Biz2Be: Innoveer bedrijfsprocessen voor meer flexibiliteit en lagere kosten

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Biz2Be

Innoveer bedrijfsprocessen voor

meer flexibiliteit en lagere kosten

Een organisatie kan pas succesvol innoveren als ook de in- en externe processen zijn geoptimaliseerd. Daarnaast vraagt de markt om grote flexibiliteit tegen lagere prijzen. Dit lijkt een onhaalbare combinatie, maar Victor Beverloo van Biz2Be denkt daar heel anders over. “Er zijn met behulp van Business Modelling technieken volop mogelijkheden voor het MKB om juist met een groter aanpassingsvermogen de kosten te verlagen.”

tekst Saskia van Muijlwijk

“Innovatie gaat verder dan het ontwikkelen van een nieuw product of dienst”, stelt Beverloo. Een bedrijf kan ook innoveren in de manier waarop in- en externe processen zijn georganiseerd. “Als je een nieuw product hebt ontwikkeld, dan moeten alle bedrijfsprocessen aangepast worden. Het productieproces, maar ook afdelingen als marketing en verkoop moeten ermee aan de slag.” Dit klinkt heel logisch, maar de praktijk valt vaak tegen. Een optimale samenwerking in de organisatie of met externe partijen, komt niet goed of snel genoeg tot stand. “Bij de opstart is er bijvoorbeeld volop voorraad van het nieuwe product. Het wordt alleen niet verkocht, omdat de afnemers niet weten dat het product bestaat”, legt Beverloo uit. “Dit kost een bedrijf veel geld.”

Effectief veranderen

Behalve met nieuwe producten of diensten, krijgen organisaties ook te maken met andere veranderingen zoals nieuwe (internationale) partners, overnames of veranderende wet- en regelgeving. Biz2Be legt alle processen van een organisatie vast in een geautomatiseerde routekaart oftewel een Business Model. Met behulp van speciale software weet een organisatie precies wat voor effect een verandering heeft op de bedrijfsprocessen. “Hierdoor wordt het voor een organisatie bijvoorbeeld mogelijk om in plaats van de productie één keer per week of per maand te plannen, real-time aan te passen aan de marktvraag”, vertelt Beverloo enthousiast.

Optimale samenwerking

Door technologie kan meer en beter samengewerkt worden in de hele keten. “Heeft een organisatie zijn processen goed onder controle, dan kan snel en flexibel geanticipeerd worden op een verandering aan vraag- en aanbodzijde”, licht Beverloo toe. “Advanced planning is hier een wezenlijk onderdeel van. Real-time je productieproces aanpassen, leidt tot minder voorraad en meer flexibiliteit in de hele keten. Daardoor is een organisatie minder gevoelig voor verstoringen.” Veranderende wet- en regelgeving hoeft niet langer zo’n verstorende factor te zijn. “Nieuwe wetten en regels worden door ons in de software verwerkt. De organisatie ziet wat er is gewijzigd, welke bedrijfsprocessen hierdoor worden beïnvloed en kan direct de juiste actie ondernemen.” Ook hele complexe trajecten, zoals een overname, worden met Business Controlling overzichtelijker en beter te beheersen. “Verschillende processen en systemen zijn niet langer een belemmering om synergievoordelen bij een overname optimaal te benutten.”

De toekomst van het MKB ziet Beverloo zonnig in. “Door processen en technologie met Business Modeling te harmoniseren, kunnen organisaties innovaties versnellen en meer winst realiseren.” n

Biz2Be

Cerise 15 - 6708 LG Wageningen

+31 6 51 59 32 02 - info@biz2be.nl

www.biz2be.nl

Innovatie

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by