Bedrijven en onderzoeksinstellingen versterken elkaar op Wageningen Campus

Magazines | Vallei Business nummer 2 2018

Op weg naar Wageningen zie je voordat je Wageningen binnenrijdt aan de je rechterhand een groene parkachtige omgeving met prominente gebouwen; Wageningen Campus. Wat gebeurt daar eigenlijk en is Wageningen Campus wezenlijk anders dan andere bedrijventerrein in de regio? 

Tekst Liesbeth Idema

 

Wageningen Campus is de laatste 10 jaar uitgegroeid tot een werk- en ontmoetingsplek voor studenten, onderzoekers en (startende) ondernemers die werkzaam zijn op het gebied van voeding en duurzame voedselproductie, biobased materialen, leefomgeving, gezondheid en lifestyle, vertelt Petra Caessens, Manager Campusontwikkeling van Wageningen University & Research (WUR). Caessens: “Wageningen is natuurlijk internationaal bekend door de aanwezigheid van onze topuniversiteit. Kennisintensieve bedrijven zijn vaak op zoek naar talent en onze campus, waar ca. 11.000 studenten van ruim 100 nationaliteiten studeren, blijkt dan erg aantrekkelijk. Daarnaast is de campus zeer geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar samenwerking met onderzoeksgroepen van de aanwezige instituten en bedrijven. Tel daarbij op de geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en bijbehorende expertise van WUR toegankelijk voor gebruik.”

Contacten leggen

Ze schetst de verschillen met een regulier bedrijventerrein, waar vaak zoveel mogelijk vierkante meters benut worden. Wageningen Campus is aangelegd als een park met veel groen, ruimte en informele ontmoetingsplekken. Zo’n omgeving nodigt volgens haar uit om ‘naar buiten te gaan’. “Niet alleen letterlijk, maar ook om buiten je eigen bedrijf te kijken. Je kunt er lezingen bijwonen, deelnemen aan debatten en presentaties bekijken. Allen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Onze ervaring is dat persoonlijke contacten makkelijker worden gelegd in zo’n campusomgeving. Niet alleen via de formele wegen, zoals onderzoekssamenwerking of afstudeerprojecten en stages van studenten. Maar juist via informele contacten, die je opdoet als je activiteiten bijwoont of je verplaatst over de campus of samen praktisch werk doet.”

Faciliteiten

Dat is een groot voordeel van de campus, aldus Caessens. Alle onderzoeksfaciliteiten op het gebied van Life Sciences zijn aanwezig op de campus en ook voor iedereen toegankelijk. Volgens Caessens moet je dan niet denken aan de standaardfaciliteiten, die elders ook beschikbaar zijn. “Als je als bedrijf op zoek ben naar nieuwe technieken en mogelijkheden voor je onderzoek, kan je die bij de diverse onderzoeksinstituten en de bedrijven op de campus gebruiken. Zowel de faciliteiten als de kennis. Dus je huurt niet alleen een massa- spectrometer of een elektronenmicroscoop, maar als je wilt ook een expert. Die kan je er versneld vertrouwd mee maken en je tips geven hoe je je onderzoek effectief kunt uitvoeren.”

Bedrijven en organisaties kunnen werken in een bedrijfsverzamelgebouw/incubator (PlusUltra). Ook kun je gebruik maken van de vele vergaderzalen, de ontmoetingsplek Impulse en de bibliotheek. Daarnaast kan je profiteren van het Expat Center Food Valley, een breed cateringaanbod, sportieve voorzieningen en diverse winkels.

Aantrekkelijk voor starters

Ondernemerschap is van groot belang en zeker ook onderdeel van Wageningen Campus, stelt Caessens. “Startups brengen vernieuwing en innovaties snel naar de markt. Dit begint al tijdens de studie, met ondernemerschapsonderwijs en de mogelijkheid om als student je eigen bedrijf te starten in de studentenincubator StartHub. Daarnaast begeleidt het nationale programma StartLife beginnende starters, uit alle windstreken van Nederland, die actief zijn op het gebied van Food, Agri en Biobased met diverse programma’s, funding en netwerk. Ook internationale bijeenkomsten gericht op het samenbrengen van Startups, investeerders en corporates, zoals F&A Next, zijn vaste prik op Wageningen Campus.”

Ecosysteem

Caessens benadrukt dat het Wageningen Campus ecosysteem meer behelst dan WUR, denk alleen al aan organisaties als KeyGene, Noldus, FrieslandCampina en NIOO die met hun activiteiten, faciliteiten en onderzoekers onderdeel vormen van dit zogenoemde kenniskristallisatiepunt in de Food Valley. Unilever is volop aan het bouwen aan hun Global Foods Innovation Centre, zodat ze vanaf medio 2019 ook volop onderdeel zijn van dit ecosysteem. “Het is natuurlijk ook mogelijk op een andere manier onderdeel uit te maken van het campusecosysteem, bijvoorbeeld door voor een beperkte groep medewerkers een kantoor te huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Vanuit deze ‘hub’ kunnen bedrijven onderzoeksprojecten managen, nieuwe samenwerkingen opzetten of ideeën of nieuwe medewerkers scouten. Bedrijven als Yili, Synthite, Kikkoman, Schothorst Feed Research zitten bewust in Wageningen, vaakdicht bij de universiteit en instituten of op het Business en Science Park Wageningen. In beide gevallen werk je in de buurt van een universiteit met een groot internationaal netwerk dat goed aangeschreven staat op het gebied van Life Science. (Lees ook ‘How the Netherlands Feeds the World’, een duidelijk verhaal in National Geographic). Ook is WUR betrokken bij veel EU-projecten en diverse andere internationale samenwerkingsverbanden. Daar kunnen universiteit, onderzoeksinstituten en bedrijven elkaar helpen”, aldus Caessens.

Ben je als kennisintensief bedrijf op zoek naar kruisbestuiving tussen bedrijven en wetenschappers, dan zit je zeker goed op de campus. “Bedrijven zijn hier eerder complementair aan elkaar dan elkaars concurrenten”, stelt Caessens.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by