Ede-Wageningen: Dynamiek door synergie tussen beleidsmakelaars

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Ede-Wageningen kennishart van de regio FoodValley

Dynamiek door synergie tussen beleidsmakers

De positionering van de regio FoodValley als kennishart van (inter)nationale betekenis heeft de afgelopen jaren op imposante wijze vorm gekregen. Door op verantwoorde wijze te investeren, zijn in Ede en Wageningen spraakmakende projecten gerealiseerd en in gang gezet voor de nabije toekomst. Hierdoor kan FoodValley zich steeds meer profileren als toonaangevend kennishart met internationale erkenning. De synergie tussen wethouders Willemien Vreugdenhill (Ede) en Dennis Gudden (Wageningen) heeft er bovendien toe geleid dat beide gemeenten elkaar versterken in hun visie en plannen slagvaardig worden uitgevoerd. tekst pien koone

De economie in FoodValley is sterk. De regio excelleert met name in onderzoek, handel en dienstverlening in agrofood en onderscheidt zich hierin van anderen foodclusters, die dichter bij de primaire productie staan en minder verbonden zijn met kennisinstellingen. Inmiddels zijn toonaangevende (inter)nationale organisaties en bedrijven vertegenwoordigd in zowel Ede als Wageningen, waaronder Wageningen UR, FrieslandCampina, NIZO food research, Keygene, Meteoconsult, Noldus, MARIN, NIOO-KNAW en Essensor. Om internationale wetenschappers, onderzoekers en andere medewerkers uit het buitenland goed en efficiënt te faciliteren zijn in of nabij de regio een Expatcentrum en Internationale School gerealiseerd.

Internationale topregio

De ambitie om regio FoodValley te ontwikkelen tot hét Agrofoodcentrum van Europa bleek voor wethouders Willemien Vreugdenhill (CDA) in Ede en Dennis Gudden (D66) in Wageningen de basis voor een intensieve samenwerking. “We hebben elkaar veel te bieden”, stelt Vreugdenhill. “Lokale bestuurders richtten zich vroeger op het ontwikkelen van beleid voor de eigen gemeente. De nieuwe generatie kiest ervoor om de blik naar buiten te richten en elkaar te versterken door samenwerking. Dat heeft voor een frisse wind in de Vallei politiek gezorgd.” Volgens Gudden was een dergelijke werkwijze vijf jaar geleden ondenkbaar. “Synergie tussen beleidsmakers zorgt voor dynamiek in de regio. Door ons gezamenlijk te presenteren aan het regionale bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en provincie en rijk, kunnen we uitgroeien tot een internationale speler van betekenis op het gebied van AgroFood. Kennisdeling, het uitwisselen van ervaringen en het creëren van een breed draagvlak voor innovaties zorgt in beide gemeenten voor economische groei, werkgelegenheid en (inter)nationale allure. Samen sta je sterk, zo simpel is het nog steeds.”

Ruimte voor innovatie

Door als beleidsmakers innovaties te omarmen en actief bij te dragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat, werden in de regio FoodValley de afgelopen jaren tal van bijzondere projecten gerealiseerd. Gudden: “De ontwikkeling van de Wageningen Campus die vijf jaar geleden is gestart, gebeurt ook in afstemming met buurgemeente Ede. De KennisAs is een goed voorbeeld van de meerwaarde van samenwerking. Het wordt inmiddels beschouwd als hét kennishart van Nederland op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. De Campus geldt bovendien als uithangbord van AgroFood.” Ook het World Food Center (WFC) in Ede moet een iconische plek worden waar mensen op een inspirerende en interactieve manier kennis maken met voedsel. Totale kosten van het project: 50 miljoen euro. Vreugdenhill: “We verwachten dit jaar nog te kunnen starten. Het WFC gaat onderdak bieden aan een Experience Center, een Food Lab en een Innovatiecentrum waar bedrijven elkaar inspireren tot nieuwe producten en kennisdeling met betrekking tot de nieuwe technologieën. Naast professionals uit binnen- en buitenland richt het innovatieve centrum zich op consumenten, scholieren en studenten. Het moet een dynamische ontmoetingsplek worden voor de totale Nederlandse Agri&Food sector die bijdraagt aan een meer duurzame en gezonde manier van leven wereldwijd.” Andere opvallende initiatieven binnen de regio FoodValley zijn behalve de KennisAs onder meer ICT Valley (Veenendaal), het Poultry Experience Center (Barneveld), en het Food Production Center(Nijkerk). In deze initiatieven worden door bedrijfsleven, onderwijs en overheid (de zgn ‘Triple Helix’) eendrachtig samengewerkt.

Stroom uit planten

Wageningen UR en het innovatieve foodcluster er omheen hebben een grote aantrekkingskracht op innovatieve bedrijven uit binnen- en buitenland, weet Gudden. Als voorbeeld noemt hij onder andere Plant-e, opgericht door twee wetenschappers die zich niet alleen willen richten op onderzoek, maar ook hun kennis willen toepassen voor een duurzame wereld. “Zij hebben de Plant-e World ontworpen, een gadget waarmee je elektriciteit uit planten opwekt, bedoeld als symbolisch voorbeeld wat er allemaal mogelijk is op dit vlak.” Andere bijzondere ondernemingen in het gebied zijn Eco Fields (biologische kalvermesterij), kaasboerderij Remeker, Essensor (sensorisch marktonderzoeksbureau) en Alliantie Voeding, dat in ziekenhuizen onderzoek doet naar de relatie tussen voeding en herstel.”

Economie van de toekomst

Met zichtbaar enthousiasme praten beide wethouders over innovaties die in de toekomst het economische klimaat drastisch zullen veranderen. Vreugdenhill: “Zoals StartLife, het loket voor startende ondernemers in de Food&Agro sector. Via deze weg kunnen starters een laagdrempelige financiering regelen voor hun nieuwe bedrijf waarmee ze bij kunnen dragen aan toepassingen in duurzame technologische innovaties.” Als wethouders in Ede-Wageningen kunnen ze voorlopig nog volop pionieren. Gudden: “Om gezamenlijk bedrijven te bezoeken, presentaties bij te wonen en een breed gedragen beleid te ontwikkelen, moet je wel dezelfde bevlogenheid hebben. Wij zijn geen wethouders die alleen op papier beleid uitstippelen. Door mensen, bedrijven en opleidingen op de juiste manier aan elkaar te verbinden, kunnen we de regio verder versterken. Zowel op landelijk als mondiaal niveau.” n

innovatie

Willemien Vreugdenhill van de gemeente Ede (l) en Dennis Gudden van de gemeente Wageningen (r) zorgen voor een slagvaardige uitvoering van beide gemeenten.

Business & Sciencepark

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by