Column Diligence

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

column

Communicatie richting personeel bij verkoop

Een tijdje geleden kwam er een ondernemer bij mij op kantoor die informatie wilde over een eventueel verkoop van zijn bedrijf.

Nadat we alle ins en outs hadden doorgenomen en we tot de conclusie kwamen dat verkoop inderdaad goed zou zijn, stelde hij mij de vraag "Robert, wanneer vertel ik het nu aan mijn personeel dat ik het bedrijf wil verkopen?"

Die vraag wordt mij vaker gesteld. Een eenduidig antwoord is daar niet op te geven, het is per bedrijf, per ondernemer en situatie verschillend.

In dit geval betreft het een ondernemer die de pensioengerechtigde leeftijd al ver heeft overschreden. Ik stelde hem de wedervraag: "Hoe denk je dat je personeel zich op dit moment voelt, wetende dat ons leven niet oneindig is en jij de leeftijd hebt waarop anderen al enige tijd genieten van hun welverdiende pensioen? Denk je niet dat zij zich ongerust maken over hun toekomst op het moment dat jou iets overkomt? Daar wordt over gesproken tijdens pauzes en thuis. Waarom zouden we ze niet vertellen dat we bezig zijn om de continuïteit van het bedrijf ? en dus hun banen - te waarborgen? Het kan volgens mij weleens een positief effect hebben. Laten we ze er bij betrekken."

Na wat mitsen en maren ging de ondernemer akkoord met mijn voorstel en hebben we het personeel geïnformeerd. Zoals verwacht viel er een last van hun schouders. Het personeel had zich al enige tijd echt zorgen gemaakt om hun banen en waren blij dat de ondernemer ook oog had voor hun toekomst. Door hen te betrekken in het proces en veel te communiceren over de voortgang, ontstond er een positieve flow in het bedrijf en keerde de dynamiek terug.

n

Robert de Vries
Register Adviseur Bedrijfsopvolging

gecertificeerd Bedrijfsovername Specialist

M: 06 22 66 92 39

E: robert.devries@diligence.nl

delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by