Nijkerk: “Alleen kunnen we weinig, samen kunnen we veel!”

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Dialoog 'Samen aan Zet' geeft Nijkerkse samenleving meer invloed

"Alleen kunnen we weinig,

samen kunnen we veel!"

In de gemeente Nijkerk bepaalt de Nijkerkse samenleving in de Dialoog 'Samen aan Zet' wat belangrijk is in de gemeente en waar op moet worden ingezet. Inwoners, bedrijven en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen geven ook aan welke zaken beter kunnen. Tenslotte spreken zij zich ook uit over hoe ze aankijken tegen de rolverdeling tussen de samenleving en de gemeente. Vallei Business sprak Patricia van Loozen, wethouder Economische Zaken binnen de gemeente Nijkerk, over dit bijzondere initiatief.

"Onze samenleving verandert, ook de Nijkerkse", steekt Patricia Van Loozen van wal. "Inwoners willen directer en sneller invloed hebben en laten, bijvoorbeeld via social media, hun mening horen. De rol van de gemeente verandert ook: zij krijgt meer taken vanuit de landelijke overheid en kan daardoor niet alles meer doen zoals we dat deden. Dit roept vragen op: Hoe houden we met het beschikbare geld voorzieningen in onze gemeente op orde? Hoe kunnen we dit zo slim mogelijk samen organiseren? De gemeenteraad wil via de dialoog 'Samen aan Zet' de kennis, ervaring en creativiteit en innovatiekracht van inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen beter benutten om samen keuzes te maken voor de komende jaren." Door 'Samen aan Zet' krijgt de gemeente Nijkerk volgens Patricia Van Loozen concrete voorstellen over de wijze waarop de activiteiten, faciliteiten en regelingen vanuit de gemeente eventueel beter worden. "Op die manier kunnen we in Nijkerk zo goed mogelijk van de beschikbare middelen gebruik maken."

Meedenken

De dialooggroepen bestaan uit vertegenwoordigers van zo veel mogelijk belangen die met de betreffende onderwerpen te maken hebben en inwoners die graag mee willen denken. Deze personen hebben zich na oproepen in de krant, op de gemeentelijke website en op social media opgegeven om deel te nemen aan 'Samen aan Zet'.

Een aantal belanghebbenden heeft zich verenigd in werkgroepen voor de binnenstad om deze aantrekkelijker maken. "Zo is er bijvoorbeeld een werkgroep Nijkerk Sterk Merk actief waarbinnen wordt gewerkt aan de branding van de gemeente. De binnenstad van Nijkerk maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Voor wat betreft bedrijventerreinen proberen wij met pro-actieve promotie en acquisitie bedrijven in Nijkerk te interesseren."

Stimuleren lokale economie

De gemeente Nijkerk zet alles op alles om de lokale economie te stimuleren. Zo is in het coalitieakkoord 2015?2018 De Kanteling gekozen voor een Vitale en Duurzame economie.

"De grote uitdaging in de lokale, en daarmee ook de regionale economie is het stimuleren van werkgelegenheid binnen Nijkerk en het zoveel mogelijk handhaven van het voorzieningenniveau in binnenstad en kernen", legt Patricia Van Loozen uit. "Vanuit de regie- en faciliterende rol worden nieuwe ontwikkelingen en activiteiten gestimuleerd die bij veranderingen in de economische sectoren plaatsvinden. Zo is inmiddels de koopzondag een feit. Bovendien zijn wij aan het werken aan de BIZ Hoevelaken en gaat de BIZ Nijkerk ontwikkeld worden. Ook gaan we samen de leegstand van panden voor zowel de binnenstad als ook de bedrijventerreinen aanpakken. De bereikbaarheid van de gemeente Nijkerk is eveneens een agendapunt. "Zoals de verbreding van de A28 en het opknappen van Knooppunt Hoevelaken. Onder andere met meer rijstroken en flyovers wordt geprobeerd de verkeersoverlast aan te pakken. In 2019 start Rijkswaterstaat de werkzaamheden. Tussen 2022 en 2024 zijn deze gereed."

Minder regels

Ondernemerschap wordt door de gemeente Nijkerk gestimuleerd door minder regels en meer eigenaarschap. Cluster Economie en Bedrijfsomgeving heeft recent de Visie gepresenteerd. "Ik ben erg enthousiast over hun visie", zegt Patricia Van Loozen. "De aandacht voor de circulaire economie, het belang van een inclusieve arbeidsmarkt, het laten horen van succesverhalen, minder regelgeving; er zitten zoveel waardevolle elementen in. Flexibele bestemmingsplannen horen hier ook bij. Flexibiliteit wordt toegepast met de verkaveling die het bedrijf nodig heeft. Nijkerk levert maatwerk voor de partij die belangstelling heeft voor een bedrijventerrein. Dit betekent ook meedenken met de eisen die worden gesteld aan het bouwen, parkeren, architectuur, beeldkwaliteit, noem maar op."

Patricia Van Loozen merkt dat de vraag voor bedrijventerreinen weer aantrekt. "Het blijft een langdurig proces maar het is duidelijk dat bedrijven weer durven te investeren. Momenteel zijn bedrijfskavels te koop op de terreinen Arkerpoort, De Flier, Westkadijk en Spoorkamp. Woningbouwprojecten zijn ook in ontwikkeling. Ik noem project Nijkerkerveen en Doornsteeg. In Doornsteeg worden 1.200 woningen gebouwd. De inschrijving voor dit project is al begonnen."

Sterk ondernemersklimaat

Nijkerk heeft een sterk ondernemersklimaat volgens Patricia Van Loozen. "Er is sprake van weinig werkloosheid en er is veel werkgelegenheid in de foodsector. Grote namen als Arla, Struik, 2SistersStorteboom, Bieze Foodgroep, Bouw Logistics en Bronswerk Heath Transfer, zijn gevestigd in Nijkerk. De ligging van Nijkerk langs de snelwegen is uitstekend. Nijkerk heeft veel voorzieningen en een goed woonklimaat. Daarnaast ontmoet ik heel veel enthousiasme en ondernemersgeest bij de ondernemers die ik ontmoet. Dit is iets waar Nijkerk trots op mag zijn."

Wat haar als wethouder extra blij maakt, is het belang dat de dialooggroep hecht aan samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en inwoners. "Dat sluit naadloos aan bij hoe ik als wethouder naar de economie kijk: als de verbinding van het totaal. Mijn motto luidt ook niet voor niets: de verbinding opzoeken, aangaan en onderhouden. Die verbindingen zijn cruciaal. Alleen kunnen we weinig, samen kunnen we veel!" n

Special Bedrijfshuisvesting - Overheid

"De grote uitdaging in de lokale, en daarmee ook de regionale economie is het stimuleren van werkgelegenheid binnen Nijkerk", aldus Patricia van Loozen.

Clusters Dialoog 

'Samen aan Zet'

? Cluster 1: Leefstijl, Sport, cultuur en gezondheid

? Cluster 2: Economie en bedrijfsomgeving

? Cluster 3: Veiligheid en hand-having, gaat van start in januari 2017

? Cluster 4 : Wonen en woon-omgeving, gaat van start in januari 2017

? Cluster 5 : Sociaal Domein, gaat van start in januari 2017

Special Bedrijfshuisvesting - Makelaardij

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by