FOV Nieuws

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Dit nieuws wordt u aangeboden door de Federatie Ondernemerskringen Valleiregio (FOV). Dit is de samenwerking van acht bedrijvenkringen: Barneveldse Industriële Kring (BIK), Wagenings Ondernemers Contact (WOC), Bedrijvenkring Veenendaal (BKV), Edes Bedrijfs Contact (EBC), Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk (BHN), Bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg (BSW), Bedrijvenkring Rhenen en Ondernemersvereniging Renswoude.

In deze editie is Martin Ruiter, voorzitter van FOV, aan het woord.

FOV spreekt de taal

van de ondernemers

FOV is een initiatief van en voor ondernemers in de FoodValley Regio. “De ondernemingskringen hebben FOV opgezet. We zagen de ontwikkeling van de FoodValley Regio, maar daar ontbrak de ondernemersinput. De voormalige projecten hadden in het algemeen te weinig te maken met innovatie en economische groei. Het is mede de verantwoordelijkheid van de ondernemers om een innovatieklimaat te creëren en te onderhouden. Dat innovatieklimaat is goed voor de economische groei in de regio en daarmee indirect ook voor de groei van werkgelegenheid en dergelijke.”

Bovendien geeft FOV ondernemers een stem. “Dit realiseren we

door het samenwerkingsverband van de ondernemerskringen van

de FoodValley Regio. De besturen van de kringen hebben nauw contact met hun leden en weten dus wat er speelt bij ondernemers in hun gemeente. Die bestuurders van de kringen zijn weer vertegenwoordigd

in FOV. Zo bundelen we kennis op regionaal niveau.”

Een voorbeeld van de korte lijnen is het in kaart brengen van de behoefte van procesoperators. “Dit project konden we snel realiseren. Dit komt doordat we de bedrijven, die we in het onderzoek hebben betrokken, direct of indirect allemaal kennen. De verschillende besturen weten precies wat er speelt en waar behoefte aan is.”

FOV stimuleert innovatie

De FoodValley Regio bestaat uit acht gemeentes. “In de FoodValley Regio rollen we de Triple Helix samenwerkingsgedachte uit. De Triple Helix houdt in dat onderwijs, overheid en ondernemers nauw samenwerken om de regio zo voorspoedig mogelijk te laten ontwikkelen. De Triple Helix (voorheen: stuurgroep Triple Helix) wil van de FoodValley Regio een innovatieve regio maken. De snelheid van de groei is gebaseerd op 'de innovatieve humuslaag' die we creëren. In de Triple Helix-samenwerking laat FOV zo goed mogelijk de stem van de ondernemers horen.”

Het doel van FOV is het actief bijdragen aan die regio-ontwikkeling en het agenderen van ondernemersthema’s die in de hele regio spelen. “We zitten midden in het proces van regio-ontwikkeling. Daarom hebben we een nieuwe strategische agenda ontwikkeld die de kaders aangeeft voor een nieuwe Uitvoerings-agenda. Die agenda definieert projecten die overheid, onderwijs en ondernemers gezamenlijk oppakken om de regio-ontwikkeling te stimuleren.”

Op de FOV-agenda staan alleen onderwerpen die op de regio betrekking hebben. “We kijken hoofdzakelijk waar we als ondernemers elkaar nodig hebben. Zo laten we een stevige stem horen in de richting van gemeentes, provincie of de Triple Helix. Dat doen we bijvoorbeeld door het maken van een speerpuntenagenda. Daarop staat bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de regio. Het knooppunt A1/A30 is niet alleen van belang voor de ondernemers in Barneveld, maar voor de hele regio. Hetzelfde geldt voor de bereikbaarheid van Wageningen Campus en de Wageningse haven.”

Blijf actueel met

onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via

www.fovweb.nl, daar heeft

u ook de mogelijkheid om

aan te melden voor de tweemaandelijkse

FOV-nieuwsbrief.

Ondernemers laten zich horen tijdens BOKS

BOKS is een manifestatie door én voor ondernemers uit de FoodValley Regio. “Tijdens BOKS vechten specialisten verbale ‘battles’ met elkaar uit om zicht te krijgen op de toekomst van de FoodValley Regio. Tijdens BOKS 2015 hebben we ondernemers voor het eerst bij elkaar geroepen. Zij kregen de kans om aan te geven wat er goed gaat en waar verbeterpunten liggen op lange termijn. Die punten hebben we geïnventariseerd. Tijdens BOKS 2016 laten we zien hoe we die input hebben gebruikt in het proces om de regio-ontwikkeling de gewenste richting in te sturen. Ondernemers zijn tijdens BOKS echt aan zet. Er wordt bijvoorbeeld besproken hoe we samen participeren in het World Food Center en hoe we economische kansen kunnen verzilveren. Daarnaast inventariseren we wat de overheid moet doen om ondernemers succesvol te laten zijn.”

Alle ondernemers uit de FoodValley Regio zijn welkom tijdens BOKS 2016. Wilt u meepraten over de ontwikkelingen in de FoodValley Regio? Kom naar BOKS 2016 op vrijdag 28 oktober om 15:30 uur. De komende tijd vindt u in dit FOV-nieuws meer informatie over BOKS 2016.

Contact FOV

www.fovweb.nl

Martin Ruiter, voorzitter

voorzitter@fovweb.nl

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by