Column Gerrit Jan Bezemer

Magazines | Vallei Business nr 4 2014

Ofwel de moed om niet perfect te willen zijn. Gesprekken met ondernemers gaan dikwijls over geïnspireerd leiderschap, creativiteit en innovatie. Zij vertellen dan dat de belangrijkste problemen voortkomen uit een gebrek aan betrokkenheid en feedback, de angst om niet mee te kunnen komen in deze tijd van snelle veranderingen en de behoefte aan heldere doelen. Als we innovatie en passie nieuw leven willen inblazen, moeten het werken weer menselijk maken.

Krachtige kwetsbaarheid

tekst Gerrit Jan Bezemer

Met Judith Budde, die ik beschouw als een autoriteit in Nederland op het gebied van de voice dialogue, had ik vak contact over teambuilding. We gingen dan samen op zoek naar de diverse persoonlijkheden; een methode om, op een gedurfde en snelle wijze, inzicht in elkaars capaciteiten en teamgedrag te krijgen.

Judith wees mij onlangs op het boek van professor Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid. Zij stelt in haar boek dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar van kracht. Het besef dat wat we weten belangrijk is maar wie we zijn is belangrijker.

Inspiratiebron

Brown vond inspiratie in een toespraak van Theodore Roosevelt uit 1910. In deze toespraak stelt Roosevelt dat het niet de criticus is die telt. Nee, die eer komt toe aan de man die fouten maakt, die tekort schiet, die desondanks probeert iets te bereiken, die zich helemaal geeft voor de zaak. De man die, als het tegenzit of als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond. Dit is volgens Brown kwetsbaarheid ten voeten uit.

Kwetsbaarheid betekent dat we ons blootgeven. Schaamte speelt hierbij een rol. Een rol als kwelgeest. Schaamte weerhoudt ons van het nemen van risico's die nodig zijn om bijvoorbeeld je bedrijf vooruit te helpen. Als je een creatieve en innovatieve cultuur in je bedrijf wilt, waarin redelijke risico's op zowel markt- als bedrijfsniveau geaccepteerd worden, dan stimuleer je teams en managers zich kwetsbaar op te stellen. Dat proces begint door jezelf kwetsbaar op te stellen.

Gevoel

In veel opzichten zal mijn reactie na het boek niet afwijken van veel ondernemers. Ik heb een hekel aan onzekerheid. Ondernemen is niet iets voor bange mensen. Kwetsbaarheid is ingewikkeld. Maar Brown wist mij wel te boeien met haar inzichten over bijvoorbeeld schijntroost. Schijntroost stelt de vraag niet over wat je doet, maar waarom je het doet.

Zoiets vraagt om feedback, waarbij de leidinggevende aan dezelfde kant van de tafel zit en bereid is het probleem op tafel te leggen, te luisteren en vragen te stellen. Je moet in staat zijn met onzekerheden om te gaan. Je moet een visie creëren en daarnaar handelen. Dat is onmogelijk zonder kwetsbaarheid.

Gerrit Jan Bezemer is een onafhankelijk en zelfstandig raadgever voor ondernemers. Als consularis is hij actief voor de Stichting Consularis.

Met diverse bestuurlijke functies, zoals het voorzitterschap van de bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk, maar ook coaching bij New venture en de Utrechtse Ondernemers Academie bieden openingen naar een breed en groot zakelijk netwerk. Met zijn bedrijf Bezemer Advies staat hij ondernemers bij op het gebied van bedrijven advies.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by