8 vacaturetips

Magazines | Vallei Business nr 5 2012

Digital recruitment gaat niet alleen om kandidaten vinden, maar ook om gevonden worden. U kunt nog zo’n mooie online vacature schrijven, als niemand hem ziet, heeft u er geen fluit aan. Jack Greebe, Customer Trainer bij Monsterboard.nl, geeft acht tips om uw vacature beter vindbaar te maken op internet.

1. Gebruik een gangbare functietitel

Gebruik de functietitel die de meeste mensen gebruiken, want daar wordt op gezocht. Ook als de functie intern ‘sales consultant’ heet, is het beter om het vaker gebruikte ‘accountmanager’ neerzetten. In de keyword-tool van Google ziet u hoe populair een bepaald trefwoord is.

2. Voorkom ruis in de kop

Houd de titel van uw vacature zo relevant mogelijk. Dus primair de functietitel, zonder toevoegingen als ‘enthousiast’ of ‘flexibel’. Los van het feit dat deze kenmerken weinig toevoegen aan een vacature, zoeken sollicitanten daar niet op. Een toevoeging ‘senior’ of ‘parttime’ kan wel relevant zijn.

3. Benoem de locatie

Ook de locatie kan zeer relevant zijn om in de titel van de vacature te zetten. Veel werkzoekenden zoeken daar op, omdat dit belangrijk is bij hun keuze.

4. Laat kop terugkomen in de URL

Op sommige vacaturesites worden de kop en locatie automatisch in de URL die naar de vacature verwijst opgenomen. Google let daar immers extra op. Plaatst u de vacature op uw eigen site, probeer het dan het zo te regelen dat hij in de URL verschijnt.

5. Zet kop in header-tags

Google hecht ook veel waarde aan de kop van een pagina. Google meent dat dit veel zegt over de inhoud eronder. Google kijkt daarbij naar de speciale header-tags in HTML. Zorg dat de kop van uw vacature ook tussen deze tags staat. Die woorden worden dan sneller gevonden.

6. Gebruik de juiste trefwoorden

Verplaats u in de werkzoekende en bedenk op welke woorden hij zal zoeken om uw vacature te vinden. Denk aan synoniemen van de functietitel of aan zaken die ze belangrijk vinden. U hoeft trefwoorden niet oneindig te herhalen. Dat vindt de lezer niet leuk, en volgens Google heeft het amper effect. Twee of drie keer noemen is voldoende.

7. Houd het kort en overzichtelijk

Mensen scannen vaak binnen drie seconden of de pagina geschikt voor ze is of niet. Zorg daarom dat uw pagina niet te lang is en overzichtelijk wordt gepresenteerd (bullet points helpen enorm, mits niet teveel gebruikt en weinig tekst per bullet point). Als heel veel werkzoekenden meteen weer wegklikken, denkt Google dat de pagina niet relevant is, en zal deze mogelijk zakken in de resultaten.

8. Begin niet meteen over het bedrijf

Om die reden is het verstandig om de belangrijkste informatie bovenaan te zetten, zodat de lezer aangetrokken wordt om verder te lezen. Vertel iets over de functie of over een bijzondere arbeidsvoorwaarde. Begin niet eerst over het bedrijf (tenzij u eigenaar bent van een erg gewild merk), want uit onderzoek blijkt dat mensen daarin minder geïnteresseerd zijn.

Bron: Brisk.nl

Acht tips om uw vacature beter vindbaar te maken

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by