Column Hutten Makelaardij O.G. Bedrijfshuisvesting

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

Het begon al in 2008 met het activiteitenbesluit die voor de meeste ondernemers ongemerkt werd ingevoerd maar die al diverse verplichtingen tot verduurzaming bevat. Daar is nu weer extra regelgeving bijgekomen zoals verplicht labels C voor kantoren in 2023 en straks label A in 2030. Tel daar bij op dat overheden hier steeds vaker op zullen handhaven. Dan staat daar straks ineens iemand bij jou op de stoep die je komt vertellen wat je op korte termijn aan je gebouw MOET verbeteren. En welke investeringen je voor de verduurzaming MOET uitvoeren, of het je uitkomt of niet.

Banken mogen verwachten dat door hen gefinancierde panden aan de geldende regelgeving voldoen, dat klinkt logisch. Dan is het ook logisch dat zij bij veranderende wetgeving aanvullende informatie vragen of dat zo blijft. Bij vastgoedtaxaties eisen banken daarom steeds vaker een duurzaamheidsscan met de stand van zaken van hoe het pand zich verhoud tot de regelgeving. Voldoet het pand niet aan de huidige of komende regelgeving dan moet de eigenaar middels een plan van aanpak aantonen hoe hij er voor gaat zorgen dat zijn pand op tijd aan de regels zal voldoen.

Paniek

De constatering dat er wat moet gebeuren en zeker de schrik van een handhavingsbesluit, met een last onder dwangsom zoals dat heet, zijn vaak aanleiding om in paniek te reageren. Om te voorkomen dat van schrik verkeerde beslissingen worden genomen is kennis nodig. Want kennis en inzicht bepalen in hoge mate of je wel rendement haalt uit de duurzame investeringen. Want verduurzamen is niet blind wat zaken veranderen of toevoegen aan het pand. Het vraagt nuchter en vooral deskundig onderbouwd maatwerk waar heel goed over moet worden nagedacht voordat het wordt uitgevoerd. Immers geen gebouw is hetzelfde.

Indicatieve duurzaamheidsscan

Bij onze taxaties voegen wij al geruime tijd vrijblijvend een indicatieve duurzaamheidsscan toe. Deze geeft een indicatie of je pand in orde is of dat er voor 2023 nog maatregelen nodig zijn. In het slechtste geval geeft het een signaal dat er echt serieus over de toekomst van je gebouw moet worden nagedacht. Maar is er actie nodig, dan geeft het in ieder geval een startschot voor een verduurzamingstraject waar je het beste zo vroeg mogelijk aan kunt beginnen. Want als de tijd die er nu nog is tot 2023 met een doordachte aanpak wordt benut dan is bij veel panden zonder veel extra kosten aan de eisen te voldoen. Door de uit te voeren verduurzamingsmaatregelen in een slimme duurzame meerjarenonderhoudsplanning (DMJOP ) op te nemen.

Beleggers

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de eigenaar/gebruiker van een pand, maar ook voor beleggers. Bent u verhuurder en krijgt u de komende tijd met mutaties of verlenging voorstellen te maken let dan extra goed op. Kijk dan eens kritisch naar uw contracten. Want de inhoud van uw huurcontract bepaalt voor een groot deel mee hoe de regels en de maatregelen financieel voor u uit zullen pakken. Daarom is het altijd raadzaam om regelmatig uw overeenkomsten eens onder de loep te (laten) nemen.

Extra kosten

Met al die verplichtingen lijkt u als gebouweigenaar de komend tijd botweg gewoon voor extra kosten komen te staan. Maar dan kan ik u hopelijk aan het eind van mijn verhaal toch nog wat geruststellen met de wetenschap dat als u de verplichting slim uitvoert, de kosten best mee zullen vallen. En dat uw gebouw daarna niet alleen aan de eisen voldoet zoals dat hoort, maar ook toekomstbestendig is en u een blijvende meerwaarde heeft toegevoegd aan uw vastgoed.

Mocht u na het lezen van dit stuk nog vragen hebben over wat de invloeden zijn op uw vastgoed of wat het betekent voor een contract of een taxatie die u wilt laten uitvoeren, bel dan gerust. We geven u graag een toelichting!

Hutten Makelaardij O.G. Bedrijfshuisvesting

info@huttenmakelaardij.nl ? Tel. 0318 - 519002

Jos van Klinken MRICS RT ? Makelaar en Taxateur

Aangesloten bij NVM, TMI, Vastgoedcert NRVT en RICS

Verplicht verduurzamen:

straf of kans?

Jos van Klinken MRICS RT
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by