Crown Slim Werken biedt het ideale kantoor

Magazines | Vallei Business nr 3 2015

Boerderij ’t Paradijs

Een boerderij waar

iedereen zichzelf kan zijn

Met ingang van dit jaar is de zorg voor cliënten/deelnemers op zorgboerderijen voor een groot deel overgeheveld naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waardoor het onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Dit gaat gepaard met andere geldstromen, nieuwe aanbestedingsprocedures en bezuinigingen. Ondanks deze onzekere tijd voor de zorgboeren gaan IJsbrand en Caroline Snoeij van Boerderij ’t Paradijs in Barneveld niet bij de pakken neerzitten. Met ontzettend veel passie en vol overgave staan zij iedere dag voor hun deelnemers klaar. “Wij bieden een omgeving waar iedereen zichzelf mag zijn!”

IJsbrand wil allereerst benadrukken dat hij het toejuicht dat een Business to Business magazine als Vallei Business aandacht schenkt aan het type onderneming zoals Boerderij ’t Paradijs. “Wij zijn een echt gemengd bedrijf in de Food Valley. Gemengd omdat er meerdere bedrijfsactiviteiten zijn, die elkaar ook nog eens versterken. Hierdoor hebben wij een prachtig businessmodel.”

Schitterende locatie

Op een schitterende locatie midden in de natuur, biedt Boerderij ’t Paradijs een prettige plek voor mensen met een specifieke zorgvraag die een dagopvang of dagbesteding zoeken. De biologische boerderij heeft een tuinderij waar meer dan veertig verschillende soorten groenten, kruiden en fruit (aardbeien, rode en zwarte bessen) worden geteeld, daarnaast is er een hoogstamboomgaard met appels, peren en pruimen. Ook worden er varkens, brandrode runderen voor de vlees-productie en kippen voor de productie van eieren gehouden. “De boerderij is Skal gecertificeerd, wat betekent dat producten met het biologische keurmerk mogen worden voorzien”, licht IJsbrand toe. Ã¢â‚¬Å“In onze boerderijwinkel is een ruim assortiment aan biologische producten.”

Maar hoe graag IJsbrand ook over zijn boerderij vertelt, nog liever praat hij over de mensen die er vertoeven. “Dementerende ouderen, autistische kinderen/jongeren en mensen met een psychische hulpvraag bieden wij een positieve daginvulling, op een plek waar veel rust en ruimte is. Maar ook het herontdekken van talenten en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld spelen een belangrijke rol. Wij benadrukken wat iemand kan in plaats van wat iemand niet kan. Hier is ruimte voor elk individu.”

Burn-out

Ook voor mensen met een burn-out biedt Boerderij ’t Paradijs een plek van bezinning. “Het mogen zijn wie je bent, maar ook de natuur en de structuur die we bieden, zorgen ervoor dat mensen zichzelf kunnen herontdekken. Door met je handen en voeten in de aarde te werken, ontdek je wie je bent en waarin je je verder kunt ontwikkelen.”

“Nog iedere dag vind ik het fantastisch om te zien wat deze omgeving met mensen doet”, vult zijn vrouw Caroline aan. “Door de veilige en gezonde omgeving op de boerderij verbetert het zelfbeeld van kinderen met autisme vaak, waardoor ze zichzelf beter kunnen accepteren en daardoor ook weer beter samenwerken, open staan om te leren en zich verder kunnen ontwikkelen. Wij zijn hier heel blij mee en het inspireert ons elke dag weer. Wij bieden veel meer dan opvang en werken ook aan leerdoelen zoals het opbouwen van sociale contacten. Hier leren de mensen samen te werken en rekening te houden met elkaar, waardoor zij beter aansluiting kunnen vinden bij de maatschappij.”

Gemeengoed

IJsbrand ziet zijn boerderij als gemeengoed. “Wij doen het boeren samen. Vanaf het moment dat we hier tien jaar geleden kwamen te wonen, hebben we samen met onze deelnemers en medewerkers de boerderij helemaal opgebouwd. In Nederland komt dit steeds vaker voor, onder andere in de vorm van stadslandbouw. Ook dat wij bewust voor kleinschalige landbouw hebben gekozen, is niet heel gebruikelijk. Nederland staat toch met name bekend als exportland met grootschalige landbouw. Wij kiezen bewust voor het kleinschalige omdat dit veel dichterbij de mens staat. Bovendien kiezen steeds meer mensen voor regionaal voedsel omdat ze steeds meer willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het tot stand komt. De Gelderse Vallei heeft zoveel te bieden aan smaakvolle producten, maar dat wat we eten wordt vaak beperkt door wat we kopen in de supermarkten.”

Bij Boerderij ’t Paradijs helpen de deelnemers in de tuinderij, op het land, in de winkel of bij de verzorging van de dieren. Ook worden jongeren voorbereid op bijvoorbeeld het werken als weekendkracht in een supermarkt. “Wij betalen hen om in onze tuinderij te werken”, belicht IJsbrand. “Dit gaat van het geld af dat wij voor de begeleiding krijgen. Wij zien het als een absolute meerwaarde om de jongeren klaar te stomen voor een plek in de samenleving. Natuurlijk is het voor ons ook belangrijk om winst te maken. Alleen in de samenleving wordt winst vaak alleen maar in termen van euro's gemeten. Wij willen winst ook meten in een rendement voor de samenleving: dat we op een duurzame manier voedsel telen en een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen: dat is ook winst! Gezonde winst is de balans zoeken tussen resultaten in economische -  en maatschappelijke termen. We zullen daar ook een nieuwe 'taal' voor moeten vinden.”

Samenwerking

Maar om in die zwarte cijfers te blijven wordt wel steeds lastiger. “Bij veel gemeenten wordt er flink bezuinigd wanneer je naar de zorg van deelnemers kijkt”, legt Caroline uit. “Wat we vooral zoeken is, hoe je met beschikbare middelen door goede samenwerking tussen betrokken organisaties, gemeenten, hulpvragers en mantelzorgers de hulp zo inricht dat het echt ten goede komt aan het kind en zijn/haar gezin'.

“Het zou prachtig zijn als er vanuit het bedrijfsleven een fonds ontstaat voor mensen die nergens terecht kunnen en extra zorg nodig hebben”, vult IJsbrand aan. Als bedrijf zou je verder moeten kunnen kijken dan wat er nu voor jou in zit. Hier worden kinderen namelijk voorbereid op het bedrijfsleven of het onderwijs. Je kijkt dus naar wat er in zit voor onze samenleving. Oftewel: ‘What’s in it for us’, in plaats van ‘What’s in it for me’. Dit potje zou een middel kunnen zijn om kinderen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te kunnen helpen.”

Gemeenschappelijk

samenlevingsdoel

Volgens IJsbrand zijn de vrijwilligers van Boerderij ’t Paradijs van onschatbare waarde. “De zestig vrijwilligers die hier samen met twintig vaste krachten werken zijn voor ons ongelooflijk belangrijk. Wij zien ze als het ware als een soort stakeholders. Niet alleen omdat ze zinvol werk doen, maar ook omdat zij ons telkens laten zien dat het niet alleen gaat om geld verdienen, maar om iets te kunnen betekenen voor mensen en daar tijd aan willen spenderen. Zij getuigen iedere keer weer van andere waarden binnen een bedrijf.”

Volgens IJsbrand zijn er steeds meer bedrijven die een link zoeken met zingeving. “Om die reden organiseren we regelmatig rondleidingen bij onze boerderij”, vertelt Caroline. “Ik laat bijvoorbeeld de praktijkvoorbeelden vanuit de zorg zien en IJsbrand belicht hoe hij het bedrijf heeft opgebouwd en de stijl van ondernemen die hier wordt nagestreefd.”

“Met name onze stijl van ondernemen spreekt veel ondernemers aan”, voegt IJsbrand toe. “Het kan bedrijven helpen met het maken van toekomstplannen en het opzetten van een nieuwe bedrijfsvisie. Gelukkig vinden steeds meer ondernemers het inspirerend dat je dienstbaar mag zijn aan de samenleving en is geld voor steeds meer bedrijven een middel en geen doel op zich.” n

www.boerderijparadijs.nl

locatie

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by