Column Van Veen Advocaten

Magazines | Vallei Business nr 5 2011

Goedkoop of

duurkoop?

Sedert 1 juli 2011 is het voor iedereen mogelijk om geldvorderingen tot een bedrag van € 25.000,-- zelfstandig, zonder tussenkomst van een advocaat, aan de kantonrechter voor te leggen. Tot 1 juli 2011 was het slechts mogelijk om vorderingen tot een bedrag van € 5.000,-- zonder tussenkomst van een advocaat aan de kantonrechter voor te leggen. De wetgever heeft gemeend door middel van vorenbedoelde wetswijziging de toegang tot de kantonrechter laagdrempeliger en minder kostbaar te maken. Maar is deze wetswijziging voor u als ondernemer wel zo interessant als deze op het eerste oog lijkt?

De incassobranche heeft de wetswijziging aangegrepen om de markt kenbaar te maken dat een, zo niet het, voordeel van de wetswijziging is dat zaken met een financieel belang van minder dan € 25.000,-- zonder bijstand van een dure advocaat aan de kantonrechter kunnen worden voorgelegd. De discussie over de vraag of een advocaat “duur” is latend voor wat deze is, dient u zich als ondernemer af te vragen of het zonder bijstand van een advocaat voeren van een gerechtelijke procedure met een substantieel belang goedkoop danwel duurkoop is.

Op het gevaar af te worden getroffen door het verwijt dat voor eigen parochie wordt gepleit, is het voeren van gerechtelijke procedures zonder bijstand van een advocaat niet aan te bevelen. Het volgende dient te worden bedacht:

• aan vorderingen met een belang van tussen de € 5.000,-- en

€ 25.000,-- kleven niet zelden juridische aspecten, die een juridische beoordeling verlangen voordat de vordering aan de kantonrechter wordt voorgelegd;

• de advocaat richt zich op de juridische beoordeling, ontwikkelt een processtrategie en wendt zijn kennis en proceservaring aan om voor de opdrachtgever tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen;

• vanwege de tot voor kort geldende verplichte procesvertegenwoordiging door een advocaat heeft de advocaat een grote voorsprong in expertise en proceservaring op zijn tegenspelers in de procedure bij de kantonrechter. De partij, die zich door een advocaat laat bijstaan profiteert van die voorsprong;

• de praktijk leert dat inbreng van de rechtsbijstandverlener niet zelden van invloed is op de afloop van een gerechtelijke procedure.

Nu voor substantiële belangen de verplichte bijstand van een advocaat is afgeschaft is de verleiding de advocaat “buiten spel” te zetten enkel en alleen om kosten te besparen groot. Aan die verleiding niet toegeven vraagt van u als ondernemer oog voor een serieuze kosten-/batenanalyse in combinatie met de toegevoegde waarde van de bijstand van een advocaat in een gerechtelijke procedure. De uitkomst van die kosten-/batenanalyse is respectievelijk zal zijn dat de inschakeling van een advocaat loont.

Vorenbedoelde wetswijziging maakt het voor u mogelijk kosten te besparen, nu de verplichte inschakeling van een advocaat niet langer noodzakelijk is. Houdt u er echter wel rekening mee dat, indien u besluit geen advocaat in te schakelen uw wederpartij kan besluiten dat wel te doen en dan doet zich de ongelijkheid, waarover hiervoor werd gesproken, zich zonder meer gevoelen. Niet zonder grond luidt de titel van dit artikel dan ook “Verhoging competentiegrens kantonrechter: goedkoop of duurkoop?”.

Van Veen voert naast haar ondernemings- en arbeidsrechtpraktijk reeds sedert jaar en dag een brede incassopraktijk. Van de in die incassopraktijk opgebouwde kennis en ervaring profiteert u als ondernemer kosteloos, indien u besluit Van Veen Advocaten in te schakelen voor de incasso van uw vorderingen.

Verhoging competentiegrens kantonrechter:

Walter van Dijk is als advocaat werkzaam in de incassopraktijk bij Van Veen Advocaten in Ede. Hij houdt zich dagelijks bezig met het incasseren van vorderingen en het voeren van gerechtelijke procedures. Voor informatie of advies kunt u met hem contact opnemen via

0318 – 687 867 of via w.vandijk@vanveen.com.

Hotel en Congrescentrum de ReeHorst

Hotel - Restaurant - Brasserie - Wijnbar - Vergaderen

Trainingen - Congressen - Events - Theater

Geschikt voor elke gelegenheid. Met o.m. 38 zalen en ruime, gezelllige ontvangstfoyers. Elke bijeenkomst wordt gegarandeerd een beleving. Vol warmte,gezelligheid en altijd persoonlijk!

Bennekomseweg 24

6717 LM Ede

T 0318 750300 F 0318 750301

E info@reehorst.nl

I www.reehorst.nl

The Hunting Lodge

Puur, eerlijk

en vooral veel genieten’

Beekhuizenseweg 1

6891 CZ Rozendaal

026 3611597

Hof van Wageningen

Hof van Wageningen is een gelegenheid voor elke gelegenheid. Wij beschikken over 26 banquetzalen, ruim 200 hotelkamers, een à la carte restaurant, diverse

ontvangstruimtes en een gezellige bar.

Lawickse Allee 9

6701 AN Wageningen

T +31-(0)317-490133 • F +31-(0)317-426243

E info@hofvanwageningen.nl

I www.hofvanwageningen.nl

Toplocaties in de regio Vallei

Restaurant L’Orage / Party Centrum Flora

In een ambiance van nostalgie, rust en gemoedelijkheid is restaurant L’ Orage de perfecte locatie om te genieten van een goede maaltijd.

Lunterseweg 44

6718 WE Ede

T 0318-613876 / 653227

F 0318-653327

I www.lorage.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by