Slimme ondernemers doen duurzame investeringen

Magazines | Vallei Business nr 6 2015

Samenwerkende partners maken duurzaam investeren snel rendabel met integrale aanpak

Slimme ondernemers doen duurzame investeringen

Met hun individuele expertises vormen zij een gouden driehoek in Midden-Nederland. Door de integrale aanpak profiteren ondernemers sneller van een aantrekkelijk rendement op hun investering. Daarmee verwezenlijken ze hun eigen bedrijfsdoelstellingen én dragen bij aan landelijke duurzaamheidsdoelstellingen vanuit het midden van de samenleving.

Integrale benadering

Veel ondernemers zijn bezig met een investering. Daarbij horen vraagstukken als: hoe krijg ik mijn business beter draaiend? Hoe ga ik mijn uitbreidingen realiseren? Helaas denken zij hierbij niet meteen: Kan het ook duurzamer? Duurzaamheid komt nu nog vaak op de tweede plaats. Dat is de tendens die Frank van der Velde, Bram Faber en Kay van der Kooi alle drie herkennen. Zij zien dat verduurzaming vaak een optie is, geen must. Daar willen zij graag verandering in brengen. Ze werken daarom graag samen om ondernemers een integrale benadering te bieden om duurzaam te investeren. Frank van der Velde begint: “Met name bij investeringen die ondernemers normaal gesproken tóch al zouden doen, creëren wij bewustwording: hoe interessant is het voor mij als ik deze investering meteen duurzaam aanpak? En dan stappen veel ondernemers in de valkuil dat ze té snel in technieken gaan denken. Wij gaan dan even twee stappen met ze terug. Daar bekijken we hoe interessant het is om de investering integraal aan te pakken. Door niet alleen te kijken naar de technische toepassingen, maar ook naar de fiscale voordelen én de mogelijkheden voor een groene financiering met een veel lagere rente.”

Rendabel én groen

Duurzaamheid is een belangrijk thema wat vanuit overheid wordt gestimuleerd. In 2020 moet onze economie duurzaam uit de crisis zijn (EU programma Europa 2020). In het SER energieakkoord spraken alle relevante stakeholders in Nederland af dat eind 2016 14% van onze energie duurzaam wordt opgewekt. Bij dit energie-akkoord zijn de ondernemers een belangrijke partij. Bram Faber licht toe: “Dit vraagt forse investeringen van ondernemers. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee. De overheid begrijpt dit maar al te goed. Daarom heeft zij een heel aantal maatregelen getroffen om deze investeringen aantrekkelijk te maken.”

Jammer genoeg weten veel ondernemers vaak onvoldoende wat deze maatregelen inhouden. En wie zich hier toch in verdiept, loopt kans om af te haken vanwege de complexe samenhang van regels, voorwaarden, technieken, fiscale en financiële aspecten. Dat is een gemiste kans. Want de technieken zijn bekend en beschikbaar, fiscaal is het bedje van regels en voorwaarden gespreid en in de financiële wereld staan groenbanken en -fondsen klaar om te investeren in verduurzaming. Maar waar moet een ondernemer beginnen, wil hij of zij de onderneming behalve groen en duurzaam óók rendabel voortzetten? “Door aan te kloppen bij één van ons, geven wij de ondernemer inzicht in de rentabiliteit van het investeringsproces in verbinding met duurzaamheid,” zegt Frank van der Velde.

Terugverdientijd krimpt

Kay van der Kooi schetst een businesscase van een bedrijf dat wil investeren in zonnepanelen. Normaal gesproken is de terugverdientijd daarvan voor energie-intensieve ondernemingen zo’n vijftien tot twintig jaar. Dat is zó lang, dat zo’n investering op grond van rendement voor een ondernemer niet interessant is.

Maar er zijn regelingen die ondernemers in staat stellen een deel van de investering te verrekenen met de winst. Daardoor krimpt de terugverdientijd. Daarnaast bestaat er een exploitatiesubsidie op opwekking van duurzame energie. Deze subsidie is variabel en maakt het verschil goed tussen de (lagere) kosten die je zou hebben bij het gebruik van grijze (niet-)groene stroom. Frank van der Velde vult aan: “De pot voor deze subsidie, de SDE+, is voor 2016 maar liefst verdubbeld van 4 naar 8 miljard euro. Om maar even aan te geven hoe relevant verduurzaming is.’ Kay van der Kooi vervolgt: “Dan komt daarbij ook nog het voordeel dat je de financiering voor deze investering kan onderbrengen bij een groenbank. Hier ligt het rentetarief een stuk lager dan voor een gewone investering die niet persé duurzaam is. En zo komt de terugverdientijd opeens rond de acht of negen jaar te liggen. Kijk, dán wordt het echt interessant. Want als je binnen zo’n korte tijd uit je vaste energielasten bent, dan gaan die panelen echt renderen!”

Snel schakelen

Frank van der Velde heeft een achtergrond in het vastgoed, maar specialiseerde zich in de loop der jaren in dit thema. Hij richtte DGA Kantoor op in Utrecht, het bedrijf dat duurzaamheid integraal benadert bij (her-) huisvestingsprojecten voor ondernemers bij nieuwbouw of renovatie. Hij buigt maatschappelijk verantwoord naar maatschappelijk vooruitstrevend en betrekt daarin alle financiële en fiscale voordelen. Van der Velde zocht samenwerkingen met partners die zijn visionaire aanpak herkennen, en vond die bij ING Groenbank en Schuiteman Accountants.

Bram Faber bevestigt: “Wij zijn drie partijen die elkaar gevonden hebben om de ondernemer een one-stop-shop aan te bieden. Wij brengen drie expertiselijnen samen waarmee iedere ondernemer die gaat investeren tóch al te maken zou krijgen: techniek, fiscaal en financieel.”

Frank van der Velde is op allerlei manieren bezig om dit thema in de markt te zetten. Regelmatig organiseert hij seminars over dit onderwerp. “Ik kan roepen dat duurzame huisvesting een goed product is maar we moeten het iedere keer wel aantonen. Dat kan vooral omdat we snel kunnen schakelen met alle partijen waar we mee samenwerken.”

Simpele ingreep

Frank van der Velde: “Wij helpen hoe je bijvoorbeeld bestaande bouw kan verduurzamen zodat deze voldoet aan de eisen van de groenverklaring, de basis van een integrale verduurzaming. Zo kun je met een paar heel simpele ingrepen al van energielabel G naar een A-label gaan. Denk aan het aanpakken van de isolatie, luchtbehandeling en verlichting.” Bram Faber: “En dan blijkt dat al die investeringen in dat gebouw fiscaal zeer interessant zijn. Wij helpen om alle kasstromen die je bij een gewone investering niet hebt, in kaart te brengen én te activeren.” Kay van der Kooi: “Bij ING zetten we ondernemers graag in hun kracht om duurzame investeringen ook financieel haalbaar te maken. Wat wij gezamenlijk tegen alle ondernemers willen zeggen: Kom naar ons toe en bespreek duurzaamheid met ons. Dan merk je hoe eenvoudig en aantrekkelijk groene bedrijfsvoering kan zijn. Samen maken we duurzame investeringen mogelijk én meer dan rendabel!” n

Verduurzaming van de onderneming. De voordelen die Frank van der Velde, Bram Faber en Kay van der Kooi hiervan ervaren, zijn meer dan een marketingetiket op een onderneming. Zij vliegen een investering aan vanuit een fiscale, financiële en technische hoek. Samen bieden zij de ondernemers desgewenst één loket met daarin alle voordelen om investeringen duurzaam aan te pakken.

Tekst: Tineke van den Dikkenberg

financiën

Van links naar rechts Bram Faber, Frank van der Velde en Kay van der Kooi: one-stop-shop voor duurzame investeringen.

Meer informatie en contact:

Mr. Bram Faber

Schuiteman Accountants in Barneveld

Fiscalist en partner van de organisatie

www.schuiteman.com – 0342 41 12 00

Ing. Frank van der Velde MRE

DGA Kantoor in Utrecht

Initiatiefnemer

www.dgakantoor.nl – 030 230 50 60

Kay van der Kooi ING Groenbank

Relatiemanager Green & Microfinance

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by