HetWerktNu. helpt bedrijven met uitvoering Participatiewet

Magazines | Vallei Business nr 5 2015

IW4 heeft een nieuw label opgericht om bedrijven in de FoodValley regio te helpen en te ondersteunen met de uitvoering van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de Participatiewet. IW4 is deze dienstverlening gestart onder de naam FoodValleyWerkt. Om verwarring te voorkomen in de nauwe samenwerking met het werkgeverservicepunt FoodValley en de arbeidsmarktregio FoodValley is er echter voor gekozen om verder te gaan onder de naam HetWerktNu.

HetWerktNu helpt bedrijven met uitvoering Participatiewet

‘Een verrijking voor je bedrijf’

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Participatiewet per 1 januari 2015 in werking is getreden. Door de banenafspraak moeten in totaal 125.000 banen gerealiseerd worden voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers moeite hebben om hier invulling aan te geven. HetWerktNu helpt ondernemers hierbij.

Eind 2016 wordt landelijk voor het eerst gekeken of deze toegezegde banen zijn gerealiseerd. Wanneer de aantallen niet worden gehaald komt er een wettelijke quotumregeling voor bedrijven met 25 werknemers of meer. Maar als het aan veel ondernemers ligt, hoeft het volgens René van Holsteijn, algemeen directeur van IW4, niet zo ver te komen. “Steeds meer ondernemers zijn vanuit een intrinsieke motivatie zoekende hoe zij invulling kunnen geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar hoe enthousiast ze ook zijn, het blijkt voor de meesten van hen best lastig om ermee aan de slag te gaan.”

Passende werkplek

“Een baan creëren voor iemand met een arbeidsbeperking is niet altijd even makkelijk, maar wij hebben de expertise in huis om de functie passend te maken en de desbetreffende mensen een passende werkplek te bezorgen”, vertelt Laura van Verseveld, manager HetWerktNu. “Wij ontzorgen de ondernemer van werving en selectie tot aan ontwikkeling en begeleiding, maar ook administratief en op arbeidsrechtelijk vlak kunnen wij ondersteuning bieden.” Dit doet HetWerktNu in samenwerking met, als aanvulling op en ondersteunend aan het werkgeversservicepunt FoodValley.

Verrijking

Aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de werkvloer zitten kleven diverse voordelen. “Zo kun je meer eenvoudige taken vaak bundelen tot één taak die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen uitvoeren, waardoor het hoger geschoold personeel zich op de kerntaken kan richten”, aldus Van Verseveld. “Hierdoor worden werkprocessen slimmer ingericht en wordt de bedrijfsvoering efficiënter.”

“Wat deze werknemers bijzonder maakt is dat ze heel loyaal en gemotiveerd zijn”, vult Van Holsteijn aan. “Vaak hebben deze mensen al een weg met veel hindernissen doorlopen. Wanneer ze eenmaal een volwaardige plek krijgen zoals iedereen dan gaan ze er helemaal voor. Daarnaast zijn zij absoluut een verrijking voor je bedrijf.”

Talenten

Bij de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt goed gekeken naar waar hun talenten liggen. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden steeds meer als ieder ander gezien”, stelt Van Verseveld. “Weliswaar hebben ze een iets andere gebruiksaanwijzing, maar ook zij hebben kwaliteiten.”

“Je ziet steeds vaker dat er geselecteerd wordt op een kwaliteit waarvan wij in de maatschappij vinden dat het een beperking is”, voegt Van Holsteijn toe. “Hier bij IW4 zetten wij onder andere fietssloten in elkaar. Bij ieder slot moeten er acht dingen gecontroleerd worden. Ik zou al snel de tel kwijt raken, maar de mensen die hier werken, doen dit enorm gestructureerd. Dan is de beperking die de mensen hebben ineens geen handicap meer, maar een kwaliteit die anderen niet hebben.”

Tot slot wil Van Holsteijn ondernemers aanmoedigen om actief aan de slag te gaan met de Participatiewet. “Ga niet zitten wachten tot het quotum er is. Wanneer je nu niets onderneemt, mis je straks de boot.”

HetWerktNu.

Transformatorstraat 1 - 3903 LT Veenendaal

0318 563 900 - info@hetwerktnu.nl

www.hetwerktnu.nl

Participatiewet

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by