‘Risico’s spreiden en inspelen op de markt’

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Theo Folmer blijft eeuwenoud agrarisch familiebedrijf in Lunteren verder ontwikkelen

'Risico's spreiden en inspelen

op de markt'

Ooit een pleisterplaats voor de verversing van postpaarden, is boerderij Oud Schothorst in Lunteren nu een gemengd agrarisch bedrijf met melkvee en biologische kippen. Een monumentale boerderij met een rijke historie, maar tegelijkertijd een moderne onderneming, gericht op de toekomst. Met Theo Folmer staat inmiddels de negende generatie van de familie aan het roer van deze agrarische onderneming in de FoodValley regio.

tekst Alice van Schuppen | APA Tekst FOTOGRAFIE Ruben Meijerink | APA Foto

De geschiedenis van de boerderij voert ver terug, zeker tot in de vijftiende eeuw. Vanaf 1700 is Oud Schothorst in bezit van de familie. Theo Folmer groeide hier op, volgde zijn opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Dronten en werkt sinds 2002 op het boerenbedrijf. Nu nog in een maatschap met zijn ouders, maar volgend jaar zal hij het bedrijf van hen overnemen.

"Ja, dat voelt wel als een extra verantwoordelijkheid", beaamt Folmer. "Continuïteit en de lange termijn zijn voor een familiebedrijf misschien wel belangrijker dan voor andere ondernemers." Nu regelingen en wetgeving in de agrarische sector steeds veranderen, is het niet gemakkelijk om te anticiperen op de toekomst. Folmer heeft met het gemengde bedrijf risico's gespreid en wil inspelen op wat er in de markt gebeurt. "Het is heel waardevol dat mijn vader mij steeds alle ruimte heeft gegeven om te ontwikkelen", benadrukt de ondernemer.

Groeimarkt

Toen Theo Folmer in het bedrijf kwam, waren er naast melkkoeien 300 varkens op de boerderij. "Maar de markt voor varkens was niet zo best en de schuur was verouderd. Biologische kippen bleek een groeimarkt", motiveert Folmer de veranderingen die hij in gang zette. Oud Schothorst telt nu 6000 biologische kippen en 60 melkkoeien. Daarnaast omvat de onderneming een loonbedrijf voor maaien, oogsten en graslandverzorging, waarmee Theo Folmer andere agrariërs zijn diensten verleent. "Je ziet de laatste tien, twintig jaar dat veel agrarische bedrijven zich specialiseren", signaleert Folmer. "Wij zijn altijd al een gemengd bedrijf geweest en dat heeft met name voor de continuïteit een groot voordeel. Als het in de ene tak wat minder gaat, is er altijd nog de andere tak."

Dat voordeel ondervindt Folmer nu begin dit jaar het melkquotum is afgeschaft. Een ontwikkeling die een negatieve invloed heeft op de melkprijs. "Het is nu dus heel mooi dat we ook de biologische kippen en het loonbedrijf hebben", ervaart Folmer. De melkkoeien vormen in bedrijfsomvang de helft van de onderneming, de kippen en het loonbedrijf samen de andere helft. "Bij elkaar zeker geen klein bedrijf", zegt de veehouder, die voor twee dagen per week een extra medewerker op de boerderij heeft. Folmer merkt dat de aandacht voor lokaal geproduceerd voedsel groeit. "Dat is een trend die doorzet", voorziet de ondernemer. Wellicht dat hij in de toekomst met een boerderijwinkel en het verbouwen van groenten op deze trend kan inspelen.

Bodemkwaliteit

Een gemengd bedrijf vergt de nodige expertise van verschillende bedrijfstakken, erkent Folmer. "Het scheelt enorm dat ik een goede opleiding heb gevolgd", stelt hij. De kennis die hij heeft, onder meer op het gebied van bodembeheer, komt van pas op zijn eigen bedrijf, maar wil hij ook delen. Dat doet hij bijvoorbeeld via de studiegroep van de agrarische natuurvereniging Vallei Horstee. "Door slordig beheer van de grond gaat de bodemkwaliteit achteruit", legt Folmer uit. "Dat zie je terug in de opbrengst. Met bemesting alleen los je dat niet op." Zo gebruikt hij op het land heel bewust lichter materieel. "Zware machines drukken de bodem dicht, waardoor deze niet meer goed toegankelijk is voor lucht en water."

Met 30 hectare heeft Folmer in verhouding tot het aantal koeien op zijn bedrijf, niet heel veel grond. Toch lukt het hem om de mest te gebruiken op zijn eigen grond en in combinatie met vloeibare kunstmest al het ruwvoer voor zijn melkvee te verbouwen. "Dat vind ik ook een mooie kringloopgedachte", zegt Folmer. Om dit te optimaliseren werkt hij samen met Wolswinkel Mengvoeders uit Leusden. Dit bedrijf levert krachtvoer voor de melkkoeien en is ook leverancier van de vloeibare kunstmest. "Zij leveren echt maatwerk en lopen voorop in kennis", vindt de veehouder. "Ze sluiten aan op ons ruwvoer, kijken mee met het voerverbruik en de melkproductie en geven advies. Dat zorgt voor informatie waar we ons bedrijf op kunnen sturen."

Samenwerking

Aart-Jan van der Wind, rundveespecialist van Wolswinkel Mengvoeders, benadrukt het belang van goed ruwvoer: "Een koe kan op een gezonde manier veel melk produceren met kwalitatief goed ruwvoer. Krachtvoer moet eigenlijk alleen een aanvulling zijn", zegt hij. "Krachtvoerrijke rantsoenen hebben een lagere voerefficiency en zijn maatschappelijk niet verantwoord." Van der Wind ziet veel heil in samenwerking tussen boeren in de regio. "We kunnen vraagstukken samen oplossen en leren van elkaar. En boeren met elkaar verbinden, zodat ze bijvoorbeeld ruwvoer kunnen uitwisselen."

Dat de regio als FoodValley Regio op de kaart wordt gezet, vindt Folmer een goede zaak. Toch mist hij de nodige trots op de agrarische sector. "Wereldwijd wordt er naar onze landbouw gekeken, maar in Nederland mag men daar wel wat zuiniger op zijn", stelt hij. "Onzekerheid over toekomstige regelgeving kan bedrijven de kop kosten. Dat is heel zorgelijk." Regio FoodValley zou zich meer hard kunnen maken voor een eerlijke verdeling van de marges in de keten, bepleit hij. Maar hij ziet ook hoe samenwerking veel voordelen oplevert. "Andere gemeenten kijken met bewondering naar wat hier gebeurt", weet Folmer, die ook lid is van de Edese gemeenteraad. "Of het nu gaat om de aanpak van fijnstofproblematiek of de ontwikkeling van een visie op het buitengebied, wat we hier samen in de regio FoodValley teweeg brengen, levert ons écht een voorsprong op." n

Agrarisch ondernemen in de FoodValley regio

Theo Folmer heeft een gemengd bedrijf, met melkkoeien, een loonbedrijf en biologische kippen.

Boerderij Oud Schothorst in

Lunteren heeft een rijke historie.

Bijzondere boeren

Vallei Business brengt dit jaar een serie uit waarin de agrarische sector in de regio wordt belicht. Portretten van bijzondere boeren, met karakter en oog voor de omgeving. Ze vertellen over hun bedrijf en laten zien hoe ze samenwerken. Deze keer Theo Folmer van boerderij Oud Schothorst in Lunteren.

Theo Folmer: "Continuïteit en de lange termijn

zijn voor ons als familiebedrijf erg belangrijk."

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by