Slim voersysteem zet kalversector op voorsprong

Magazines | Vallei Business nr 2 2015

Een zelfrijdende voerrobot, die ruwvoer mengt en kalveren precies de juiste hoeveelheden voert. Het maakt het werk van de kalverhouder lichter én levert hem de nodige informatie op om zijn bedrijf te sturen. Met deze innovatie begeeft Sieplo uit Lunteren zich inmiddels ook op de internationale markt. “Dat de FoodValley regio zich laat zien, versterkt onze positie in binnen- en buitenland’’, ervaart directeur Jan Siebelink.

Tekst: Alice van Schuppen | APA Tekst

Fotografie: Ruben Meijerink | APA Foto

Fabrikant Sieplo oogst kennis en kracht in FoodValley regio

Slim voersysteem zet kalversector op voorsprong

“Nederland loopt voorop als het gaat om efficiency in de kalverhouderij’’, weet Siebelink. “Landen als Frankrijk, Duitsland en Italië, maar ook landen buiten Europa hebben hun ogen op ons gericht.’’Sieplo ontwikkelt innovatieve voersystemen in nauwe samenspraak met kalverhouders. “Zij weten vanuit de praktijk precies waar vraag naar is’’, verklaart Siebelink, die zelf opgroeide in een boerenbedrijf, maar zich eerst toelegde op de bouw en industrie.

Zo’n tien jaar geleden startte Siebelink met de in- en verkoop van minishovels. Hij leverde de minishovels, uitgerust met een voerbak, onder meer aan kalverhouders. Toen er vraag kwam naar een systeem om voer te mengen, heeft Siebelink een mengdoseerbak ontwikkeld, samen met kalverhouder Ploeg. Zo ontstond de naam Sieplo. Aanvankelijk alleen als productnaam, maar sinds 2008 ook als naam van het innovatieve bedrijf. Sieplo heeft inmiddels naam gemaakt als vernieuwer. Siebelink: “Hoewel de sector best een conservatief karakter heeft, komen klanten nu toch op de beurs vragen wat we deze keer voor nieuws hebben bedacht.’’

Schaalvergroting

Siebelink volgt ontwikkelingen in de sector op de voet en onderhoudt contacten met overkoepelende organisaties. “Je ziet dat schaalvergroting vraagt om een efficiënte werkwijze’’, signaleert Siebelink. Daarnaast neemt het aandeel ruwvoer toe. “Dat heeft enerzijds te maken met de stijgende kostprijs van melkpoeder, anderzijds bevordert ruwvoer het welzijn van de dieren.’’ Sieplo heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van systemen voor het mengen, wegen en doseren van ruwvoer, in de eerste plaats voor de witvleeskalversector. “We produceren alles van RVS, dat is in deze sector verplicht’’, zegt Siebelink. “Tegelijkertijd is RVS duurzaam, makkelijk schoon te houden en kunnen we er lichter mee bouwen.’’

De voerrobot is het paradepaardje van Sieplo. “Vier jaar geleden zijn we gestart met de ontwikkeling’’, geeft Siebelink aan. Zelfrijdend, via sensoren in de vloer en aangestuurd door de computer, kan de voerrobot ruwvoer laden, het voer mengen en rijdend door de gangpaden de kalveren gedoseerd voeren. Doordat het systeem alles registreert en gegevens terugkoppelt, krijgt de kalverhouder waardevolle informatie voor de sturing van zijn bedrijf. “Registratie van gegevens wordt steeds belangrijker, dus daar zullen we ons, zeker in de toekomst, meer op gaan richten’’, zegt Siebelink.

Ondernemingszin

De ontwikkeling van de voerrobot is voor het overgrote deel in eigen huis, samen met een toeleverancier, uitgevoerd. Toch zou er in de branche meer samengewerkt kunnen worden, vindt Siebelink. “Je bent natuurlijk niet altijd geneigd om kennis te delen’’, weet de ondernemer. “Maar dat komt de snelheid van ontwikkelingen niet ten goede.’’ Kennis haalt Sieplo nu in de eerste plaats bij de ondernemers in de kalversector. “Zij hebben veel ondernemingszin en denken vooruit’’, ervaart Siebelink. “Al moet je wel bereid zijn om die kennis zelf op te halen.’’

Voor het doorontwikkelen van de voerrobot voorziet Siebelink een samenwerking met Wageningen UR. “We willen dat de robot straks ook registreert hoeveel voer er nog ligt’’, geeft hij een richting aan. “Zo kan de kalverhouder nog beter sturen op informatie. Daarnaast heeft Wageningen UR natuurlijk veel kennis op het gebied van gezondheid en het optimaal voeren van dieren.’’ Met de voerrobot laat Sieplo zien hoe Smart Industry in de praktijk vorm krijgt. Technologie en ICT versterken productiebedrijven en leveren een meerwaarde op, zoals hier in de kalversector.

Sterke regio

Sieplo is gevestigd aan de Stroet in Lunteren, naast de A30, middenin de FoodValley regio. Behalve de nabijheid van Wageningen UR is een aanzienlijk deel van de Nederlandse kalversector in de regio gevestigd. “De agrarische sector is lang een ondergeschoven kindje geweest’’, stelt Siebelink. “Door de profilering van de FoodValley regio komt veel beter in beeld dat we er als sector écht toe doen. Niet alleen food, maar ook feed is belangrijk. Het aandeel in de export is enorm. Naar Den Haag kunnen we krachtiger onze stem laten horen en vormen we een gesprekspartner van niveau. Maar ook voor de consument is het goed om te zien wat er hier allemaal in de regio gebeurt.’’

Siebelink is positief gestemd over de toekomst. “We maken duurzame producten, waarmee we verbreding in de markt kunnen zoeken’’, zegt hij. “Onze voersystemen kunnen we ook heel goed inzetten in andere sectoren, zoals de koeien- en stierensector.’’ Daarnaast voorziet hij groeimogelijkheden op de internationale markt. “De FoodValley geniet internationaal veel bekendheid. Doordat je je als regio sterk maakt, ben je beter zichtbaar, zowel in Nederland zelf als in het buitenland. Dat is voor iedereen positief en dus ook voor ons.’’

FOODVALLEY REGIO

Dit artikel is het eerste in een reeks artikelen over SmartFoodIndustry: moderne technologie en ICT achter de ontwikkeling en productie van voedsel voor mens en dier. Deze keer een impressie van Sieplo uit Lunteren, dat met een slim voersysteem de kalversector

op voorsprong zet.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by