Coverstory: Restaurant Buitenzorg

Magazines | Vallei Business nr 2 2012

Nu, anno straks,

met een vleugje toen

Buitenzorg ademt een bijzondere sfeer. Spiegels, marmer, kroonluchters, draperieën en opvallende accessoires zorgen ervoor dat je van de ene in de andere verbazing valt. Elk vertrek in het horecacomplex kent zijn eigen stijl tot in de kleinste details doorgevoerd. De Kruif: “We zitten hier inmiddels veertig jaar en ik ben ook al veertig jaar bezig met het aanpassen en renoveren van het pand. Ik wilde en wil nog steeds Buitenzorg in stijl herstellen. Gasten hebben vaak het idee dat alles nog authentiek is. Dat is ook de bedoeling.” Het gebouw is qua outillage geheel eigentijds, maar bewaart ondanks het voortdurend veranderingsproces met verve het historisch karakter.

Met de tijd mee

De brasserie is het nieuwste ‘paradepaardje’ van Buitenzorg. “We hebben het restaurant gerestyled en omgetoverd tot brasserie. Niet dat er iets mis was met het restaurant, maar ik ben van mening dat je moet blijven vernieuwen. Het restaurant bestond inmiddels al zo’n twintig jaar, dus ik vond het zo langzamerhand wel eens tijd voor iets nieuws. Je moet immers met de tijd meegaan. Niet dat er heel veel aan het interieur is veranderd, maar het geheel is iets frisser en moderner geworden qua uitstraling. Nu, anno straks, met een vleugje toen’.”

Evenementen

Buitenzorg is een zeer veelzijdig horecabedrijf. Behalve voor een hapje en een drankje kunnen gasten er ook terecht voor hun feesten en partijen. “Van bruiloften tot borrels en van presentaties tot vergaderingen, het kan bij ons allemaal.” Het imposante gebouw herbergt zes sfeervolle, multifunctionele zalen geschikt voor groepen van zes tot honderdvijftig personen. Iedere zaal heeft zijn eigen karakter. Er is dus altijd wel een ruimte die past bij de gelegenheid.

Bovendien kunnen de zalen worden uitgerust met de nodige audiovisuele apparatuur en is er de beschikking over een gratis internetaansluiting. Op slechts vijf minuten van diverse (snel)wegen en met volop gratis parkeergelegenheid is Buitenzorg dus ook bij uitstek geschikt voor zakelijke activiteiten.

Wat de reden ook is voor het evenement, de medewerkers van Buitenzorg nemen alle zorg uit handen. Indien gewenst zelfs op locatie in de vorm van catering. Speciaal hiervoor zijn een aantal arrangementen samengesteld. Los daarvan is het uiteraard mogelijk om het geheel naar eigen wens in te vullen. De Kruif: “Op culinair gebied geldt: vrijwel alles is mogelijk. Van uitgebreide barbecues binnen of buiten tot diverse buffetten en van middeleeuwse maaltijden tot rooster maaltijden, live geroosterd door onze koks. Uiteraard kan er in de brasserie ook gewoon a la carte worden gegeten. En overal voor geldt dat ons enthousiaste en flexibele team garant staat voor een aangenaam verblijf in een ongedwongen, gemoedelijke sfeer.”

Onderscheidend

“Qua doelgroep richten wij ons op het middensegment”, vertelt De Kruif. “We willen toegankelijk zijn voor een zo breed mogelijk publiek en proberen daardoor de drempel zo laag mogelijk te houden. Daarnaast willen we ons graag onderscheiden van soortgelijke bedrijven.” De mogelijkheden van het pand zijn volgens de eigenaar op zich al de meest onderscheidende factor. “We bieden meerdere verschillende ruimtes die grotendeels gekoppeld kunnen worden voor een groter evenement. In totaal hebben wij capaciteit voor zo’n vijfhonderd etende gasten. Laat je dat eten weg, dan kunnen we al snel twee a driehonderd extra gasten kwijt.”

Zo’n groot gezelschap vergt uiteraard wel het een en ander van het personeel. “Maar ons team is in de loop der jaren zo op elkaar ingespeeld geraakt, dat dat geen enkel probleem is.”

Buitenzorg is dus veel meer dan alleen een eetgelegenheid. Speelt het exterieur van het pand al tot de verbeelding, het interieur en de namen van de diverse ruimtes doen daar nog een schepje bovenop. Wat te denken van de Tequilakelder, de Zeven Reuzen en Malpertuus? Zien is geloven en dat geldt ook voor deze unieke locatie. En alle ideeën hiervoor komen uit het hoofd van De Kruif. “Ik bedenk alles zelf en werk overal van a tot z aan mee. Voor mijn gevoel ben ik hier al veertig jaar aan het hobbyen. De ene keer sta ik in de keuken, de andere keer help ik bij een verbouwing en dat is het leuke van een onderneming als deze. Het kan allemaal. Ik heb dan ook nooit spijt gehad van de aankoop van dit pand, hoewel het veertig jaar geleden echt op sterven na dood was. Wilde niemand het destijds nog kopen, tegenwoordig zijn de mensen die binnenkomen onder de indruk van alles wat ze zien. Dat hebben wij toch maar mooi bereikt in al die jaren.”

Wat ooit in 1842 werd gebouwd als buitenhuis voor de toenmalige directeur van Calvé is inmiddels uitgegroeid tot een zeer bijzondere horecagelegenheid. Veertig jaar geleden kwam Buitenzorg in Ede in handen van familie De Kruif. Vader Rien staat aan het roer van het florerende bedrijf dat onder meer een brasserie, partycentrum en cateringbedrijf omvat.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by