“In wijnbouw ben je van begin tot eind betrokken”

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

Henk Breugem ziet ontwikkeling van zijn wijngaard in Nijkerk als organisch proces

'In wijnbouw ben je van

begin tot eind betrokken'

Verscholen in het groen van het eeuwenoude Landgoed Slichtenhorst in Nijkerk, ligt wijngaard Aan de Breede Beek. In de zon, tussen de wijnranken op het licht glooiende perceel, voelt dit kleine stukje Gelderse Vallei als Frankrijk. Hier verbouwt Henk Breugem verschillende druivenrassen en produceert hij wijn, zo'n 7000 liter per jaar. Meer hoeft niet, vindt hij. "Mijn doel is om ieder jaar betere wijn te maken."

tekst Alice van Schuppen | APA Tekst FOTOGRAFIE Sjef Prins | APA Foto

Tot nog toe lukt dat aardig. De wijnen van Aan de Breede Beek vallen de afgelopen jaren zelfs internationaal in de prijzen. Dat Nederland geen wijnland is, bestrijdt Breugem dan ook. "De druivenrassen die we hier telen, gedijen goed in het Nederlandse klimaat. Het zijn rassen met Europese en Amerikaanse voorouders, die bewust zijn gekruist. Deze druiven zijn vroeg rijp en hebben een hoge weerstand tegen schimmels."

Breugem, afkomstig uit een tuindersfamilie, wilde niet verder in het kweken van tomaten of paprika's. "De tuinbouw vind ik te industrieel", motiveert hij zijn keuze. Breugem verliet aanvankelijk de agrarische bedrijfstak en ging werken in de zorg. Hij werd relatie- en gezinstherapeut, een beroep dat hij nog steeds in deeltijd uitoefent. In 2003 startte hij met de wijngaard. "Ik wilde graag iets in de natuur doen."

Eigen keuzes

Nadat hij in een moestuin druivenrassen uitprobeerde en op bezoek was geweest bij andere wijnbouwers, kreeg Breugem de kans om een stuk grond te pachten op het Nijkerkse Landgoed Slichtenhorst. Met druivenplanten geënt in Duitsland, legde hij de wijngaard aan. Na drie jaar kon hij voor het eerst oogsten. "Een wijngaard heeft een lange aanloopperiode", erkent hij. Sinds 2005 heeft Aan de Breede Beek een eigen wijnkelder op het terrein, waar de wijn wordt gemaakt. "Dat is vooral aan het begin erg zoeken", zegt Breugem. "Wijn maken is echt een vak. Ik heb aan het begin een adviseur betrokken die in Duitsland heeft gestudeerd, maar in de loop der tijd maak je steeds meer je eigen keuzes."

Na een uitbreiding in 2010 heeft de wijngaard nu een omvang van 2 hectare. Verder groeien is niet het doel van Breugem. Hij werkt nu zo'n twee dagen per week in de wijngaard en in het seizoen is hij ook in het weekend aan het werk. "Een grotere wijngaard vraagt extra personeel. Om dan rendabel te blijven, heb je minstens acht tot tien hectare nodig", rekent hij voor. Overigens hoeft Breugem het werk ook nu niet alleen te doen. Hij kan rekenen op een flinke club vrijwilligers ? wijnliefhebbers met groene vingers ? die helpen met het intensieve handwerk in de wijngaard. "Sommige vrijwilligers hebben zich toegelegd op het snoeien en hebben daarvoor een opleiding gevolgd", schetst Breugem hun betrokkenheid. "Kwaliteit maken we met elkaar."

Natuurlijke bestrijding

Stap voor stap, met de natuur mee, Breugem ziet de ontwikkeling van de wijngaard als een organisch proces. "Je kunt planten na 25 of 30 jaar ineens vervangen, of per plant bekijken wanneer dat nodig is", geeft hij als voorbeeld. Verder werkt hij zo duurzaam en biologisch mogelijk. Bedreigingen, zoals de Suzukivlieg en trips gaat hij met natuurlijke bestrijdingsmiddelen te lijf. "Met aromastof verspreiden we een geur die voor de Suzukivlieg onaantrekkelijk is", legt Breugem uit. "En bloeiende oregano trekt roofmijt aan, die graag trips eet." Vogels worden verjaagd met een akoestische vogelverschrikker, die de angstkreet van een merel laat horen. Ook de kat, die ooit eens is aan komen lopen en de toepasselijke naam Druif draagt, helpt als natuurlijke vijand op zijn manier mee.

Aan de Breede Beek produceert rode wijnen van de druivensoorten Regent en Cabernet Cortis en witte wijnen van Solaris, Muscaris, Muscat Blanc en Johanniter. Breugem levert aan wijnhandelaren en daarnaast hebben verschillende restaurants in de FoodValley regio de wijnen van Aan de Breede Beek op de kaart. "Het mooie van wijnbouw is dat je van begin tot eind met het product bezig bent. Een tomaat kweek je voor de keurmeester, maar feedback op de wijn krijg ik rechtstreeks van de consument", laat Breugem het verschil proeven. Inspelend op wat de consument wil, heeft Breugem de wijnproductie inmiddels uitgebreid met prosecco en sekt.

Samenwerking

Op het overdekte terras in de wijngaard genieten twee bezoekers van een glas witte wijn. Ze hebben bij hun nabijgelegen vakantieverblijf een wijnarrangement geboekt. Het levert Breugem naast directe feedback ook extra inkomsten op. Inmiddels komt zo'n veertig procent van zijn omzet uit activiteiten, zoals rondleidingen, bedrijfsuitjes en wijnproeverijen. Samenwerken met ketenpartners, maar ook met andere bedrijven en met de gemeente levert volgens de wijnbouwer veel op. "We kunnen elkaar sterker op de kaart zetten", benadrukt Breugem.

Een van de samenwerkingspartners in de FoodValley regio is Hilde van Maanen. Zij won dit voorjaar het televisieprogramma MasterChef en organiseert onder de titel 'Van bubbels tot dessert' pop-up restaurants voor een dag. Ook in de wijngaard. "Ik wil mensen graag verrassen met lokale producten", zegt Van Maanen. "Er is veel meer dichtbij te halen dan je denkt. Met een diner, zoals hier in de wijngaard, probeer ik mensen daarvan bewust te maken en het verhaal te vertellen van de lokale producenten." Met elkaar sparren, zoals ook in de FoodValley regio steeds meer gebeurt, leidt tot betere producten, is haar overtuiging. "Daar zou nog best meer actie in mogen komen." n

Agrarisch ondernemen in de FoodValley regio

Wijnbouwer Henk Breugem: "In de loop der tijd maak je steeds meer je eigen keuzes."

Bijzondere boeren

Vallei Business brengt dit jaar een serie uit waarin de agrarische sector in de regio wordt belicht. Portretten van bijzondere boeren, met karakter en oog voor de omgeving. Ze vertellen over hun bedrijf en laten zien hoe ze samenwerken. Deze keer Henk Breugem van wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk.

De wijnen van Aan de Breede Beek staan bij

verschillende restaurants in de regio op de kaart.

delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by