Gerard van den Tweel al 50 jaar sociaal ondernemer

Magazines | Vallei Business nummer 4 2018

achtergrond | gerard van tweel

Een schouderklopje

kost niets

De Nijkerkse ondernemer Gerard van den Tweel vierde onlangs zijn vijftigjarig jubileum als ondernemer met een serie mini-concerten in Nijkerkse zorgcentra, een reeks helikoptervluchten voor zijn klanten en een groot jubileumfeest voor zijn relaties en een personeelsfeest. Van den Tweel laat mensen om hem heen graag meegenieten van zijn successen. Als je het goed hebt, moet je ook willen delen.

Gerard van den Tweel al 50 jaar sociaal ondernemer

Van den Tweel mag zich tot een van de grootste food- en horecapioniers van Nederland rekenen. Zijn imperium omvat onder andere supermarkten, hotels met con-

grescentra, slijterijen en veel onroerend goed. Het leverde hem een plek op in de Quote Top 500. Wie denkt dat het hem allemaal vanzelf is komen aanwaaien, heeft het mis. Dit

alles heb ik bereikt door hard werken. Fysiek; met handen en voeten, maar ook met mijn hoofd. Nog steeds werk ik 60 tot 80 uur in de week. Ik heb twaalf directeuren, maar geef

gerard van tweel | achtergrond

nog steeds leiding. Als ik de 40-urige week had aangehouden, had ik het nooit zo ver geschopt.Gedurende zijn loopbaan is hij tevens grossier in nevenfuncties. In de afgelopen jaren was hij onder andere voorzitter van de Nijkerkse Ondernemers Vereniging en van VVV Nijkerk, maar ook fractievoorzitter van de plaatselijke VVD. Als ondernemer moet je op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen de gemeente en lid zijn van onder-nemersverenigingen. Ik heb het allemaal gedaan. Blijf jezelf

Zijn inspanningen voor de Nijkerkse gemeen-schap werden in juni van dit jaar tijdens het feest ter ere van zijn vijftigjarig jubileum beloond, toen hij het ereburgerschap van de gemeente Nijkerk kreeg uitgereikt. Kardinaal Ad Simonis en oud-ministers Ed Nijpels en Henk Kamp, kleding- en vastgoedondernemer Jan Zeeman en tv-persoonlijkheid Tineke Verburg, er leek geen eind te komen aan namen van prominenten tijdens deze avond. Toch is hij niet naast zijn schoenen gaan lopen. Blijf gewoon en blijf vooral jezelf, dat is iets wat ik van huis uit met de paplepel ingegoten heb gekregen, zegt hij bescheiden. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed. Ik ben niets meer dan een ander.SchouderklopjeDie bescheidenheid blijkt ook uit het kantoor van de Van den Tweel Groep in Nijkerk. Geen superdeluxe pand, maar een kantoorruimte boven zijn eigen Albert Heijn. Dicht in de buurt van zijn mensen. Hoewel hij net terug is van een reis naar de Nederlandse Antillen, waar hij onlangs een aantal van zijn super-markten verkocht, is hij vanochtend vroeg al op de werkvloer geweest van zijn winkel in Nijkerk. Even een praatje gemaakt met de medewerkers, zegt hij. Ook met de interieur-verzorgsters, want die doen ook goed werk. Een schouderklopje kost niets.

LefVan den Tweel oogt zo fit als een hoentje, onvermoeibaar is hij wanneer het aankomt op het runnen van zijn bedrijf. Je kunt ein-deloos dubben over kansen en bedreigingen, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen. Om dingen te bereiken als ondernemer heb je durf, lef en energie nodig.Lef toonde hij onder andere met de inves-tering van 100 miljoen euro in vijf super-markten en twee horecagroothandels in het Caribisch gebied. Ook richtte hij ooit de eerste ecologische zuivelfabriek in Nederland op in Drachten, een bedrijf dat inmiddels is overgenomen door Friesland-Campina. Iets waar hij tot vandaag de dag nog bijzonder trots op is. Tegenwoordig zie je heel veel ecologische producten, maar in de jaren negentig was dit alleen voorbehouden aan natuurvoedingswinkels. Ik geloofde toen al in de toekomst van ecologische producten.PlezierOok het plezier hebben in je werk is een belangrijke factor voor succesvol onderne-merschap, meent hij. Wanneer je plezier uitstraalt, slaat dat over op je medewerkers. Een goede communicatie met je mensen is van groot belang. Laat hen meepraten over de visie van je bedrijf. Je hebt immers draag-vlak nodig.Inmiddels heeft Van den Tweel 2.000 mede-werkers voor zich werken. Dat zijn mensen graag voor hem werken, blijkt wel uit het hoge aantal jubilarissen. De mensen die hier 25 jaar werken zijn niet meer te tellen, zegt hij trots. We hebben zelfs verschillende mensen in dienst die hier al meer dan veertig jaar werken.Dat plezier gunt hij ook aan de mensen in de maatschappij voor wie dat niet vanzelfspre-kend is. De horeca- en supermarkttycoon deed al aan maatschappelijk ondernemen voordat deze term was geboren. Onze maatschappij telt helaas veel mensen die niet volwaardig kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Vroeger gingen deze mensen naar de sociale werkplaats om krijtjes en pot-loden in te pakken. Bij mij lopen deze mensen net als mijn medewerkers op de werkvloer, want ook zij moeten arbeidsvreugde hebben. Als ondernemer heb je in mijn ogen de maatschappelijke taak om ervoor te zorgen dat deze mensen niet buiten de boot vallen. Sociaal ondernemen hoort in ieder bedrijf thuis.Jus dorangeOp de vraag hoe hij op zijn 73ste nog iedere

dag de energie kan opbrengen om aan het roer van zijn imperium te staan, zegt hij resoluut: Gezond leven is het geheim. Ik heb al tien jaar geen druppel alcohol meer aan-geraakt. Ik vlieg tien keer per jaar de oceaan over naar de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en de Nederlandse Antillen. De champagne laat ik staan, ik kies liever voor een glaasje jus dorange. Als ik na een vlucht van tien uur aan de andere kant van de oceaan voet aan wal zet, zet ik mijn klok zes uur terug en begint er een nieuwe werkdag voor mij.PensioenOver zijn pensioen wil hij nog lang niet nadenken. Ik heb vanochtend weer voor vijf jaar bijgetekend, zegt hij lachend. Wanneer je gezond bent en niet al te zwaar lichamelijk werk verricht hoef je echt niet met pensioen op je 67ste. Wanneer je de mogelijkheden hebt en de zin er nog is, moet je gewoon lek-ker door blijven werken. Dat is ook goed voor de economie. Ik moet er niet aan denken om de hele dag bij mijn vrouw thuis te zitten en me met dingen als stofzuigen te bemoeien. Wanneer ik de hele dag thuis zou zijn, zou mijn vrouw zeggen: Ga jij maar een baantje zoeken! Ik kan dus beter in mijn eigen bedrijf blijven werken dan een baantje zoeken. Er is niets mooier dan op mijn leeftijd nog volop in het arbeidsproces te zitten!

Gerard van den Tweel (1944) is een succes-volle supermarkt- en horecaondernemer, hij is multifranchiser van onder meer Albert Heijn, Gall&Gall en Etos en heeft vestigingen in onder andere Nijkerk en Voorthuizen. Onlangs deed hij zijn supermarkten op Bonaire, Curaçao en Aruba van de hand.

Wie is Gerard van den Tweel?

De firma Van den Tweel werd in 1905 opge-richt door de opa van Gerard van den Tweel: Gerard Konst. Hij startte in de handel van levensmiddelen en granen. In 1968 komt Gerard van den Tweel het bedrijf van zijn ouders versterken en opent de eerste Nij-kerkse supermarkt. In 1974 neemt hij het gehele bedrijf over. Inmiddels heeft hij het bedrijf uitgebouwd tot Van den Tweel Groep. Tien supermarkten (onder andere in Nijkerk en Voorthuizen), twee groothandels en vijf slijterijen en worden aangestuurd door de oudste zoon Edward van den Tweel. Van den Tweel Investments BV participeert met ver-schillende belangen in andere ondernemin-gen. De vastgoedportefeuille van Van den Tweel Vastgoed BV beheert de jongste zoon George van den Tweel. Daarnaast bevat de groep nog een aparte tak voor projectont-wikkeling en horeca.

Historie Van den Tweel

delen:

Vallei Business nummer 4 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by