Gemeente Nijkerk: de economische groeiagenda in kaart

Magazines | Vallei Business nr 6 2014

Gemeente Nijkerk

De economische

groeiagenda in kaart

Nijkerk is kleinschalig”, begint Gerrit Jan Bezemer. “Dat is naar mijn mening, voor ondernemers, een belangrijke reden om zich hier te vestigen. De gemoedelijke, menselijke maat. Het is officieel een stad, maar het voelt als een dorp vanwege die menselijke maat. En die probeer ik in de Bedrijvenkring ook te hanteren. Je kent elkaar en je gunt elkaar iets.”

Geert Horst beaamt dit. “Daarnaast heeft de Nijkerker een goede arbeidsethos, het zijn doeners. Maar wel volgens het credo 'doe maar gewoon'. Zo waren bijvoorbeeld alle binnendeuren in het Olympisch Dorp in Londen geleverd door een bedrijf uit Nijkerk, maar daar hoor je niemand over. Dat vind ik wel jammer, die -gepaste- trots mag wel wat meer worden uitgestraald.”

Samenspel

De nieuwe coalitie van Nijkerk heeft de economische situatie onlangs bekeken en geconcludeerd dat de crisis ook Nijkerk niet voorbij is gegaan. Horst: “Naar onze mening kun je de crisis alleen bevechten door de bedrijven zo goed mogelijk te faciliteren. Want als er meer banen komen, zijn er meer mensen aan het werk, waardoor er weer minder mensen in de bijstand zitten. De tijd dat wij als gemeente zeggen 'zo gaan we het doen' is over. We bedenken nog wel hoe we het gaan doen, maar dan samen met het bedrijfsleven.”

Kort na de start van de coalitie is de gemeente de dialoog aangegaan met bedrijven en ondernemers over het samenstellen van de economische groeiagenda. “Tot mijn grote genoegen zijn bedrijven en ondernemers daar heel enthousiast mee aan de slag gegaan”, vertelt de wethouder. “En ook het college reageerde enthousiast. Sinds begin december zijn we bezig om het idee ook daadwerkelijk uit te rollen en in beweging te brengen. Want het is leuk om een idee op papier te hebben, maar ondernemers willen uiteindelijk wel resultaat zien. En terecht.”

Bezemer is, namens de BHN, erg te spreken over de houding die de gemeente aanneemt. “De gemeente is bereid een verandertraject in te gaan en de dialoog met het bedrijfsleven aan te gaan en dat spreekt me aan. Daarnaast betekent het ook dat de gemeente niet langer als 'wegwijzer' zal fungeren.”

Binnen de BHN heeft Bezemer een klankbordgroep in het leven geroepen om te kijken wat er leeft onder ondernemers. “Wat mij direct opviel, was dat er veel opmerkingen redelijk individueel waren. En dan is het natuurlijk de kunst om daar een gezamenlijk standpunt van te maken. En dat is nog best een zoektocht. Want het vraagt niet alleen van de gemeente een veranderingsproces, maar ook van de ondernemers. Maar ik voel dat beide partijen die zoektocht aan willen gaan.”

Wat betreft de manier van denken, voorziet Bezemer nog wel wat hobbels op de weg. “Ondernemers zullen van een individueel belang naar een collectief belang moeten kijken. Maar de enige manier om zoiets op te lossen, is om het erover te hebben. Alleen dán kom je erachter waar de knelpunten zitten.”

Wethouder Horst is het hier mee eens. “Het is zal inderdaad wel een zoektocht worden. Maar als je alle betrokken neuzen dezelfde kant op hebt staan en de wil uitgesproken naar elkaar toe, dat moet dan goed komen. En daar heb ik alle vertrouwen in!”

In economisch barre tijden waarin alle zeilen moeten worden bijgezet om te overleven, is samenwerken een goede uitkomst. Zo ook in Nijkerk. De gemeente, Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk (BHN), Nijkerkse Ondernemers Vereniging en de Land- en Tuinbouw Organisatie hebben daarom hun handen ineen geslagen. Om een beter beeld van deze samenwerking te krijgen, toog de redactie van Vallei Business naar Nijkerk en zat aan tafel met wethouder Geert Horst en Gerrit Jan Bezemer, voorzitter van de BHN.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by