Forum: financieren en investeren

Magazines | Vallei Business nr 3 2012

Financieren en investeren

Het is moeilijker geworden om een financiering geregeld te krijgen, de eisen zijn zwaarder geworden en de traditionele verschaffers zijn terughoudend. Maar de bal kan niet alleen bij de banken worden gelegd, ook bedrijven zijn minder bereid om te investeren. Vallei Business nodigde financieel adviseurs uit om hierover te discussiëren.

Volgens Job Rood is de vraag naar financiering momenteel vaak niet gericht op investeringen maar op overleven: “Bedrijven die willen investeren zijn voorzichtiger geworden en kijken het nog even aan. Ik merk dat het merendeel van de vraag niet gericht is op groei, maar op liquiditeit. Het gaat om overleven en het zijn lastige bancaire discussies of je dat wel gaat verschaffen.”

Ed Snitselaar ziet dat er wel een terughoudende houding is ten opzichte van financieringen voor starters en investeringskapitaal. “Ik zie in de voorfase van een aanvraag vaak goede ondernemers met prima ideeën waarvan ik denk dat ze hun zaakjes over een paar jaar op orde hebben. Banken zouden eigenlijk blij moeten zijn om zo iemand te hebben als klant. Toch zie ik dat voor deze ondernemers financieringen moeilijk te krijgen zijn. Zo komt er van hun ideeën niet veel terecht. Ik denk dat banken soms veel te terughoudend zijn.”

Gert Pater wil het beeld dat banken de deur dichtgooien, nuanceren. Volgens hem zijn banken aan strengere regels gebonden en kijken ze veel kritischer naar kredietaanvragen, maar dat wil niet zeggen dat financiering helemaal niet mogelijk is. “Natuurlijk kijken we naar de aard van een aanvraag. Als het om een overlevingsfinanciering gaat, is dat erg lastig. Maar een goede ondernemer met goede plannen en een solide aanvraag, kan nog altijd bij banken terecht. We kijken zeer kritisch, maar we staan nog steeds open voor goede ideeën.”

Volgens de deelnemers zijn er aan de vraagkant ook nog wel een aantal problemen die financieringen moeilijk maken. Bedrijven willen simpelweg niet investeren. Veel ondernemers zijn daarnaast veel te afwachtend om financiële problemen tijdig te bespreken. Financieel adviseurs en de banken worden vaak te laat op de hoogte gesteld.

“Veel bedrijven hebben het moeilijk en missen het vet op de botten”, zegt Ton Weideman. “Wij hebben als adviseurs natuurlijk een veel intensiever contact met de ondernemers dan banken en zien wanneer het fout dreigt te gaan. Het is juist van belang om dan tijdig aan de knoppen te draaien en naar de bank te gaan met een goed plan. Als je laat zien welke lijn je gaat volgen, kan de bank er tijdig op inspelen en er ook intern mee aan de slag. Als je wacht, kan het snel te laat zijn.”

Robert Jan stronkhorst adviseert bedrijven om veel vaker contact te onderhouden met hun bank. “Als accountant zitten wij er veel meer bovenop en hebben vaak contact met de ondernemers. De bank heeft vaak maar eenmaal per jaar contact om de verplichte cijfers door te nemen. Wij houden die lijnen korter en proberen vaker met de bank om tafel te zitten. Het hele proces van een financieringsaanvraag gaat veel makkelijker als de bank je kent en ze weten wat je doet en hoe het ervoor staat.”

Crowdfunding

Als bedrijven een negatief antwoord op hun financieringsaanvraag krijgen, zijn er nog alternatieve manieren waarop men aan geld kan komen. In de huidige economische tijden wordt vaak een beroep gedaan op familie en vrienden, maar ook crowdfunding is erg in opkomst. Deze manier van financieren is nog nieuw en niet bij iedereen bekend. Voorzitter Simone Brands wil weten of het wel zo slim is om gebruik te maken van deze alternatieven, de risico’s kunnen groot zijn.

Nico van Koesveld ziet voordelen in crowdfunding, maar denkt wel dat er risico’s aan verbonden zijn. Je moet weten met welke partijen je in zee gaat. “Ik denk dat het meerwaarde kan hebben als ondernemers andere bedrijven gaan financieren. Je moet alleen wel de betrouwbare partijen bij elkaar kunnen brengen. Als je jongens om de tafel hebt zitten die hun ervaring meebrengen en participeren in een bedrijf, is het waardevol. Maar het gevaar bestaat dat de investeerders in de waan van het geld raken en teveel macht willen hebben. Die staan dan twee jaar later bij je op de stoep en eisen een deel van je bedrijf op, dat is link.”

Volgens alle deelnemers komen deze manieren van financieren steeds vaker voor en zal het in de toekomst een vlucht gaan nemen. Job Rood: “Het kan voor beide partijen voordeling zijn. De financier krijgt een hoger rendement op zijn geïnvesteerde geld en hij kan ook kennis en ervaring inbrengen. Daarnaast loopt hij minder risico omdat de financiering door meerdere partijen wordt gedeeld. Voor de aanvrager kan het voordeling werken omdat hij expertise in huis haalt die hem verder kan helpen. Ik denk dat het een combinatie kan zijn die zichzelf terugverdient. Ik heb al succesverhalen gehoord over crowdfunding en denk dat het zeker een meerwaarde kan hebben als je de juiste partijen bij elkaar kan brengen.”

De vraag is natuurlijk waar betrouwbare partijen te vinden zijn. Ook volgens Gert Pater is het samenbrengen van de juiste partijen lastig. Hij voorziet dat de traditionele manieren van funding zullen veranderen en bedrijven meer en meer een beroep gaan doen op een aanvullende manier van financieren. “Geld lenen van familie en vrienden wordt al veelvuldig gebruikt om naast je bancaire lening zelf vermogen in te brengen. Daarnaast denk ik dat crowdfunding enorm gaat groeien en we gaan er de komende jaren meer van horen. Als bank en adviseur moet je je daarop voorbereiden. Als je je klanten goed kent, kan je ze ook om tafel krijgen en passende partijen bij elkaar zoeken. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het is in mijn ogen een interessante financieringsvorm voor de toekomst.”

Ed Snitselaar vindt echte crowdfundig momenteel nog veel te veel een Internetding. ”Als het een vlucht gaat nemen zullen er succesverhalen komen, maar het zal ook fout gaan hier of daar. Uiteindelijk krijg je een situatie en een vorm waarin dit soort manieren van financieren een duidelijke formule krijgen en je dus ook weet op welke manier je het moet gaan aanpakken. Datzelfde geldt voor de partijen die je erbij betrekt, uiteindelijk weet je wel wie je er voor kan vinden en wie er betrouwbaar zijn. Maar op dit moment vraag ik me nog heel erg af of je wel via een zoekterm op Google bij de juiste personen uitkomt.”

Ton Weideman ziet wel iets in crowdfunding: “Ik denk dat je op deze manier heel makkelijk risico’s kan spreiden. Ik zie ook wel dat er meer klanten van ons zijn die er iets in zien of iets mee zouden willen. Je moet wel altijd kijken wie er bij het bedrijf past en honderd procent vertrouwen hebben in die partij, je loopt als adviseur namelijk wel het risico dat jij erop wordt aangekeken als het fout gaat. Als er ook maar een kleine kans is dat het niet gaat werken; niet doen.”

Houding

Bedrijven willen zelf minder investeren en hebben dus ook minder financieringsvraag. De panelleden signaleren wel dat de financieringsbehoefte die er wel is, zich richt op overleven en minder op groei. Kloppen bedrijven te laat aan bij hun adviseur?

“Ik merk wel dat bedrijven er moeite mee hebben om tijdig bij ons aan te kloppen”, stelt Ed Snitselaar. “Juist nu het wat moeilijker gaat, zou je als bedrijf bovenop de bal moeten zitten en tijdig actie ondernemen. Ik vind dat ondernemers hun kop veelal in het zand steken en denken dat het wel overwaait. Ze blijven het te lang aankijken en doen pas iets als het te laat is.”

Die tendens ziet Nico van Koesveld ook, hij pleit voor een actieve houding van ondernemers en adviseurs om branchegenoten bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. “Ondernemers passen zich niet aan en veranderen moeilijk. Ze zoeken nu teveel naar ad hoc oplossingen. Het is belangrijk om te kijken naar je branche en daar ook contacten in te leggen. Het gebeurt in mijn ogen veel te weinig dat bedrijven bij elkaar worden gebracht. Dat doen veel adviseurs en banken niet terwijl ik vind dat er op die manier veel te winnen valt.”

Ton Weideman vindt het niet vanzelfsprekend dat ondernemers uit dezelfde branche bij elkaar gaan zitten. Vaak werken adviseurs regionaal en zijn bedrijven concurrenten van elkaar die er niet op zitten te wachten dat er met ze mee wordt gekeken. “Wij kijken bij veel bedrijven in de keuken en kunnen wel dingen voorleggen als we zien dat ze bij een concurrent werken. Maar we zullen daar geen namen bij noemen. Ik denk dat ondernemers niet in directe zin informatie met elkaar zullen gaan delen.”

Wat wel werkt zijn ondernemersbijeenkomsten over een bepaald thema, stelt Robert Jan Stronkhorst: “We hadden bijvoorbeeld een innovatielunch waarbij we verschillende ondernemers uit de regio uitnodigden. Dat gaat dan om een bepaald thema en daarna kunnen ondernemers ervaringen uitwisselen en kennis delen. Ik denk ook niet dat het ondernemerseigen is om de problemen die het bedrijf heeft om het hoofd boven water te houden op tafel te gooien.”

Volgens Nico Van Koesveld hoeft het ook niet in zoveel details. Hij wil vooral benadrukken hoe belangrijk het is dat bedrijven kennis met elkaar delen. “We zitten allemaal in deze economie en in een bepaalde branche, dan kan je toch de koppen bij elkaar steken en van elkaar leren? Het kunnen kleine dingen zijn zonder dat je gelijk de boeken open hoeft te gooien. Als je met branchegenoten gaat kijken naar je sterke en zwakke kanten, kom je tot meer inzicht in je eigen functioneren en dat kan je verder helpen.”

Job Rood ziet tot slot het belang van kennisdeling wel in, maar heeft ook zijn vraagtekens of bedrijven wel zomaar alles willen delen. “Als een ondernemer successen heeft geboekt, dan heeft hij daar jaren over gedaan en geeft dat niet zomaar prijs. Ik zie wel samenwerking ontstaan bij klanten van mij die in dezelfde branche zitten en veel met elkaar delen. Ze treden bijvoorbeeld ook samen naar buiten toe en dat scheelt kosten. Het gaat op de lange termijn dus niet alleen om het delen van kennis en expertise, maar ook het delen van de kosten. Ik denk dat we dat wel vaker gaan zien en het voor veel bedrijven ook noodzaak gaat worden.”

Deelnemers:

1. Ed Snitselaar Huibers Accountants

2. Nico van Koesveld Van Koesveld Financiële Diensten

3. Gert Pater ING

4. Ton Weideman Flynth

5. Robert Jan Stronkhorst Schuiteman Accountants & Adviseurs

6. Job Rood Rabobank Vallei en Rijn

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by