“Het gaat slecht met de bijen in FoodValley”

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

"Het gaat slecht

met de bijen in

FoodValley"

Dat bijen belangrijk zijn dringt steeds meer tot iedereen door. De populatie daalt echter drastisch door het gebruik van landbouwgif en een mijt die zich in de bijenvolken nestelt. Monocultuur en een tekort aan goede drachtgebieden vormen zelfs een nog grotere dreiging. "Hier zouden we als regio veel aan kunnen doen", aldus Leo Gensen, eigenaar van Imkerij De Werkbij in Rhenen. Bij deze imkerij staat ambachtelijke honing en voorlichting centraal.

Het gaat volgens Gensen slecht met de bijen in FoodValley. "Gezamenlijk met overheden en bedrijfsleven kunnen we werkelijk verschil maken", luidt hij de noodklok. Door de imkers toegang te geven tot natuurgebieden, de aanplant van andere gewassen en aanpassingen in het maaibeleid kan de regio FoodValley de eerste bijenvriendelijke regio worden. Ook het bedrijfsleven kan een steentje bijdragen aan een vitalere bijenpopulatie. "Ondernemers kunnen bij ons een bijenvolk adopteren. Dit ondersteunt onze inspanningen voor ecologische maatregelen die het herstel ondersteunen. In relatie tot food is dit een statement van betekenis, aangezien zeventig procent van al onze groente en fruit door bijen bevrucht wordt."

Begrip

De Werkbij is al veertig jaar een begrip in de wereld van imkers en bijen. Na jarenlang in het bedrijfsleven actief te zijn geweest besloot Gensen zijn droom te volgen en beroepsimker te worden. "Mijn grote ambitie: pure Hollandse honing produceren direct van de bloem in de pot. Koud geslingerd en puur van smaak zoals ambachtelijke honing hoort te zijn." Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug staat inmiddels een bijenstal waar 500 bijenvolken een onderkomen hebben. "Een streekproduct waar FoodValley trots op mag zijn", zegt hij. "Onze bijen staan nu op de heide. Met deze weersomstandigheden verwachten we een prima heidehoning oogst. Einde september beginnen we met het slingeren van deze koning onder de honing. De eerste potten zijn al gereserveerd."

De Werkbij verhuurt van februari tot november haar bijenvolken voor bestuiving, zowel buiten als onder glas en in tunnels. "Voor telers en kwekers, maar ook voor zaadteelt- en veredelingsbedrijven regelen wij de bestuiving", aldus Gensen.

Vraagbaak

Inmiddels is De Werkbij een vraagbaak voor vakgenoten, onderzoekers en de agrarische sector. "Wij werken samen met honderden imkers", vertelt Gensen. "Via het Werkbij Expert Platform bieden we startende en gevorderde imkers een platform waar ze experts tegenkomen die hun kennis en ervaring delen. Zo bevorderen we samen de kwaliteit van de bijenhouderij in Nederland."

Soorten honing

De bijenvolken van Gensen reizen vanaf april tot oktober naar diverse drachtgebieden in Nederland. "Hierdoor hebben wij verschillende soorten honing. De smaak van honing is afhankelijk van de soort bloem waaruit deze is gemaakt en dit is af te leiden van de kleur van de honing. De honingkleuren lopen uiteen van zuiver wit van de koolzaad crème honing tot de donkerbruine honing van de tamme kastanje."

"Voordat we het merk HNYB hebben ontwikkeld stonden mijn vrouw Conny en ik veel op streekmarkten", blikt Gensen nog even terug. "Het viel ons op dat allochtone Nederlanders onze honing juist waarderen door de puurheid. Al onze honing wordt namelijk koud geslingerd waarna het direct in de potten wordt verpakt. Alle pollen, enzymen en werkzame stoffen die honing ook de medicinale werking geven blijven hierdoor bewaard. Onze HNYB honing is daarom niet alleen in Nederlandse delicatessezaken verkrijgbaar maar ook bij veel Arabische specialiteiten winkels." n

Imkerij De Werkbij / HNYB

Noordelijke Meentsteeg 18 - 3911 SE Rhenen

www.hnyb.nl - MA t/m ZA van 09.00-17.00

Imkerij de Werkbij

- Imkerij vakhandel

- Beroepsimkerij met meer dan 500 volken

- Honingwinning op Nederlandse drachtgebieden

- HNYB ambachtelijke koud geslingerde honing www.hnyb.nl

- HNYB adoptieprogramma www.hnyb.nl/adoptie

- Bestuiving programma's voor groente- en fruittelers

- Educatie en lezingen

- Koninginneteelt

MVO

Wist u dat?.

? Een bijenvolk bestaat uit wel 50.000 bijen

? De Koningin leeft 3 jaar en legt haar hele leven 1500 eitjes per dag terwijl ze maar één keer in haar leven bevrucht wordt door diverse darren.

? Het merendeel van het volk zijn vrouwtjes, de zogenaamde werkbijen. Ze leven 6 tot 7 weken in de zomer.

? Na 3 weken huishoudelijke taken in de bijenkast vliegen ze uit om nectar te verzamelen.

? In de winter vormt het volk een bol van circa 20.000 bijen en leeft van de verzamelde honing en stuifmeel. De werkbijen leven dan wel 4 tot 5 maanden.

? Een honingbij kan, net als een helikopter, loodrecht stijgen en dalen.

? De imker brengt de bijen naar de verschillende drachtgebieden zoals nu de heide. Wat het type honing bepaalt.

? De werkbijen moeten voor 1 pot honing zo'n 60.000 keer uitvliegen.

Een bijenvolk adopteren

Bijen leveren een enorme bijdrage aan de vergroting van de biodiversiteit en zijn verantwoordelijk voor de noodzakelijke bestuiving van ongeveer 70% van al uw groente en fruit. Echter, de bijenpopulatie neemt op een globale schaal met een dramatische snelheid af. Door uw deelname aan het HNYB adoptieprogramma wordt een extra bijenvolk aan de bijenpopulatie toegevoegd. Uw bijen worden op een verantwoorde wijze verzorgd en een extra bijenstandplaats beheerd. 50.000 Bijen extra die iedere dag werken aan de biodiversiteit en bestuiving.

Komend seizoen uw eigen honing ontvangen en bijdragen aan een vitale bijenpopulatie? Voor meer informatie kijk op http://www.hnyb.nl/adoptie/

delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by