De Werkkostenregeling

Magazines | Vallei Business nr 5 2011

De meeste regels voor vergoedingen en verstrekkingen zijn samengevoegd tot één regeling: de Werkkostenregeling, WKR in het kort. Daarmee is het makkelijker en vaak voordeliger om werknemers te ondersteunen in hun werk. Bijvoorbeeld door een goede werkplek thuis of op het werk te faciliteren, of te helpen bij het werken aan een betere gezondheid door sporten aan te bieden, of door de bekende fiets van het werk mogelijk te maken.

Enkele voordelen van de WKR:

• U kunt een vast percentage van de loonsom onbelast vergoeden en verstrekken.

• U hoeft de meeste vergoedingen en verstrekkingen niet meer per werknemer in uw administratie te verwerken (dat scheelt handelingen en tijd).

• U hoeft geen rekening meer te houden met veel voorwaarden en beperkingen van de oude regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen: u krijgt meer vrijheid.

• U kunt de vergoedingen zonder meer in de vrije ruimte onderbrengen. U hoeft niet meer te toetsen of uw werknemer de vergoeding/verstrekking zakelijk of privé gebruikt.

• U waardeert loon in natura meestal tegen de factuurwaarde (incl. BTW) en niet meer tegen de waarde in het economisch verkeer. Dat scheelt u soms lastige waarderingen.

• U kunt eenvoudige normbedragen gebruiken voor maaltijden die u op de werkplek verstrekt, voor huisvesting en inwoning op de werkplek en voor kinderopvang op de plek.

• U hoeft de vergoedingen en verstrekkingen niet te verwerken in de loonstrook.

Binnen de Werkkostenregeling kunt u nog steeds gebruik maken van een cafetariaregeling. Met een cafetariaregeling geeft u uw werknemer de mogelijkheid om de samenstelling van zijn loon te kiezen. Bijvoorbeeld de ruil van een (belaste) eindejaarsbonus voor een (onbelaste) aanvulling op een reiskostenvergoeding tot €0,19 per kilometer.

U kunt per 1 januari 2012 of per 1 januari 2013 als werkgever kiezen voor de WKR. Het is nog niet verplicht. In 2014 is het dat wel.

Wat betekent het voor u?

Vraag het uw financieel dienstverlener, of kijk op www.belastingdienst.nl/wkr. Hoe het werkt en verschillende voorbeelden daarvan kunt u ook daar nalezen.

Iets extra’s voor werknemers was nog nooit zo makkelijk

De Werkkostenregeling

actueel

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by