RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven

Na 7 succesvolle jaren gaat RCT de Vallei verder onder de vlag van RCT Gelderland (Regionaal Centrum voor Technologie). De afgelopen jaren was RCT de Vallei onderdeel van een netwerk van 7 RCT’s. Deze 7 RCT’s werden van 2011 tot en met 2015 gefinancierd door de provincie Gelderland en de Europese Unie. Sinds 1 januari van dit jaar is daar verandering in gekomen. De provincie Gelderland is nu de enige financier en maakt daarmee in ieder geval tot en met 2019 makelen en schakelen mogelijk.

Uniek voor het Gelders MKB

Gelderland is hiermee de enige Nederlandse provincie die op een dergelijke manier innovatie in het MKB stimuleert. Door het samengaan van 7 RCT’s in één Gelders RCT met een herkenbare uitstraling voor de hele organisatie is in de hele provincie duidelijk bij wie ondernemers moeten zijn als het gaat om innovatie.

RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven in de maak- en foodindustrie bij hun innovaties in producten, diensten en processen. Bedrijven hebben elkaar nodig. Vaak blijven veel ideeën onbenut door gebrek aan kapitaal, kennis, competenties of het juiste netwerk. De oplossing voor een technologische uitdaging lijkt vaak niet beschikbaar of onbereikbaar. Toch ligt het antwoord klaar, soms zelfs in een bedrijf of organisatie vlak in de buurt. De innovatiemakelaars van RCT Gelderland helpen bedrijven elkaar te vinden door actief te makelen en te schakelen. De innovatiemakelaar bezoekt veel individuele ondernemers of kleine groepen van ondernemers. Door deze (individuele) gesprekken ontstaat een helder beeld van de aanwezige bedrijvigheid, latente innovatiebehoeften en (in)formele kennisstructuren in de regio’s. Op deze wijze brengen zij kennis en kunde samen. Ze creëren kansen door het leggen van contacten tussen bedrijven en helpen het innovatievermogen (verder) te ontwikkelen en te verbeteren. Ze reiken mogelijkheden voor subsidies aan en bieden ondersteuning bij het ontwikkelen, financieren en vermarkten van producten of diensten.

Future Proof

RCT Gelderland is een echte netwerkorganisatie die zich begeeft in een veld van intermediaire organisaties die alle het MKB bedienen. De gezamenlijke opgave is om het MKB ‘future proof’ te maken. Voor RCT Gelderland betekent dat er meer dan voorheen over regionale grenzen heen gewerkt wordt om de juiste match te kunnen maken. In de moderne wereld die in rap tempo aan het veranderen is door de beschikbaarheid van nieuwe technieken, technologieën en verdere digitalisering, is het vormen van ketens in de industrie van essentieel belang om snel in te kunnen spelen op de marktvraag. Door deze ketens te koppelen aan diensten, bijvoorbeeld ICT, ontstaan nieuwe netwerken. Het doel is uiteindelijk een slimme en duurzame Gelderse maakindustrie. Slim omdat de vraag uit de markt op een efficiënte wijze wordt omgezet in een nieuw product of proces en nieuwe verdienmodellen worden toegepast waar diensten centraal staan in plaats van producten. Duurzaam omdat wordt ingezet op technische innovaties en digitalisering met zo minimaal mogelijk verspilling, waarbij materialen zo veel mogelijk worden hergebruikt.

Wat betekent dat voor ondernemers in de Valleiregio?

In de Valleiregio richt RCT Gelderland zich op een slimme en duurzame maak- en foodindustrie.

Belangrijke inhoudelijke thema’s in deze industrie zijn:

• Smart Industry - Op een slimme manier slimme producten ontwikkelen en maken en hierdoor nationaal en internationaal kunnen concurreren. Onderliggende thema’s als robotisering, 3D-printing, Internet of Things en procesoptimalisatie zijn hierbij uitgangspunt.

• Energie- en Milieutechnologie / Circulaire Economie - Het ontwikkelen en implementeren van duurzame energiesystemen en duurzame mobiliteit, efficiënter (her)gebruik van materialen en reststromen en het toepassen van duurzame- en biobased materialen.

• Foodindustrie - Het op een duurzame manier produceren van voedsel met thema’s als circulaire economie, voedselveiligheid, gebruik van nieuwe technologieën en de cross-over met de maakindustrie en health sector. n

Wicha Benus

wicha@rctgelderland.nl - 06 52524336

Innovatie

De Innovatie-

makelaar van de Valleiregio

Vanaf 1 januari is Wicha Benus weer het aanspreekpunt voor innovatieve bedrijven in de maak- en foodindustrie in de Valleiregio. Graag gaat hij met u het gesprek aan over de ontwikkelingen binnen uw onderneming. Neem vrijblijvend contact met hem op!

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by