Coverstory: veel bedrijvigheid in Nijkerk

Magazines | Vallei Business nr 3 2013

Gemeente Nijkerk: veel bedrijvigheid in Nijkerk

De gemeente Nijkerk kenmerkt zich door een sterk lokaal bedrijfsleven met een sterke binding met Nijkerk. Met name de voedingsmiddelen- en maakindustrie is sterk vertegenwoordigd, aangevuld met logistiek en groothandel. Daarnaast vormt ook de zakelijke dienstverlening een groeisector.

“Nijkerk wil haar bestaande bedrijfsleven versterken door het faciliteren van goede verbindingen en het bieden van passende bedrijfsruimte”, trapt Horst af. “Zowel de kleine als de grote bedrijven in de regio krijgen hier ruimte om te groeien. Bestaande panden en de nieuwe werklocaties De Flier en Arkerpoort aan de A28, bieden kansen voor reguliere bedrijven. Terwijl bedrijvenpark Spoorkamp, gelegen op een mooie locatie dichtbij het centrum van Nijkerk, ruimte biedt voor bedrijven en instellingen met bijzondere doeleinden.”

Er is opvallend veel bedrijvigheid in Nijkerk, wat zich onder andere uit in het aantal bedrijfsterreinen wat de gemeente huisvest. Kraaij: “Er zitten veel productiebedrijven in onze gemeente. Nijkerk maakt ook onder deel uit van Regio FoodValley. En 50 procent van de foodgerelateerde productiebedrijven zit in Nijkerk. Dat is iets waar we als gemeente dan ook erg trots op zijn. Sinds kort profileren we ons dan ook als ‘foodproductiecentrum’.”

Om de bedrijvigheid nog meer gestalte te geven, is de gemeente momenteel bezig met de verkoop van twee bedrijfsterreinen. “De nadruk op ligt momenteel op Arkerpoort”, vertelt Kraaij. “Arkerpoort ligt direct aan de afslag Nijkerk-Zuid en heeft wat grootte betreft flexibele kavels. Aan de A28 kunnen bedrijven zich vestigen die een zichtlocatie prefereren. Er zijn momenteel twee kavels verkocht. Verder betreft het een terrein met veel groen en water. Er is gelukkig veel aandacht voor het bedrijfsterrein, zowel van lokale bedrijven als bedrijven die niet uit onze gemeente komen. Voor De Flier, het andere bedrijventerrein, worden op dit moment planologische voorbereidingen getroffen. Het terrein krijgt een hoogwaardige uitstraling en ruimtelijke inrichting. Ook op De Flier zullen zichtlocaties komen.” Daarnaast heeft ook multifunctioneel bedrijfspark Spoorkamp nog beschikbare kavels.

Bereikbaarheid

Is een van de speerpunten van Arkerpoort en van Nijkerk in het algemeen. Centraal in het land en pal aan de A28 is het terrein sowieso per auto uitstekend bereikbaar. Nu is de A28 een filegevoelige snelweg, met name richting knooppunt Hoevelaken, maar dat moet eind 2013 met de verbreding verleden tijd zijn. Bovendien worden daarna nog dijklichamen aangebracht waarmee de A1 over de A28 heen getild wordt en de fileproblemen nóg verder worden teruggedrongen.

‘En schrijf ook maar op dat Nijkerk een miljoen heeft geïnvesteerd in de bereikbaarheid’, voegt wethouder Horst er snel aan toe. De reden: het plan was om afrit Hoevelaken af te sluiten, maar dat hebben de gemeente (1 miljoen euro) en regionale partijen (12 miljoen) weten te voorkomen. Zodra de verbreding van de A28 afgerond is, gaat afrit Hoevelaken weer open. ‘En dat vind ik een fantastische ontwikkeling’, straalt Horst. ‘Zowel voor de lokale bedrijvigheid als de woningmarkt.’

Nijkerk 600

Voor de 600ste verjaardag van de stad Nijkerk worden er het hele jaar al veel activiteiten georganiseerd. Kraaij: “Er wordt van alles georganiseerd; van marktjes tot lezingen tot een drakenbootrace. In april hebben we samen met het lokale onderwijs en ondernemers FoodValley Day georganiseerd. Dit is begonnen als een biologische markt bij kerk, maar wij wilden als gemeente ons steentje bijdragen. Gezamenlijk als Ondernemers, Onderwijs en Overheid hebben we er een ontzettend leuk evenement van gemaakt. We hebben een aantal bedrijven uit onze gemeente gevraagd om op zaterdag open te gaan om bezoekers te ontvangen. Bedrijven als Arla (biologische zuivel), Bieze (salades en aardappelspecialiteiten), Festivaldi (Harlekijntjes drop) en zelfs een lokale wijngaard deden allemaal mee.”

Geïnteresseerd konden zich inschrijven via een speciale website en binnen no time zat alles vol. Kraaij: “We hadden niet verwacht dat er zo veel belangstelling zou zijn voor de bedrijfsbezoeken. En in het kader van duurzaamheid werden mensen met paard en wagen vervoerd. Ook

hebben we het onderwijs erbij betrokken door een prijsvraag voor scholieren te houden.”

De stad Nijkerk viert dit jaar haar 600ste verjaardag. Alleen dat feit is al voldoende om naar de stad aan de voormalige Zuiderzee af te reizen. Maar de gemeente heeft meer te vertellen. Wij schoven aan bij G.D. Horst, wethouder Economie en T. Kraaij, bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente Nijkerk.

Nijkerk is een welvarende gemeente, iets waar wethouder Horst en Kraaij erg trots op zijn: ondanks de huidige economische crisis zit het werkloosheidspercentage van de gemeente Nijkerk onder het landelijk gemiddelde. Daar zijn we natuurlijk trots op. Verder verdient het actieve bedrijfsleven in onze gemeente ook een pluim. Wij maken als gemeente steeds vaker gebruik van de kennis die daar aanwezig is.”

Met de onthulling van dit bouwbord is de

officiele verkoop van Arkerpoort begonnen.

Een greep uit de activiteitenagenda van Nijkerk 600.

22 juli: 1e Zomerbraderie met Preuvenement

17 augustus: Kunstmarkt Nijkerk

29 augustus: Braderie en Nacht van Nijkerk

6 en 7 september: Sleepbootdagen

14 september: Wijnfeest ‘Proef van Nijkerk’

5 oktober: Nijkerks Kampioenschap Palingroken

25 oktober: Benefietconcert voor Hospice Nijkerk

16 november: Glazen Huys Nijkerk

Meer informatie op:

www.nijkerk.eu

www.nijkerka28.nl

www.nijkerk600jaar.eu

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by