Gemeente Ede: Samenwerking als Basis

Magazines | Vallei Business nr 1 2011

Emil Los van Iddink Voortgezet Onderwijs heeft positieve ervaringen met de gemeente en de regio. Voor een leverancier van schoolboeken, is Ede een ideale plaats om gevestigd te zijn. “Wij maken veel gebruik van vakantiewerkers en uitzendkrachten omdat wij één keer per jaar de echte piek hebben in onze bedrijvigheid. Onze ligging is precies tussen de regio’s ideaal zodat we die pieken makkelijk op kunnen vangen en daardoor goed op de vakantiespreiding kunnen inspelen.”

Voor een bedrijf dat in de hele Benelux actief is, is de bereikbaarheid en ontsluiting vooral belangrijk. “Er wordt veel aan gedaan om de bereikbaarheid te vergroten”, zegt Los. “Ik zie dat er in de regio veel gedaan wordt en veel wordt samengewerkt. Je merkt dat er veel dynamiek in Ede zit.”

Iddink Voortgezet Onderwijs won in 2010 de ondernemersprijs van de gemeente Ede in de categorie Industrie en Dienstverlening. “Dat was voor ons ook een verrassing”, zegt Los. “Het is voor ons een stukje waardering voor de jarenlange inspanning die we leveren. Ik denk dat we bij mensen en opdrachtgevers opvielen op een positieve manier en zodoende de prijs gewonnen hebben.”

Iddink heeft een aantal panden binnen de gemeentegrenzen en heeft vooral met de bouw ervan direct met de gemeente te maken gehad. “Met het bouwen van nieuwe locaties komt de gemeente al snel om de hoek kijken. We moesten aan tafel voor vergunningen en dergelijke. Ik kan me herinneren dat Ede daar erg goed in meedacht. Er waren geen noemenswaardige problemen en er werd gezocht naar oplossingen. Ik heb niets gemerkt van problemen met de gemeente.”

Volgens Los is dat precies waar zijn organisatie op zit te wachten. “Onze relatie met Ede is prima te noemen. We helpen elkaar als het nodig is, maar hoeven elkaar niet in de weg te lopen als het niet nodig is.”

Samenwerking als basis

De gemeente Ede werkt nauw samen met verschillende partijen om de stad economisch aantrekkelijk te houden en verder te ontwikkelen. Als kerngemeente in de regio is Ede een belangrijke stuwende kracht. De betrokkenheid van overheid, bedrijfsleven en bewoners staat centraal bij ontwikkelingen. Etienne Schiffelers Parkmanager en Emil Los van Iddink Voortgezet Onderwijs, vertellen over hun ervaringen als ondernemer in deze bedrijvige gemeente.

Emil Los

Het beeld De Grote Vlucht, een van de awards die

wordt uitgereikt tijdens

het Business Event

Chico y Chica, het kunstwerk dat staat in het park bij het raadhuis.

Het initiatief om de Parkmanager in te schakelen, onderstreept het belang dat de gemeente Ede aan samenwerking tussen bedrijven hecht. Etienne Schiffelers: “Wij zorgen voor de bedrijventerreinen en stimuleren de samenwerking. Je kan ons zien als de conciërge voor het terrein. We beheren de zaken die makkelijker samen op te pakken zijn zoals beveiliging en infrastructuur.”

Het staat voor bedrijven vrij om zich aan te sluiten bij de Parkmanager, maar voor het nieuwe bedrijventerrein A12 is het verplicht. “In Ede hebben we ongeveer 275 deelnemers”, zegt Schiffelers. “We zijn een eerste aanspreekpunt voor de bedrijven en werken goed samen met de gemeente. Samen krijgen we veel voor elkaar: zaken die voor individuele bedrijven vaak niet bereikbaar zijn, zoals het aanleggen van glasvezel op een bedrijventerrein.”

De Parkmanager is sinds 2008 de schakel tussen gemeente en bedrijven. De samenwerking werpt zijn vruchten af en er komen steeds nieuwe initiatieven bij die voor alle deelnemers voordeling zijn. Schiffelers: “We zijn een pilot gestart om de ontsluiting van de terreinen beter te regelen. We hebben een autoproject waarbij bedrijven gezamenlijk gebruik maken van auto’s. Daarnaast proberen we het gebruik van de fiets door werknemers stimuleren.”

Verbeterpunten zijn er altijd, maar volgens Schiffelers zijn alle partijen zeer tevreden met de behaalde resultaten. “In het kader van de veiligheid willen we graag vaste aanspreekpunten voor bedrijven bij de politie, een soort wijkagent. Dit moeten we ook via het gemeentehuis regelen, maar daarover zijn helaas nog geen afspraken gemaakt.”

Etienne

Schiffelers

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by