Jansen Poultry Equipment

Magazines | Vallei Business nr 1 2012

Jansen Poultry Equipment

Pluimveehuisvesting met respect voor dierenwelzijn

Het Barneveldse bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en wereldwijd installeren van huisvestingssystemen voor pluimveebedrijven. Daarnaast legt het bedrijf zich tegenwoordig ook toe op de kalverhuisvesting. “We begeven ons op een markt met veel concurrentie, zowel vanuit het binnenland als vanuit het buitenland. Ons streven is om voorop te lopen in de markt, iets wat ons ook meestal lukt. Maar daarvoor moeten we wel constant scherp blijven en blijven innoveren. We hebben dan ook als doel om jaarlijks een à twee nieuwe producten op de markt te zetten. Een enorme uitdaging, maar dat maakt deze business voor mij juist zo interessant.”

Wereldwijd

Jansen Poultry Equipment beperkt zich al lang niet meer tot de Nederlandse markt. Tegenwoordig is zo’n 70% van de productie bestemd voor export. “We doen zaken met bedrijven verspreid over zo’n zestig landen. De Nederlandse markt is relatief klein. Dat komt voor een groot deel doordat in Nederland (en de andere EU-landen) het BroMaxx-huisvestingssysteem voor vleeskuikens verboden is.” Iets waar Jansen zich - met recht - druk om kan maken. “Wij zetten ons juist in voor het welzijn van de dieren en houden daar bij onze ontwerpen rekening mee. Maar organisaties als Wakker Dier en de Dierenbescherming willen dat niet inzien en de overheid volgt hun advies blindelings. Het systeem dat wij leveren wordt zelfs gelijkgesteld aan dierenleed; pure onzin. De verouderde systemen die in de meeste pluimveebedrijven worden gebruikt bevorderen juist het dierenleed. Daar lopen de kippen op strooiselvloeren in hun eigen mest met een veel groter risico op ziektes, infecties en welzijnsproblemen als gevolg. Deze worden bestreden met kostbare antibiotica die de consument via het vlees vervolgens ook weer binnenkrijgt. Een ongezonde situatie voor mens en dier dus! Deze problemen zijn met het BroMaxx systeem verleden tijd, omdat de kippen op kunststof roosters lopen waardoor alle ontlasting meteen naar beneden valt en wordt afgevoerd.”

Ideaalbeeld

Jansen hoop dat de Europese overheden

ergens in de komende jaren nog doordrongen zullen raken van het grote antibioticaprobleem in de pluimveebranche. “Eens zullen ze toch in moeten zien dat pluimvee op een andere manier gehuisvest kan worden, zonder alle

nadelen en het toedienen van antibiotica als gevolg. Uiteindelijk is dit beter voor het

welzijn van de kip, het welzijn van de

consument en de economische situatie van de pluimveebedrijven.” Tot die tijd blijft hij zich hiervoor inzetten. “Daarbij word ik geïnspireerd door een schilderij dat in mijn kantoor hangt; een afbeelding van kippen die vrij op het land lopen met op de achtergrond een

afbeelding van de stal van mijn vader. De illusie dat kippen ooit weer op die manier vrij

in de natuur gehouden kunnen worden is

economisch gezien niet realistisch. Maar je kunt dit ideaalbeeld wel in je achterhoofd houden en proberen dit zo dicht mogelijk te benaderen. Dat is waar Jansen Poultry

Equipment voor staat!”

Wat ooit begon als een ‘hobbyproject’ om het pluimveebedrijf van zijn vader te automatiseren is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererend, florerend bedrijf met ruim honderd medewerkers. Oprichter en directeur/eigenaar van Jansen Poultry Equipment Ab Jansen is met recht trots op alles wat hij tijdens het inmiddels 25-jarig bestaan van zijn onderneming heeft bereikt. “Helemaal omdat we ons al 25 jaar aan

dezelfde filosofie houden: het welzijn van de dieren staat voorop.”

Regio FoodValley werkt aan perfect vestigingsklimaat

Ondernemend, innovatief en verbindend

Regio FoodValley is dé plaats voor foodbedrijven die zich dichtbij kennis en onderwijs willen vestigen. De regio profiteert van de internationale bekendheid van het merk FoodValley. In het gebied is

volop ruimte voor kenniscentra, innovatieve

levensmiddelenindustrie en andere bedrijvigheid.

FoodValley is een sterk concept doordat kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken. Samen hebben zij een ambitie geformuleerd: de Valleiregio ontwikkelen tot een Europese topregio en internationale thuisbasis voor bedrijven en kennisinstellingen voor duurzame voeding en een gezonde leefomgeving.

Antwoord van de Regio

Wageningen Universiteit & Research centre speelt een centrale rol in het onderzoek-, kennis- en onderwijsnetwerk van de regio. Op alle

niveaus binnen dit netwerk worden vakmensen opgeleid. De regio kent een grote diversiteit aan bedrijven, gerelateerd aan food. Haar

uitdaging is om kennis en bedrijven te verbinden en toepassing van kennis te stimuleren.

Om vanuit de overheid bij te dragen aan de FoodValley Ambitie is in 2011 de bestuurlijke Regio FoodValley opgericht. Een samenwerking van acht gemeenten: Wageningen, Rhenen, Veenendaal, Ede, Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel en Nijkerk.

Werken en leren

Landschap, natuur en centrale ligging maken de FoodValley regio tot een goed bereikbare en gezonde leefomgeving, waar bedrijven zich graag vestigen.

“Regio FoodValley versterkt de kennisontwikkeling over Food en zorgt voor werkgelegenheid, goed onderwijs en prettig wonen in het mooie landschap van Vallei, Heuvelrug en Veluwe”, zegt Cees van der Knaap, burgemeester van Ede en voorzitter van Regio FoodValley. “De Regio is ondernemend, innovatief en verbindend.”

Bedrijven komen

Het vestigingsklimaat voor bedrijven krijgt veel aandacht. Dat gebeurt door het afstemmen in de regio van de woningbehoefte, de leefomgeving en bedrijfslocaties op basis van concrete afspraken. De kennis

en innovaties op gebied van food maken de regio aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen en biedt bewoners kans op werkgelegenheid en goede opleidingen. Niet voor niets is agro&food één van de topsectoren van de rijksoverheid.

Toppositie

Er is meer, zegt Van der Knaap. “De arbeidsmoraal is hoog, ondernemers zijn betrouwbaar. Met onze toppositie in agrofoodkennis kunnen bedrijfsleven en onderwijs excelleren. De uitwisseling tussen wetenschap en praktijk is onderscheidend.” Volgens Van der Knaap heeft de regio goud in handen. “De provincies Gelderland en Utrecht zijn partners in het realiseren van onze ambitie. Gelderland dicht de Valleiregio een gouden toekomst toe, die te danken is aan FoodValley.”

FoodValley regio

’Topregio en internationale thuisbasis van bedrijven en kennisinstellingen voor duurzame en gezonde voeding en een gezonde leefomgeving.’

Forum-gebouw op de Wageningen Campus

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by