Kwiek in Bedrijf: Iedereen wil zich gezond en fit voelen

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Kwiek in Bedrijf uit Ede adviseert ondernemers over gezonde voeding en vitaliteit. Niet alleen over de kroket in de kantine, maar ook over verandering van leefstijl. Hierdoor worden werknemers gezonder en daalt het ziekteverzuim en stijgt de motivatie.

Tekst: Marlies Dinjens

Bijna iedereen weet dat het niet gezond is: kroketten in de kantine, frisdrankenautomaten op de gang of een droppot op je bureau waar je makkelijk een greep uit doet. Toch is er op veel werkplekken nog flink wat te verbeteren op het gebied van gezonde voeding en vitaliteit. Hier komt Mieke Scherpenzeel in beeld van Kwiek in Bedrijf. Ik kom langs bij ondernemers die graag iets willen veranderen op het gebied van gezondheid. Eerst doe ik een intakegesprek en maak ik een analyse. Ik loop rond en kijk om mij heen. Hoe ziet de kantine eruit, wat voor koffie wordt er gedronken en hoe gaan de medewerkers om met hun gezondheid?

Advies
Nadat Scherpenzeel goed heeft rondgekeken, brengt zij een advies uit. Een aanpassing doen aan het eten in de kantine of de theezakjes is natuurlijk snel gedaan, maar de grootste uitdaging zit in de individuele gesprekken met medewerkers. Scherpenzeel onderwerpt de medewerkers aan vragenlijsten en een persoonlijk gesprek. Weten ze bijvoorbeeld wat gezonde voeding is of zien ze door de bomen het bos niet meer door alle berichtgeving hierover? Ik had laatst bijvoorbeeld een gesprek met iemand die dagelijks ontbeet met een glas sinaasappelsap en twee boterhammen met kaas. Om tien uur kreeg hij iedere dag veel trek en at hij al voor de lunch zijn boterhammen op om daarna in de kantine nogmaals te lunchen. Na het advies om onder andere de jus dorange te laten staan in de ochtend en gedurende de ochtend minder koffie te drinken, bleef de hongerklop bij de medewerker uit. Hierdoor kan hij zich de hele dag beter concentreren en dus veel beter werken. Daar profiteer je als ondernemer dan weer van.

Scherpenzeel werkte lang in de jeugdhulpverlening tot ze geïnteresseerd raakte in gezonde voeding. Ze vroeg zich steeds meer af of de jongeren met autisme waarmee zij werkten niet beter zouden gedijen op een dieet met bijvoorbeeld minder suikers en bewerkte voeding. Ik heb toen een opleiding gedaan op het gebied van voeding. Daar leerde ik dat tachtig procent van hoe wij ons voelen, wordt bepaald in de darmen. Wat je eet, heeft daar dus een enorme invloed op.

Cijfers
Volgend jaar komt Scherpenzeel met cijfers over resultaten die zij behaalde bij diverse bedrijven. Het aanpakken van de leefstijl van werknemers heeft zeker invloed op het ziekteverzuim. Werknemers zijn gemotiveerder en hebben meer focus wanneer ze lekkerder in hun vel zitten en geen suikerdip of honger hebben.

Bij sommige ondernemers bespeurt ze nog angst om zich niet te bemoeien met het eetgedrag van werknemers. Maar ik merk dat veel werknemers er juist heel erg open voor staan. Uiteindelijk wil iedereen zich gezond en fit voelen. Mijn missie is om een gebrek aan kennis weg te nemen. Zo kan iedereen gezond eten en leven binnen de eigen keuze. Werk en privé zijn steeds meer verweven. Daarom moeten werkgevers ook hun verantwoordelijkheid nemen voor werknemers en hier niet langer voor wegkijken.

info@kwiekinbedrijf.nl
06-22008558

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by