteren in het bedrijf. Men legt dit vast in een Familiestatuut. Met de afspraken wordt tegelijkertijd antwoord gegeven op vragen als:

Wat is de invloed van de 

familiecultuur op het bedrijf?

In hoeverre gaat bedrijfs-

belang boven familiebelang?

Mogen alle familieleden in het eigendom delen of

moeten ze er dan ook werken?

Kunnen alle familieleden in de onderneming werken,

ongeacht hun opleiding?

Mogen de partners van uw zoon en dochter in het

familiebedrijf werken?

Welke afspraken zijn er vastgelegd als sprake is van echtscheiding?

Eenheid in het familiebedrijf

In het Familiestatuut worden onderlinge afspraken en spelregels vastgelegd. De weg ernaartoe is minstens zo belang-rijk als het document zelf. Het vastleggen zorgt voor eenheid in de familie en voorkomt twijfel, onrust en conflicten. Mijn ervaring: het stimuleert de communicatie en geeft de familie nog meer het gevoel

iets gezamenlijks tot stand te hebben gebracht. Belangrijke onderwerpen worden expli-ciet gemaakt, het dwingt alle betrokkenen tot nadenken over wat werkelijk belangrijk is. Naar een vitaal familiebedrijf. De weg naar en totstandkoming van het Familiestatuut versterkt het fundament voor een vitaal fami-liebedrijf door:

Continu vernieuwend 

ondernemerschap, gericht

op groei en verandering

Een functionele en gezonde familie geba- seerd op respect, vertrouwen en optimisme

Deugdelijk en professio- neel bestuur dat er voor zorgt dat de ingeslagen weg wordt gevolgd

Vasthouden aan waarden, met de juiste spelregels en met de juiste mensen op de juiste plaats.

Het Familie Bedrijf Convenant is een Familiestatuut voor goed bestuur. De leidraad voor het samensmelten van de drie sys-temen binnen het familiebedrijf: Familie, Bedrijf en Eigendom.

Kortom: betrokkenheid van de moeder is in ieders belang.

De Vries & Partners

Adviseurs voor Het Familiebedrijf

Robert de Vries

E: info@devriesgroep.com

T: 06 22 66 92 39

delen:

Vallei Business nummer 1 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by