Gemeente Nijkerk: Innovatie is niet alleen nieuwe bedrijventerreinen

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Nijkerk:

Innovatie is niet alleen

nieuwe bedrijventerreinen

Diverse regio’s in Nederland zijn druk bezig, de bedrijvigheid op een hoger niveau te brengen. Bedrijvigheid betekent immers werkgelegenheid en welvaart. Het succes van die inspanningen is zeer afhankelijk van het innovatieve vermogen van de regio’s. Die inspanningen worden tegenwoordig steeds vaker gezamenlijk gedaan door wat wel de triple helix of de drie O’s wordt genoemd: Overheid, maatschappelijke Organisaties en Onderwijs.

In veel gevallen neemt de overheid het voortouw bij de diverse projecten. Zo ook de gemeente Nijkerk. We spraken hierover met wethouder Patricia van der Hurk.

Hoe zou u het ondernemersklimaat in uw gemeente omschrijven?

“De bedrijven zijn de economische dragers van onze gemeente. De rol van de gemeente is om bedrijven te faciliteren. Bedrijven die groeien, kunnen nieuwbouw plegen in de gemeente. Hiermee faciliteren we dus een uitbreiding van de werkgelegenheid. En er zijn genoeg kansen, zo kunnen nieuwe ondernemers bijvoorbeeld het Nijkerkse Foodproductiecluster aanvullen, met bijvoorbeeld productie, verpakkingen, warehousing.”

Wat zijn de huidige sterke punten van Nijkerk voor ondernemers?

“Nijkerk heeft een sterk ondernemersklimaat met weinig werkloosheid. We hebben veel werkgelegenheid in de food-sector: grote namen als Arla, Struik, 2SistersStorteboom zijn hier gevestigd. Dankzij de ligging van Nijkerk langs de snelwegen is de bereikbaarheid uitstekend. Bovendien hebben we veel voorzieningen en een goed woonklimaat.”

Wat zijn de ontwikkelingen van het ondernemersklimaat in Nijkerk voor de nabije toekomst? En hoe kunnen ondernemers daar maximaal van profiteren?

“We hebben een Dialoog met ondernemers opgestart om duidelijk te krijgen waar de behoeftes en de mogelijkheden voor de ondernemers liggen en hoe wij daarin als terugtredende overheid nog in kunnen faciliteren.”

Welke rol speelt de ontwikkeling en uitgifte van bedrijfsterreinen in het realiseren van een sterker ondernemersklimaat?

“Met de uitgifte van onze bedrijfsterreinen wordt zorgvuldig omgegaan. Als een partij belangstelling toont voor vestiging, dan kijken we naar de aard van het bedrijf: is het bijvoorbeeld toeleverancier van een Nijkerks bedrijf? Voegt het door een innovatief product iets toe aan het bestaande portfolio? En natuurlijk kijken we naar de werkgelegenheid die een nieuw bedrijf met zich meebrengt.”

Welke branches voelen zich met name thuis op de bedrijvenparken?

“Nijkerk is onderdeel van Regio Food-

Valley en heeft een mooi Foodproductie-

cluster. Maar we kunnen zeggen dat de belangstelling vrij breed is. Voorbeelden van branches die belangstelling hebben getoond voor vestiging zijn, naast natuurlijk voedselgerelateerde bedrijven, ondernemingen op het gebied van domotica en ook van logistiek.”

Waarom zouden ondernemers zich juist hier moeten vestigen? Ofwel: waarin onderscheiden de bedrijvenparken van Nijkerk zich ten opzichte van andere bedrijvenparken in de regio?

“De bereikbaarheid is optimaal, zowel via het ‘asfalt’ als via de glasvezel. Verder zijn we in gesprek met ondernemers om parkmanagement in te stellen op de terreinen. Verder is er veel aandacht voor de inrichting van de bedrijfsterreinen: we werken met Beeldkwaliteitplannen, water en groen zijn volop aanwezig en zorgen voor hoogwaardige bedrijfsterreinen.”

Hoe worden bedrijven door de gemeente Nijkerk gefaciliteerd als ze hun oog hebben laten vallen op een kavel op een van de bedrijvenparken?

“Er zijn nog kavels beschikbaar op de terreinen Arkerpoort, De Flier, Westkadijk en Spoorkamp. Nijkerk werkt met een Uitgifteteam dat de verkoop van bedrijfsterrein begeleidt. In dat Uitgifteteam zit alle deskundigheid aan tafel die nodig is om bedrijven volop te faciliteren in het traject om te komen tot koop van een perceel bedrijfsterrein. Service en klantgerichtheid staan voorop, meedenken met de klant. Verder heeft het bedrijf één vast aanspreekpunt gedurende het verkoopproces. In dat traject passen we waar mogelijk flexibiliteit toe. Dit betekent ook meedenken met de eisen die worden gesteld aan het bouwen, parkeren, architectuur, beeldkwaliteit et cetera. We leveren dan ook maatwerk voor de betrokken partij.”

In hoeverre speelt duurzaamheid een rol hierbij? Duurzaamheid is een containerbegrip, hoe vult u dat in op de bedrijvenparken?

“De rol van de overheid – en dus ook van onze gemeente – is om duurzaamheid te stimuleren. Uiteraard stellen we dan ook eisen aan bouwmaterialen. In sommige situaties kan een energiescan worden aangeboden. Met de herstructurering van Arkervaart Oost creëert de gemeente ook ruimte voor nieuwe bedrijvigheid, zoals ondernemingen die gerelateerd zijn aan FoodValley.” 

Voor de gemeente Nijkerk betekent innovatie dus niet: méér bedrijvigheid ten koste van alles, maar gerichte inspanningen doen om positieve waarden te behouden en te versterken. Innovatie betekent daarnaast ook het aantrekken van nieuwe bedrijven die de aantrekkingskracht voor zowel ondernemingen als bewoners vergroten en zo de concurrentiepositie van de regio versterken. n

www.nijkerk.eu

Innovatie

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by