Column Technica

Magazines | Vallei Business nr 4 2015

Van Oud naar Cloud kan ook Fout

Als je cloud (computing) vertaalt naar het Nederlands kom je terecht in iets wat mistigheid en onduidelijkheid suggereert. Dat is ook precies wat je met grote regelmaat tegenkomt als je

het aanbod van clouddiensten bekijkt. Een PC van 10 jaar oud die in een datacenter staat en waarop van afstand op wordt ingelogd, kan - commercieel mooi ingekleed - al een cloud werkplek genoemd worden. Het behoeft geen toelichting dat dit uiteindelijk niet voldoet aan de verwachtingen van de meeste bedrijven.

‘U heeft geen omkijken naar onze cloud-oplossing en u betaalt alleen wat u daad-

werkelijk verbruikt’

Het zijn veel gehoorde woorden, maar als je je organisatie in handen geeft van iemand anders, dan wil je toch op z’n minst weten hoe dit is ingericht. Niet tot in de diepste details, want dat is “oud”, maar wél op hoofdlijnen. Zoom in op aspecten als zekerheid, privacy, duurzaamheid, veiligheid, schaalbaarheid en continuïteit, want dat is “cloud”.

Waak er dus voor om cloud oplossingen en diensten teveel op aspecten als prijs en de bekende ‘gouden bergen’ te beoordelen en voorkom het risico op veelvuldige ‘downtime‘ en onaangename verrassingen.

Vergeet ook de lokale faciliteiten niet zoals PC’s, notebooks, printers en internetverbinding. Die zijn niet ‘in de cloud‘ en moeten nog steeds beheerd en onderhouden worden. Doet de cloud-aanbieder dat ook of moet daar iemand anders voor ingeschakeld worden?

Zorg er dus voor dat de wolken verdwijnen en dat u op basis van een strak blauwe hemel de juiste keuzes maakt. Dan zult u profiteren van de vele voordelen die de cloud kan bieden en zal de cloud een belangrijke en positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van uw bedrijf.

De overstap van oud naar cloud wordt dan goud! n

column

Henry Nieboer

Technica ICT bv

nieboer@technica.nl

delen:

Vallei Business nr 4 2015

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by