Gelderland: Hét EMT- epicentrum van Nederland

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Gelderland:

Hét EMT- epicentrum

van Nederland

Ruim 10 jaar geleden verdwenen enkele grote industriële bedrijven op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Wat achterbleef was een verouderd bedrijventerrein, dat grotendeels leeg stond. Toen ontstonden het idee en het draagvlak om de herontwikkeling te focussen op Energie- en Milieutechnologie (EMT) om het terrein nieuw leven in te blazen. Maar dat is niet het enige behaalde resultaat: inmiddels is Gelderland, mede dankzij de inzet van stichting kiEMT, uitgegroeid tot hét Nederlandse epicentrum op het gebied van EMT.

“Stichting kiEMT, dat staat voor kennis en innovatie in Energie- en Milieutechnologie, is tien jaar geleden ontstaan toen een aantal bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen besloot samen nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen op het bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard. De stichting heeft als doel om bedrijven die producten willen ontwikkelen, onderwijsinstellingen die energie-onderwijs bieden en overheden die een energiebeleid hanteren, aan elkaar te koppelen om zo nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen, met als doel om de concurrentiepositie, economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland te verbeteren”, legt bestuursvoorzitter Harry Webers uit.

Nieuwe bedrijvigheid

Inmiddels is stichting kiEMT uitgegroeid tot een netwerk van 230 (hoofd)participanten en strekt het gebied waarin deze participanten zich bevinden zich uit over Gelderland en Overijssel, met ambities richting Brabant, Limburg en Noordrijn-Westfalen. De stichting ontvangt contributies van de (hoofd)participanten en subsidies van overheden zoals de provincie Gelderland. In de afgelopen drie jaar heeft stichting kiEMT in opdracht van de provincie Gelderland het Topsector ontwikkelingsprogramma GreenTechAlliances uitgevoerd, dat onlangs met 4 jaar is verlengd. Dit programma focust zich op de thema’s cleantech en biobased economy. Webers: “In dit programma zijn tien thema’s opgenomen die het ontstaan van nieuwe bedrijvigheid moeten stimuleren, van Human Capital, kennisontwikkeling en de praktische toepassing hiervan, tot clustering, financiering en internationalisering. Naast het stimuleren van projecten binnen dit programma, organiseren we ook activiteiten zoals start-up begeleiding en jaarlijkse Green Tech Week.”

Resultaat

In de afgelopen 10 jaar hebben stichting kiEMT en haar (hoofd)participanten opvallend goede resultaten geboekt. “In Gelderland zijn 175 nieuwe EMT-bedrijven ontstaan, waarmee de teller nu op 1.400 komt. Dit zijn behalve internationale bedrijven ook Nederlandse bedrijven zoals Gazelle en vele start-ups. Ook zijn er in 10 jaar tijd 2.000 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan, op een totaal van 30.000 EMT-banen. En de economische spin-off van de ontwikkelingen op EMT-gebied bedraagt maar liefst 2,2 miljard euro.”

Inspiratie

Mede dankzij de inzet van stichting kiEMT en de aanwezige bedrijvigheid kan Gelderland zich terecht het EMT-epicentrum van Nederland noemen. Webers: “Er zijn hier zoveel mooie voorbeelden te noemen van bedrijven die de transitie hebben gemaakt naar een duurzaam productieproces, en unieke start-ups die duurzame, energiebesparende producten ontwikkelen, zoals een accu die werkt op zeezout. Maar ook kennis- en onderwijsinstellingen (mbo, hbo, wo) en grote bedrijven die baanbrekend EMT-onderzoek doen en gemeenten die heel vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid geven het goede voorbeeld. Er is hier meer dan genoeg inspiratie op te doen.” n

innovatie

Congres of evenement

Convention Bureau Gelderland promoot Gelderland als bestemming voor zakelijke bijeenkomsten. De organisatie bundelt het veelzijdige aanbod van zakelijke en feestelijke mogelijkheden in Gelderland voor meeting planners en evenementenorganisatoren en geeft onafhankelijk, kosteloos en persoonlijk advies bij de organisatie van uw evenement. Convention Bureau Gelderland kan onder andere ondersteunen met locatieadvies, de inventarisatie en coördinatie van beschikbaarheid van locaties, hotelkamers en overige diensten, contact tussen u en de door u geselecteerde locaties en/of accommodaties, coördinatie en organisatie van locatiebezoeken, hotelregistratie en bemiddeling voor uw congres of evenement, advies bij het samenstellen van een social of partnerprogramma en verstrekking van promotie- en foldermateriaal over Gelderland.

Harry Webers

Waarom is Gelderland

zo succesvol?

Het succes van Gelderland als EMT-regio heeft volgens Harry Webers te maken met drie factoren. Ten eerste zijn er in Gelderland van oudsher veel bedrijven gevestigd die actief zijn in de maakindustrie, zoals Gazelle in Dieren en Remeha in Apeldoorn. Deze bedrijven zijn van oorsprong vaak familiebedrijven en zijn gericht op continuïteit en duurzame groei, en daarmee ook op duurzame productieprocessen en producten. Daarnaast is Gelderland sterk in agro en food, dankzij de vele landbouwbedrijven en de aanwezigheid van sterke onderwijsinstellingen Wageningen University & Research, Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, HAN en de Radboud Universiteit. Ten slotte is Arnhem met haar trambedrijf bij uitstek de elektriciteitsstad van Nederland met bedrijven als DNV-GL (voormalig KEMA), Tennet en Alliander. “De combinatie van een sterke maakindustrie, de focus op continuïteit en duurzaamheid en een sterke agro/ foodsector en energiesector maakt dat je alle middelen, partijen én de juiste mindset in huis hebt om de transitie naar een circulaire economie te maken”, aldus Webers.

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by