Canada is hot!

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

Canada is hot!

Startschot voor

PIB programma

Canada is hot, zeker in de levensmiddelenindustrie liggen er veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Deze conclusie kan zeker getrokken worden na de presentatie van de Canadese Investment Champion Bruce Cowper op 24 juni jl. tijdens de Informatiebijeenkomst Trade & Investment kansen in Canada voor de Food industrie bij de HAS in Den Bosch. Bovendien willen de Canadezen heel graag met Nederlandse bedrijven samenwerken. Via een uitvoerig selectieproces is Nederland geïdentificeerd als dé partner om de Canadese Food Processing Industry naar een hoger plan te tillen, meer efficiency met Nederlandse technologie.

Oost NV, FoodTech Park Brainport, FME en GMV hebben de handen ineen geslagen als het gaat om Canada, de bijeenkomst op 24 juni was hierin een eerste stap. Naast de presentatie door Bruce Cowper, werd er ingegaan op kansen in het kader van CETA door Diederik Beutener van de Canadese Ambassade in Den Haag. Bruno Lamy van de Canadese overheid (Industry Canada) presenteerde een uitgebreid overzicht van nationale en regionale subsidie- en financieringsregelingen in Canada. Regelingen die de aankoop van efficiënte machines zelfs tot 50% subsidie kan opleveren, informatie die Nederlandse bedrijven zeker in hun achterzak moeten hebben als ze praten met Canadese bedrijven.

 

Certificering

Tijdens de druk bezochte bijeenkomst is ook in rondetafels gesproken over de certificering van machines. CSA en UL wordt door veel ondernemers als lastig ervaren, maar met een slimme aanpak kan er veel ellende voorkomen worden, zo bleek in de door Peter Postma van Promteg begeleide discussie. Peter van Harten van Isah software is al langere tijd actief in Canada en deelde zijn ervaringen in een tweede rondetafel 'Wat moet je zeker doen en wat niet', en 'Waar kun je terecht voor informatie?' De derde rondetafel werd begeleid door Bruce Cowper en Diederik Beutener. De deelnemers hadden uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen aan deze Investment Champion, want met gemiddeld 20 gerealiseerde food-plants in Noord-Amerika weet Bruce heel goed hoe de hazen lopen.

 

Tot slot presenteerden de organiserende partijen hun gezamenlijk plan om een Partners for International Business (PIB) programma op te starten. Een programma waarin voor een periode van 3 jaar met een groep van ondernemers actief business development wordt gedaan richting Canada. RVO biedt hiervoor ondersteuning, feitelijk wordt het budget van de inzet van de deelnemende bedrijven verdubbeld door RVO. Nasrat Popal van RVO presenteerde tot slot de ins en outs van deze PIB regeling. Een eerste actie is een uitgaande missie naar Canada in oktober 2016.

 

Aanvalsplan

In totaal hebben 12 ondernemers te kennen gegeven interesse te hebben in deelname in dit PIB programma. Oost NV, FoodTechPark Helmond, Food Tech Brainport, FME en GMV organiseren binnenkort een bijeenkomst waarin nadere informatie gegeven wordt, maar waar vooral ook samen met de ondernemers een 'aanvalsplan' voor Canada wordt opgesteld, dé basis voor een succesvol PIB programma!

 

Ook interesse in zakendoen met Canada? Voor meer informatie omtrent het PIB

programma, stuur s.v.p. een bericht aan gmv@fme.nl n

Internationalisering

Bruce Cowper

Diederik Beutener

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by