Booming Barneveld

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

Booming Barneveld?

Wonen, werken en recreëren in het hart van Nederland

Wonen in Barneveld?

Het is in Barneveld ? in het dorp Barneveld of in één van de acht andere kernen: in De Glind, in Terschuur, Zwartebroek, Voorthuizen, Garderen, Stroe, Kootwijk of Kootwijkerbroek ? heerlijk wonen. De centrale ligging is natuurlijk een pluspunt, maar ook de landelijke Gelderse Vallei en Veluwe in de directe nabijheid zijn voor veel mensen een belangrijke overweging om zich in Barneveld te vestigen ? als inwoner of als ondernemer. Op dit moment telt de gemeente ruim 56.000 inwoners, maar het is de bedoeling dat dit aantal de komende jaren groeit naar zo'n 65.000 à 70.000 inwoners. Het is daarbij, vinden we, belangrijk dat de sfeer en uitstraling van Barneveld behouden blijft.

De gemeente Barneveld verwacht de komende jaren gemiddeld 600 nieuwbouwwoningen per jaar te realiseren. Nieuwe woningen verrijzen met name in Barneveld (Veller, De Burgt, Bloemendal) en in Voorthuizen (Blankensgoed, Holzenbosch en Wikselaarse Eng). In 2017 verwacht de gemeente 533 nieuwe woningen op te leveren, in 2018 ruim 650 woningen.

De woningbouwcijfers ? en de verwachtingen voor de komende jaren ? zijn geen verrassing. We weten dat er een blijvende behoefte is aan nieuwbouwwoningen in Barneveld, zowel in de koop- als huursector. We vinden het belangrijk zoveel mogelijk verschillende woningtypen in diverse prijsklassen te realiseren (overeenkomstig de door de gemeenteraad vastgestelde Woonvisie); ook voor de komende jaren is dat opnieuw gelukt.

Keuzemogelijkheden

De koopwoningen die in 2017 zijn of worden gerealiseerd (circa 400 van de in totaal 533 woningen) zijn nagenoeg allemaal verkocht. Het aanbod bevindt zich met name in de kern Barneveld en verder in Kootwijkerbroek en Zwartebroek. De komende jaren wordt ? naast de kern Barneveld ? ook in de overige kernen meer aanbod gerealiseerd (onder andere in Voorthuizen waar een grote stroom nieuwbouwwoningen wordt gerealiseerd in Holzenbosch en Wikselaarse Eng). Op die manier ontstaan voor de consument meer keuzemogelijkheden en wordt voldaan aan de woningbehoefte in de verschillende kernen.

Voor de jaren 2017 tot en met 2019 worden relatief meer woningen aan de onderkant van de markt gerealiseerd. Het college van burgemeester en wethouders realiseert hiermee een inhaalslag als het gaat om sociale woningbouw. Daar is ? onder andere gezien de woningzoekendenlijst bij Woningstichting Barneveld en de taakstelling op het gebied van de opvang van statushouders ? duidelijk behoefte aan.

Zo'n 600 woningen die in 2017 en 2018 worden gebouwd, zijn met name geschikt voor lage en

De gemeente Barneveld is in beweging. De komende jaren worden honderden woningen ? per jaar! ? gebouwd, worden nieuwe bedrijventerreinen gerealiseerd en bestaande opgeknapt. Waar op andere plekken in Nederland projecten worden geschrapt en sprake is van krimp, groeit en bloeit Barneveld. Wonen, werken en recreëren in het hart van Nederland. Welkom in Barneveld. Met "het meest vitale winkelcentrum" van Nederland en op de 23e plaats als het gaat om de meest aantrekkelijke gemeente van ons land.

Fotografie: Jan van Uffelen

middeninkomensgroepen (met een prijsklasse tot ? 200.000,- of minder dan ? 750,- huur). Het is zo voor meer mensen mogelijk een eigen woning te kopen of te huren.

Werken in Barneveld

De gemeente Barneveld is niet alleen een fijne gemeente om te wonen, ook ondernemers weten Barneveld goed te vinden. Na de afronding van het bedrijventerrein Harselaar-West-West, is de ontwikkeling van Harselaar-Zuid ter hand genomen. Het spiksplinternieuwe bedrijventerrein ? dat 34 hectare groot is ? is al zo goed als verkocht. Wie over het bedrijventerrein Harselaar-Zuid rijdt, zal merken dat er druk wordt gebouwd. Verschillende ? vaak hele indrukwekkende ? panden worden gebouwd. Het is de verwachting dat na de zomervakantie de eerste bedrijven worden geopend.

Wat gebeurt op nog meer?

Na de succesvolle ontwikkeling van Harselaar-Zuid beraadt de gemeente zich op wat er nu moet gebeuren om ondernemers ook in de komende jaren te kunnen blijven accommoderen als het gaat om vestigingsmogelijkheden in Barneveld. Het idee is om het bedrijventerrein Harselaar-Zuid uit te breiden aan de zuid-westzijde. Hiervoor is een herziening van het bestemmingsplan nodig. Het is de bedoeling dat deze bestemmingsplanherziening de komende periode wordt voorbereid. Het is de raad die het herziene bestemmingsplan vaststelt waarna de grond bouwrijp wordt gemaakt en kan worden uitgegeven aan belangstellende ondernemers.

Naast deze ontwikkelingen aan de zuidzijde van het bedrijventerrein Harselaar verwachten we aan de noordzijde van Harselaar ook de ontwikkeling van het bedrijventerrein Harselaar-Driehoek. Dat is niet in bezit van de gemeente, maar wordt uitgegeven door de grondeigenaren zelf. Voor een nog betere bereikbaarheid van dit gedeelte (en voor Harselaar-Oost en Harselaar-Zuid) is recent een nieuwe verdiningsweg (de 'Transportweg' geheten) geopend. De weg loopt parallel langs de A1 en buigt op een gegeven moment langs het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Driehoek naar het zuiden om dan het verkeer richting Harselaar-Zuid te leiden. Een hele verbetering voor de bereikbaarheid van het totale gebied.

Werklandschap

Verbindingsweg Voorthuizen

Ook in Voorthuizen wordt nagedacht of het mogelijk is voor lokale behoefte een kleinschalig bedrijventerrein te realiseren. Het gaat dan om een zogeheten werklandschap, waarbij er een combinatie van wonen en werken zou moeten ontstaan. De afgelopen periode heeft de gemeente, samen met alle belanghebbenden in en om het gebied én met de Ondernemersvereniging Voorthuizen nagedacht over de opzet van dit werklandschap. Op basis daarvan is een masterplan ontwikkeld dat de komende jaren wordt uitgevoerd. De gemeente Barneveld betrekt hierbij ook de plannen die al voor deze locatie bestonden. Het Werklandschap Verbindingsweg Voorthuizen wordt ontsloten via een nieuwe rotonde die op dit moment wordt aangelegd in de Baron van Nagellstraat. De rotonde ontsluit ook de nieuwe woonwijk Holzenbosch, die aan de overzijde van het werklandschap wordt gerealiseerd.

Bedrijventerrein in Stroe

Naast Voorthuizen denken we ook na over de realisering van een lokaaal bedrijventerrein in Stroe ? samen met Plaatselijk Belang Stroe en de Ondernemersvereniging De Stroot. De afgelopen jaren zijn verschillende gesprekken gevoerd om de noodzaak van dit bedrijventerrein te onderstrepen. We starten ? om een actueel beeld te krijgen van de werkelijke behoefte ? een nieuwe enquête en de uitkomsten daarvan gebruiken we voor het ontwikkelen van een concreet plan voor een bedrijventerrein.

Om wonen en werken zo goed mogelijk bereikbaar te houden, is het belangrijk dat we ook blijven nadenken over de wegenstructuur in Barneveld. De bouw van de Harselaartunnel is in gang gezet. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van een plan voor een nieuwe rondweg aan de oostzijde van het dorp Barneveld, aansluitend op de Scherpenzeelseweg en uitkomend op de Hanzeweg-Zuid bij het bedrijventerrein Harselaar-Zuid. Op die manier blijft Barneveld goed bereikbaar, zonder dat er teveel verkeer in het centrum ontstaat.

Winkelen en recreëren

in Barneveld

De gemeente Barneveld staat ? werd recent door Elsevier bekendgemaakt ? op de 23e plek als meest aantrekkelijke gemeente van Nederland. Fantastisch nieuws. De gemeente Barneveld is ? samen met Nijkerk (nr. 47 op de lijst) ? de enige gemeente van Regio FoodValley die in de top 50 van deze ranglijst voorkomt.

We begrijpen het natuurlijk wel, die hoge notering. Het is goed toeven in Barneveld. Op de terrassen in Barneveld, Voorthuizen of Garderen. Wandelen in de omgeving van De Glind, Terschuur en Zwartebroek. Fietsend in de omgeving van Stroe, Kootwijk en Kootwijkerbroek? Er is zoveel te doen en te beleven. Wie met volle teugen wil genieten van de natuur, komt in en om Barneveld ruimschoots aan zijn of haar trekken. Klompenpaden in de Gelderse Vallei (leuk om gewoon over boerenerven en langs idyllische beekjes te lopen!), wandel- en fietspaden op de Veluwe en verschillende mountainbikeroutes door de bossen zijn er in overvloed.

En daarnaast? talloze activiteiten die een bezoek aan Barneveld of aan een van de andere dorpen van de gemeente tot een must maken. Neem de Oud Veluwse Markten op zes donderdagen in juli en augustus. Of de Naar Buiten-beurs en Internationale Ballonfiësta Barneveld in augustus op Landgoed De Schaffelaar in Barneveld, de Floralia (een bloemencorso) in september in Voorthuizen. Alle activiteiten zijn te vinden op www.daarombarneveld.nl.

Jan van Schaffelaarjaar

Het jaar 2017 staat in het teken van Jan van Schaffelaar. Het is dit jaar precies 535 jaar geleden dat hij van de kerktoren in Barneveld sprong. De plek waar Jan vermoedelijk de grond raakte, is onderaan de toren gemarkeerd. Tijdens het Jan van Schaffelaarjaar worden verschillende activiteiten ontplooid. Zo is het jaar officieel gestart met het opvoeren van een toneelstuk bij de toren, werden twee nieuwe (kinder)boeken gepresenteerd en werd de Jan van Schaffelaarpenning uitgereikt aan mevrouw Eef Swarts uit Zwartebroek. In Musuem Nairac is een speciale tentoonstelling ingericht over Jan en de tijd waarin hij leefde. Een bezoek meer dan waard.

Daarom Barneveld

De gemeente Barneveld vindt het belangrijk dat mensen in Barneveld, maar ook in regio FoodValley, regio Amersfoort en ver daarbuiten weten dat het goed toeven is in Barneveld. Daarvoor is de speciale promotiecampagne 'Daarom Barneveld' ontwikkeld. We gaan hier de komende jaren mee door en presenteren zoveel mogelijk evenementen en activiteiten via deze site.

Kijk op: www.barneveld.nl/

ondernemen of www.kiesjekavel.nl voor meer informatie.

In ontwikkeling

Een greep uit de locaties, waar de komende tijd zal worden gebouwd (met jaar van oplevering)

2017 Barneveld, Veller, Lichtenhoven (115 woningen)

Barneveld, De Burgt, Eilanden-Oost (176 woningen)

Barneveld, Jonkershof (15 woningen)

Barneveld, Dichter bij Oost (29 woningen)

Barneveld, Amersfoortsestraat (19 appartementen)

Voorthuizen, Blankensgoed (30 woningen)

Zwartebroek, Dwarsakker (64 woningen)

Kootwijkerbroek, Hoevedorp (50 woningen)

Stroe, Plan VI (5 woningen)

2018 Barneveld, Veller, Gildensteyn (148 woningen)

Barneveld, Eilanden-Oost (118 woningen)

Voorthuizen, Holzenbosch (136 woningen)

Voorthuizen, Wikselaarse Eng (82 woningen)

Voorthuizen, De Punt (11 woningen)

Kootwijkerbroek, Kosterijweg ( 16 appartementen)

Kootwijkerbroek, Hoevedorp (8 woningen)

Stroe, Plan VI (10 woningen)

Zwartebroek, Dwarsakker (23 woningen)

2019 Barneveld, Veller, cluster H (71 woningen)

Barneveld, Eilanden-Oost (19 woningen)

Barneveld, Valkhof (24 woningen)

Barneveld, Catharijnesteeg (12 appartementen)

Voorthuizen, Holzenbosch (108 woningen)

Voorthuizen, Wikselaarse Eng (73 woningen)

Kootwijkerbroek, Kootwijkerbroek-Oost (41 woningen)

Stroe, Plan VI (6 woningen)

Garderen, Koepellocatie (15 woningen)

Zwartebroek, Dwarsakker (37 woningen).

Woonwijk Bloemendal

Vanaf 2020 is ook de realisatie van de nieuwe woonwijk Bloemendal (Barneveld-Noord, totaal 1500 woningen in een periode van zo'n 10 jaar) aan de orde.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by