Column; Credion

Magazines | Vallei Business nr 2 2011

Hans de Nijs, Onafhankelijk

financieringsspecialist voor het MKB

Onbestendigheid en stijgende rente?

De voorjaarsvakantie is weer achter de rug. Een periode waarin we meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in weerplaatjes. Graag hebben we zonnig en onbewolkt weer. Een vergelijking die we ook graag in de economie terug zien. Bewolking en onweer hebben we genoeg gehad. Het wordt tijd dat we definitief onder de recessie uitkruipen en weer volop van optimisme kunnen genieten. Hoezeer ik u dat gun, zover is het helaas nog lang niet. Weliswaar zien we een stijgend sentiment op de beursvloer maar voor de gemiddelde MKB ondernemer is het nog ‘bewolkt’. Nu is deze bewolking niet vreemd. Het MKB, nog altijd de motor van de economie, merkt traditioneel de positieve effecten van de wereldeconomie pas later in de tijd. Maar hier en daar raken de reserves op en snakt het MKB naar een snelle verbetering.

Onderwerp van gesprek blijft het inflatiegevaar. Wat doet de rente?

De geldpersen draaien nog steeds. Een aantal landen zijn nog steeds ‘hulpbehoevend’. Met een stijgende geldhoeveelheid is het een kwestie van tijd voordat de inflatie wind opsteekt. Daarnaast wordt deze de laatste tijd aangewakkerd door stijgende grondstoffen en dat zal niet minder worden. We hebben namelijk 7 miljard mensen op onze wereldbol. Dit aantal wordt niet minder en over het algemeen neemt de welvaart toe waardoor meer geconsumeerd zal worden. Alleen al in China nam in 2010 steeg het inkomen met 25%. Dit betekent niet alleen dat uw iPad duurder wordt maar de vraag naar biefstuk, auto’s en olie zal fors toenemen. Zo fors dat het aanbod het niet kan bijhouden met prijsverhoging tot gevolg.

Met name door de onrust in Noord Afrika zien we de olieprijs oplopen. Een verdere verhoging van de olieprijs is te verwachten. Ook dit is inflatie verhogend. Goed, we zijn het er vast over eens, inflatie komt. Maar wanneer?

Remmende factor is het feit dat veel landen een hogere rente niet kunnen betalen. De ECB zal de rente dus voorzichtig omhoog schroeven. De eerste verhoging sinds lange tijd wordt naar aller waarschijnlijkheid in april verwacht. Laten we overigens niet in paniek raken want de rente is nog steeds historisch laag. De korte Euribor rente is nu rond de 1% en zal volgens een aantal grootbanken in 12 maanden gemiddeld met 0,7% oplopen. Nog steeds is financieren met een ‘korte rente’ dan lonend maar het advies is wel om duidelijk vinger aan de pols te houden. Zeker bij grote bedragen wordt het interessant om de risico’s af te dekken met CAP’s, SWAP’s of andere derivaten. Wilt u meer weten over deze, veelal tot de verbeelding sprekende mogelijkheden, neem dan gerust contact op. We informeren u graag.

Credion Gelderse Vallei

Commandeursweg 4 B,

Postbus 131, Bennekom

Tel: 0318-414200, www.credion.nl

De agenda

• Event: Mbee Netwerklunch

Wanneer: 18 mei

Waar: Restaurant Vroeger, Ede

• Event: Bijeenkomst Businessclub De Gelderse Kring

Wanneer: 19 mei

Informatie: www.0318netwerkagenda.nl

• Event: Nationale kennisdagen facilitair management

en gebouwbeheer

Wanneer: 24 - 27 mei

Waar: Brabanthallen, Den Bosch

Informatie: www.fgkennisdagen.net

• Event: Sportief Netwerken

Wanneer: 27 mei

Waar: Sportcentrum Sunfit, Ede

Informatie: www.sunfitede.nl

• Event: Lean and mean facility cost control

Wanneer: 26 mei

Waar: Houten Expo, Houten

Informatie: www.lm2011.nl

 

• Event: 100% Design

Wanneer: 26 - 28 mei

Waar: Van Nelle Ontwerpfabriek, Rotterdam

Informatie: www.100procentdesign.nl

 

• Event: Gezond in Bedrijf 2011

Wanneer: 31 mei

Waar: Achmea Conference Center te Zeist

Informatie: www.gezondinbedrijf.com/2011

Heeft u ook een item voor de agenda, mail deze naar

de redactie: eelco@vanmunstermedia.nl

Altijd de agenda up to date?

www.valleibusiness.nl/agenda

Nieuw in de regio

Klein Wittenoord: een

bijzondere vergaderlocatie

Allereerst zullen we ons even voorstellen: wij zijn Wim van Velzen en Marijke Holwerda. Vorig jaar mei hebben wij de deuren geopend van Klein Wittenoord. Waarbij “klein” uitdrukking geeft aan wat wij belangrijk vinden: persoonlijke aandacht en kwaliteit door kleinschaligheid.

Klein Wittenoord is een locatie, in het buitengebied van Renswoude, waar u in alle rust met collega’s of relaties kunt vergaderen eventueel gecombineerd met een lunch of een diner. Onze locatie is exclusief voor onze gasten wat betekent dat u de enige gast bent die gebruik maakt van de locatie.

Wij zijn namelijk van mening dat een locatie die rust en ruimte biedt absoluut bijdraagt aan het succes van de vergadering, teamdag of ontvangst van relaties.

Kookstudio

Klein Wittenoord beschikt ook over een professionele keuken die geschikt is als kookstudio.

U kunt hier in een ontspannen sfeer, samen met collega’s of zakenrelaties, mooie gerechten bereiden onder begeleiding van Wim, de chef-kok. Als alles bereid is geniet u met elkaar in de sfeervolle eetkamer van een culinair menu met passende wijnen. Een ongedwongen manier om aan relaties te bouwen.

Vele gasten gingen u al voor

Wij zijn trots op de vele gasten die we al ontvangen hebben en we zijn vooral trots op hun waardering voor de locatie maar belangrijker nog voor de kwaliteit en onze gastvrijheid. Voor wie u voorgingen zie onze website www.kleinwittenoord.nl.

Ook u heten wij van harte welkom.

We staan voor u klaar om van uw bezoek een bijzondere ervaring te maken.

Wim van Velzen & Marijke Holwerda

Wilt u een reservering maken of van gedachten wisselen over op maat gesneden mogelijkheden, dan kunt u ons bereiken via: E: info@kleinwittenoord.nl

W: www.kleinwittenoord.nl

T: 0318 57 53 25, M: 06 54 37 45 25

Klein Wittenoord, Wittenoordseweg 3,

3927 CE Renswoude

bedrijfsprofiel

Rabobank en Athlon Car Lease samen succesvol voor DLV Plant

Samen bereik je meer met

duurzame mobiliteit in de regio

Partners binnen de

Rabobank Groep

Samen bereik je meer dan alleen. Dat weet de coöperatieve Rabobank als geen ander. De Rabobank Groep heeft verschillende specialismen in huis om de ondernemer verder te helpen. Interpolis is bijvoorbeeld een toonaangevende verzekeringsmaatschappij. Rembrandt Fusies en Overnames is een onafhankelijke organisatie die adviseert en begeleidt bij koop en verkoop van ondernemingen. En als het gaat om duurzame mobiliteit, is binnen de Rabobank Groep Athlon Car Lease de partij om ondernemers op het gebied van autoleasing op weg te helpen.

Marktleider

Athlon Car Lease

Athlon Car Lease is marktleider in autoleasing. Het merk is onderdeel van De Lage Landen International, een 100% dochter van de Rabobank. Het wagenpark telt maar liefst 126.000 auto’s. Athlon richt zich op kwaliteit, klanttevredenheid, duurzaamheid, regionale betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Herkenbare eigenschappen die ook aansluiten bij wie de Rabobank is. Rolv Elverding, manager Grootzakelijk bij Rabobank Vallei en Rijn: “Samen met onze partners binnen de Rabobank helpt de accountmanager van de lokale Rabobank Vallei en Rijn de ondernemer verder. Zeker op het gebied van mobiliteit zijn veel keuzes te maken. Wij willen daarin vooral goed luisteren naar wat de ondernemer wil en met oplossingen komen. Hoe? Door onze collega’s van Athlon Car Lease erbij te betrekken. Zij zijn voor ons de deskundige partners. Door met maatwerkoplossingen te komen en een hoog serviceniveau te bieden. Want wij willen niets liever dan tevreden klanten.”

DLV Plant trouw aan

Athlon Car Lease

Een toonaangevend bedrijf in onze regio is DLV Plant. Gevestigd op het Agro Business Park in Wageningen is het bedrijf al ruim 100 jaar een vooraanstaande onafhankelijke advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sector. Voor klanten in Nederland en daarbuiten. Zo’n 160 medewerkers heeft het bedrijf in Wageningen. Rabobank Vallei en Rijn is voor DLV Plant de bancaire en vooral sparringpartner. Danny Egbertsen, manager Financiële Administratie bij DLV Plant heeft bij Rabobank Vallei en Rijn een vast aanspreekpunt, namelijk Gerben Dijksterhuis, Senior accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank Vallei en Rijn. Voor het realiseren van mobiliteit bij DLV Plant maakt Dijksterhuis gebruik van de kennis en expertise van Athlon Car Lease. Egbertsen vertelt dat DLV Plant inmiddels 60 auto’s least via Athlon Car Lease. “Onze adviseurs zijn natuurlijk veel op pad. Dagelijks rijden ze het hele land door om met name agrarische bedrijven te bezoeken. Naast een goede auto is het natuurlijk ook van belang dat we kunnen rekenen op een goede service. Want stel: een medewerker is betrokken bij een aanrijding, dan is de service heel bepalend. Athlon bewijst juist op zulke momenten dat ze meedenken en zorgen voor oplossingen. Vervangend vervoer is dan snel geregeld. En het werk kan daardoor doorgaan.” Eric Besamusca is Vestigingsmanager bij Athlon Car Lease. Eric: “Inderdaad, eigenlijk moet het een keer niet goed lopen, om dán te laten zien wat je waard bent. Natuurlijk is prijs heel bepalend, maar juist in de service maken we het verschil.” Ronald Schenk, accountmanager bij Athlon Car Lease in de regio Midden-Nederland vult Eric aan: Wat onze klanten ook als heel plezierig ervaren is dat we regionaal georiënteerd zijn. Eigenlijk net als de Rabobank.” Met onze vestigingen zitten we altijd dicht bij de klant en zijn daardoor ook de lijntjes kort. Danny Egbertsen en ik kennen elkaar zodoende ook erg goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Die persoonlijke ‘touch’ is enorm veel waard. We krijgen de ruimte om mee te denken en te komen tot een passende oplossing. Juist door een maatwerkproduct te leveren konden we voor DLV een kostenbesparing realiseren.” Athlon brengt duurzaam ondernemen heel concreet in de praktijk. Ronald: “Een voorbeeld is het autowassen. Onze installatie vangt het regenwater op en daarmee wassen we onze occasions.” Is het wagenpark van DLV Plant aan modetrends onderhevig? En speelt het imago van een auto nog mee in de keuze van medewerkers? Danny: “Onze medewerkers zijn net als onze klanten behoorlijk nuchter. Een auto moet je vooral verder brengen. Het liefst op een zo’n duurzaam mogelijke manier. Gelukkig is bij Athlon die keuze volop aanwezig!”

Contact

Ook de maatwerkoplossingen van Athlon Car Lease ervaren? Bel (030) 6051911 en ontvang bij een afspraak het Athlon Auto Jaarboek cadeau. Exclusief voor Vallei Business-lezers!

Rabobank Vallei en Rijn

(0318) 660 664, www.rabobank.nl/vr

Iedereen kent de Rabobank in deze regio. Actief in de WERV-regio met zes vestigingen en zichtbaar in de netwerken als betrokken sponsor bij verenigingen. Maar de Rabobank is niet alleen lokaal geworteld. Wereldwijd is de Rabobank een speler van formaat met meer dan 600 buitenlandse vestigingen. Daarnaast biedt de bank aan ondernemers een netwerk van diverse specialisten. Op het gebied van autolease heeft Rabobank een partner binnen de Rabobank Groep, namelijk Athlon Car Lease. DLV Plant weet uit ervaring dat de mobiliteit van Athlon hen verder brengt.

V.l.n.r. Eric Besamusca, Danny Egbertsen (DLV Plant) en Ronald Schenk.

Team Grootzakelijk van Rabobank Vallei en Rijn v.l.n.r. Gerben Dijksterhuis, Cees Karsemeijer,

Rolv Elverding (manager team Grootzakelijk), Erik Plate, Jan van Grootheest en Bert Valkenburg.

Partners binnen de

Rabobank Groep

Samen bereik je meer dan alleen. Dat weet de coöperatieve Rabobank als geen ander. De Rabobank Groep heeft verschillende specialismen in huis om de ondernemer verder te helpen. Interpolis is bijvoorbeeld een toonaangevende verzekeringsmaatschappij. Rembrandt Fusies en Overnames is een onafhankelijke organisatie die adviseert en begeleidt bij koop en verkoop van ondernemingen. En als het gaat om duurzame mobiliteit, is binnen de Rabobank Groep Athlon Car Lease de partij om ondernemers op het gebied van autoleasing op weg te helpen.

Marktleider

Athlon Car Lease

Athlon Car Lease is marktleider in autoleasing. Het merk is onderdeel van De Lage Landen International, een 100% dochter van de Rabobank. Het wagenpark telt maar liefst 126.000 auto’s. Athlon richt zich op kwaliteit, klanttevredenheid, duurzaamheid, regionale betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Herkenbare eigenschappen die ook aansluiten bij wie de Rabobank is. Rolv Elverding, manager Grootzakelijk bij Rabobank Vallei en Rijn: “Samen met onze partners binnen de Rabobank helpt de accountmanager van de lokale Rabobank Vallei en Rijn de ondernemer verder. Zeker op het gebied van mobiliteit zijn veel keuzes te maken. Wij willen daarin vooral goed luisteren naar wat de ondernemer wil en met oplossingen komen. Hoe? Door onze collega’s van Athlon Car Lease erbij te betrekken. Zij zijn voor ons de deskundige partners. Door met maatwerkoplossingen te komen en een hoog serviceniveau te bieden. Want wij willen niets liever dan tevreden klanten.”

DLV Plant trouw aan

Athlon Car Lease

Een toonaangevend bedrijf in onze regio is DLV Plant. Gevestigd op het Agro Business Park in Wageningen is het bedrijf al ruim 100 jaar een vooraanstaande onafhankelijke advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sector. Voor klanten in Nederland en daarbuiten. Zo’n 160 medewerkers heeft het bedrijf in Wageningen. Rabobank Vallei en Rijn is voor DLV Plant de bancaire en vooral sparringpartner. Danny Egbertsen, manager Financiële Administratie bij DLV Plant heeft bij Rabobank Vallei en Rijn een vast aanspreekpunt, namelijk Gerben Dijksterhuis, Senior accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank Vallei en Rijn. Voor het realiseren van mobiliteit bij DLV Plant maakt Dijksterhuis gebruik van de kennis en expertise van Athlon Car Lease. Egbertsen vertelt dat DLV Plant inmiddels 60 auto’s least via Athlon Car Lease. “Onze adviseurs zijn natuurlijk veel op pad. Dagelijks rijden ze het hele land door om met name agrarische bedrijven te bezoeken. Naast een goede auto is het natuurlijk ook van belang dat we kunnen rekenen op een goede service. Want stel: een medewerker is betrokken bij een aanrijding, dan is de service heel bepalend. Athlon bewijst juist op zulke momenten dat ze meedenken en zorgen voor oplossingen. Vervangend vervoer is dan snel geregeld. En het werk kan daardoor doorgaan.” Eric Besamusca is Vestigingsmanager bij Athlon Car Lease. Eric: “Inderdaad, eigenlijk moet het een keer niet goed lopen, om dán te laten zien wat je waard bent. Natuurlijk is prijs heel bepalend, maar juist in de service maken we het verschil.” Ronald Schenk, accountmanager bij Athlon Car Lease in de regio Midden-Nederland vult Eric aan: Wat onze klanten ook als heel plezierig ervaren is dat we regionaal georiënteerd zijn. Eigenlijk net als de Rabobank.” Met onze vestigingen zitten we altijd dicht bij de klant en zijn daardoor ook de lijntjes kort. Danny Egbertsen en ik kennen elkaar zodoende ook erg goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Die persoonlijke ‘touch’ is enorm veel waard. We krijgen de ruimte om mee te denken en te komen tot een passende oplossing. Juist door een maatwerkproduct te leveren konden we voor DLV een kostenbesparing realiseren.” Athlon brengt duurzaam ondernemen heel concreet in de praktijk. Ronald: “Een voorbeeld is het autowassen. Onze installatie vangt het regenwater op en daarmee wassen we onze occasions.” Is het wagenpark van DLV Plant aan modetrends onderhevig? En speelt het imago van een auto nog mee in de keuze van medewerkers? Danny: “Onze medewerkers zijn net als onze klanten behoorlijk nuchter. Een auto moet je vooral verder brengen. Het liefst op een zo’n duurzaam mogelijke manier. Gelukkig is bij Athlon die keuze volop aanwezig!”

Contact

Ook de maatwerkoplossingen van Athlon Car Lease ervaren? Bel (030) 6051911 en ontvang bij een afspraak het Athlon Auto Jaarboek cadeau. Exclusief voor Vallei Business-lezers!

Rabobank Vallei en Rijn

(0318) 660 664, www.rabobank.nl/vr

Trainen op

meetinglocaties

Slimme bedrijven trainen hun personeel en combineren zo persoonlijke ontwikkeling met een stabiele voortgang van het bedrijf. Bij de trainingen horen trainingslocaties, wie een goed resultaat van een cursus wil, geeft de medewerkers even een tijdje buiten de deur om zich helemaal open te stellen voor wat de trainer te vertellen heeft. Vallei Business nodigde Trainers en afgevaardigden van locaties uit om de meerwaarde van deze combinatie te bespreken.

Stelling 1: Trainingslocaties en trainingen moeten elkaar aanvullen voor een optimaal resultaat.

Jørgen Snoijink: “Ik vind dat heel belangrijk, de mensen moeten zich comfortabel voelen. Als Trainer en locatie het voor elkaar krijgen dat de medewerkers even van de dagelijkse praktijk weg zijn, ben je volgens mij al voor de helft in je opzet geslaagd.”

“Ik sluit me daar bij aan”, zegt Marijke Holwerda. “Wij besteden veel aandacht aan de intake om alles goed af te stemmen op de wensen van de trainer en de doelen van een training. De gasten moeten zich lekker thuis voelen, dat heeft een grote meerwaarde voor een training en daar zit ook de kwaliteit en het succes.”

Volgens Meinou Lambeck is een traininglocatie essentieel. “Wanneer mensen in hun eigen vertrouwde werkomgeving blijven, zullen ze altijd hun functierol blijven houden. Ze gaan dan tussendoor nog even de mail checken of snel een telefoontje doen. Als ze daar tussenuit worden gehaald op een locatie, dan vallen ze uit die rol en worden ze een gewoon mens waar die functie slechts een deel van is. Zo staan ze meer open voor communicatie.”

Heleen van Elburg sluit zich daarbij aan. “Op je eigen werkplek is het gewoon makkelijk om even weg te lopen en toch nog even iets te doen. Ik adviseer dus wel om extern te gaan, maar kijk wel met de opdrachtgever welke locatie bij welke soort training past.”

Marcel Andeweg ziet nog een voordeel van een traininglocatie. “Het is een stukje extra waardering voor een medewerker. Je laat als bedrijf zien dat je genoeg potentieel ziet om iemand weg te sturen naar een training en dat extra beetje te investeren. Zo motiveer je je mensen ook.“

Ook Sienke de Man denkt dat er vanuit de medewerker meer waarde wordt gehecht aan een externe training. “Als ik interne trainingen geef, zie ik dat het aantal afmeldingen hoger ligt dan wanneer we extern gaan. Er wordt serieuzer mee omgegaan als iemand ergens naartoe moet en de waarde is voor een medewerker hoger.”

De stelling kan met een duidelijk en unaniem ja worden beantwoord. Locaties en trainingen vullen elkaar aan. Ook zijn de aanwezigen het er eenstemmig over eens dat trainingen het beste resultaat opleveren als ze extern worden gegeven.

Stelling 2: Crisis: bedrijven bezuinigen op opleidingsbudgetten en dus ook op de inhoud/kwaliteit van trainingen en de traininglocaties.

Sietze Ketelaar: “Ik denk dat de crisis meer een tendens heeft versterkt die er al aan zat te komen. Het gaat meer en meer om maatwerk, flexibilisering, korter en intensiever. Er wordt wel naar de kwaliteit van de training gekeken en welke meerwaarde een locatie daar bij heeft. Ik zie dus niet zozeer dat er bezuinigd wordt op de kwaliteit, maar op de kwantiteit. Trainingen worden korter en er wordt al veel met e-learning gecombineerd. De trend was er al in opleidingenland, maar door de crisis zet het nu meer door.“

“Ik zie wel dat bedrijven en opdrachtgevers momenteel aan het shoppen zijn”, zegt Bart Prijs. “Ze kijken helaas vaak niet naar wat een locatie inhoudelijk kan bieden. De prijs onderaan de streep is het belangrijkste. Ik vind dat erg jammer.”

Chris Raaijmakers denkt dat het niet altijd over het budget gaat. Hij ziet dat er ook trainingsbureaus zijn die juist voor de kwaliteit gaan. “Natuurlijk vergelijken trainingsbureaus wel de locaties, maar daarbij kijken ze niet zozeer naar het budget. De betere bureaus kijken naar de locatie zelf en het is voor hun veel belangrijker dat iedereen lekker op zijn gemak zit tijdens een training.”

Qua training wordt er dus maatwerk verwacht van de bureaus en van de locaties. De kosten spelen ook een belangrijke rol. Volgens Sienke de Man is kwaliteit voornamelijk van belang, al is het soms moeilijk om dat aan een opdrachtgever duidelijk te maken. “Een opdrachtgever gaat er al snel vanuit dat als je tien man kunt trainen, je er dan ook wel twintig tegelijk kunt opleiden. Zo werkt het niet. De inhoud van een computercursus kan per deelnemer heel anders zijn omdat je maatwerk wil leveren. De ene persoon heeft andere dingen waar aan gewerkt moet worden dan de andere. Je moet dus een individueel traject kunnen aanbieden. Ik zeg dat ook gewoon en soms is dat lastig om duidelijk te maken, maar er haken niet veel opdrachtgevers af.“

De meningen zijn wat verdeeld. Er wordt door opdrachtgevers wel gekeken naar de budgetten, maar ze willen wel goede kwaliteit. Door het slim inzetten van verschillende mogelijkheden die locaties en trainingsbureaus bieden, kunnen kwaliteit en kostenbesparing hand in hand gaan. Men is wel van mening dat de resultaten van een training de kosten meer dan waard zijn.

Stelling 3: Trend: er is in deze tijd meer behoefte aan flexibele trainingen.

Sietze Ketelaar bijt het spits af: “Ik denk dat het al lang zo is dat opdrachtgevers flexibele trainingen willen. Het moet op een persoon worden toegesneden. Ieder persoon moet een eigen individueel trainingsplan hebben. De tijd dat dertig accountmanagers in een zaal verkooptechnieken leerden, is echt voorbij. Na een training is het wel zaak om te zorgen dat de medewerkers binnen het bedrijf worden gecoacht zodat de geleerde vaardigheden verankeren. Dit kan wel heel gericht met assessments, e-learning of e-coaching.”

Heleen van Elburg sluit zich daar bij aan. Naast de gezamenlijke doelen van een training, moeten de individuele vaardigheden worden getraind. “Als ik kijk naar onze trainingen gesprekstechnieken aan de telefoon, dan zie je duidelijk dat er een algemeen groepsdoel is. Alle neuzen dezelfde kant op. De opdrachtgever heeft een algemeen doel hoe hij het wil hebben. Maar daarna ga je toch met de personen zelf aan de gang en kijken waar die persoon in getraind moet worden. De één heeft problemen met boze klanten, de ander kan moeite hebben met het uitspreken van een openingszin. Je krijgt individuele sessies binnen een groep. Na de training zie ik wel vaak dat de opdrachtgever dat zelf intern gaat uitbouwen zodat het gewaarborgd blijft.”

“Flexibiliteit is belangrijk maar zo ook de mogelijkheid en de ruimte voor interactie”, vult Marijke Holwerda aan. “Ik zie hier op onze locatie vaak dat de dag begint met een gezamenlijke aftrap, vanuit een gezamenlijke doelstelling.” Daarna worden kleinere groepjes gevormd om met elkaar te brainstormen of te oefenen, ieder in een eigen rustige werkruimte. Op deze manier ontstaat er vanuit een gezamenlijk doel ook ruimte voor creativiteit en persoonlijke invulling. Ik zie gedurende de dag dat deze dynamiek een vruchtbare basis is voor nemen van verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van zowel zichzelf als voor het bedrijf waar ze werken. Mooi om te zien.”

Jørgen Snoijink: “Het voortraject is hierbij heel belangrijk. Als je als trainer binnenkomt en vijf of zes nieuwe gezichten ziet en dan je standaard lesje begint af te ratelen, dan kom je er niet. Ik vind het heel belangrijk dat ik eerst goede gesprekken heb met de mensen die ik ga trainen, anders doe ik het niet eens.”

Het panel vindt dat flexibel gelijk staat aan maatwerk. Naast de algemene doelstellingen die met de opdrachtgever zijn geformuleerd moeten binnen dat kader oog zijn voor de individuele ontwikkeling.

Stelling 4: Personeel dat op training is geweest, is gemotiveerder en wordt productiever.

“Ik denk dat de transfer van theorie naar de praktijk inderdaad heel belangrijk is”, zegt Meinou Lambeck. “Als je losse trainingen doet en die mensen komen terug op de werkvloer en doen dan vervolgens weer vrolijk hetzelfde als daarvoor, dan heeft het geen effect. In de werkomgeving moet het vruchtbare bodem hebben, want anders is het doodzonde van de energie. Je moet meetbare doelen hebben en als je de vaardigheden die geleerd zijn gaat toepassen, dan zie je dat het ook effect heeft.”

Marcel Andeweg: “Ik vind het belangrijk dat de opdrachtgever ook die training heeft gehad of er zelf aan deelneemt. Ik denk dat je dan makkelijker de schakel kan maken met je mensen die getraind worden en dat je dan ook als manager die vaardigheden kan laten inslijten. Je kan dan makkelijker tegen je mensen zeggen dat er bepaalde dingen anders worden gedaan en ze erop wijzen als ze dat niet doen.”

“We hadden het al over de toegevoegde waarde van locaties bij een training en ik denk dat je als aanbieder van een locatie ook vinger aan de pols moet houden over het succes ervan”, zegt Chris Raaijmakers. “Voor ons is de aftersales erg belangrijk, niet zozeer dat wij kunnen meten wat het effect is van de geleerde vaardigheden, maar om te kijken of we die meerwaarde kunnen bieden en of we daar een grotere rol in kunnen spelen.”

Bart Prijs: “Wij doen dat eigenlijk al op de dag zelf. Tijdens een pauze of lunch nemen we de trainer of dagvoorzitter even apart voor een kleine bespreking. Gewoon even checken of we voldoen aan de wensen van de opdrachtgever en wellicht kunnen we dan nog iets kunnen toevoegen.”

“De motivatie van medewerker wordt wel groter na een training”, zegt Sietze Ketelaar tot slot. “Uit onderzoeken blijkt ook wel dat de productiviteit en winst van een bedrijf hoger zijn als ze aandacht hebben voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat erom dat mensen leren om keuzes te maken en hun grenzen leren kennen en zodoende een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.”

Iedereen aan tafel is het erover eens dat de motivatie en productiviteit omhoog kunnen gaan door een training. Het is wel belangrijk om steeds aandacht aan de geleerde vaardigheden te blijven geven. De trainingslocaties moeten blijven vragen om feedback van opdrachtgevers zodat ze een belangrijke bijdrage aan het succes kunnen blijven leveren.

Deelnemers:

1. Bart Prijs                        Landhuis de Scheleberg

2. Meinou Lambeck                 Quiris Adviesgroep

3. Heleen van Elburg              De Klomp Bedrijfsadviezen

4. Sietze Ketelaar                      Dissel Development

5. Jørgen Snoijink                        Business Builders

6. Marcel M. Andeweg            Amrâth Hotel Maarsbergen

7. Sienke de Man                  Magnolia opleidingen.

8. Marijke Holwerda.                 Klein Wittenoord.

9. Chris Raaijmakers.              Hotel de Paasberg

Voorzitter: Yvonne Joosten Vallei Business

Met dank aan Klein Wittenoord voor de gastvrije ontvangst en de heerlijke lunch, geserveerd in de professionele en tegelijkertijd huiselijke keuken.

Tips&Tricks:

Meinou Lambeck: “Als je als ondernemer een training overweegt, breng dan in kaart wat de problemen zijn en waar je concreet last van hebt. Kijk dan samen met de trainer naar de doelen en een meetbaar resultaat. Soms is een training van de medewerkers niet nodig, maar moet juist het management aan zichzelf werken.”

Stelling 1: Trainingslocaties en trainingen moeten elkaar aanvullen voor een optimaal resultaat.

Jørgen Snoijink: “Ik vind dat heel belangrijk, de mensen moeten zich comfortabel voelen. Als Trainer en locatie het voor elkaar krijgen dat de medewerkers even van de dagelijkse praktijk weg zijn, ben je volgens mij al voor de helft in je opzet geslaagd.”

“Ik sluit me daar bij aan”, zegt Marijke Holwerda. “Wij besteden veel aandacht aan de intake om alles goed af te stemmen op de wensen van de trainer en de doelen van een training. De gasten moeten zich lekker thuis voelen, dat heeft een grote meerwaarde voor een training en daar zit ook de kwaliteit en het succes.”

Volgens Meinou Lambeck is een traininglocatie essentieel. “Wanneer mensen in hun eigen vertrouwde werkomgeving blijven, zullen ze altijd hun functierol blijven houden. Ze gaan dan tussendoor nog even de mail checken of snel een telefoontje doen. Als ze daar tussenuit worden gehaald op een locatie, dan vallen ze uit die rol en worden ze een gewoon mens waar die functie slechts een deel van is. Zo staan ze meer open voor communicatie.”

Heleen van Elburg sluit zich daarbij aan. “Op je eigen werkplek is het gewoon makkelijk om even weg te lopen en toch nog even iets te doen. Ik adviseer dus wel om extern te gaan, maar kijk wel met de opdrachtgever welke locatie bij welke soort training past.”

Marcel Andeweg ziet nog een voordeel van een traininglocatie. “Het is een stukje extra waardering voor een medewerker. Je laat als bedrijf zien dat je genoeg potentieel ziet om iemand weg te sturen naar een training en dat extra beetje te investeren. Zo motiveer je je mensen ook.“

Ook Sienke de Man denkt dat er vanuit de medewerker meer waarde wordt gehecht aan een externe training. “Als ik interne trainingen geef, zie ik dat het aantal afmeldingen hoger ligt dan wanneer we extern gaan. Er wordt serieuzer mee omgegaan als iemand ergens naartoe moet en de waarde is voor een medewerker hoger.”

De stelling kan met een duidelijk en unaniem ja worden beantwoord. Locaties en trainingen vullen elkaar aan. Ook zijn de aanwezigen het er eenstemmig over eens dat trainingen het beste resultaat opleveren als ze extern worden gegeven.

Stelling 2: Crisis: bedrijven bezuinigen op opleidingsbudgetten en dus ook op de inhoud/kwaliteit van trainingen en de traininglocaties.

Sietze Ketelaar: “Ik denk dat de crisis meer een tendens heeft versterkt die er al aan zat te komen. Het gaat meer en meer om maatwerk, flexibilisering, korter en intensiever. Er wordt wel naar de kwaliteit van de training gekeken en welke meerwaarde een locatie daar bij heeft. Ik zie dus niet zozeer dat er bezuinigd wordt op de kwaliteit, maar op de kwantiteit. Trainingen worden korter en er wordt al veel met e-learning gecombineerd. De trend was er al in opleidingenland, maar door de crisis zet het nu meer door.“

“Ik zie wel dat bedrijven en opdrachtgevers momenteel aan het shoppen zijn”, zegt Bart Prijs. “Ze kijken helaas vaak niet naar wat een locatie inhoudelijk kan bieden. De prijs onderaan de streep is het belangrijkste. Ik vind dat erg jammer.”

Chris Raaijmakers denkt dat het niet altijd over het budget gaat. Hij ziet dat er ook trainingsbureaus zijn die juist voor de kwaliteit gaan. “Natuurlijk vergelijken trainingsbureaus wel de locaties, maar daarbij kijken ze niet zozeer naar het budget. De betere bureaus kijken naar de locatie zelf en het is voor hun veel belangrijker dat iedereen lekker op zijn gemak zit tijdens een training.”

Qua training wordt er dus maatwerk verwacht van de bureaus en van de locaties. De kosten spelen ook een belangrijke rol. Volgens Sienke de Man is kwaliteit voornamelijk van belang, al is het soms moeilijk om dat aan een opdrachtgever duidelijk te maken. “Een opdrachtgever gaat er al snel vanuit dat als je tien man kunt trainen, je er dan ook wel twintig tegelijk kunt opleiden. Zo werkt het niet. De inhoud van een computercursus kan per deelnemer heel anders zijn omdat je maatwerk wil leveren. De ene persoon heeft andere dingen waar aan gewerkt moet worden dan de andere. Je moet dus een individueel traject kunnen aanbieden. Ik zeg dat ook gewoon en soms is dat lastig om duidelijk te maken, maar er haken niet veel opdrachtgevers af.“

De meningen zijn wat verdeeld. Er wordt door opdrachtgevers wel gekeken naar de budgetten, maar ze willen wel goede kwaliteit. Door het slim inzetten van verschillende mogelijkheden die locaties en trainingsbureaus bieden, kunnen kwaliteit en kostenbesparing hand in hand gaan. Men is wel van mening dat de resultaten van een training de kosten meer dan waard zijn.

Stelling 3: Trend: er is in deze tijd meer behoefte aan flexibele trainingen.

Sietze Ketelaar bijt het spits af: “Ik denk dat het al lang zo is dat opdrachtgevers flexibele trainingen willen. Het moet op een persoon worden toegesneden. Ieder persoon moet een eigen individueel trainingsplan hebben. De tijd dat dertig accountmanagers in een zaal verkooptechnieken leerden, is echt voorbij. Na een training is het wel zaak om te zorgen dat de medewerkers binnen het bedrijf worden gecoacht zodat de geleerde vaardigheden verankeren. Dit kan wel heel gericht met assessments, e-learning of e-coaching.”

Heleen van Elburg sluit zich daar bij aan. Naast de gezamenlijke doelen van een training, moeten de individuele vaardigheden worden getraind. “Als ik kijk naar onze trainingen gesprekstechnieken aan de telefoon, dan zie je duidelijk dat er een algemeen groepsdoel is. Alle neuzen dezelfde kant op. De opdrachtgever heeft een algemeen doel hoe hij het wil hebben. Maar daarna ga je toch met de personen zelf aan de gang en kijken waar die persoon in getraind moet worden. De één heeft problemen met boze klanten, de ander kan moeite hebben met het uitspreken van een openingszin. Je krijgt individuele sessies binnen een groep. Na de training zie ik wel vaak dat de opdrachtgever dat zelf intern gaat uitbouwen zodat het gewaarborgd blijft.”

“Flexibiliteit is belangrijk maar zo ook de mogelijkheid en de ruimte voor interactie”, vult Marijke Holwerda aan. “Ik zie hier op onze locatie vaak dat de dag begint met een gezamenlijke aftrap, vanuit een gezamenlijke doelstelling.” Daarna worden kleinere groepjes gevormd om met elkaar te brainstormen of te oefenen, ieder in een eigen rustige werkruimte. Op deze manier ontstaat er vanuit een gezamenlijk doel ook ruimte voor creativiteit en persoonlijke invulling. Ik zie gedurende de dag dat deze dynamiek een vruchtbare basis is voor nemen van verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van zowel zichzelf als voor het bedrijf waar ze werken. Mooi om te zien.”

Jørgen Snoijink: “Het voortraject is hierbij heel belangrijk. Als je als trainer binnenkomt en vijf of zes nieuwe gezichten ziet en dan je standaard lesje begint af te ratelen, dan kom je er niet. Ik vind het heel belangrijk dat ik eerst goede gesprekken heb met de mensen die ik ga trainen, anders doe ik het niet eens.”

Het panel vindt dat flexibel gelijk staat aan maatwerk. Naast de algemene doelstellingen die met de opdrachtgever zijn geformuleerd moeten binnen dat kader oog zijn voor de individuele ontwikkeling.

Stelling 4: Personeel dat op training is geweest, is gemotiveerder en wordt productiever.

“Ik denk dat de transfer van theorie naar de praktijk inderdaad heel belangrijk is”, zegt Meinou Lambeck. “Als je losse trainingen doet en die mensen komen terug op de werkvloer en doen dan vervolgens weer vrolijk hetzelfde als daarvoor, dan heeft het geen effect. In de werkomgeving moet het vruchtbare bodem hebben, want anders is het doodzonde van de energie. Je moet meetbare doelen hebben en als je de vaardigheden die geleerd zijn gaat toepassen, dan zie je dat het ook effect heeft.”

Marcel Andeweg: “Ik vind het belangrijk dat de opdrachtgever ook die training heeft gehad of er zelf aan deelneemt. Ik denk dat je dan makkelijker de schakel kan maken met je mensen die getraind worden en dat je dan ook als manager die vaardigheden kan laten inslijten. Je kan dan makkelijker tegen je mensen zeggen dat er bepaalde dingen anders worden gedaan en ze erop wijzen als ze dat niet doen.”

“We hadden het al over de toegevoegde waarde van locaties bij een training en ik denk dat je als aanbieder van een locatie ook vinger aan de pols moet houden over het succes ervan”, zegt Chris Raaijmakers. “Voor ons is de aftersales erg belangrijk, niet zozeer dat wij kunnen meten wat het effect is van de geleerde vaardigheden, maar om te kijken of we die meerwaarde kunnen bieden en of we daar een grotere rol in kunnen spelen.”

Bart Prijs: “Wij doen dat eigenlijk al op de dag zelf. Tijdens een pauze of lunch nemen we de trainer of dagvoorzitter even apart voor een kleine bespreking. Gewoon even checken of we voldoen aan de wensen van de opdrachtgever en wellicht kunnen we dan nog iets kunnen toevoegen.”

“De motivatie van medewerker wordt wel groter na een training”, zegt Sietze Ketelaar tot slot. “Uit onderzoeken blijkt ook wel dat de productiviteit en winst van een bedrijf hoger zijn als ze aandacht hebben voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat erom dat mensen leren om keuzes te maken en hun grenzen leren kennen en zodoende een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.”

Iedereen aan tafel is het erover eens dat de motivatie en productiviteit omhoog kunnen gaan door een training. Het is wel belangrijk om steeds aandacht aan de geleerde vaardigheden te blijven geven. De trainingslocaties moeten blijven vragen om feedback van opdrachtgevers zodat ze een belangrijke bijdrage aan het succes kunnen blijven leveren.

Tips&Tricks:

Marijke Holwerda: “Ondanks dat het zakendoen steeds sneller lijkt te gaan, mede door alle mogelijkheden van nieuwe media, blijft persoonlijke aandacht één van de belangrijkste peilers in het bouwen van relaties. Mijn stelling is dan ook “alles wat je aandacht geeft, groeit”.

Stelling 1: Trainingslocaties en trainingen moeten elkaar aanvullen voor een optimaal resultaat.

Jørgen Snoijink: “Ik vind dat heel belangrijk, de mensen moeten zich comfortabel voelen. Als Trainer en locatie het voor elkaar krijgen dat de medewerkers even van de dagelijkse praktijk weg zijn, ben je volgens mij al voor de helft in je opzet geslaagd.”

“Ik sluit me daar bij aan”, zegt Marijke Holwerda. “Wij besteden veel aandacht aan de intake om alles goed af te stemmen op de wensen van de trainer en de doelen van een training. De gasten moeten zich lekker thuis voelen, dat heeft een grote meerwaarde voor een training en daar zit ook de kwaliteit en het succes.”

Volgens Meinou Lambeck is een traininglocatie essentieel. “Wanneer mensen in hun eigen vertrouwde werkomgeving blijven, zullen ze altijd hun functierol blijven houden. Ze gaan dan tussendoor nog even de mail checken of snel een telefoontje doen. Als ze daar tussenuit worden gehaald op een locatie, dan vallen ze uit die rol en worden ze een gewoon mens waar die functie slechts een deel van is. Zo staan ze meer open voor communicatie.”

Heleen van Elburg sluit zich daarbij aan. “Op je eigen werkplek is het gewoon makkelijk om even weg te lopen en toch nog even iets te doen. Ik adviseer dus wel om extern te gaan, maar kijk wel met de opdrachtgever welke locatie bij welke soort training past.”

Marcel Andeweg ziet nog een voordeel van een traininglocatie. “Het is een stukje extra waardering voor een medewerker. Je laat als bedrijf zien dat je genoeg potentieel ziet om iemand weg te sturen naar een training en dat extra beetje te investeren. Zo motiveer je je mensen ook.“

Ook Sienke de Man denkt dat er vanuit de medewerker meer waarde wordt gehecht aan een externe training. “Als ik interne trainingen geef, zie ik dat het aantal afmeldingen hoger ligt dan wanneer we extern gaan. Er wordt serieuzer mee omgegaan als iemand ergens naartoe moet en de waarde is voor een medewerker hoger.”

De stelling kan met een duidelijk en unaniem ja worden beantwoord. Locaties en trainingen vullen elkaar aan. Ook zijn de aanwezigen het er eenstemmig over eens dat trainingen het beste resultaat opleveren als ze extern worden gegeven.

Stelling 2: Crisis: bedrijven bezuinigen op opleidingsbudgetten en dus ook op de inhoud/kwaliteit van trainingen en de traininglocaties.

Sietze Ketelaar: “Ik denk dat de crisis meer een tendens heeft versterkt die er al aan zat te komen. Het gaat meer en meer om maatwerk, flexibilisering, korter en intensiever. Er wordt wel naar de kwaliteit van de training gekeken en welke meerwaarde een locatie daar bij heeft. Ik zie dus niet zozeer dat er bezuinigd wordt op de kwaliteit, maar op de kwantiteit. Trainingen worden korter en er wordt al veel met e-learning gecombineerd. De trend was er al in opleidingenland, maar door de crisis zet het nu meer door.“

“Ik zie wel dat bedrijven en opdrachtgevers momenteel aan het shoppen zijn”, zegt Bart Prijs. “Ze kijken helaas vaak niet naar wat een locatie inhoudelijk kan bieden. De prijs onderaan de streep is het belangrijkste. Ik vind dat erg jammer.”

Chris Raaijmakers denkt dat het niet altijd over het budget gaat. Hij ziet dat er ook trainingsbureaus zijn die juist voor de kwaliteit gaan. “Natuurlijk vergelijken trainingsbureaus wel de locaties, maar daarbij kijken ze niet zozeer naar het budget. De betere bureaus kijken naar de locatie zelf en het is voor hun veel belangrijker dat iedereen lekker op zijn gemak zit tijdens een training.”

Qua training wordt er dus maatwerk verwacht van de bureaus en van de locaties. De kosten spelen ook een belangrijke rol. Volgens Sienke de Man is kwaliteit voornamelijk van belang, al is het soms moeilijk om dat aan een opdrachtgever duidelijk te maken. “Een opdrachtgever gaat er al snel vanuit dat als je tien man kunt trainen, je er dan ook wel twintig tegelijk kunt opleiden. Zo werkt het niet. De inhoud van een computercursus kan per deelnemer heel anders zijn omdat je maatwerk wil leveren. De ene persoon heeft andere dingen waar aan gewerkt moet worden dan de andere. Je moet dus een individueel traject kunnen aanbieden. Ik zeg dat ook gewoon en soms is dat lastig om duidelijk te maken, maar er haken niet veel opdrachtgevers af.“

De meningen zijn wat verdeeld. Er wordt door opdrachtgevers wel gekeken naar de budgetten, maar ze willen wel goede kwaliteit. Door het slim inzetten van verschillende mogelijkheden die locaties en trainingsbureaus bieden, kunnen kwaliteit en kostenbesparing hand in hand gaan. Men is wel van mening dat de resultaten van een training de kosten meer dan waard zijn.

Stelling 3: Trend: er is in deze tijd meer behoefte aan flexibele trainingen.

Sietze Ketelaar bijt het spits af: “Ik denk dat het al lang zo is dat opdrachtgevers flexibele trainingen willen. Het moet op een persoon worden toegesneden. Ieder persoon moet een eigen individueel trainingsplan hebben. De tijd dat dertig accountmanagers in een zaal verkooptechnieken leerden, is echt voorbij. Na een training is het wel zaak om te zorgen dat de medewerkers binnen het bedrijf worden gecoacht zodat de geleerde vaardigheden verankeren. Dit kan wel heel gericht met assessments, e-learning of e-coaching.”

Heleen van Elburg sluit zich daar bij aan. Naast de gezamenlijke doelen van een training, moeten de individuele vaardigheden worden getraind. “Als ik kijk naar onze trainingen gesprekstechnieken aan de telefoon, dan zie je duidelijk dat er een algemeen groepsdoel is. Alle neuzen dezelfde kant op. De opdrachtgever heeft een algemeen doel hoe hij het wil hebben. Maar daarna ga je toch met de personen zelf aan de gang en kijken waar die persoon in getraind moet worden. De één heeft problemen met boze klanten, de ander kan moeite hebben met het uitspreken van een openingszin. Je krijgt individuele sessies binnen een groep. Na de training zie ik wel vaak dat de opdrachtgever dat zelf intern gaat uitbouwen zodat het gewaarborgd blijft.”

“Flexibiliteit is belangrijk maar zo ook de mogelijkheid en de ruimte voor interactie”, vult Marijke Holwerda aan. “Ik zie hier op onze locatie vaak dat de dag begint met een gezamenlijke aftrap, vanuit een gezamenlijke doelstelling.” Daarna worden kleinere groepjes gevormd om met elkaar te brainstormen of te oefenen, ieder in een eigen rustige werkruimte. Op deze manier ontstaat er vanuit een gezamenlijk doel ook ruimte voor creativiteit en persoonlijke invulling. Ik zie gedurende de dag dat deze dynamiek een vruchtbare basis is voor nemen van verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van zowel zichzelf als voor het bedrijf waar ze werken. Mooi om te zien.”

Jørgen Snoijink: “Het voortraject is hierbij heel belangrijk. Als je als trainer binnenkomt en vijf of zes nieuwe gezichten ziet en dan je standaard lesje begint af te ratelen, dan kom je er niet. Ik vind het heel belangrijk dat ik eerst goede gesprekken heb met de mensen die ik ga trainen, anders doe ik het niet eens.”

Het panel vindt dat flexibel gelijk staat aan maatwerk. Naast de algemene doelstellingen die met de opdrachtgever zijn geformuleerd moeten binnen dat kader oog zijn voor de individuele ontwikkeling.

Stelling 4: Personeel dat op training is geweest, is gemotiveerder en wordt productiever.

“Ik denk dat de transfer van theorie naar de praktijk inderdaad heel belangrijk is”, zegt Meinou Lambeck. “Als je losse trainingen doet en die mensen komen terug op de werkvloer en doen dan vervolgens weer vrolijk hetzelfde als daarvoor, dan heeft het geen effect. In de werkomgeving moet het vruchtbare bodem hebben, want anders is het doodzonde van de energie. Je moet meetbare doelen hebben en als je de vaardigheden die geleerd zijn gaat toepassen, dan zie je dat het ook effect heeft.”

Marcel Andeweg: “Ik vind het belangrijk dat de opdrachtgever ook die training heeft gehad of er zelf aan deelneemt. Ik denk dat je dan makkelijker de schakel kan maken met je mensen die getraind worden en dat je dan ook als manager die vaardigheden kan laten inslijten. Je kan dan makkelijker tegen je mensen zeggen dat er bepaalde dingen anders worden gedaan en ze erop wijzen als ze dat niet doen.”

“We hadden het al over de toegevoegde waarde van locaties bij een training en ik denk dat je als aanbieder van een locatie ook vinger aan de pols moet houden over het succes ervan”, zegt Chris Raaijmakers. “Voor ons is de aftersales erg belangrijk, niet zozeer dat wij kunnen meten wat het effect is van de geleerde vaardigheden, maar om te kijken of we die meerwaarde kunnen bieden en of we daar een grotere rol in kunnen spelen.”

Bart Prijs: “Wij doen dat eigenlijk al op de dag zelf. Tijdens een pauze of lunch nemen we de trainer of dagvoorzitter even apart voor een kleine bespreking. Gewoon even checken of we voldoen aan de wensen van de opdrachtgever en wellicht kunnen we dan nog iets kunnen toevoegen.”

“De motivatie van medewerker wordt wel groter na een training”, zegt Sietze Ketelaar tot slot. “Uit onderzoeken blijkt ook wel dat de productiviteit en winst van een bedrijf hoger zijn als ze aandacht hebben voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat erom dat mensen leren om keuzes te maken en hun grenzen leren kennen en zodoende een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.”

Iedereen aan tafel is het erover eens dat de motivatie en productiviteit omhoog kunnen gaan door een training. Het is wel belangrijk om steeds aandacht aan de geleerde vaardigheden te blijven geven. De trainingslocaties moeten blijven vragen om feedback van opdrachtgevers zodat ze een belangrijke bijdrage aan het succes kunnen blijven leveren.

Tips&Tricks:

Heleen van Elburg: “Mensen willen zich blijven ontwikkelen. Beoordelings- en functioneringsgesprekken zijn een goed middel om te kijken wat de behoeften van een medewerker is. Het is een stukje waardering en stimulans om een opleiding te krijgen. Als mensen het idee krijgen dat ze stilstaan, zullen ze om zich heen gaan kijken om zich elders verder te kunnen ontwikkelen.”

Tips&Tricks:

Sietze Ketelaar: “Het Nieuwe Werken is populair bij ondernemers. Naast de technische aspecten is het gedrag van de medewerker en de leidinggevende de basis bij het introduceren van Het Nieuwe Werken. De manier van leidinggeven moet heel simpel gezegd van controle naar vertrouwen.”

Fris de vergadering in

met een check-in

Je kent het wel: je zit in een vergadering en het loopt niet. Er wordt veel gepraat, maar weinig tot niets gezegd.

Tijdverspilling dus. Jeroen Blijsie, managementconsultant bij Logica Business en Jasper Rienstra, verbonden aan het Center for Human Emergence, denken de oplossing te hebben gevonden: de check-in.

“Het gaat om het bespreekbaar maken van wat meestal niet besproken wordt, maar wel belangrijk is, voordat je aan de eigenlijke agenda begint”, vertelt Blijsie. “Je kunt dat doen door voor de vergadering even een stilte te houden, zodat de deelnemers zich kunnen afvragen: hoe zit ik hier, zit me iets dwars, houdt me iets bezig en dat dan uit te spreken.

“Het is geen

new age”

Het is belangrijk dat daar niet op gereageerd wordt, dat het niet tot een discussie leidt. Onze ervaring is dat je zo je hoofd vrijmaakt voor de onderwerpen die op de agenda staan.”

Geen new age

“Het heeft eigenlijk iets van oosterse wijsheid, toegepast op de werkvloer, maar het mag nooit geneuzel worden”, geeft Rienstra aan. “Het is geen new age. Het is de kunst dat het zakelijk

relevant blijft. Dat iemand gisteren een vervelend gesprek had, zal de deelnemers aan de vergadering een zorg zijn. Tenzij het hem ervan weerhoudt in deze vergadering Ã¢â‚¬Ëœbij de les’ te zijn. Het gaat uitsluitend om het zakelijk deel van de vergadering.” Blijsie: “Het is een soort schoon schip maken voor de vergadering begint.” “En het werkt hoor”, knikt Rienstra. “De check-in schept vertrouwen. Als ze het bij de kabinetsformatie hadden gedaan, waren ze er allang uit geweest.”

Bron: intermediair.nl

Ontvang nu ruim € 14 korting op het reguliere abonneetarief: u betaalt slecht

€ 25 (ex btw) in plaats van € 39. U ontvangt naast vakinformatie vele voordelen. Abonneer u nu op uw regioblad Vallei Business!

Abonnee voordelen:

- 6 maal per jaar uw eigen regionale B2B-blad, inclusief de aparte stedenspecials.

- Vakinformatie over de regio en het ondernemerschap

- Actueel nieuws op www.valleibusiness.nl

- 12 maal per jaar uw eigen digitale nieuwsbrief

- Extra korting op lezersaanbiedingen

- Gratis gebruik van de Vallei Business vacatureservice (met ingang van april 2011)

- Gratis vermelding bedrijvengids www.valleibusiness.nl

- Een korting van € 100 op een uitgebreide vermelding in de bedrijvengids; abonnees betalen € 95 voor een heel jaar i.p.v. € 195

- Abonnees ontvangen ook 15% abonneekorting op andere tijdschriften van de uitgeverij: Porsche Scene Live, Great British Cars, AV&Entertainment, Meeting Magazine, Office Magazine, Rivierenland Business,

Noord Limburg Business, Oost-Gelderland Business, body LIFE Benelux.

Indien u geïnteresseerd bent in een abonnement, kunt u dit vermelden op bijgevoegde antwoordkaart of bel direct onze klantenservice: 024 3738505 (elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 uur en 12.00 uur).

Uniek in Nederland: gratis vacatureservice voor abonnees. Vallei Business

start in maart/april met een vacatureservice, waarop alle vacatures in de regio geplaatst

kunnen worden tegen lage tarieven. Abonnees kunnen hier gratis gebruik van maken

Vallei Business abonnee

aanbieding

Ontvang nu ruim €14 korting

op het reguliere abonneetarief:

u betaalt slecht €25 (ex btw)

in plaats van €39

U ontvangt naast

vakinformatie vele

voordelen

Het werkgeversmerk

Iedere organisatie heeft een naam als het gaat om werkgeverschap, deze kan goed of slecht zijn. Employer branding wil zeggen dat het bedrijf werkt aan een correcte naam zodat mensen graag voor de werkgever willen werken.

Als een bedrijf goed is voor de werknemer, dan is de werknemer ook goed voor het bedrijf. Eerlijk werkgeverschap is daarbij het kernwoord. De basis van een uitstekende reputatie ligt dus binnen het bedrijf zelf. De werknemers zijn het visitekaartje van een organisatie en dragen dat uit naar buiten.

Het is van belang dat er gezamenlijke doelstellingen zijn waar iedereen een steentje aan bijdraagt. Iedereen weet waar het bedrijf over vijf jaar wil staan en welke doelen er bereikt moeten worden. De communicatie op de werkvloer is belangrijk, iedereen moet weten waar hij of zij aan toe is en het personeelsbeleid moet consequent worden uitgevoerd.

Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een essentiële rol om mensen positief over een werkgever te laten zijn. Een prima salaris speelt uiteraard ook mee, maar voor veel werknemers zijn ook doorgroeimogelijkheden en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk om voor een bepaalde organisatie te werken.

De rol van de werknemers moet niet onderschat worden als het gaat om het uitdragen van het bedrijfsmerk. Als een medewerker niet tevreden is in zijn functie, zal hij dit bewust of onbewust uitdragen. Een negatief of positief verhaal bepaalt mede waarom toekomstig medewerkers wel of niet op een functie van een bedrijf zullen solliciteren.

De voordelen van een uitstekend werkgeversmerk liegen er niet om. Niet alleen voor werving en selectie van goed personeel speelt het een rol. Een medewerker die tevreden is in zijn functie, is productiever en zal zich flexibel opstellen naar de werkgever en het bedrijf toe.

Werving

Voor werving en selectie is een goede naam essentieel. Zeker in de tijd waarin de babyboomers de arbeidsmarkt verlaten, wordt het werven van nieuwe talenten een grote uitdaging. Openstaande vacatures worden moeilijker vervuld en meerdere bedrijven zoeken dezelfde mensen. Om aan de mensen te komen die een bedrijf nodig heeft, kan een goede naam de sleutel zijn tot continuïteit van medewerkers.

Stabiliteit betaalt zich terug. Bedrijven waar het verloop van personeel hoog is, worden al snel op de arbeidsmarkt gewantrouwd. Het valt op als er van hetzelfde bedrijf steeds vacatures vrij komen. Dit geldt overigens niet alleen voor potentiële nieuwe werknemers, ook bij andere bedrijven zal het op gaan vallen als het verloop ergens groot is. Voor klanten en opdrachtgevers zal het niet als positief ervaren worden als ze steeds nieuwe mensen als aanspreekpunt hebben.

Effecten

Employer branding is iets waar een werkgever binnen een organisatie aan moet werken. Een goede naam bouw je niet zomaar op. Wie vandaag de eerste stappen zet om het werkgeversmerk positief te laden, ziet er pas over een jaar of twee de effecten van.

Door internet en met name de social media, gaat een goede of slechte naam razendsnel de wereld rond. Een goede naam opbouwen kost veel tijd en energie, terwijl een slecht werkgeversmerk nog jaren blijft hangen. Werkgevers doen er verstandig aan om te onderzoeken hoe er over het bedrijf op internet gesproken wordt en dit continu in de gaten te blijven houden.

Employer branding is niet eenvoudig. Er spelen veel factoren mee en veel organisaties verkijken zich op de effecten. Het verschil zit hem in de details. De kleinste dingen kunnen een grote rol spelen als het om een goede reputatie gaat. Wie aan zijn werkgeversmerk wil werken, kan het beste op zoek gaan naar bureaus die erin gespecialiseerd zijn.

Werkgevers beginnen vaak weer te denken aan employer branding als er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. Toch is het altijd belangrijk om als werkgever een goede reputatie te behouden en aan het merk van de organisatie te blijven werken.

Tips & Tricks

- Inventariseer welke naam het bedrijf heeft en kijk wat er aan gedaan kan worden om het te verbeteren en te laden op de (arbeids)markt.

- Neem de tijd, employer branding is een proces van jaren en er moet continu aandacht voor zijn.

- Wees trots op je bedrijf en je merk en draag dat uit.

- Zorg dat de medewerkers hun positieve ervaringen uitdragen en trots zijn om voor het bedrijf te werken.

Bedrijfsuitje

Verplichting, vermaak of verantwoord?

Het bedrijfsuitje als verplichting? Het loont beslist de moeite om de stadswandeling die al jaren op het programma staat dit keer eens over te slaan. Een origineel bedrijfsuitje draagt bij aan een positief bedrijfsresultaat en wordt langer onthouden. Met televisieprogramma’s als Jackass, Wipeout en Expeditie Robinson of juist het maatschappelijk verantwoord ondernemen in het achterhoofd komt u al een heel eind in de goede richting.

Juist in deze, voor veel bedrijven, economisch moeilijke tijden, gaat veel aandacht naar het reduceren van kosten en verhogen van productiviteit van medewerkers. Verschillende onderzoeken tonen aan dat er direct verband is tussen plezier en prestatie van medewerkers. Als iemand lekker in zijn vel zit en plezier in het werk heeft, presteert hij aantoonbaar beter. Bedrijven doen er dus goed aan de juiste balans te vinden tussen werkbelasting en ontspanning. Bedrijfsuitjes kunnen hierbij bijdragen aan een positief welbevinden van de medewerkers.

Fun en resultaat

Vandaag de dag is het aanbod van activiteiten als invulling voor het bedrijfsuitje enorm uitgebreid met onder andere workshops, themadiners, outdoorprogramma’s, themafeesten, GPS tochten en tal van andere teambuilding- en groepsactiviteiten. Vooral Jackass en Wipeout-achtige formats winnen aan terrein. Wanneer een activiteit door het personeel als ontspannend en amuserend wordt ervaren en ook nog eens de onderlinge sfeer ten goede komt, snijdt het mes aan twee kanten: fun en resultaat.

Mvo

Als tegenhanger van alle ‘niets is gek genoeg’ uitjes doet het maatschappelijk en verantwoord ondernemen (mvo) zijn intrede en kan er steeds vaker gekozen worden voor bedrijfsuitjes met een maatschappelijk karakter. Wat te denken van biologisch koken voor daklozen of het opknappen van een jeugdopvangcentrum? Een win-win situatie: het is goed voor het imago van het bedrijf en doordat de medewerkers samen de handen uit de mouwen steken voor een goed doel overheerst het teamspiritgevoel. Bovendien maakt het indruk en geeft het veel voldoening.

Social media

Kreeg het personeel vroeger het bedrijfsuitje min of meer opgelegd, door de komst van social media kunnen de medewerkers al in een vroeg stadium betrokken worden bij het evenement. Door voorafgaand aan het event al interactie met hen aan te gaan, kan er rekening gehouden worden met hun wensen. Het personeel wil veel meer zelf het programma bepalen en ervaringen delen met andere deelnemers. De inzet van social media biedt daarvoor oplossingen zowel voor, tijdens als na het evenement. 

Werkkostenregeling en bedrijfsuitjes

Vanaf 1 januari 2011 geldt de werkkostenregeling. Een nieuwe manier van fiscaal omgaan met vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Bij de werkkostenregeling wordt u beperkt in de hoogte van onbelaste vergoedingen voor bijvoorbeeld personeelsreizen en personeelsevenementen. Indien u boven het toegestane bedrag voor onbelaste vergoedingen (de vrije ruimte) uitkomt, dan geldt voor het meerdere een eindheffing van 80%. En dat wilt u natuurlijk graag voorkomen. Toch weten veel evenementenbureaus hier een oplossing voor te vinden. De kern van deze oplossing ligt in de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden de vergoedingen onder gerichte vrijstellingen en nihilwaardering te laten vallen. Daarvoor is een goede argumentatie van wat u organiseert en wat u ermee wilt bereiken van essentieel belang.

Pijlers voor een geslaagd bedrijfsuitje

Breng in kaart wat de verwachtingen en wensen zijn met betrekking tot het bedrijfsuitje, wat vinden de medewerkers leuk en wat absoluut niet.

Besteed het organiseren van een bedrijfsuitje uit aan een organisatiebureau, dit bespaart geld, tijd en frustratie.

Zorg voor een prikkelende uitnodiging, waarbij het ‘ik mag dit niet missen’ gevoel overheerst.

Vergeet de social media niet in te zetten.

Creëer tijdens het event tijd om elkaar te ontmoeten.

Een bedrijfsuitje brengt de deelnemers in een andere omgeving, sfeer en situatie, wat ervoor zorgt dat mensen elkaar met andere ogen gaan zien. Door middel van doe-activiteiten gaan deelnemers met elkaar aan de slag. Hierdoor groeit de samenhang binnen het bedrijf.

Laat foto’s en filmpjes maken tijdens het event voor beleving achteraf, dit is weer toepasbaar voor diverse doeleinden.

Hotel en Congrescentrum de ReeHorst

Hotel - Restaurant - Brasserie - Wijnbar - Vergaderen

Trainingen - Congressen - Events - Theater

Geschikt voor elke gelegenheid. Met o.m. 38 zalen en ruime, gezelllige ontvangstfoyers. Elke bijeenkomst wordt gegarandeerd een beleving. Vol warmte,gezelligheid en altijd persoonlijk!

Bennekomseweg 24

6717 LM Ede

T 0318 750300 F 0318 750301

E info@reehorst.nl

I www.reehorst.nl

The Hunting Lodge

Puur, eerlijk

en vooral veel genieten’

Beekhuizenseweg 1

6891 CZ Rozendaal

026 3611597

Hof van Wageningen

Hof van Wageningen is een gelegenheid voor elke gelegenheid. Wij beschikken over 26 banquetzalen, ruim 200 hotelkamers, een à la carte restaurant, diverse

ontvangstruimtes en een gezellige bar.

Lawickse Allee 9

6701 AN Wageningen

T +31-(0)317-490133 • F +31-(0)317-426243

E info@hofvanwageningen.nl

I www.hofvanwageningen.nl

Toplocaties in de regio Vallei

Restaurant L’Orage / Party Centrum Flora

In een ambiance van nostalgie, rust en gemoedelijkheid is restaurant L’ Orage de perfecte locatie om te genieten van een goede maaltijd.

Lunterseweg 44

6718 WE Ede

T 0318-613876 / 653227

F 0318-653327

I www.lorage.nl

Joey Timmer

Gibo Groep Accountants

De vraag: ‘werkkostenregeling, wat moeten we ermee?’ is niet eenduidig te beantwoorden. Zolang de mogelijkheid bestaat te kiezen voor de ‘werkkostenregeling’ (WKR) of voor de huidige regelingen is dat geen probleem. Een werkgever kan voor het fiscaal vriendelijk verstrekken en vergoeden aan medewerkers dan altijd gebruik maken van de meest gunstige regeling.

De vraag stellen is hem eigenlijk ook beantwoorden! Een werkgever zou samen met zijn accountant of adviseur grondig moeten beoordelen wat hij ermee moet, gelijk aan de slag met de WKR of nog even kiezen voor de huidige (overgangs)regeling. Inventariseren lijkt hier het sleutelwoord.

Een werkgever zou een ‘werkkostencheck’ moeten uitvoeren, waarbij hij bepaalt wat zijn 1,4% belastingvrije ruimte is, welke verstrekkingen en vergoedingen hij doet en natuurlijk wat zijn plannen zijn. Tot 2014 kan dan jaarlijks gekozen worden voor de fiscaal meest interessante optie.

Bert van Dijk

Schuiteman Accountants & Adviseurs

Meten is weten! Kiezen voor de werkkostenregeling betekent eerst het nodige rekenwerk. Wat zijn mijn huidige uitgaven aan vergoedingen en verstrekkingen en hoe pakt dit uit onder de werkkostenregeling. Wordt de vrije ruimte niet overschreden of is er zelfs nog vrije ruimte over, dan ligt een keuze voor de werkkostenregeling voor de hand. Geen last meer van administratieve verplichtingen of fiscale regelgeving en extra mogelijkheden voor onbelaste uitkeringen, vergoedingen of verstrekkingen. Wordt er meer uitgegeven dan de vrije ruimte toestaat, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat de werkkostenregeling moet worden uitgesteld. Laat u adviseren door een deskundige, want wellicht zijn er mogelijkheden om bepaalde vergoedingen om te zetten zodat het niet ten koste van de vrije ruimte gaat.

Schuiteman Accountants & Adviseurs

Kerkstraat 29, Postbus 146

3780 BC Voorthuizen

www.schuiteman.com

Marijn Dekker

BDO Ede

Maak nu al gebruik van de voordelen van de regeling of zorg ervoor dat de regeling bij de verplichte invoering geen last wordt. Wacht niet tot 1-1-2014, gebruik het jaar 2011 om de werkkosten regeling te bekijken. Voor een grote groep werkgevers is de werkkostenregeling nu al voordelig (vb. werkgevers met een beperkte range aan arbeidsvoorwaarden). Voor de overige werkgevers gebruik de tijd om samen met je adviseur naar de arbeidsvoorwaarden te kijken en deze waar mogelijk te wijzigen zodat de invoering per 1-1-2014 voordeliger wordt.

De BDO belastingadviseur biedt een werkkostenscan aan om te bepalen of de invoering nu al voordelig is. Tevens kunt u zich inschrijven voor onze workshops.

Joost Winnubst

Meeuwsen Ten Hoopen 

Belastingadviseurs B.V. 

De WKR is ingevoerd ter vereenvoudiging van de regelgeving inzake vergoedingen en verstrekking voor werknemers. Hoewel de regeling in de basis wel eenvoudig te noemen is, is de regeling complexer geworden door hoofdregels en vele uitzonderingen. Ook merken wij dat de administratieve verwerking van WKR-posten en het maandelijks monitoren nogal wat extra werk oplevert. Daarbij komt dat de arbeidsrechterlijke aanpassingen niet vergeten mogen worden. De ervaring is dan ook dat te behalen fiscale voordelen voor werkgever en werknemers in veel gevallen niet of onvoldoende opwegen tegen het extra werk dat de WKR met zich meebrengt. Neemt niet weg dat wij elke ondernemer adviseren de WKR serieus te bekijken. Het kan onder omstandigheden flinke voordelen opleveren door belast inkomen om te zetten in netto vergoedingen.

De Stelling

Werkkostenregeling, wat moeten we ermee?

Wordt het steeds lastiger om alles op tijd betaald te krijgen doordat debiteuren ook steeds later of soms zelfs niet betalen? Daar zijn tegenwoordig hele professionele oplossingen voor die echt werken. Zo blijft u als ondernemer ondernemen.

In de praktijk zien we dat de betaaltermijn steeds langer wordt. Niet plezierig, ook doordat facturen binnen het bedrijf daardoor later betaald kunnen worden. Dit kan onnodig het bedrijf een slechte naam opleveren. Tevens kan een onbetaalde nota de relatie met de klant onnodig verstoren. Men moet op een uiterst professionele manier te werk gaan om én het geld op tijd binnen te krijgen én de relatie goed in stand te houden. Incasso is voor veel mensen een onduidelijke en ongrijpbare zaak met een wat negatieve klank. Toch is incasso een legitieme zaak, zeker als deze correct uitgevoerd wordt. Dus met nette brieven, correcte telefoontjes, eventueel zorgvuldig bedrijfsbezoek en als het niet anders kan, de gang naar de rechter.

Ruim 90% van de gevallen wordt met incassohulp naar volle tevredenheid sneller betaald. Dus zonder hulp van de deurwaarder of advocaat. Een incassobureau zou aangesloten moeten zijn bij de NVI, Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen. Dan weet men zeker dat zaken correct afgehandeld worden. Dus een zorgvuldige afhandeling, normale kosten en een goede klachtenbehandeling als er onverhoopt iets mis gaat bij dit gevoelige onderwerp.

Incasso op basis van “no cure, no pay” is een aardige oplossing die onnodige woekerkosten voorkomt. Wordt de nota helemaal niet betaald, dan heeft u in ieder geval geen extra kosten. Specialisten voor elke branche is mogelijk als het incassobedrijf groot genoeg is. DAS Incasso Service, is een bedrijf dat de laatste jaren zeer professioneel en grootschalig heeft ingezet op incasso. Bij deze partij blijven de klantbelangen centraal staan en worden de nota’s beter op tijd betaald. Het aardige bij deze partij is dat, mocht de incasso toch niet lukken dan hoeft men geen dure advocaat in de arm te nemen. Deze kosten zijn afgedekt door de aanvullende rechtsbijstand verzekering bij bedragen tot € 5.000. Daarboven gelden aangepaste bijdragen. Hulp bij verweer, als geleverde diensten of producten niet zouden voldoen, wordt automatisch overgenomen door de gespecialiseerde juristen. Hiervoor betaald men een abonnement van ongeveer € 50 per maand. Door sneller betaald te krijgen is dit vaak in de rente al ruimschoots terugverdiend. Tel daarbij het ontzorgen, dus minder stress door achter onbetaalde facturen aanzitten.

De hulp start al voor het incassotraject.

Men krijgt advies over verbeterpunten bij de betalingsvoorwaarden, Een laatste aanmaning kan men versturen op het briefpapier van het incassobureau. En vergeet niet vooraf kredietinformatie in te winnen over de (potentiële) afnemers alvorens men zaken gaat doen.

De zorg van betalingen op tijd uit handen geven en doen waar men goed in is. Ondernemen!

Dat is iets wat met incasso sneller bereikt wordt. Tot slot wat tips en praktijkervaring van de auteur. Trek elk incassobureau na in het NVI register, www.nvio.nl. Accepteer geen buitensporige tarieven wat menig incassobureau erop na houdt. Voorkom nare breed geschouderde personen voor de deur van de klant. Neem geen incassobureau zonder keurmerk. Kijk naar de bredere ondersteuning die men aanbiedt zoals checkup betalingsvoorwaarden enz. Vraag referenties aan het incassobureau. Google de klant waar u zaken mee doet. Google het incassobureau waar u zaken mee wilt gaan doen. Het geeft vaak een aardig beeld. Werk via een tussenpersoon als een incassopartij wordt inschakelt. Deze heeft een bredere ervaring en kan ook bemiddelen mocht er ergens onverhoopt een onduidelijkheid ontstaan. De tussenpersoon kan ook behulpzaam zijn met het doornemen van de voorwaarden van het incassobedrijf zodat dit op maat aansluit bij de onderneming. Een tussenpersoon kan bij onduidelijkheden de incassopartij manen om de werkzaamheden naar behoren uit te voeren, al moeten incassobureaus aan dit laatste nog een beetje wennen. De tijden veranderen, maak gebruik van de verandering.

column

OKI drukt de kosten

Printen en besparen op de kosten?

Weet u hoeveel u print? En hoeveel presentatiemateriaal u uitbesteedt? Heeft u enig idee welke kosten daarmee gemoeid zijn? Veel managers en directeuren hebben geen idee wat de printkosten van hun bedrijf zijn.

“Maar liefst 54% van het machinepark van bedrijven bestaat uit printers”, zegt Frank Akihary, Algemeen Directeur van OKI Printing Solution uit Hoofddorp. “Zij maken een belangrijk onderdeel uit van de informatiestroom en worden dus steeds bedrijfskritischer.” Voor beslissers binnen bedrijven wordt het dus steeds belangrijker inzicht te hebben in de kosten van printen.

Kosten beheersbaar

houden

Om bedrijven te helpen geeft OKI een overzicht (zie kader) van kostenbesparingen onder de titel OKI drukt de kosten. “De besparingen die wij laten zien, bereiken wij niet alleen met de apparatuur, maar ook met eenvoudige softwareprogramma’s die het gebruik ondersteunen, of helpen bij bijvoorbeeld marketing. Bedrijven die zich bewust worden van de kostenstructuur van hun huidige printers, besparen zo’n 18% op de kosten. Dat is dus snel verdiend.”

Service

OKI geeft standaard 3 jaar garantie op al haar producten, een unicum in de markt. De LED-technologie zorgt voor een robuuste en betrouwbare omgeving, die veel minder onderhoud vergt dan bijvoorbeeld een laserprinter. Ook zorgt OKI voor een optimale afhandeling van de service. Zo wordt er standaard binnen twee uur contact opgenomen wanneer er een melding binnenkomt. En in maar liefst 78% van de gevallen is het probleem dan gelijk opgelost. En tegenwoordig wordt een groot deel van de meldingen via Remote Sessions opgelost, waarbij serviceafdeling van OKI de storing op afstand verhelpt.

Ondersteuning in

marketing

Ontwerp- en drukkosten van huisstijlelementen en promotiemateriaal kunnen ongemerkt oplopen. Ook hier helpt OKI de kosten in de hand te houden. Bijvoorbeeld met behulp van de huisstijlgenerator. Met deze software creëert u via internet uw eigen briefpapier, visitekaartjes en enveloppen. Als de vormgeving naar wens is, downloadt u de bestanden van het briefpapier, visitekaartjes of enveloppen naar uw eigen printer en print u deze uit.

Voor het ontwerpen en printen van promotie- en presentatiemateriaal ontwikkelde OKI PrintBoxx. U krijgt hiermee toegang tot een website met standaardthema’s die u kunt gebruiken voor diverse marketingmomenten. Voorbeelden hiervan zijn presentaties, banners, brochures en POS-materiaal.

Kostenbeheersing

OKI Printing Solutions biedt bedrijven oplossingen die direct voordeel opleveren. Zo betalen bedrijven met een printabonnement een vast maandbedrag voor een vooraf afgesproken printvolume. Dit is inclusief de kosten voor verbruiksmaterialen zoals toners en drums.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw printkosten te beheren? Bijvoorbeeld met behulp van de software Print Supervision of Print Control? Kijk dan op www.okidruktdekosten.nl en vraag de informatiebanner aan.

Uw kunt uw OKI printers vinden bij:

B & P IT Services BV

Bellstraat 8, 6716BA Ede

Tel: 0318 - 549696

Met de oplossingen van OKI Printing Solutions kunt u besparen op uw printkosten. Hoe dat kan? Bijvoorbeeld doordat kosten beter in de hand worden gehouden of doordat u bespaart op presentatie- en drukkosten. Bovendien is de gebruikte LED-techniek zo robuust, dat het bedrijf op alle producten 3 jaar on-site garantie afgeeft.

LED

LED heeft in tegenstelling tot een laserbron veel minder draaiende

onderdelen. Dat maakt de technologie minder kwetsbaar, betrouwbaarder en duurzaam. Ook is er bij LASER altijd een correctie van het beeld nodig.

De nieuwste printers van OKI hebben het certificaat Energy Star. In de deep sleep modus is het stroomverbruik van de printers zelfs minder dan 1,1 Watt. Bovendien worden de nieuwste OKI printers CO2-neutraal geproduceerd.

Vlnr Frank Akihary, Algemeen Directeur; Hans Maeijer, Customer Support Manager Benelux en Andreas Wilsterman, Sales Manager Value Added Solutions.

www.okidruktdekosten.nl

Op de website www.okidruktdekosten.nl kunt u OKI printers en MFP’s vergelijken met vergelijkbare printers in de markt. De prijsvergelijking met de genoemde andere merken is gebaseerd op internetonderzoek.

Op de site ziet u aan de hand van een aantal simpele vragen over kleurgebruik, formaat en aantal geprinte pagina’s, hoeveel besparing u kunt bereiken. De genoemde voordelen zijn hierbij berekend over drie jaar.

De calculatie van OKI is gebaseerd op actuele eindgebruikerprijzen. In de vergelijking is rekening gehouden met een standaarddekking van 5%.

Op de website www.okidruktdekosten.nl heeft u ook de mogelijkheid extra informatie aan te vragen over de besparingsmogelijkheden die OKI biedt. Dat kan middels een gratis telefonisch consult of een informatiebrochure.

Weet u hoeveel u print? En hoeveel presentatiemateriaal u uitbesteedt? Heeft u enig idee welke kosten daarmee gemoeid zijn? Veel managers en directeuren hebben geen idee wat de printkosten van hun bedrijf zijn.

“Maar liefst 54% van het machinepark van bedrijven bestaat uit printers”, zegt Frank Akihary, Algemeen Directeur van OKI Printing Solution uit Hoofddorp. “Zij maken een belangrijk onderdeel uit van de informatiestroom en worden dus steeds bedrijfskritischer.” Voor beslissers binnen bedrijven wordt het dus steeds belangrijker inzicht te hebben in de kosten van printen.

Kosten beheersbaar

houden

Om bedrijven te helpen geeft OKI een overzicht (zie kader) van kostenbesparingen onder de titel OKI drukt de kosten. “De besparingen die wij laten zien, bereiken wij niet alleen met de apparatuur, maar ook met eenvoudige softwareprogramma’s die het gebruik ondersteunen, of helpen bij bijvoorbeeld marketing. Bedrijven die zich bewust worden van de kostenstructuur van hun huidige printers, besparen zo’n 18% op de kosten. Dat is dus snel verdiend.”

Service

OKI geeft standaard 3 jaar garantie op al haar producten, een unicum in de markt. De LED-technologie zorgt voor een robuuste en betrouwbare omgeving, die veel minder onderhoud vergt dan bijvoorbeeld een laserprinter. Ook zorgt OKI voor een optimale afhandeling van de service. Zo wordt er standaard binnen twee uur contact opgenomen wanneer er een melding binnenkomt. En in maar liefst 78% van de gevallen is het probleem dan gelijk opgelost. En tegenwoordig wordt een groot deel van de meldingen via Remote Sessions opgelost, waarbij serviceafdeling van OKI de storing op afstand verhelpt.

Ondersteuning in

marketing

Ontwerp- en drukkosten van huisstijlelementen en promotiemateriaal kunnen ongemerkt oplopen. Ook hier helpt OKI de kosten in de hand te houden. Bijvoorbeeld met behulp van de huisstijlgenerator. Met deze software creëert u via internet uw eigen briefpapier, visitekaartjes en enveloppen. Als de vormgeving naar wens is, downloadt u de bestanden van het briefpapier, visitekaartjes of enveloppen naar uw eigen printer en print u deze uit.

Voor het ontwerpen en printen van promotie- en presentatiemateriaal ontwikkelde OKI PrintBoxx. U krijgt hiermee toegang tot een website met standaardthema’s die u kunt gebruiken voor diverse marketingmomenten. Voorbeelden hiervan zijn presentaties, banners, brochures en POS-materiaal.

Kostenbeheersing

OKI Printing Solutions biedt bedrijven oplossingen die direct voordeel opleveren. Zo betalen bedrijven met een printabonnement een vast maandbedrag voor een vooraf afgesproken printvolume. Dit is inclusief de kosten voor verbruiksmaterialen zoals toners en drums.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw printkosten te beheren? Bijvoorbeeld met behulp van de software Print Supervision of Print Control? Kijk dan op www.okidruktdekosten.nl en vraag de informatiebanner aan.

Uw kunt uw OKI printers vinden bij:

B & P IT Services BV

Bellstraat 8, 6716BA Ede

Tel: 0318 - 549696

Succesvolle webtoepassingen voor succesvolle organisaties. Inzet van zoekmachine optimalisatie en sociale media is hiervoor essentieel. “Morloff onderscheidt zich door ICT projecten te benaderen vanuit meetbare succesfactoren per doelgroep”, benadrukt Marcel van Langen, eigenaar van Morloff.

Morloff is gevestigd aan de Cuneraweg 169a te Rhenen. Vanuit deze locatie zet Morloff haar diensten in op het gebied van webdevelopment, zoekmachine optimalisatie en ICT consultancy. Hoewel Morloff actief is in vrijwel alle sectoren, ligt haar expertise in de zorg, non-profit en retail.

Voor Marcel van Langen is het zeker niet zijn eerste ervaring als ondernemer. “In 1998 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer in ICT. In de loop der jaren ben ik betrokken geweest bij meerdere succesvolle bedrijven”, licht hij toe. Zijn ervaring als ondernemer komt uitstekend van pas bij het uitvoeren van ICT projecten binnen Morloff.

“ICT moet draaien om het ondersteunen van bedrijfsdoelstellingen, of dit nu het verbeteren van inzicht, het verkopen van producten of het versterken van de merkbeleving is”, vertelt Marcel van Langen. “Meetbare doelstellingen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Alleen dan kan een webtoepassing werkelijk succesvol zijn”.

Meer weten over Morloff en haar dienstverlening? Kijk op www.morloff.nl voor meer informatie.

ICT bedrijf Morloff van start

Muzikaal talent:

nu aanmelden voor audities!

Bakker, Bak &

Friends bij 100-jarige

Rabobank

Rabobank Vallei en Rijn organiseert in het kader van haar 100-jarig bestaan op donderdag 1 september in de grote zaal van CineMec in Ede een spetterende avond exclusief voor haar leden, waarbij regionaal talent zich presenteert! Rabobank biedt namelijk muzikaal talent uit de regio een podium om zich op professionele wijze te manifesteren. De bekende pianist Cor Bakker begeleidt het muzikaal talent met zijn orkest.

Cor Bakker en Gregor Bak

Muzikaal talent (amateur- of semiprofessioneel) uit de regio Ede-Bennekom-Wageningen-Rhenen-Veenendaal-Achterberg krijgt de unieke kans om op 1 september aanstaande in een professionele ambiance zijn kwaliteiten te etaleren. Van licht klassiek tot pop; zowel vocaal als instrumentaal en solistisch of in een ensemble. Zij worden daarbij begeleid door niemand minder dan pianist Cor Bakker en zijn orkest.

Zijn enorme vakmanschap in combinatie met het beheersen van vele muziekstijlen maakt hem tot een veel gevraagd muzikant in binnen- en buitenland. In zijn populaire TROS televisieprogramma’s ‘Cor & Co’ en ‘Cor op reis’ begeleidde deze sympathieke pianist de groten der aarde.

De avond wordt gepresenteerd door tv-persoonlijkheid Gregor Bak die zijn landelijke bekendheid verwierf met NCRV-televisieprogramma’s als ’Zo Vader Zo Zoon’ en ‘De Zingende Zaak’. Maar ook als musicoloog en veelzijdig muzikant verdiende Gregor ruimschoots zijn sporen.

Aanmelden?

Selectie vindt plaats door middel van audities op zaterdag 18 juni in Ede. Locatie is de hoofdvestiging van Rabobank Vallei en Rijn aan de Galvanistraat 2 in Ede. Stuur uiterlijk 1 juni een mail met naam, adres en telefoonnummer naar corbakker@ledenwaardering.nl. Je ontvangt dan een aanmeldingsformulier met aanvullende informatie.

Kijk ook op www.rabobank.nl/vr.

Markinno:

Niet zomaar ’n

reclamebureau

Bedrijven willen zich onderscheidend profileren. Anno 2011 zijn de communicatiemogelijkheden daarvoor groter dan ooit. Juist daarom verdient het aanbeveling om een vakkundig reclamebureau in te schakelen. Markinno is zo’n bureau. Het is verrassend, innovatief, nét even anders. Naast deze creativiteit staat Markinno ook voor ondernemerschap, effectiviteit, snelheid en een pragmatische insteek. ‘Onze ontwerpen moeten er niet alleen goed uitzien, maar ook resultaten boeken!’

Digitale marketingstrategieën zijn hot. En de ontwikkelingen volgen elkaar in moordend tempo op. Markinno-eigenaar Corné Eshuis: “Wij volgen al deze ontwikkelingen nauwgezet. Maar niet alle ontwikkelingen zijn voor alle bedrijven geschikt. Daarom bekijken wij per bedrijf met welke middelen wij het bedrijf goed (of nog beter) in de markt kunnen zetten.”

Eigentijdse innovaties

Markinno doet ‘alleen maar leuke projecten’, aldus een enthousiaste Eshuis. “Wij zetten producten in de markt, verzorgen de citymarketing voor verschillende gemeentes, bouwen iPads in taxi’s, brengen iPads naast ziekenhuisbedden aan, enzovoort.”

Tachtig procent van de Markinno-activiteiten betreft online ontwikkelingen. “Wij doen veel aan webdesign. Het betreft dan hoofdzakelijk het vernieuwen of uitbreiden van bestaande sites rondom bepaalde acties. Ook is er een grote vraag naar apps, die vaak goed in te zetten zijn binnen een marketingstrategie. Daarnaast zijn wij ook wel offline actief, maar dat is dan meestal in combinatie met digitale acties.”

Plezier spat eraf

Al deze werkzaamheden verzet Markinno met een vast team van 8 buitenlandse programmeurs, naast 2 programmeurs en 4 vormgevers in Nederland. Een opvallende selectie. Maar hierachter schuilt een uitgekiende visie. Eshuis: “Onze senior programmeurs in Roemenië doen het echte technische gedeelte. Ik heb deze groep bewust gescheiden van de freelance vormgevers, omdat ik weet dat dit heel verschillende types zijn. Vormgevers en programmeurs verstaan elkaar maar moeilijk als het op het ontwikkelen van een totaalconcept aan komt. Maar ze moeten gewoon doen waar ze goed in zijn, want ze hebben ieder in hun eigen vak een specialisme.”

Door met ‘vaste’ freelancers samen te werken, kunnen altijd de geschikte personen worden gekozen voor een bepaalde klus. Eshuis: “Ik weet waar ontwerpers goed in zijn en welke klussen ze leuk vinden. Dat is een verschil met andere kantoren: daar moet een vormgever iets ontwerpen, of hij het nu leuk vindt of niet. Ik geef freelancers altijd een klus die ze leuk vinden en dat is in het resultaat terug te zien.”

Van alle markten thuis

De opdrachten die bij Markinno binnenkomen, zijn divers. “Dankzij onze flexibele manier van werken, kunnen wij ons in alle markten positioneren. Ik ben zelf een vakidioot die verstand heeft van de inhoudelijke en technische kanten van het marketingvak. En tegelijk ben ikzelf ook ondernemer, dus ik denk ook als ondernemer mee en zoek naar de gaten in de markt. Daarom kunnen wij op alle vlakken meedenken”, licht Eshuis toe. “Blijkbaar waarderen bedrijven dit, want ook ondanks de crisis groeit het aantal klanten wekelijks.”

Welkom!

Wilt u ook een sterkere marktpositie? Of wilt u meer rendement? Of een grotere naamsbekendheid misschien? Bel of mail dan gerust voor ’n afspraak met Markinno: onze deur staat altijd voor u open.

Markinno, Klinkenbergerweg 30

6711 MK EDE, Telefoon: 0318 - 200 211

E-mail: info@markinno.nl

Digitale marketingstrategieën zijn hot. En de ontwikkelingen volgen elkaar in moordend tempo op. Markinno-eigenaar Corné Eshuis: “Wij volgen al deze ontwikkelingen nauwgezet. Maar niet alle ontwikkelingen zijn voor alle bedrijven geschikt. Daarom bekijken wij per bedrijf met welke middelen wij het bedrijf goed (of nog beter) in de markt kunnen zetten.”

Eigentijdse innovaties

Markinno doet ‘alleen maar leuke projecten’, aldus een enthousiaste Eshuis. “Wij zetten producten in de markt, verzorgen de citymarketing voor verschillende gemeentes, bouwen iPads in taxi’s, brengen iPads naast ziekenhuisbedden aan, enzovoort.”

Tachtig procent van de Markinno-activiteiten betreft online ontwikkelingen. “Wij doen veel aan webdesign. Het betreft dan hoofdzakelijk het vernieuwen of uitbreiden van bestaande sites rondom bepaalde acties. Ook is er een grote vraag naar apps, die vaak goed in te zetten zijn binnen een marketingstrategie. Daarnaast zijn wij ook wel offline actief, maar dat is dan meestal in combinatie met digitale acties.”

Plezier spat eraf

Al deze werkzaamheden verzet Markinno met een vast team van 8 buitenlandse programmeurs, naast 2 programmeurs en 4 vormgevers in Nederland. Een opvallende selectie. Maar hierachter schuilt een uitgekiende visie. Eshuis: “Onze senior programmeurs in Roemenië doen het echte technische gedeelte. Ik heb deze groep bewust gescheiden van de freelance vormgevers, omdat ik weet dat dit heel verschillende types zijn. Vormgevers en programmeurs verstaan elkaar maar moeilijk als het op het ontwikkelen van een totaalconcept aan komt. Maar ze moeten gewoon doen waar ze goed in zijn, want ze hebben ieder in hun eigen vak een specialisme.”

Door met ‘vaste’ freelancers samen te werken, kunnen altijd de geschikte personen worden gekozen voor een bepaalde klus. Eshuis: “Ik weet waar ontwerpers goed in zijn en welke klussen ze leuk vinden. Dat is een verschil met andere kantoren: daar moet een vormgever iets ontwerpen, of hij het nu leuk vindt of niet. Ik geef freelancers altijd een klus die ze leuk vinden en dat is in het resultaat terug te zien.”

Van alle markten thuis

De opdrachten die bij Markinno binnenkomen, zijn divers. “Dankzij onze flexibele manier van werken, kunnen wij ons in alle markten positioneren. Ik ben zelf een vakidioot die verstand heeft van de inhoudelijke en technische kanten van het marketingvak. En tegelijk ben ikzelf ook ondernemer, dus ik denk ook als ondernemer mee en zoek naar de gaten in de markt. Daarom kunnen wij op alle vlakken meedenken”, licht Eshuis toe. “Blijkbaar waarderen bedrijven dit, want ook ondanks de crisis groeit het aantal klanten wekelijks.”

Welkom!

Wilt u ook een sterkere marktpositie? Of wilt u meer rendement? Of een grotere naamsbekendheid misschien? Bel of mail dan gerust voor ’n afspraak met Markinno: onze deur staat altijd voor u open.

Markinno, Klinkenbergerweg 30

6711 MK EDE, Telefoon: 0318 - 200 211

E-mail: info@markinno.nl

Werven via sites als LinkedIn, Hyves en Twitter is sterk in opmars. In de media verschijnt hierover het ene na het andere bericht. Uit onderzoek van Heliview Research blijkt dat social sites in 2010 zijn ingezet voor personeelswerving door circa 10 procent in het MKB.

Wat levert deze nieuwe vorm van werving concreet op en welke eerste stappen op het ‘sociale net’ kan de werkgever het beste zetten? In dit artikel staan een aantal onderzoeksresultaten en opstartadviezen bijeen.

Volgens deskundigen onderscheidt werven via sociale media zich van overige online wervingsmethoden doordat het een gerichte vorm van recruitment is. Werving bereikt via vacaturesites, recruitmentsites van werkgevers (bv. werkenbijdeoverheid.nl) of ‘gewone’ bedrijvensites vaker een breder publiek, werkzaam in meer ‘algemene’ functies (bijvoorbeeld administratie, logistiek). Door te werven via sociale media kan de recruiter één–op–één in contact komen met hoogopgeleid specialistisch personeel. Via sociale media is een groep potentiële kandidaten bereikbaar die vaak passief werkzoekend is en reageert op interessante vacatureaanbiedingen. Om deze reden vormen sociale media voor veel recruiters graag bezochte visvijvers.

Daadwerkelijk gebruik

Uit de studie Werving via sociale media (december 2010), blijkt dat circa 18 procent voor het screenen of werven van sollicitatiekandidaten gebruik maakt van Hyves,13 procent LinkedIn kiest, 10 procent Facebook en 6% een account inzet op MSN en/of Twitter. Via Linkedin en Hyves wordt vooral contact gezocht met sales- of administratiemedewerkers (HBO-niveau of lager) en op Twitter naast met administratieve kandidaten ook met ICT-functionarissen (meest HBO-niveau).

Voordelen

Veel werkgevers zijn nog terughoudend ten aanzien van het gebruik van sociale media voor personeelswerving. Ze vrezen dat het zittende personeel wordt ‘weggehunt’. Deze wervingsmethode kan echter grote voordelen bieden. Allereerst is werven via sociale media goedkoop (registratie is vaak gratis). Belangrijker nog is dat de arbeidsmarkt op korte termijn zodanig gaat veranderen dat een standaard wervingstactiek voor alle functies in een organisatie niet meer genoeg gaat opleveren. Volgens prognoses van het UWV gaat als gevolg van vergrijzing en technologische innovatie de komende jaren een tekort ontstaan aan met name specialistisch personeel. Als een werkgever op zoek is naar dit type personeel - en dit zal in de toekomst naar verwachting vaker het geval zijn - dan is inventiviteit in werving absoluut noodzakelijk. Sociale media kunnen de werkgever helpen in contact te komen met deze schaarse functiegroep.

Hoe nu te beginnen?

Welke eerste stappen kan een werkgever nu het beste zetten op het ‘sociale net’? Allereerst; bezint eer ge begint. Een goed doordacht plan leidt tot meer succes dan zomaar een groep te openen. Bepaal op voorhand voor welke functies sociale media worden ingezet en doe dit in de opstartfase alleen als overige wervingsmethoden niet succesvol zijn. Stel ook eerst intern gedragsrichtlijnen op, om grip te houden op uitingen die medewerkers gaan plaatsen. Je organisatie wordt namelijk ook gezien door potentiële werknemers en klanten.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u

contact opnemen met drs. Simone Snakenborg

(simone.snakenborg@heliview.nl) of Thanassis Vassiliadis mba (thanassis.vassiliadis@heliview.nl).

Tips en adviezen voor het MKB

Werven via sociale media: wat levert het op?

Sportief netwerken

Jillis Baggerman van Jillis Baggerman makelaardij bemerkte dat er door enkele ondernemers behoefte was om ook op sportief gebied met elkaar af te spreken. Al snel werd het plan geboren om samen met Herman Kuijt van sportcentrum Sunfit Ede hier een verdere invulling aan te geven. De eerste bijeenkomst was op 25 februari jongstleden en was met een ruime groep enthousiaste deelnemers al direct geslaagd.

Grote belangstelling

Beide ondernemers kijken positief terug op deze eerste editie. Jillis Baggerman: “Gezien de grote belangstelling hebben we besloten om dit evenement iedere laatste vrijdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, terug te laten keren. Mensen uit het zakenleven kunnen tijdens deze sessie kennismaken met deze nieuwe vorm van netwerken. Door samen te sporten leert men elkaar op een andere manier kennen.” Herman Kuijt: “Dit versterkt de onderlinge band en verlaagt de drempel om met elkaar zaken te doen. Een positieve bijkomstigheid is dat sporten goed is voor lichaam en geest. We sluiten iedere keer af met een gesponsorde lunch, waarbij het broodje gezond natuurlijk niet ontbreekt.”

Janneke Hamstra van Jillis Baggerman makelaardij: “Sinds kort is er ook een speciale groep op Linkedin aangemaakt: ‘Sunfit’s sportief netwerken’. Hierop kunnen mensen zich aanmelden om mee te doen. Tevens is het een goede mogelijkheid om te bekijken wie je medesporters zijn. Irina Grooten van Grandiset is ook één van de sportieve netwerkers en zorgt samen met Herman Kuijt voor de coördinatie van de deelnemers. De afgelopen maanden is het deelnemersaantal steeds groter geworden. Bij te veel aanmeldingen zal er een wachtlijst worden opgesteld. Voor de netwerkers die lid zijn van sportcentrum Sunfit Ede is deelname gratis. Niet-leden betalen slechts € 12,50 per keer en dienen een strippenkaart aan te schaffen.” Ook belangstelling? Neem contact op met sportcentrum Sunfit Ede of Irina Grooten.

Voor meer informatie: www.0318netwerkagenda.nl.

Uit de in januari jongstleden geïntroduceerde www.0318netwerkagenda.nl blijkt dat er in de regio veel netwerkbijeenkomsten in diverse categorieën worden georganiseerd. Sinds enkele maanden is hier de nieuwe categorie Sportief Netwerken aan toegevoegd.

netwerken

All Sports Resort Maurik

De ultieme locatie voor een onvergetelijk evenement

Als het gaat om bedrijfsevenementen zijn er legio locaties voorhanden om te vergaderen, een teambuildingdag te organiseren of een bedrijfsfeest of training te geven. All Sports Resort Maurik heeft al deze faciliteiten in huis plus een hele hoop extra’s. De locatie bevindt zich namelijk op een door water en ruig terrein omgeven eiland, het Eiland van Maurik.

Of het nu gaat om een sportieve uitdaging met een hoge fun factor of een serieuze training, All Sports Resort Maurik heeft alles in huis voor een geslaagd evenement. “De mogelijkheden om te investeren in relaties en klant- en personeelsloyaliteit zijn bij ons haast onbeperkt”, licht Raissa van der Zande, gastvrouw van All Sports Resort Maurik, toe. “Zeker in deze economisch wat mindere tijd is dat van onschatbare waarde.” De liefhebber van gemotoriseerde sporten kan er zijn hart ophalen en kan er voor kiezen om een parcours af te leggen met quads, jeeps of beach buggy’s. “De gemotoriseerde activiteiten zijn geschikt voor deelnemers van ieder niveau”, aldus Wim van Baal van All Sports Resort Maurik. Ook watersportliefhebbers kunnen er uitstekend terecht. Zo kan er met een Riva 63 over de Maurikse wateren gevaren worden en is de negen meter lange metalen partysloep ‘Bavaria’ om te toveren tot een drijvende feestlocatie. All Sports Resort Maurik is bovendien de organisator van de internationale Rib Rally.

All Sports Resort Maurik is onderdeel van het Van der Valk concern. Op culinair gebied is er dan ook van alles mogelijk. Bovendien is er een kroeg, een beachtent en zijn de verschillende, sfeervol ingerichte vergaderzalen uitermate geschikt voor feesten of congressen voor gezelschappen tot tweehonderd personen.

All Sports Resort Maurik

Eiland van Maurik 19,

4021 GG Maurik, T 0344-621191

I www.asrm.nl, E info@asrm.nl

Quiris Adviesgroep bv:

Mensen bewegen!

Ies van Hunnik, hoofd P&O Bartiméus: “Bartiméus zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen die slechtziend of blind zijn te verbeteren, met persoonlijk advies, ondersteuning en kennisoverdracht. Op de locaties Doorn en Zeist wordt grote nieuwbouw gepleegd, wat interne functieverschuivingen met zich meebrengt. Vanuit de gedachte ‘de juiste medewerker op de juiste plaats’ hebben wij ons laten adviseren en ondersteunen door een professionele organisatie. Quiris werd ons aanbevolen door hun buren: K+V interim-management.

Quiris zit in Veenendaal, is makkelijk bereikbaar, spreekt duidelijke taal en is ook in aanpak dichtbij. Het team van Quiris heeft voor ons in korte tijd meer dan 100 assessments verricht en geeft in de vorm van coaching en training een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van onze mensen en de organisatie. Eén van de belangrijkste kwaliteiten van het bureau is dan ook de grote flexibiliteit: deskundig en pragmatisch, snel schakelen, snel kunnen inspelen op wijzigingen. Wij waarderen ook de korte lijnen en vaste contactpersonen bij Quiris. Het bureau levert deskundig werk. En dan bedoel ik niet alleen de dienstverlening op zich, maar ook de manier waarop ze die invullen. Een veranderproces als het onze roept altijd weerstand op bij de medewerkers. Quiris gaat daar deskundig, betrokken, zorgvuldig en empathisch mee om. En, hun slogan: Mensen bewegen! past ons als organisatie en mij als sportmens! Al met al is het echt een gezamenlijk project geworden: niet iets van Bartiméus of iets van Quiris, maar iets van ons samen.”

Quiris Adviesgroep bv

Vendelier 71

3905 PD Veenendaal

www.quiris.nl

Landhuis De Scheleberg is het best bewaarde geheim van de gemeente. “Wie ons hotel, restaurant en conferentiecentrum eenmaal ontdekt heeft, komt met plezier weer terug.”

De statige poort en lange oprijlaan doen status en exclusiviteit vermoeden maar wie de drempel van het prachtige Landhuis De Scheleberg overstapt, voelt vooral de huiselijke sfeer. Geen hoogpolig rood tapijt op de vloer of een statig ontvangst maar wel mooie met linnen gedekte tafels en een professionele maar persoonlijke benadering.

Wij zijn van alle markten thuis en deze locatie is uniek en is buitengewoon goed te gebruiken voor de zakelijke markt die in rust komt vergaderen. Door de zalen en de overnachtingsmogelijkheden in één van de acht hotelkamers of acht boskamers is Landhuis De Scheleberg een prima vergaderlocatie.

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen. Natuurlijk is het altijd mogelijk om een rondleiding of een vrijblijvende offerte te krijgen.

De Scheleberg,

info@landhuisdescheleberg.nl

www.landhuisdescheleberg.nl

Landhuis De Scheleberg

bedrijfsprofiel

BUSINESS SPECIAL

Gemeente Wageningen

Innovatief ontwikkelen

De gemeente Wageningen profileert zich als City of Life Siences en Hart van de Regio Food Valley. Niet zo vreemd omdat de Wageningen UR vaak in één woord wordt genoemd met de gemeente. Innovatie en vooruitgang vormen de kern van het economisch gemeentelijk beleid.

Wethouder van Klimaat, Economie, Financiën en Cultuur Lex Hoefsloot ziet de economische ontwikkeling van Wageningen voor een groot deel parallel lopen met de universiteit. “We zijn partners in de ontwikkeling van de economie en spelen daarbij een belangrijke rol binnen de regio. Als we het aantal arbeidsplaatsen bekijken, dan is ongeveer één op de vijf direct gerelateerd aan de Wageningen UR. Van de huishoudens heeft ongeveer zeventig procent iets met de universiteit te maken.”

De huidige samenwerking tussen gemeente en universiteit ontstond al in de jaren negentig toen de Wageningen UR zich wilde gaan concentreren op een campus en de gemeente zich ging profileren als Wageningen Kennisstad. Hoefsloot: “Daar zijn we natuurlijk in mee gegaan om dat te faciliteren. Duurzame ontwikkeling met het oog op de toekomst, zo zijn we als partners naar de mogelijkheden gaan kijken.”

De noodzaak om de universiteit te concentreren op één plek en zo de ontwikkeling als kenniscentrum te bevorderen waren voor Wageningen duidelijk. Daarnaast moesten de gemeentelijke belangen niet uit het oog worden verloren. “Hiervoor waren de faculteiten en gebouwen verspreid over de stad, dat betekent ook dat je veel loop hebt van mensen die van de ene locatie naar de andere gingen”, zegt Hoefsloot. “Dat zou minder worden en daar zit de middenstand niet op te wachten. We hadden aanvankelijk

besloten dat de campus bijvoorbeeld geen woon-, winkel- en horecafuncties zou faciliteren. We wilden dat de binnenstad zijn

eigen karakter zou blijven houden die je als studentenstad nou eenmaal hebt.”

Wereldkaart

De campus en de samenwerking zijn nu verder ontwikkeld: Wageningen heeft zich succesvol op de wereldkaart gezet als innovatieve gemeente. Het partnerschap bleek een succesvolle formule. Tevens neemt de Wageningen Campus een prominente positie in binnen de ambitie die er binnen de regio FoodValley is om deze regio binnen vijf jaar tot een van de Europese topspelers te maken op het gebied van voeding en duurzaamheid. Wil de Wageningen Campus in Nederland, maar ook internationaal toonaangevend blijven dan is het gewenst dat de Campus zich ontwikkelt tot een samenhangend gebied met accommodaties, faciliteiten en (studenten)huisvestings- mogelijkheden van een hoogwaardig voorzieningenniveau. “Nu, tien jaar later, gaan we kijken hoe alles is gelopen en of onze denkwijze destijds nog steeds actueel is. De komende maanden gaan we behalve met de universiteit tevens met alle Wageningse ondernemers (verenigd in het Wagenings Ondernemerscontact/WOC en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen) in gesprek over de mogelijke effecten van dergelijke nieuwe ontwikkelingen rond de Campus op onze doelstelling van een vitale een aantrekkelijke binnenstad. Deze mag niet in het gedrang komen.”

Over het resultaat van deze discussie valt nu nog niets over te zeggen, die discussie ronden we begin 2012 af. Samen met de Wageningen UR zijn we goed bezig met het uitdragen van Wageningen als belangrijk kenniscentrum in de voedseltechnologie. Wij zijn zelf natuurlijk niet bezig met innovatie, maar faciliteren en bevorderen het. De innovatie wordt gedaan door de universiteit en de bedrijven die eraan gerelateerd zijn.”

Het merk Wageningen staat als een huis en wereldwijd is de gemeente bekend. Hoefsloot: “We hebben een ijzersterk merk als Wageningen. We zien dat we bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar in verschillende EU rapporten nadrukkelijk worden genoemd als voorbeeld hoe je een goed kenniscluster ontwikkelt en promoot. Natuurlijk ligt dat niet allemaal bij de gemeente zelf, wij zijn er op de achtergrond bij betrokken, maar als je denkt aan voedsel en groen, dan denk je aan Wageningen.”

Kennisintensieve

bedrijven

Binnen de regio Food Valley werkt Wageningen nauw samen met de omliggende gemeenten en de Stichting Food Valley. Volgens Hoefsloot is het uniek dat er tussen zoveel gemeenten zo goed wordt samengewerkt. “Iedere gemeente richt zich op de bedrijven die bij ze passen. Wij richten ons natuurlijk op innovatie en onderzoek, de kennisintensieve bedrijven. Natuurlijk zijn wij ook heel blij met onze ‘gewone’ lokale ondernemers die hier ook goed hun zaken kunnen doen. Maar de nieuwe bedrijven die zich hier ontwikkelen, zijn toch vaak verbonden met innovatie en research op food gebied. Bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op transport en logistiek, verwijzen we door naar andere gemeenten in de regio die daar beter in kunnen faciliteren.”

Naast de bedrijvigheid die de regio Food Valley samen aantrekt, spelen ook de geografische beperkingen een rol om goede partners te zijn van de buurgemeenten. “De ruimte is natuurlijk beperkt en we zijn allemaal erg trots op onze landschappen en de mooie omgeving”, zegt Hoefsloot. “We zitten hier zo mooi in de natuur. Voor onze inwoners en de toeristische industrie is hier een groot aanbod aan mogelijkheden. Dat willen we natuurlijk zo houden. Binnen die beperkte ruimte zullen we moeten samenwerken om dat unieke karakter te behouden.”

Straatbeeld

Wageningen zal zich ook in de toekomst als kenniscluster blijven profileren. Samen met de overige gemeenten in de regio, de Stichting FoodValley en de Wageningen UR zal de gemeente nieuwe bedrijven gaan aantrekken van buiten de regio. Toch verwacht Hoefsloot niet dat er een samenklontering van bedrijventerreinen gaat ontstaan. “We groeien als gemeente heel rustig. We verwachten wel dat we uiteindelijk tot een inwonersaantal van ruim 40.000 zullen groeien, maar dat we aan elkaar gaan groeien, dat denk ik niet. De natuurlijke barrières zijn al groot en die landschappen willen we behouden. Maar ik denk ook dat het karakter van Wageningen heel anders is dan dat van andere steden in de omgeving, bijvoorbeeld Ede of Veenendaal. We zijn een internationale universiteitsstad met zo’n 160 verschillende nationaliteiten. Dat is gewoon een heel ander straatbeeld.”

Wethouder van Klimaat, Economie, Financiën en Cultuur Lex Hoefsloot ziet de economische ontwikkeling van Wageningen voor een groot deel parallel lopen met de universiteit. “We zijn partners in de ontwikkeling van de economie en spelen daarbij een belangrijke rol binnen de regio. Als we het aantal arbeidsplaatsen bekijken, dan is ongeveer één op de vijf direct gerelateerd aan de Wageningen UR. Van de huishoudens heeft ongeveer zeventig procent iets met de universiteit te maken.”

De huidige samenwerking tussen gemeente en universiteit ontstond al in de jaren negentig toen de Wageningen UR zich wilde gaan concentreren op een campus en de gemeente zich ging profileren als Wageningen Kennisstad. Hoefsloot: “Daar zijn we natuurlijk in mee gegaan om dat te faciliteren. Duurzame ontwikkeling met het oog op de toekomst, zo zijn we als partners naar de mogelijkheden gaan kijken.”

De noodzaak om de universiteit te concentreren op één plek en zo de ontwikkeling als kenniscentrum te bevorderen waren voor Wageningen duidelijk. Daarnaast moesten de gemeentelijke belangen niet uit het oog worden verloren. “Hiervoor waren de faculteiten en gebouwen verspreid over de stad, dat betekent ook dat je veel loop hebt van mensen die van de ene locatie naar de andere gingen”, zegt Hoefsloot. “Dat zou minder worden en daar zit de middenstand niet op te wachten. We hadden aanvankelijk

besloten dat de campus bijvoorbeeld geen woon-, winkel- en horecafuncties zou faciliteren. We wilden dat de binnenstad zijn

eigen karakter zou blijven houden die je als studentenstad nou eenmaal hebt.”

Wereldkaart

De campus en de samenwerking zijn nu verder ontwikkeld: Wageningen heeft zich succesvol op de wereldkaart gezet als innovatieve gemeente. Het partnerschap bleek een succesvolle formule. Tevens neemt de Wageningen Campus een prominente positie in binnen de ambitie die er binnen de regio FoodValley is om deze regio binnen vijf jaar tot een van de Europese topspelers te maken op het gebied van voeding en duurzaamheid. Wil de Wageningen Campus in Nederland, maar ook internationaal toonaangevend blijven dan is het gewenst dat de Campus zich ontwikkelt tot een samenhangend gebied met accommodaties, faciliteiten en (studenten)huisvestings- mogelijkheden van een hoogwaardig voorzieningenniveau. “Nu, tien jaar later, gaan we kijken hoe alles is gelopen en of onze denkwijze destijds nog steeds actueel is. De komende maanden gaan we behalve met de universiteit tevens met alle Wageningse ondernemers (verenigd in het Wagenings Ondernemerscontact/WOC en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen) in gesprek over de mogelijke effecten van dergelijke nieuwe ontwikkelingen rond de Campus op onze doelstelling van een vitale een aantrekkelijke binnenstad. Deze mag niet in het gedrang komen.”

Over het resultaat van deze discussie valt nu nog niets over te zeggen, die discussie ronden we begin 2012 af. Samen met de Wageningen UR zijn we goed bezig met het uitdragen van Wageningen als belangrijk kenniscentrum in de voedseltechnologie. Wij zijn zelf natuurlijk niet bezig met innovatie, maar faciliteren en bevorderen het. De innovatie wordt gedaan door de universiteit en de bedrijven die eraan gerelateerd zijn.”

Het merk Wageningen staat als een huis en wereldwijd is de gemeente bekend. Hoefsloot: “We hebben een ijzersterk merk als Wageningen. We zien dat we bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar in verschillende EU rapporten nadrukkelijk worden genoemd als voorbeeld hoe je een goed kenniscluster ontwikkelt en promoot. Natuurlijk ligt dat niet allemaal bij de gemeente zelf, wij zijn er op de achtergrond bij betrokken, maar als je denkt aan voedsel en groen, dan denk je aan Wageningen.”

Kennisintensieve

bedrijven

Binnen de regio Food Valley werkt Wageningen nauw samen met de omliggende gemeenten en de Stichting Food Valley. Volgens Hoefsloot is het uniek dat er tussen zoveel gemeenten zo goed wordt samengewerkt. “Iedere gemeente richt zich op de bedrijven die bij ze passen. Wij richten ons natuurlijk op innovatie en onderzoek, de kennisintensieve bedrijven. Natuurlijk zijn wij ook heel blij met onze ‘gewone’ lokale ondernemers die hier ook goed hun zaken kunnen doen. Maar de nieuwe bedrijven die zich hier ontwikkelen, zijn toch vaak verbonden met innovatie en research op food gebied. Bedrijven die zich bijvoorbeeld richten op transport en logistiek, verwijzen we door naar andere gemeenten in de regio die daar beter in kunnen faciliteren.”

Naast de bedrijvigheid die de regio Food Valley samen aantrekt, spelen ook de geografische beperkingen een rol om goede partners te zijn van de buurgemeenten. “De ruimte is natuurlijk beperkt en we zijn allemaal erg trots op onze landschappen en de mooie omgeving”, zegt Hoefsloot. “We zitten hier zo mooi in de natuur. Voor onze inwoners en de toeristische industrie is hier een groot aanbod aan mogelijkheden. Dat willen we natuurlijk zo houden. Binnen die beperkte ruimte zullen we moeten samenwerken om dat unieke karakter te behouden.”

Straatbeeld

Wageningen zal zich ook in de toekomst als kenniscluster blijven profileren. Samen met de overige gemeenten in de regio, de Stichting FoodValley en de Wageningen UR zal de gemeente nieuwe bedrijven gaan aantrekken van buiten de regio. Toch verwacht Hoefsloot niet dat er een samenklontering van bedrijventerreinen gaat ontstaan. “We groeien als gemeente heel rustig. We verwachten wel dat we uiteindelijk tot een inwonersaantal van ruim 40.000 zullen groeien, maar dat we aan elkaar gaan groeien, dat denk ik niet. De natuurlijke barrières zijn al groot en die landschappen willen we behouden. Maar ik denk ook dat het karakter van Wageningen heel anders is dan dat van andere steden in de omgeving, bijvoorbeeld Ede of Veenendaal. We zijn een internationale universiteitsstad met zo’n 160 verschillende nationaliteiten. Dat is gewoon een heel ander straatbeeld.”

Flexibel huren

Flexibel en laagdrempelig kantoorruimte aanbieden, Verenigde BedrijvenCentra (VBC) doet dit onder andere in het Bedrijvencentrum aan de Costerweg in Wageningen.

Het concept is eenvoudig en volgens

Vincent Spruijt juist daarom al ruim twintig jaar succesvol. “Wij verhuren aan kleinere bedrijven, starters en zzp’ers die flexibel en laagdrempelig kantoorruimte nodig hebben. Het gaat dus niet om de grote luxe kantoren, maar met name om de kleinschaligheid waar onze doelgroep behoefte aan heeft. Dit neemt overigens niet weg dat VBC ook grote partijen huisvest c.q. kan huisvesten.”

De basis van VBC ligt in Wageningen waar het bedrijf twintig jaar geleden het eerste bedrijfsverzamelgebouw startte. Vestigingsmanager Jan Krouwel: “Wij zijn dan wel hier gestart, maar hebben ondertussen ook locaties in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam waar we kantoor-

en bedrijfsruimte aanbieden. Vanuit

Wageningen beheren we alle locaties.”

Faciliteiten

Ondanks een moeilijke markt blijft het turn-key concept goed aanslaan. “Bedrijven kunnen hier ruimten huren vanaf vijftien vierkante meter, en dat tegen een aantrekkelijke huur. Naast de standaardcontracten bieden we ook flexibele contracten aan. Als je voor een paar maanden een (extra) ruimte nodig hebt, dan kan dat ook gewoon”, zegt Spruijt.

Naast het verhuren, neemt VBC ook de taken van beheerder op zich. Spruijt: “De klant willen we natuurlijk centraal stellen. We verhuren niet alleen een bepaald vloeroppervlak, maar denken ook met onze huurders mee. Zo biedt het VBC-concept de mogelijkheid snel en gemakkelijk door te groeien doordat eenvoudig extra ruimten bijgehuurd kunnen worden.”

“De faciliteiten moeten in het pand zitten en alles moet naar behoren functioneren”, vult Krouwel aan. “Onze klanten huren inclusief, dus voor zaken als elektriciteit en verwarming worden geen extra kosten gemaakt. Verder onderscheidt VBC zich ten opzichte van andere aanbieders van kantoorruimte in Wageningen door een centrale receptie, het bedrijfsrestaurant De Patio en de vergaderfaciliteiten welke door zowel huurders als externe partijen zeer flexibel gehuurd kunnen worden.”

Toekomst

Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Costerweg biedt alles wat je nodig hebt, te weten een centrale ligging, goede bereikbaarheid, ruime parkeerfaciliteiten en functionele ruimte. Echter, het bedrijvencentrum bestaat in zijn huidige vorm ruim twintig jaar en dat is volgens Spruijt en Krouwel een mooie gelegenheid om het pand naar de maatstaven van deze tijd in te richten. Hiertoe worden op dit moment diverse mogelijkheden uitgewerkt. “Wij willen vooruit kijken en in de toekomst hoogwaardige service tegen een aantrekkelijke prijs aan blijven bieden.”

WWW, Werkwijzer

Wageningen Werkt…

Sam Trentelman (regiomanager) en Niels Widdershoven (vestigingsverantwoordelijke) vertellen enthousiast over het succes van de vestiging Wageningen. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de snel naderende vakantieperiode al in volle gang.

“De vakantieperiode is in ons vakgebied een tijd van knallen”, vertelt Sam. “Je merkt in Wageningen dat bedrijven het weer drukker krijgen, de recessie langzaam teneinde komt en er personeelstekorten ontstaan in de zomerperiode. Voor ons de tijd bij uitstek waarin we onze klanten kunnen laten ervaren wat de meerwaarde van Werkwijzer Uitzendbureaus is; een snelle, deskundige invulling op maat”.

Belangrijk voor het succes van Werkwijzer Uitzendbureaus is de visie van het klantenpartnership-model. Dit houdt in dat klanten optimaal ondersteund en ontzorgd worden als het gaat om personeelsvraagstukken. Sam: “Wij steken veel tijd in een servicegerichte en professionele aanpak. Dat betekent ook dat wij ons flexibel, ondernemend en innovatief opstellen”. Niels vult aan: “We kennen onze klanten door en door en zijn oprecht geïnteresseerd in de ontwikkelingen in hun personeelsbehoeften. Omdat we zo goed op de hoogte zijn van de te verwachten krimp of groei in personeel kunnen we er ook snel en goed op inspelen. We zoeken niet alleen uitzendkrachten die goed werk leveren, maar die ook goed passen binnen de cultuur en personeelsopbouw van het bedrijf. Tijdens en na de inzet informeren we hoe iemand bevalt en na afloop vragen we of er nog andere dingen zijn waar we mee kunnen helpen. Zowel voorzorg als nazorg vinden we belangrijk, enkel door echt beleving te hebben bij de klant voorkom je dat je een mismatch maakt of dat er zaken spelen die de klant onnodig tijd en energie kosten”.

Het klantenpartnership is een werkwijze waarmee, samen met de klant, het vertrouwen en de continuïteit in een klantrelatie bevorderd wordt. Dat deze werkwijze gewaardeerd wordt, blijkt uit het feit dat veel bedrijven tientallen jaren klant blijven en Werkwijzer graag aanbevelen bij andere organisaties. Door voortdurend onze klanten te verrassen met innovatieve oplossingen en zodoende van échte toegevoegde waarde te zijn, wordt de klanttevredenheid vergroot en wordt gebouwd aan duurzame klantrelaties.

Werkwijzer Uitzendbureaus is een allround uitzendorganisatie met vestigingen in Wageningen, Veenendaal, Arnhem, Cuijk, Gennep, Wijchen, Nijmegen en Tiel. Onze dienstverlening bestaat uit Uitzenden, Payroll, Detachering, Poolmanagement en Werving & Selectie. Met onze dienstverlening dragen wij zorg voor een perfecte match, in elke branche, op elk niveau. De kernwaarden: Snel, Betrokken en Deskundig zijn gebaseerd op de ruim 60 jaar ervaring die Werkwijzer Uitzendbureaus inmiddels heeft met de uitzendbranche. Sinds 1948 staan we bekend als servicegerichte no-nonsense organisatie, die geïnteresseerd is in zowel uitzendkracht als opdrachtgever. De kracht van Werkwijzer Uitzendbureaus schuilt in de betrokkenheid bij alle partijen waardoor een prettige samenwerking wordt gegarandeerd.

HRM

Wageningse rotondes

worden visitekaartje

voor bedrijven

Bedrijven in Wageningen kunnen vanaf 1 mei een rotonde adopteren. Dit betekent dat zij verantwoordelijk worden voor de inrichting en het beheer van die rotonde. Zij kunnen dit zelf doen, of de kosten voor hun rekening nemen. Er zijn in Wageningen vijf rotondes. Er zijn al twee bedrijven die een rotonde hebben geadopteerd.

De sponsoring levert voor alle partijen voordeel op. De rotonde gaat er aanzienlijk beter uitzien, en het bedrijf mag er een naambord plaatsen.

De geadopteerde rotondes zien er vaak opvallend anders uit en worden meestal erg mooi. Het groenbedrijf of tuincentrum kan er een voorbeeldtuin aanleggen, maar ook heel andersoortige bedrijven kunnen de aandacht trekken en hun naam daaraan verbinden. Bijvoorbeeld “Rondje van de supermarkt”, of “aangeboden door uw bouwmarkt”. Een vorm van reclame van 365 dagen per jaar tegen relatief lage kosten, dat door zeer veel mensen gezien wordt.

Warm. Persoonlijk. Inspirerend.

Een training in een even mooie als inspirerende omgeving? Training & Vergaderhotel de Bosrand ligt op de grens van de ongerepte Veluwe, en biedt ongekende mogelijkheden tot persoonlijke en professionele groei. Een korte, verfrissende wandeling voert u naar het centrum van Ede, waar u winkels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden vindt. Bosrijk, inspirerend én centraal gelegen: welkom bij Hotel de Bosrand.

Ons hotel biedt alle faciliteiten die een training of vergadering tot een succes maken. Ruime, comfortabel ingerichte kamers, een uitstekend restaurant en negen conferentiezalen zorgen voor een even zakelijke als prettige logeerervaring. Onze enthousiaste medewerkers verwelkomen graag (inter)nationale gasten, en doen er alles aan om uw verblijf in alle opzichten onvergetelijk te maken.

Leren, ontspannen, logeren

Na een intensieve dag kennis te hebben opgedaan en ervaringen te hebben uitgewisseld, heeft u waarschijnlijk behoefte aan ontspanning. Bij Hotel de Bosrand bent u ook daarvoor aan het juiste adres. Geniet van een goed verzorgd diner in ons restaurant, en sluit de dag af op ons terras of in de sfeervolle bar. Zin in beweging? Op de direct naast het hotel gelegen tennisbaan kunt u een balletje slaan, maar ook een ontspannen fietstocht over idyllische bospaden behoort tot de mogelijkheden. En werkt het weer niet mee? Kies dan voor poolbiljart of een goed boek! Onze 44 kamers zijn ruim opgezet en comfortabel. Badkamer, flatscreen en telefoon zijn standaard aanwezig.

En wilt u zich alvast op de volgende dag voorbereiden? Iedere kamer is voorzien van een royaal werkblad. Contact met het thuisfront onderhoudt u in het internetcafé of gewoon op uw kamer. Het hele hotel is voorzien van gratis WIFI.

Ontmoetingsplaats

voor wereldburgers

Hotel de Bosrand is al sinds 1988 een centrum van internationale bedrijvigheid. Als trots partner van MDF - Training & Consultancy ontvangen wij jaarlijks vele wereldburgers, die deelnemen aan de diverse trainingen en workshops. De Bosrand is een ‘learning centre’ van internationale allure, waar mensen in een informele sfeer kunnen leren. Van de trainers. En van elkaar. Ons hotel is even kosmopolitisch als kleinschalig: iedere gast is voor ons belangrijk, en onze medewerkers zijn u altijd graag van dienst. Dit vertaalt zich ook in flexibiliteit: maaltijden kunnen bijvoorbeeld worden aangepast aan culturen, gewoonten en diëten. Onze gunstige ligging zorgt ervoor dat er ook voldoende te genieten valt buiten de conferentiezalen. Van teambuilding in de open lucht tot het heffen van het glas in onze wintertuin: Bij Hotel de Bosrand ontdekt u hoeveel u met anderen gemeen hebt!

Sfeervol en betaalbaar

overleggen

Overleg, vergaderingen en conferenties

verlopen soepel in een omgeving waarin mensen zich op hun gemak voelen. In een ontspannen ambiance blijken meningsverschillen niet langer onoverkomelijk en komen oplossingen snel dichterbij. Van jaarvergadering tot crisisoverleg en van partijbijeenkomst tot brainstormsessie: bij Hotel de Bosrand vindt u altijd een passende zaal, voorzien van whiteboard, overheadprojector en flip-over. In drie van onze zalen heeft u de beschikking over een digitaal schoolbord welke altijd on line is.

Hotel de Bosrand heeft diverse vergaderarrangementen; van een 4- tot een 32-uurs arrangement. Voor gasten met speciale wensen, maken wij ook offertes op maat. Al onze arrangementen zijn altijd inclusief zaalhuur. U komt bij ons niet voor onaangename verrassingen te staan. Wel doen wij ons best u een aangename herinnering te bezorgen.

Wij doen er alles aan om uw verblijf zo prettig mogelijk te laten verlopen. En als het weer het toelaat, profiteert u uiteraard van de mogelijkheden die de bosrijke omgeving biedt. Een uitgebreide lunch of een afsluitend diner? In ons restaurant en op ons gezellige terras is het altijd goed toeven!

Hotel de Bosrand,

Training & vergaderhotel, Bosrand 28, 6718 ZN Ede, T +31 (0)318-650150,

+31 (0)318-610580, info@debosrand.com

W www.debosrand.com

AUTOTESTDAG

Testdag van formaat

Dinsdag 19 april was het wederom tijd voor de jaarlijkse zakenautotestdag van Vallei Business. Met maar liefst veertien testauto’s verzamelden de dealers zich op de parkeerplaats van Hotel-restaurant Schimmel in Woudenberg.

Met de auto’s van de arriverende testrijders was het even passen en meten op de volle parkeerplaats. Gelukkig kon iedereen, na een korte briefing en een goedverzorgde lunch, vrij vlot wegrijden voor de eerste testrit richting Hotel de Bosrand. De mooie, bosrijke omgeving en het prachtige weer zorgde voor een opperbest humeur op het terras, waar de gasten zich tegoed deden aan een hapje en een drankje tijdens het invullen van de testverslagen.

De tweede rit leidde naar het prachtige Landgoed De Scheleberg, waar vlot koffie, thee en fris rond werd gebracht en iedereen bevindingen uitwisselde op het zonovergoten terras. Vervolgens werd er weer van auto gewisseld en reden de testrijders de toeristische route terug naar De Bosrand.

De derde rit ging via een tussenstop, om van auto te wisselen, weer terug naar Hotel-Restaurant Schimmel. Hier konden de testrijders nog even een testrit maken met de auto van hun keuze. Na het invullen van de laatste verslagen genoten de testrijders van een overheerlijk driegangendiner waarmee de avond werd afgesloten. Hoe de testwagens bevielen, leest u in de testverslagen.

De autotestdag kwam mede

tot stand dankzij:

Testauto’s:

Saab Centre Gol

Van Hunnik Autogroep

Vallei Autogroep

Bert Stemerdink Veenendaal

Ekris Veenendaal

Bochane Groep

Henk Scholten Volvo

Gebr. van Gent Ede

Locaties:

Hotel-restaurant Schimmel

Hotel de Bosrand

Landgoed de Scheleberg

Autofotografie:

Paul van de Looi

Testrijders

• Hans de Nijs Credion Gelderse Vallei

• Richard van Zoelen SB Mobile

• Kees Leunis Alpha Bedrijfsopvolging&Advies

• Pim Bleije Rabobank Vallei en Rijn

• Nel van Vessem

De Indruk Creatieve

Communicatie

• Richard Vonk Van Veen Advocaten

• Theo van Hardeveld Boschland Accountants

• Martij Burgers

Mr. Chef

• Gert de Fluiter Schuiteman Accountants&Adviseurs

• Yvette Koedam

Midden Nederland Events

• Ronald Burgers

Catering Groep Nederland

• Ton de Roos SIRAS koerier

• Aaron Kapp Catering Groep Nederland

• Anne-Wim Juffer Winkelkoeling Nederland

• Adri van Doesburg Bouwraadgever

• Jaap Master Schoonmaakbedrijf Rees-

Renkum

• Corné Eshuis Markinno Marketing

Innovations

• Lesley Peek Acuto Zakelijk Financieel

Advies

• Marco ter Heurne B&M Koeriers en transport

• Jan Willem de Groot Boomadviesbureau de Groot

• Peter Pors Porsde Ridder PR

• Roger Visser Financial Eagle

Martijn Burgers: “Dit is een echte SUV: degelijk, stil, vlot, robuust afgewerkt en zit lekker. Hij is goed af te stellen op je persoonlijke wensen. Als je een SUV koopt om zijn gebruiksmogelijkheden, dan is de Landcruiser dé auto.”

Richard van Zoelen: “In verhouding met andere terreinwagens is hij zeer goed geprijsd. Het is een grote wagen met een stoer uiterlijk. Alleen het vermogen viel me iets tegen, maar de Landcruiser heeft wel veel luxe.”

Gert de Fluiter: “Het rijgedrag van deze Toyota is comfortabel voor een off-road auto. De afwerking is goed, maar het is niet echt een zakenauto. Het is een complete auto, maar wel prijzig.”

Hans de Nijs: “De Toyota Landcruiser is een stoere, robuuste auto. De prijs/kwaliteit verhouding is goed, de auto zit vol elektronica en er kan comfortabel in gereden worden. Het is een volle off-road auto.”

Nel van Vessem: “Deze prachtige terreinwagen met veel luxe is betrouwbaar en heeft geweldige extra’s. Eerlijk is eerlijk, hij kost heel veel. Maar je krijgt er ook heel veel auto voor. Iedereen die een betrouwbare en comfortabele terreinwagen zoekt, zit met de Landcruiser helemaal goed.”

Yvette Koedam: “De eerste indruk is dat het een mooie auto is, hoog en met veel high-tec en een fijn interieur. Ik beveel een testrit aan.”

Toyota

autotestdag

Specificaties

Merk: Toyota

Model: Landcruiser 150

Type: 4.0 V6 VVT-i Executive automaat

Transmissie: 5 traps automaat

Cilinderinhoud: 3956 cc

Vermogen: 282 pk

Koppel: 387 Nn

Verbruik: 1 op 9.3 (gecombineerd)

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 10.9 seconden

Topsnelheid: 180 km/u

Uitrusting: Luchtvering, 3 camera parkeermonitor, Crwal control, Adaptive cruise control, Elektrisch neerklapbare derde zitrij, full map navigatie, Bluetooth handsfree

Verkoopprijs: € 101.521,- incl. btw

Leaseprijs: € 1990,-

Vanafprijs: € 64.945,- incl. btw

Informatie: www.gebrvangent.nl

Landcruiser

Toyota

Anne-Wim Juffer: “Mijn eerste indruk is dat het een goede, nette auto is. Ik vind hem zelf net iets te duur, maar het is gewoon een prima auto.”

Adri van Doesburg: “Ik zou deze auto aanbevelen als een goede middenklasser. De prijs/kwaliteit verhouding is goed en de eerste indruk is prima.”

Ton de Roos: “Dit is een prima middenklasse auto met goede rijeigenschappen. De Toyota Avensis rijdt wel goed op lange stukken, maar op de binnenweg voel je elke hobbel. De prijs/kwaliteit verhouding is redelijk tot goed. Kortom, een goede gezinsauto die betaalbaar is.”

Ronald Burgers: “Deze Toyota heeft een sportief uiterlijk en is mooi afgewerkt. De lederen bekleding maakt de auto af. Toen ik ermee reed, vond ik het meer een familiewagen dan een sportieve wagen. Het is een nadeel dat hij niet lekker optrekt, maar hij trekt wel redelijk door. De prijs is voor een 1.8 motor en 147 pk niet verkeerd. Het is een prima representatieve zakenauto voor de rustige rijder die comfort en stabiliteit wil.”

Aaron Kapp: “De afwerking van de Toyota Avensis had wat beter gemogen, maar het comfort is goed.”

Jaap Matser: “Het is een degelijke gebruiksauto, echt een gezinsauto. De verhouding tussen de prijs en de kwaliteit vind ik goed.”

Specificaties

Merk: Toyota

Model: Avensis wagon

Type: 1.8 VVT-i Business

Transmissie: 6 versnellingen, handgeschakeld

Cilinderinhoud: 1798 cc

Vermogen: 147 pk

Koppel: 180 Nm

Verbruik: 1 op 14,9 (gecombineerd)

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 9.7 sec

Topsnelheid: 200 km/u

Uitrusting: Business = full map navigatie, privacyglass, 17 LM velgen, parkeercamera, bluetooth handsfree

Verkoopprijs: € 31.151,- incl. btw

Leaseprijs: € 659,- excl. btw

Vanafprijs: € 25.315,- incl. btw

Informatie: www.gebrvangent.nl

Avensis

Jan Willem de Groot: “Wat een prachtige, elegante zakenauto is dit. Alles aan deze auto is goed. De afwerking is wat je van een BMW verwachten mag en de auto geeft een veilig gevoel. Het is een solide, nette auto. Hiermee koop je, zeker als je veel kilometers maakt, een uitstekende zakenauto.”

Marco ter Heume: “De BMW 5 is een prachtige auto om te zien en hij rijdt perfect dankzij de soepele dieselmotor met een enorme koppel. De auto is helemaal af en het uiterlijk is niet te schreeuwerig. Ik zou zeggen: ga het zelf ervaren. Eén rit en je bent verkocht.”

Ronald Burgers: “Superwagen met een hoog comfort en goed rijgedrag. Hij voelt zeer veilig aan, ook bij hoge snelheden. Het is een wagen die gebouwd is voor sportief, gerieflijk en veilig rijgedrag. Een auto waarmee je goed voor de dag komt.”

Anne-Wim Juffer: “Mijn eerste indruk is dat dit een complete auto is en hij maakt die verwachting waar. Hij kost veel geld, maar dat is ook voor veel auto. Ik heb tijdens de testrit genoten van deze BMW.”

Peter Pors: “Fantastisch. Werkelijk adembenemend is deze testauto. Hij is op alle punten compleet en 100% afgewerkt. Voor een flinke prijs heb je heel veel auto. Ik beveel iedereen aan om een testrit te maken bij Ekris in Veenendaal.”

BMW

Specificaties

Merk: BMW

Model: 5 Serie Sedan

Type: 530d High Executive

Transmissie: automaat

Cilinderinhoud: 2993

Vermogen: 180KW/245pk

Koppel: 540Nm

Verbruik: (1 op 6,1) Gecombineerd binnen en

buiten bebouwde kom

Acceleratie: (0 tot 100km/u) 6,3 sec

Topsnelheid: 250 (elektronisch begrensd)

Uitrusting: High Executive en o.a. Active Steering,

Comfortzetels.

Verkoopprijs: e 88.178,- incl. BPM/BTW

Leaseprijs : e 1691,87 (full operational, obv. 30.000 p/jr,

4 jaar, excl. btw)

Vanaf Prijs: Begint vanaf e 49.520,- (BMW 520d)

Informatie: www.ekris.nl

5-serie

BMW

Theo van Hardeveld: “Deze BMW is een solide, sportieve uitvoering en is tevens karakteristiek. Ik zou hem aanbevelen als een zakelijke, representatieve auto met uitstraling.”

Gert de Fluiter: “Een sportieve auto is deze testauto. Het is een mooie uitvoering, goed afgewerkt en met lederen bekleding. Ook het rijgedrag is prima. De BMW is wat duurder dan vergelijkbare auto’s in deze klasse, maar daar krijg je wel wat voor terug, ondermeer aan rijcomfort.”

Corné Eshuis: “Met deze auto ben ik bekend. Het is een prima auto met gemiddelde prestaties. Hij is redelijk aan de prijs, maar de kwaliteit is prima. De BMW is goed en betrouwbaar, met meer stijl dan auto’s uit het concurrerende segment.”

Richard van Zoelen: “Voor een BMW 1-serie heeft hij alle luxe die je mag verwachten. De trekkracht en het hoge geluid vallen wat tegen, maar het is een uitstekende auto voor iemand die sportief wil rijden.”

Roger Visser: “Als je geen hoge eisen aan omvang stelt, heeft deze auto alles. Het is geen zakenauto, maar hij is wel snel en comfortabel.”

Pim Bleije: “Prima auto die strak door de bochten gaat. De kwaliteit is goed en wat betreft de prijs is vooral de operational lease top.”

Richard Vonk: “De BMW 1 heeft een goede wegligging, maar voor mij persoonlijk wat weinig vermogen. Een sportieve auto voor de liefhebber.”

Specificaties

Merk: BMW

Model: 1 Serie 5 deurs

Type: 116i (EfficientDynamics Edition)

Transmissie: Hand geschakeld

Cilinderinhoud: 1995

Vermogen: 105KW/143PK

Koppel: 190NM

Verbruik: 1 op 16,6 gemiddeld

Acceleratie: 8,8sec (0 tot 100 km/u)

Topsnelheid: 210 km/u

Uitrusting: Metallic lak, lederen bekleding, xenon verlichting, automatisch geregelde airconditioning voor 1.995,-

Verkoopprijs: e 33.676,- incl.

Leaseprijs : e 606,95 (full operational, obv. 30.000 p/jr,

4 jaar, excl. btw)

Vanaf Prijs: e 25.930,- (BMW 116i 3 deurs)

Informatie: www.ekris.nl

1-serie

Peter Pors: “Deze Mercedes heeft grote klasse. Hij is representatief en comfortabel en uitstekend voor de zakelijke rijder. Mercedes is steeds strakker geprijsd, een zeer goede auto voor weinig geld. Maak een proefrit en je weet genoeg.”

Richard Vonk: “Mijn eerste indruk van de Mercedes is dat het een degelijke, veilige en comfortabele auto is. Het is een zeer ruime auto met een goede wegligging en de opties zijn redelijk betaalbaar.”

Jan Willem de Groot: “Deze auto heeft een goede wegligging, is comfortabel en voelt veilig aan. Ik zou de stijlvolle en degelijke auto aanbevelen vanwege de ruimte en het comfort.”

Lesley Peek: “Ondanks de 1.8 motor is het rijgedrag fantastisch. De stoelen zijn lichthard en bieden goede steun. Je hebt echt een auto om je heen, je voelt je veilig. De Mercedes E heeft een mooi, gedistingeerd design gecombineerd met sportieve elementen.”

Gert de Fluiter: “De Mercedes is niet goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. Het is een degelijke, goed afgewerkte auto met een professionele uitstraling. Een prima zakenauto.”

Corné Eshuis: “Luxe en no-nonsense, zo zou ik deze auto aanbevelen. Mercedes is altijd betrouwbaar en degelijk. Deze testauto is groot en luxe, maar niet echt sportief.”

Mercedes

Specificaties

Merk: Mercedes-Benz

Model: E-klasse Estate

Type: 200 CGI Avantgarde

Transmissie: Automaat

Cilinderinhoud: 1796 cc

Vermogen: 184 pk

Koppel: 270 Nm

Verbruik: 1 op 12.4

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 8.8 sec

Topsnelheid: 222 km/u

Uitrusting: Avantgarde, telefoonvoorbereiding, LED dagrijverlichting, intelligent light system, anti diefstal pakket, alarm, audio 50 APS (radio, CD, navigatie)

Verkoopprijs: € 59.100,-

Leaseprijs : € 929,-

Vanafprijs: € 49.900,-

Informatie: www.bertstemerdink.nl

E-klasse

Marco ter Heume: “De testauto rijdt prima, heeft een goede, sportieve motor met genoeg vermogen. De Alfa heeft een fijn onderstel en is goed afgewerkt, alleen het schakelen gaat (nog) niet zo soepel. Als je een auto zoekt die goed rijdt, maar anders is dan de rest, dan moet je deze Alfa nemen. Het is een echte Italiaanse auto. Ik zou hem zelf wel willen aanschaffen.”

Jaap Matser: “Een automerk met veel uitstraling en emotie. De Guilietta is comfortabel en sportief en ook over de afwerking ben ik positief. Het is een auto voor liefhebbers.”

Yvette Koedam: “De Alfa Romeo is kleiner dan de vorige auto’s waar ik in gereden heb en dat vind ik persoonlijk prettiger. Mooie auto is dit, hij rijdt lekker en heeft een fijne navigatie.”

Kees Leunis: “Het rijgedrag is prima, scherp sturend, pittig en snel reagerend op gas en stuur. De auto is uitnodigend en de afwerking is fraai, beter dan ooit. Het interieur is wat klein, maar het is een lekkere stuurmansauto. De prijs van deze uitvoering met accessoires is redelijk, de instapprijs is goed.”

Martijn Burgers: “Dit is een typische Alfa, sportief en dynamisch. Als je een auto met karakter zoekt die ook nog eens zuinig en snel is, dan is de Guilietta zeker jouw auto.”

Nel van Vessem: “Dit is een leuke, sportieve auto met een mooi, strak interieur. De prijs/kwaliteit verhouding is goed. Het is een strakke en sportieve auto met een goede uitstraling.”

Alfa Romeo

Specificaties

Merk: Alfa Romeo

Model: Giulietta

Type: 1.4 MultiAir Distinctive

Transmissie: Handgeschakeld

Cilinderinhoud: 1368 cc

Vermogen: 170 pk

Koppel: 250 Nm

Verbruik: 1 op 17.24

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 7.8 sec

Topsnelheid: 218 km/u

Uitrusting: Pack Sport 2 (17 inch LM-velgen, half leer/stof, alu. pedalen, chrome spiegelkappen etc.),

instant navigatie, premium pack (o.a. parkeer sensoren, blue&me, aut. dim. binnenspiegel), metallic lak

Verkoopprijs: € 33.850,-

Leaseprijs : Vanaf € 569,- / deze uitvoering: € 699,-,

(full Operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. Btw)

Vanafprijs: € 23.950,-

Informatie: www.galleriabertstemerdink.nl

Giulietta

Lesley Peek: “Het rijgedrag van de Skoda Superb is goed, maar de trekkracht onderin is minder. Het comfort is goed, de afwerking is prima en de uitrusting is fantastisch. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is ronduit uitstekend. Deze auto is van topkwaliteit.”

Peter Pors: “Een zeer vaste wegligging heeft de Skoda. Het is een stabiele, ruime auto met een fijne motor. De prijs is heel goed voor deze zakenauto; een auto met veel ruimte die netjes is afgewerkt.”

Corné Eshuis: “Deze testauto is een praktische, degelijke auto. Je hebt met de Superb een prima auto voor relatief weinig geld.”

Jan Willem de Groot: “Dit is een grote, comfortabele auto met een zakelijke uitstraling. Ook het rijgedrag en de wegligging zijn prima. Als je ruimte in je auto nodig hebt en zuinig en comfortabel wil rijden, dan is dit dé keus, zeker als je kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Super(b).”

Roger Visser: “De eerste indruk van deze wagen is goed. De Skoda ligt bij bochten goed op de weg en heeft een gerieflijke zit. Het zicht rond de auto is iets lastiger, maar het voordeel is dat het een krachtige auto is. Na het afremmen trekt hij weer goed op.”

Skoda

Specificaties

Merk: Skoda

Model: Superb Combi

Type: 1.6 TDI Greenline Ambition Businessline

Transmissie: Hand geschakeld

Cilinderinhoud: 1598cc

Vermogen: 77KW/105pk

Koppel: 250 NM

Verbruik: 1 op 22,7

Acceleratie: 12.6 sec 0-100

Topsnelheid: 190km/h

Uitrusting: nvt

Verkoopprijs: e 38.185

Vanaf Prijs: e 27.290

Informatie: www.valleiautogroep.nl

Superb

Hyundai Genesis

Gert de Fluiter: “Dit is een heerlijke, sportieve auto. Hij rijdt comfortabel en het is een mooi model, netjes afgewerkt. Ook de prijs/kwaliteit verhouding is prima, voor ‘relatief’ weinig geld krijg je veel auto. Het is een genot om hier in te rijden.”

Lesley Peek: “Sportief maar ook comfortabel rijgedrag vertoont deze wagen. Het is een uitstekende automaat met een mooie afwerking en de 2.0 motor is interessant. Kortom, een representatieve auto binnen het sportieve, zakelijke segment.”

Pim Bleije: “Een mooie sportwagen met een twist. Het comfort is iets minder, maar met 300 pk voor net 50.000 euro is deze Hyundai super te noemen.”

Corné Eshuis: “Een dijk van een auto is dit. Het model is sportief en luxe, een goede verschijning op de weg. Je krijgt een goede kwaliteit voor een prima prijs als je deze auto aanschaft. Het is een originele, sportieve wagen, bomvol opties. Misschien niet praktisch, maar toch geweldig.”

Theo van Hardeveld: “De Hyundai Genesis Coupe is een sportieve auto met veel vermogen. De afwerking is iets minder, bijvoorbeeld bij het navigatiesysteem. De auto is, gelet op de prijs/kwaliteit, goed te noemen en kan op dit punt zijn concurrenten verslaan.”

Specificaties

Merk: Hyundai

Model: Genesis Coupe

Type: 3.8 V6

Transmissie: Automaat

Cilinderinhoud: 3778 cc

Vermogen: 303 pk

Koppel: 361 Nm

Verbruik: 1 op 10.1

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 6.5 sec

Topsnelheid: 240 km/u

Uitrusting: Lederen bekleding, smartkey, open dak, schakelpeddels, Infinity-speakersysteem, 19 inch velgen

Verkoopprijs: € 51.390,-

Leaseprijs: € 1.085,- (testauto)

Vanafprijs: € 41.995,-

Informatie: www.bochanegroep.nl

Coupe

Aaron Kapp: “Geweldig. Het interieur is fantastisch. Dit is wat je van Audi mag verwachten. De auto is wel prijzig, maar dan heb je ook wat.”

Marco ter Heume: “Dit is een prachtige auto met een prachtige afwerking. Hij rijdt zeer comfortabel en het onderstel is prima. Het start/stop systeem is even wennen, maar het is een erg mooie auto. Het rijden wordt pas echt leuk in de sportstand. Als je een topzakenauto zoekt en het geld ervoor uit mag geven, dan zou ik zeker voor deze Audi gaan.”

Adri van Doesburg: “Mijn eerste indruk van de Audi A6 is: super. Ik zou hem dan ook enthousiast aan iemand aanbevelen.”

Yvette Koedam: “Erg mooi is deze Audi. Het comfort is top en de auto is zeer luxe uitgerust. Ondanks dat ik weinig ervaring heb met het rijden in een automaat, verliep de testrit erg goed. Voor mij persoonlijk is de wagen te groot, maar dat is ook de enige reden waarom ik hem niet aan zou schaffen.”

Martijn Burgers: “De A6 heeft een goede wegligging, fijne motor, maar ook een beetje een saai uiterlijk. Het is de ideale auto om kilometers te maken.”

Anne-Wim Juffer: “Helemaal goed is deze Audi, alleen is hij voor mij niet sportief genoeg. De prijs/kwaliteit verhouding is goed. Deze auto is helemaal af.”

Audi A6

Specificaties

Merk: Audi A6

Model: Proline 2.8 FSI

Type: Limousine

Transmissie: Multitronic / automaat

Cilinderinhoud: 2800 cc Vermogen: 204 pk

Koppel: 280 Nm

Verbruik: 1 op 13.5

Acceleratie: 0 tot 100km/u in 7.7 sec

Topsnelheid: 240 km/u

Verkoopprijs: € 64.365,-

Vanafprijs: € 51.350,-

Informatie: www.valleiautogroep.nl

Proline

Yvette Koedam: “Mooie auto is deze testauto, de kleur staat erg goed. Veel knoppen, maar zodra je ze door hebt, bevalt het prima. Ik had zelf een hogere prijsklasse verwacht voor zo’n luxe auto, de verhouding tussen prijs en kwaliteit is naar mijn idee prima. Ik kan het aanbevelen om een testrit te maken en zelf te ervaren wat deze auto te bieden heeft.”

Jaap Matser: “Het comfort en de afwerking van deze auto zijn goed. Je krijgt veel auto met veel ruimte voor een redelijke prijs.”

Kees Leunis: “De afwerking is prima, bijna van Duitse kwaliteit. Het is een comfortabele, ruime wagen die een goede indruk maakt door zijn gebruikersgemak.”

Ton de Roos: “Een heerlijke auto is deze Citroën. Minpuntje is het stuur, dat is niet fijn. Deze auto is geruisloos en heeft een zeer goed rijgedrag.”

Marco ter Heume: “De prijs/kwaliteit verhouding is goed. Ik had gedacht dat de auto duurder zou zijn. De Citroën C5 voelt kwalitatief goed aan en is een comfortabele auto, voor mijzelf is hij te comfortabel. Het vaste hart van het stuur is even wennen. Het is een goede auto voor iemand die een mooie, nette auto zoekt.”

Hans de Nijs: “De Citroën is een zakenauto; degelijk, comfortabel en representatief. Het is een complete auto die rust uitademt.”

Citroën C5

Specificaties

Merk: Citroën

Model: C5 Berline

Type: Ligne business THP

Transmissie: Handgeschakeld

Cilinderinhoud: 1600 cc

Vermogen: 156 pk

Koppel: 240 Nm

Verbruik: 1 op 15.6

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 11.5 sec

Topsnelheid: 204 km/u

Uitrusting: standaard

Leaseprijs : € 685,-

Vanaf Prijs: € 26.290,-

Informatie: www.vanhunnikautogroep.nl

Berline

Ton de Roos: “Wat een heerlijke auto is deze Peugeot. Ik vind persoonlijk het schakelen niet fijn, de auto houdt elke keer veel in. Maar eenmaal op de weg is het rijden zalig. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is zeer goed, zeker gezien de grootte van de auto. Deze auto is heel gunstig voor de zakelijke markt.”

Ronald Burgers: “Het is een vrij lage auto, daardoor oogt hij sportief en snel. De wagen is niet al te duur, wat je ziet is wat je krijgt. Bijzonder item is de cruisecontrol die je op limit kan zetten. Het is een zuinige wagen en belastingtechnisch gezien, met 20% bijtelling, een interessante wagen.”

Roger Visser: “Uitstekend. Dat is de eerste indruk van de Peugeot 508. Deze uitvoering met automaat geeft een extra dimensie aan het begrip comfort. De prijs/kwaliteit verhouding is prima, boven verwachting zelfs. Voor de prijs geeft deze Peugeot uitermate veel comfort. De wegligging is goed en de motor is krachtig. Wat ook aanspreekt is de 20% bijtelling. De automaat geeft tot slot veel rijgemak.”

Peter Pors: “De testauto vertoont prima rijgedrag, heeft een heel voelbare acceleratie. Het is een representatieve auto voor een prima prijs; voor nog geen 33.000 euro heb je een mooie, degelijke wagen.”

Peugeot 508

Specificaties

Merk: Peugeot

Model: 508 berliner

Type: E-hdi 112 pk Blue lease exec.

Transmissie: EGS automaat

Cilinderinhoud: 1600 cc

Vermogen: 112 pk

Koppel: 270 Nm

Verbruik: 1 op 22.72 gemiddeld

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 11.9 sec

Topsnelheid: 197 km/u

Uitrusting: Metallic lak, xenon verlichting, parkeerhulp voor

Verkoopprijs: € 32.385,-

Leaseprijs : € 732,-

Vanafprijs: € 25.375,-

Informatie: www.vanhunnikautogroep.nl

berliner

Ronald Burgers: “Een mooie, degelijke zakenauto is dit. Op het eerste oog heeft de auto weinig poespas. De prijs/kwaliteit verhouding is goed, je krijgt veel waar voor je geld.”

Roger Visser: “De Saab 9-3 heeft een goede trekkracht en een zeer stabiele wegligging. Hij is soepel in het nemen van drempels en rotondes, heeft een goede zit en een overzichtelijk dashboard. De testwagen is snel, luxe, overzichtelijk en stabiel.”

Lesley Peek: “Dit is een sportieve zakenauto met een fijne besturing die je niet veel ziet rijden. Het rijgedrag is goed, evenals het comfort en de afwerking.”

Richard Vonk: “Deze auto heeft een representatieve uitstraling. Het is een betrouwbare, veilige auto. Een goede zakenauto, maar wel een tikje behoudend.”

Jan Willem de Groot: “Het rijgedrag van deze klassieke auto is goed. Het is een auto voor zakenmensen die van een degelijke auto met een nette uitstraling houden.”

Pim Bleije: “Deze Saab rijdt heel vertrouwd en is soepel met schakelen. De uitstraling mag wat sportiever en de prijs vind ik iets aan de hoge kant. Het is een solide auto met een goede veiligheid en een soepele motor.”

Saab 9-3

Specificaties

Merk: SAAB

Model: 9-3 Sport Estate

Type: 2.0t Norden Exklusiv

Transmissie: Handgeschakeld

Cilinderinhoud: 1988 cc

Vermogen: 175 pk

Koppel: 265 Nm

Verbruik: 1 op 13.7

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 8.8 sec

Topsnelheid: 215 km/u

Uitrusting: Exklusiv Pack (bevat o.a. DVD navigatie met 6,5 inch touch screen, carbon afwerking interieur, elektrisch inklapbare en automatisch dimmende spiegels, XENON koplampen)

Verkoopprijs: € 37.350,-

Leaseprijs : Vanaf € 799,-

Vanafprijs: 9-3 Solid vanaf € 29.995,-

9-3 Norden Exklusiv vanaf € 32.950,-

Informatie: www.saabcentregol.nl

Sport Estate

Saab 9-5

Hans de Nijs: “De Saab 9-5 is een onderscheidende auto, innovatief, lekker sportief en ‘Amerikaans’ groot. Toch heb je niet het gevoel van een grote auto. Een nette auto voor een goede prijs. Hij haalt veel vermogen uit de motor en reageert direct. Ik wacht op de station, dat zou voor mij een serieuze optie zijn.”

Theo van Hardeveld: “Het was de verrassing van de dag; een auto die voldoet aan alle gewenste eigenschappen. Een degelijke auto met veel kwaliteiten die zeker de moeite waard is om nader te bekijken.”

Aaron Kapp: “Een fantastische auto.”

Richard van Zoelen: “Deze Saab heeft een sportieve vorm en is luxe afgewerkt. Op de korte testrit krijg je veel indrukken en die zijn zeer positief. De prijs/kwaliteit verhouding is goed, je rijdt voor een lagere prijs in een topklasse auto.”

Martijn Burgers: “Sportief en elegant, dat is de eerste indruk die ik van deze auto heb. Veel opties in de testuitvoering en de auto is netjes afgewerkt. De Saab 9-5 heeft enorm veel uitstraling.”

Jaap Matser: “Eerste indruk: perfect. Dit is een auto met een onderscheidend vermogen waar je altijd mee voor de dag kan komen.”

Specificaties

Merk: SAAB

Model: 9-5 2.0T

Type: Aero Exklusiv

Transmissie: automaat

Cilinderinhoud: 1988 cc

Vermogen: 220 pk

Koppel: 350 Nm

Verbruik: 1 op 11,4 / 10,1

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 8.8 sec

Topsnelheid: 220 km/u

Uitrusting: Exklusiv Pack (bevat o.a. HDD navigatie met 30GB harddisk, 10GB opslagruimte voor muziek, DVD speler, BlueTooth, Pilot head-up display, intelligente meedraaiende XENON koplampen en Smart Beam), Drive Sense

Verkoopprijs: € 71.440,-

Leaseprijs : Vanaf: € 945,-

Vanafprijs: 9-5 Linear vanaf € 42.950,-

9-5 Aero vanaf € 56.100,-

Informatie: www.saabcentregol.nl

Aero

Richard van Zoelen: “Voor een Volvo is dit model zeer luxe. Alle eerste indrukken zijn positief, zeker als het gaat om de veiligheid was ik zeer verrast. Als je heel veel luxe en veiligheid wil, dan is dit de perfecte auto.”

Pim Bleije: “Deze Volvo rijdt comfortabel en sportief wanneer dat nodig is. De veiligheid is superieur en je krijgt veel pk voor het geld. Het is zeer prettig om met deze auto lange afstanden te rijden.”

Nel van Vessem: “Een zeer gerieflijke en echt luxe auto, voorzien van waanzinnige accessoires, zoals camera’s. Het is een snelle auto die prima op de weg ligt en een goede acceleratie heeft.”

Hans de Nijs: “Fantastisch, de adaptieve cruise control is werkelijk uniek. De afwerking van deze mooie zakenauto is prima en degelijk. De testauto is zeer rijk uitgerust met dito prijs, maar vergeleken bij andere auto’s is de prijs netjes. De Volvo is een zeer representatieve auto en deze T6 is ook lekker sportief.”

Kees Leunis: “Dit model heeft een zeer fraai uiterlijk, veilig is de Volvo sowieso. De afwerking is prima, alleen is er achterin weinig beenruimte. Zeer sportieve en toch representatieve sportsedan.”

Theo van Hardeveld: “Het is een genot om met deze auto te rijden. Een fantastische auto met veel comfort en technische hoogstandjes.”

Volvo S60

Specificaties

Merk: Volvo

Model: S60 Summum

Type: T6 AWD

Transmissie: Geartronic / automaat

Cilinderinhoud: 3000 cc Vermogen: 304 pk

Koppel: 440 Nm

Verbruik: 1 op 9.9

Acceleratie: 0 tot 100 km/u in 6.1 sec

Topsnelheid: 250 km/u (begrensd)

Uitrusting: Full options, radar cruise control, lane departure warning, 4 wiel aangedreven

Verkoopprijs: € 65.295,- (zonder extra’s)

Leaseprijs : Vanaf € 775,-

Vanafprijs: € 34.995,-

Informatie: www.henkscholten.nl

Summum

Vallei Business

Bedrijfshuisvesting/onderhoud

Financieel Advies

Reclame

Service Rubriek

Office

Locaties

Autodealers

Diversen

Juristen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by