Aandacht: Het toverwoord voor betrokken en vitale medewerkers

Magazines | Vallei Business nummer 2 2017

Hoeveel aandacht heb jij als werkgever voor het welzijn van jouw medewerkers? Hoe kijk je naar hen? Zie jij hen als werknemer of als collega? "Is er verschil dan?" hoor ik je denken. "Jazeker", aldus Yvonne Veenendaal.

Uit pure nieuwsgierigheid deed Yvonne onderzoek naar vitaliteit in organisaties. Zij nam tientallen interviews af om antwoord te krijgen op de vraag hoe het kan dat sommige mensen immuun lijken voor stress- & burn-out verschijnselen.

Hoe blijven de directeuren, bestuurders en andere leidinggevenden die zij sprak vitaal en mentaal veerkrachtig? Hoe zorgen zij er voor dat de mensen in hun organisatie dat ook zijn en blijven?

Bewuste keuzes
Naast de voor de hand liggende zaken als bewuste keuzes maken in voeding en bewegen blijkt een aantal andere zaken zeker zo belangrijk te zijn.
De mensen die Yvonne sprak gaven aan dat rust op het thuisfront een belangrijke basisfactor is. Met name in gezinnen met jonge kinderen betekent dit vaak nogal wat organiseerwerk en durven loslaten. Accepteren dat degene aan wie je de zorg voor je kinderen, je huis, de tuin enzovoort overlaat het misschien net even anders doet dan jij. Maar anders betekent niet per definitie minder goed.

Expertise
Datzelfde geldt op je werk. Wil je alles zelf doen, de volledige controle hebben en ben je heel sturend of heb je vertrouwen in de kwaliteit van je medewerkers, durf je los te laten en hen zelf te laten organiseren?

In het eerste geval worden medewerkers dan vooral als werknemers gezien. Zij doen wat jij hen opdraagt op jouw manier. Te vaak wordt eigen inbreng niet verwacht en zelfs niet gewenst. Niet erg motiverend!

In het tweede geval zijn medewerkers echt collega's. Je staat samen voor het gemeenschappelijke doel van de organisatie. Ieder doet waar hij/zij goed in is en krijgt de ruimte om dat op zijn/haar eigen manier te doen. Zo wordt de expertise van een ieder veel beter benut, zijn mensen meer betrokken en zullen zij ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Win-win situatie
Wanneer je oprecht aandacht hebt voor de mensen in jouw organisatie zie je hun kwaliteiten. Door deze te benutten ontstaat een win-win situatie. Het komt ten goede aan de missie van de organisatie, het ontlast jou als leidinggevende en mensen voelen zich gezien en gewaardeerd. Dat doet iets met mensen.

Daarnaast is aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn een belangrijke factor voor gemotiveerde en betrokken medewerkers.

Positieve bijdrage
Plezier in het werk levert absoluut een positieve bijdrage aan vitaliteit en mentale veerkracht en dat maakt mensen minder vatbaar voor ziekteverzuim.

Jouw organisatie ook vitaler? Bel vrijblijvend voor een afspraak met Yvonne Veenendaal van Orizzonte, bureau voor coaching, management en advies.

Zij begeleidt met veel passie en plezier mensen in een individueel traject en teams naar een optimale samenwerking.

T 06  52 02 19 15

www. orizzonte.nu

info@orizzonte.nu">info@orizzonte.nu

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by