Column cbt: Ziekteverzuim en andere signalen van gevaar

Magazines | Vallei Business nummer 2 2017

'Hoe lang ligt die stroomkabel er al zo rafelig bij? En staat die schakelkast altijd zo open?' Een verkenningsopdracht drukt je stevig met de neus op de feiten. Onveilige situaties die kunnen leiden tot schokkende incidenten. De oplossing? De spanning moet eraf!

Volg Maxime en haar blogs via http://www.cbtvoorresultaten.nl/maxime

Het is mijn plicht én verantwoordelijkheid als leidinggevende om de veiligheid van mijn operators te waarborgen. Daarvoor moet je allereerst de signalen van gevaar - en van risico's in het algemeen - op tijd herkennen.

Cultuurverandering vraagt een andere kijk op mensen
Sommige signalen zijn minder voor de hand liggend. Bijvoorbeeld een stijgende lijn in ziekteverzuim. Dat kan een symptoom zijn van de druk op de werkvloer. Operators onder hoogspanning? Onder stress worden we makkelijk slordig en gehaast. De kleinste foutjes en onoplettendheid hebben dan grote gevolgen. De spanning moet eraf. De oplossing ligt in het gedrag van zowel leidinggevenden als van de operators. De veiligheidscultuur op de schop.

Til je veiligheidscultuur naar een hoger plan
Risicobeperking in gedrag is onder andere een kwestie van je veiligheidscultuur naar een hoger plan tillen. Dus gericht aan de slag gaan met het ontwikkelen van een andere werkwijze en werkmentaliteit. Risico-inventarisatie is een begin. Ga aan de slag met controles, veiligheidsregels, trainingen en crisisplanningen om de kans op ongevallen te verkleinen en de omvang er van te beperken.

Het belangrijkste blijft het creëren van een sterke behoefte aan en een streven naar duurzame veiligheid. Preventie is de verantwoordelijkheid van iedereen in de onderneming.

Daarom werk ik veilig!
Steeds opnieuw moeten we onszelf eraan herinneren dat veilig werken een kwestie van DOEN is. Alert zijn op situaties, zoals explosiegevaar door een rondslingerende stroomkabel. En nooit door tijdsdruk veiligheidsmaatregelen overslaan!

Er bestaat een mooie campagne met als slogan 'Why I work safely'. In de campagne komen de geliefden van operators voorbij. Geïnspireerd op die campagne dragen onze medewerkers een veiligheidskaart. Op de ene zijde staan onze veiligheidsprincipes en op de andere zijde heeft men een foto van zijn of haar geliefde(n) geplakt. Boven de foto staat 'Daarom werk ik veilig!'. Een constante herinnering waarom we het doen.

OVER MAXIME VAN DE MEER EN CBT
In Maxime komt ruim 25 jaar ervaring in het trainen en opleiden van de werkvloer samen. De voorbeelden komen uit de dagelijkse praktijk bij uiteenlopende bedrijven en zijn een feest (of soms een nachtmerrie) van herkenning voor Plant Managers, leidinggevenden en operators in de maakindustrie. Gecombineerd met de theoretische achtergrond uit de lesstof, vertelt Maxime over situaties die zich werkelijk voorgedaan hebben en hoe je daar vanuit de visie van cbt op kunt reageren. Elke aanpak heeft slechts één doel: het behalen van resultaten waar je u tegen zegt.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by