Obscura Fotografie: Smaakmakende beelden om van te watertanden

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

Obscura Fotografie

Smaakmakende beelden om

van te watertanden

Een goed beeld versterkt de beleving. Herman Goudzwaard van Obscura Fotografie uit Ede weet dit als geen ander. Als foodfotograaf brengt hij dagelijks de passie van chefs smaakvol in beeld. "Met de juiste foto's trek je meer gasten naar je restaurant".

Foodfotografie vereist een groot vakmanschap, aangezien smaak, geur, maar ook emotie moeten worden overgebracht in tweedimensionaal beeld. Lekker eten smakelijk op de foto zetten is dus nog een hele kunst. Voor Goudzwaard is dit juist de uitdaging die het vak van foodfotografie zo boeiend maakt. "De juiste techniek, belichting en opstelling is essentieel", vertelt hij enthousiast. "Bij mij voor de lens vind je geen gerechten die met haarspray worden ingespoten voor de glans. Alles wat je ziet is puur natuur. De versheid van de gerechten staat voorop. Wanneer mijn foto's ervoor zorgen dat het water je in de mond loopt, is mijn missie geslaagd."

Cum laude

Goudzwaard kocht toen hij achttien jaar oud was zijn eerste spiegelreflexcamera. Al gauw begon hij met fotograferen en schreef hij zich in voor de Fotovakschool in Apeldoorn. "Ik houd zelf enorm van koken en ga graag uit eten, maar pas op de Fotovakschool heb ik mij volledig toegelegd op culinaire fotografie. Uiteindelijk ben ik hierin cum laude afgestudeerd."

Dat fotografie voor veel restaurants een onderschoven kindje is betreurt hij. "In het hogere segment begrijpen de restaurants vaak wel hoe belangrijk beeld is, omdat ze daar over het algemeen meer met marketing bezig zijn. Toch zie je nog genoeg restaurants waar er maar weinig aandacht geschonken is aan de fotografie. Terwijl het wel degelijk bepaalt of gasten naar binnen lopen of aan jouw restaurant voorbij gaan."

Schiphol

Zijn opdrachtgevers lopen uiteen van sushibars tot Michelin-restaurants, maar ook reclamebureaus behoren tot zijn vaste opdrachtgevers. "Ook een hamburger kun je zo fotograferen dat je er trek van krijgt." Momenteel hangt er een foto van 1.70 bij 1.70 meter gemaakt door Goudzwaard op Schiphol. "Door de grootte van het formaat zou je het meteen zien wanneer ook maar één sesamzaadje verkeerd ligt. In totaal was ik zo'n zes uur bezig met deze foto, maar het is het allemaal waard. Dat iedere dag zoveel mensen mijn foto zien geeft wel een kick."

De meeste voldoening zegt hij echter niet uit roem of bekendheid van zijn fotografiewerk te halen. "Het moment dat ik de foto's bij mijn opdrachtgever aflever en de chef bevestigt dat ik de essentie van zijn gerecht over heb weten te brengen op beeld, is voor mij onbetaalbaar." n

www.obscurafotografie.nl

Marketing & Communicatie

delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by