Businessflitsen

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

Regio FoodValley: "Onderzoek onderstreept onze aanpak luchtkwaliteit"

Het Rijk heeft onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid. Hieruit blijkt dat sommige effecten negatief zijn voor de gezondheid en andere positief. Het onderzoek toont onder andere aan dat omwonenden van veehouderijen minder last hebben van astma en allergieën. Het laat ook zien dat de kans op een longontsteking of een longfunctieverandering groter is, ook al zijn de effecten minder groot dan wanneer iemand rookt en zijn te vergelijken met de situatie voor mensen die langs een snelweg wonen.

Het onderzoek onderstreept volgens de Stuurgroep Luchtkwaliteit Regio FoodValley ? waarin de gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel zitting hebben ? de noodzaak om maatregelen te treffen: "We bestuderen de komende tijd de rapporten en overleggen met het Rijk, de provincies, de gemeenten, de veehouderijsector, de GGD's en Wageningen UR om de gevolgen voor onze regio scherp te krijgen. Het is inmiddels geen geheim dat fijnstof een rol speelt, maar er zijn meer veroorzakers van fijnstof dan alleen de (pluim)veehouderij." Het onderzoek heeft inzichten opgeleverd in de relatie tussen veehouderij en volksgezondheid, maar zijn nog niet compleet. Daarom zijn diverse vervolgonderzoeken gestart door het onderzoeksteam waaronder RIVM en Universiteit Wageningen.

Regio FoodValley presenteerde al eerder cijfers met betrekking tot de aanwezigheid van hoge(re) concentraties fijnstof in dit gebied en de mogelijke consequenties voor de volksgezondheid. Daarom besloten de gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel al eerder om met elkaar te werken aan een plan van aanpak. De Stuurgroep Luchtkwaliteit Regio FoodValley komt na de zomer, als de onderzoeken zijn bestudeerd en het overleg met belangenorganisaties heeft plaatsgevonden, met een uitgebreidere reactie en nadere informatie over het plan van aanpak."

Innovatiepositie Nederland kan nog beter

Nederland behoort in 2016 voor het eerst tot de groep innovatieleiders op het gebied van innovatie. Dit stelt het European Innovation Scoreboard 2016, onlangs gepubliceerd door de Europese Commissie. Deze analyse bevestigt de recent door MKB-Nederland en VNO-NCW gepresenteerde visie op het innovatiebeleid, Nederland innovatief Topland. Kern van deze visie is dat Nederland een innovatief topland is omdat het Nederlandse innovatiebeleid een ijzersterk fundament kent.Op dit fundament is het zaak om aan dat dit succesvolle Nederlandse innovatiebeleid een nieuwe impuls te geven. Dit kan door extra investeringen in de vorm van een publieke impuls van 1 miljard euro, zoals MKB-Nederland en VNO-NCW al eerder bepleitten. Om zo een bijdrage leveren aan de grote, maatschappelijke transities waar ons land voor staat. Ook dringen de ondernemersorganisaties er op aan om fiscale instrumenten zoals de innovatiebox ongemoeid te laten. De EU laat duidelijk zien dat de private investeringen in R&D aantrekken. Samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden vormt Nederland de kopgroep van landen. Nederland is voor het eerst zogenoemd innovatieleider in plaats van innovatievolger. De hoge score dankt Nederland onder andere omdat er vooruitgang geboekt is bij de hoeveelheid private investeringen in onderzoek en ontwikkeling en door de unieke samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. In Nederland Innovatief Topland pleiten MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland verder voor een verbreed en integraal innovatiebeleid. Ze zetten bijvoorbeeld in op versterking van netwerken tussen grote bedrijven en start- en scale-ups, met concrete initiatieven als versnellingstafels.

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by