Zonnepanelen: maximaal rendement door reiniging

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

“Professioneel reinigen van zonnepanelen is vakwerk”, aldus Marjolein Nieuwenhuys.

Zonnepanelen: maximaal rendement door reiniging

Solar Cleaners is een gespecialiseerd bedrijf uit Woudenberg dat voor particulieren en bedrijven in geheel Nederland reinigingswerkzaamheden uitvoert. Eigenaar Marjolein Nieuwenhuys: “Wie maximaal rendement uit zijn milieuvriendelijke zonnepanelen wil halen, doet er verstandig aan deze eenmaal per jaar door een expert te laten reinigen.”

Laagje vuil

Bij aanschaf van milieuvriendelijke zonnepanelen wordt vaak niet goed aangegeven dat de zonnepanelen regelmatig schoonmaakonderhoud nodig hebben. Maar net zoals ramen ook vuil worden – regen kan immers ook zand en andere vervuiling bevatten, en denk ook aan andersoortige vervuiling zoals vogeluitwerpselen – krijgen zonnepanelen na verloop van tijd ook een laagje vuil waardoor er dus minder zonlicht doorgelaten wordt en de zonnecellen moeilijker te bereiken zijn. Hierdoor neemt de energieopbrengst af. Een jaarlijkse reinigingsbeurt door een gespecialiseerd bedrijf biedt dan uitkomst. Na het schoonmaken bieden de panelen weer maximaal rendement.

Speciale apparatuur

Eigenaar Marjolein Nieuwenhuys ging begin 2016 van start met Solar Cleaners, nadat zij ruime ervaring opdeed in de branche. “Professioneel reinigen van zonnepanelen is vakwerk. In deze bijzondere nichemarkt wilde ik mijn kennis en ervaring op het gebied van reinigen van zonnepanelen graag vormgeven. Het reinigen van zonnepanelen is specialistenwerk, zeker op grote hoogte. Solar Cleaners gebruikt speciale apparatuur, zachte borstels en gedemineraliseerd water dat geen kalkresten achterlaat.” Sinds de oprichting weten steeds meer mensen haar bedrijf in Woudenberg te vinden. “Een jaarlijkse reinigingsbeurt is een kleine investering met een groot rendement. Wij verwijderen stofzand, vogelpoep en/of andere vervuiling die neerkomt op de zonnepanelen. Een snelle, efficiënte en betaalbare reiniging betaalt zichzelf bovendien binnen een mum van tijd terug.”

Duurzaamheid wint terrein

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken neemt nog altijd toe. Marjolein Nieuwenhuys: “Duurzaamheid in de vorm van energiebesparing wint steeds meer terrein. Wij reinigen panelen op kantoorgebouwen, winkels, scholen, woningen en appartementencomplexen. Als professionele partner in het reinigen van zonnepanelen geloven wij in korte lijnen en een transparant reinigingstraject, voor zowel particulieren als grote en kleine energiecollectieven, bedrijven, gemeenten, installatiebedrijven en V.v.E.’s (Vereniging van Eigenaren). Mensen worden steeds milieubewuster en kiezen steeds vaker voor duurzame oplossingen. Maar na de aankoop van zonnepanelen wordt het onderhoud vaak vergeten, of men weet simpelweg niet dat dit nodig is. Zonde, want diverse onderzoeken hebben aangetoond dat vervuiling van de panelen een aantoonbaar effect heeft op het rendement. Na een jaar kan dit al dalen met 8 tot 10 procent.”

Zelf reinigen

Solar Cleaners is een jong en uniek bedrijf. Marjolein Nieuwenhuys adviseert mensen de opdracht voor het reinigen van de zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf uit te laten voeren. De medewerkers van Solar Cleaners zijn deskundig en ervaren als het gaat om het reinigen van de panelen. Dat is van groot belang, want dat reinigen moet zorgvuldig én veilig plaatsvinden. De panelen mogen bijvoorbeeld niet met standaard schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit worden gereinigd. Dit kan schade veroorzaken aan de panelen.

Bovendien beschikt de opdrachtgever vaak niet over de juiste apparatuur en water. Een straal leidingwater geeft niet het gewenste resultaat. Hardnekkig vuil blijft achter en het water bevat meer kalk dan goed is voor de panelen.

“Ook zijn zonnepanelen geschakeld aangelegd, waardoor één hapering op een zonnepaneel door vervuiling ook effect heeft op de overige zonnepanelen, waardoor de opbrengst op de zonnepanelen daalt.” Solar Cleaners beschikt over een aanhanger waarop een uniek gesloten waterfiltersysteem is gemonteerd. De aanhanger wordt tot aan de deur gereden maar Solar Cleaners zorgt er wel voor dat de overlast voor het bedrijf of de particulier vrijwel nihil is. Het resultaat na een jaarlijkse schoonmaakbeurt is echter direct merkbaar in de opbrengst van de zonnepanelen.

Transparante werkwijze

Bij Solar Cleaners staat vakkundigheid, kwaliteit en persoonlijke service altijd centraal. “Onze werkwijze is zeer transparant”, legt Nieuwenhuys uit. “Na een aanvraag en bestudering van een situatieschets berekenen wij de kosten en brengen we de offerte uit. Hierdoor komen opdrachtgevers nooit achteraf voor vervelende verrassingen te staan. We bieden bedrijven, maar ook particulieren de mogelijkheid om een abonnement met Solar Cleaners af te sluiten. Dan heeft de opdrachtgever geen omkijken meer naar het schoonmaakonderhoud van de zonnepanelen. We geven elk jaar aan dat we de zonnepanelen weer kunnen komen reinigen, en op afspraak doen we dat dan.”

Nieuwenhuys sluit af: “We bieden hoogwaardige kwaliteit bij elke reiniging met een unieke milieuvriendelijke reinigingsmethode. Op deze manier dragen we graag bij aan een duurzaam Nederland.” n

Solar Cleaners

De Nort 1c - 3931 NE Woudenberg

Tel: 085-8769132

info@solar-cleaners-nederland.nl

www.solar-cleaners-nederland.nl

Veel mensen denken dat zonnepanelen op natuurlijke wijze door regenwater schoongespoeld worden, waardoor extra onderhoud overbodig is. Dat is een misvatting: regenwater is juist een van de grootste vervuilers van zonnepanelen.

tekst Pien Koome

Zonnepanelen

“De medewerkers van Solar Cleaners zijn deskundig en ervaren als het gaat om het reinigen van de panelen.”

“Na een aanvraag en bestudering van een situatieschets berekenen wij de kosten en brengen we de offerte uit. Hierdoor komen opdrachtgevers nooit achteraf voor vervelende verrassingen te staan.”

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by