Column Diligence

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

Wij organiseren met enige regelmaat in den lande een masterclass bedrijfsovernames voor ondernemers die denken aan het verkopen van hun onderneming.

Voordat we het proces doornemen, start ik de presentatie altijd met een vergelijk tussen het verkopen van een huis met het verkopen van een bedrijf.

? Een onderneming is voortdurend in beweging, een huis niet.

? Er is eenduidigheid over de waarde van huizen. Huizen kan men met elkaar vergelijken. Er is echter geen onderneming hetzelfde. De waarde van een onderneming wordt bepaald aan de hand van toekomstige kasstromen en die zijn weer afhankelijk van allerlei factoren.

? Bij verkoop van een huis wordt er direct afgerekend. Bij verkoop van uw onderneming is dat meestal niet het geval. Het kan zelfs zijn dat u in eerste instantie nog een deel van de koopprijs financiert.

? Het huis verkoopt zichzelf. De status is duidelijk zichtbaar en behoeft relatief weinig toelichting. Het verkopen van een onderneming vraagt dikwijls om een uitgebreid informatiememorandum waarin historie, heden en toekomst is opgenomen, maar ook de organisatie, ICT structuur, positie in de markt, personeel met leeftijdsopbouw, externe partijen die gebonden zijn (leveranciers) en andere zaken die ertoe doen voor het bepalen van de status van het bedrijf.

? Na bezoek bij de notaris is het huis van de koper en bent u als verkoper niet langer betrokken. Bij verkoop van uw bedrijf wordt vaak van de verkoper verwacht dat deze nog enige tijd betrokken blijft. Een goede relatie tussen koper en verkoper is vaak essentieel voor een goede overdracht

? Verkoop van een onderneming gaat meestal gepaard met meerdere soorten overeenkomsten. Naast de verkoopakte met alle voorwaarden en garanties die worden overeengekomen komt daar vaak een leningsovereenkomst, een managementovereenkomst, een huurovereenkomst en/of een participatie overeenkomst bij. Standaardisatie is niet mogelijk. Een verkeerde komma of woordkeuze kan een transactie een geheel andere en onwenselijke wending geven.

één keer. n

Verkoop van uw onderneming versus verkoop van uw huis

Robert de Vries
Register Adviseur Bedrijfsopvolging

gecertificeerd Bedrijfsovername Specialist

M: 06 22 66 92 39

E: robert.devries@diligence.nl

Expat Center Food Valley

De rode loper

voor internationals

Wageningen Campus

Thuishaven voor

internationale studenten

Canada is hot!

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by