Column Canrinus Consultancy

Magazines | Vallei Business nummer 4 2018

canrinus consultancy | column

De Low Voltage Directive (LvD), of wel laagspanningsrichtlijn, geldt voor alle producten die onder andere aangesloten worden de 50 en 1000 Volt wisselspanning. Dit zijn dus bijna alle producten om ons heen die aangesloten zijn op het lichtnet 230 Volt of 400 Volt.Bij alle producten waarbij een radiomodule is ingebouwd, zoals een gsm, wifi, Lora, etc., vervalt de spanningsondergrens en moet altijd getoetst worden op deze richtlijn, zie Radio Equipment Directive (RED) of wel Radiorichtlijn! LvDDe LvD gaat met name over de bescherming van de gebruiker tegen een elektrische schok, maar ook over brandgevaar, stabiliteit en mechanische gevaren komen aanbod is de geharmoniseerde LvD normen. In deze norm wordt er alleen niet getoetst op normaal gebruik maar ook op abnormaal gebruik. Ook in deze abnormale toestand moet het product veilig blijven.Omdat bij de CE-markering de ver-

antwoordelijkheid bij de fabrikant of importeur/distributeur wordt neergelegd is het bij deze richtlijn niet verplicht om te testen bij één van de officiële CE-testhuizen in Nederland. Je mag het dus ook zelf doen!

Praktische cursus De ervaring leert dat bij een eerste onderzoek vaak enkele belangrijke gebreken naar voren komen waar-door je product wordt afgekeurd. Om deze teleurstelling te voorko-men geeft Canrinus Consultancy een zeer praktische cursus met veel praktijk voorbeelden waardoor de LvD beginselen goed blijven hangen en direct in de praktijk kan worden toegepast in je eigen situa-tie. Ook kunnen er in het meet- en trainingscentrum zogenaamde pre-scan s worden uitgevoerd om grote teleurstellingen te voorkomen tijdens een officiële keuring.

Volgende keer over de meer ongrijpbare EMC-richtlijn.

Andre Canrinus

Canrinus Consultancy www.canco.nl

Laagspanningsrichtlijn 2014/35/EU

In mijn vorige artikel heb ik het gehad over de algemene CE-markering. In deze column ga ik specifiek in op één van de 30 richtlijnen, ofwel Directives, die onder de CE-markering vallen binnen de gehele EU. Alleen die richtlijnen die van toe-passing zijn op een product moeten getoetst worden.

delen:

Vallei Business nummer 4 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by